Slovenija

FOTO in VIDEO: Pod vodo glavnina kostanjeviškega otoka

Ljubljana, 13. 09. 2014 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
S.S./N.D./STA
Komentarji
292

Najnižjo točko kostanjeviškega otoka je voda zalila za slab meter visoko. Tudi na območju Šentjerneja je Krka poplavila ceste in več objektov, pristojni pa so vasi zavarovali, kolikor se jih je dalo.

Žal so se napovedi vremenoslovcev uresničile. Količina dežja je bila ponekod po državi ogromna, kar je seveda pomenilo naraščanje vodotokov in poplave.

Uprava za zaščito in reševanje je sporočila, da so bili gasilci, pripadniki civilne zaščite in ostale pristojne službe, ki nudijo pomoč pri poplavah, aktivirani na območju osmih regij, in sicer na področju izpostave Novo mesto v občinah Metlika, Šentjernej, Črnomelj, Šentrupert, Mirna Peč, Dolenjske toplice, Šmarješke Toplice, Mokronog - Trebelno in Škocjan; na področju izpostave Brežice pa v Kostanjevici na Krki, Krškem, Brežicah in Sevnici.

Samo v Šentjerneju poplavljenih 70 objektov, evakuirali štiričlansko družino

Na območju Šentjerneja se je gladina Krke v 24 urah dvignila za skoraj meter in še vedno narašča. Poplavila je več cest in objektov. Najhuje je bilo, kot navaja uprava, v krajih Šmarje in v Šentjerneju v naslednjih ulicah: Trdinova cesta, Novomeška cesta, Na žago, Cesta oktobrskih žrtev, Na gmajno in v industrijski coni Šentjernej. Poplavljeni so bili tudi objekti v Orehovici, Dobravicah, Cerovem Logu, Čadražah, Maharovcu, Dolenji Brezovici, Gorenji Brezovici, Vrhu pri Šentjerneju, Praprečah, Gorenji Stari vasi, Gorenjem Gradišču, Dolenjem Gradišču, Ledeči vasi, Gorenji Gomili, Dolenjem Vrhpolju, Grobljah in v Kartuziji Pleterje. Skupaj je bilo poplavljeno po prvih ocenah skupaj okoli 70 objektov, večinoma stanovanjski objekti.

V kraju Gorenje Gradišče so gasilci iz stanovanjske hiše evakuirali dve odrasli osebi in dva otroka. V kraju Šmarje je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Posledično je prišlo do iztekanja kurilnega olja iz cisterne in okoli 200 litrov se je pomešalo z vodo. Obveščene so bile pristojne službe. Sprožila sta se tudi dva večja zemeljska plazova v kraju Hrastje in pri Tolstem vrhu. V intervencijah za odpravo posledic je sodelovalo vsaj 90 gasilcev celotne Gasilske zveze Šentjernej.

Ker v občini ocenjujejo, da bi se lahko gladina Krke dvignila danes na raven poplav leta 2010, je šentjernejski župan Franc Hudoklin občane pozval, naj že pred tem na varno umaknejo premoženje in v primeru potrebe pokličejo pomoč na številko 112.

Po besedah poveljnika tamkajšnje CZ Jožka Jakšeta so z delom na terenu danes v glavnem končali. Vasi ob Krki, ki jih je zalila narasla voda, so zavarovali, kolikor se jih je dalo. Ker naj bi do četrte ure zjutraj Krka še naraščala, pa bodo ponoči na ogroženih območjih dežurali.

V Kostanjevici na Krki je pod vodo glavnina mestnega otoka

Že sinoči ob 19.00 so v Kostanjevici na Krki gasilci pričeli s polnjenjem in razvozom protipoplavnih vreč, opazovanjem narasle reke Krke in obveščanjem prebivalcev. Nekaj po polnoči pa so pričeli s črpanjem vode iz več stanovanjskih hiš in nudili pomoč osebnim vozilom, ki so ostali ujeti v vodi, ki se je razlila preko ceste zaradi zamašenih obcestnih odtokih.

Poplave v Kostanjevici na Krki - 4
Poplave v Kostanjevici na Krki - 4 FOTO: Robert Sajovec, Ansat

Krka v spodnjem toku še vedno enakomerno narašča, njena gladina se dviguje do štiri centimetre na uro. Pod vodo je že glavnina kostanjeviškega otoka, na njegovi najnižji točki pa ga je voda zalila za slab meter visoko. Krka naj bi ponoči še naraščala, po poplavnem valu pa se v Kostanjevici bojijo dotoka in dviga podtalnice iz Krakovskega gozda.

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Občine Kostanjevica na Krki Robert Zagorc je povedal, da zdaj lahko le čakajo, kaj bo prinesla noč. Sicer pa pred vodo rešujejo prostore tovarne kopalniškega pohištva Lipa oz. obrata metliške Kolpe na območju kostanjeviškega obrtno-industrijskega območja.

Plazove na območju kostanjeviške občine so v večini za silo sanirali, očistili so vse zasute ceste, ki so sedaj prevozne, prečrpavajo vodo iz poplavljenih objektov, na terenu pa so njihove ekipe in več kot 50 gasilcev, je še navedel Zagorc.

Predsednik Kolpine uprave Mirjan Kulovec je pojasnil, da so v Kolpini tovarni še vedno v stanju pripravljenosti. Obeti pa niso dobri, saj se podtalnica, katere odtekanje ovira narasla Krka, dviguje in približuje tovarni. Tam so že sredi dneva dvignili in zaščitili stroje ter iz tovarne odpeljali gotove izdelke in repromaterial. Tovarno so zaščitili, kolikor se je dalo, je še dejal.

Gladina Krke sicer naj ne bi dosegla poplav iz leta 2010.

Evakuirali dve osebi

Na področju občine Šentrupert so bili poplavljeni stanovanjski in poslovni objekti v krajih Šentrupert, Rakovnik pri Šentrupertu, Mali Cirnik in v Dolenjih Jesenicah. V Dolenjih Jesenicah so se sprožili trije plazovi. Na področju občine Mokronog - Trebelno so bili poplavljeni objekti v krajih Dolenje Laknice in Roje pri Trebelnem. Iz stanovanjske hiše v Dolenjih Laknicah so evakuirali dve osebi. Ogroženih je še osem stanovanjskih objektov v kraju Puščava. Sprožilo se je pet zemeljskih plazov, in sicer pri Jagodniku, Rojah pri Trebelnem in v Cerovcu, plaz se je usul tudi na cesto Zabukovje – Debenec. V intervencijah za odpravo posledic je sodelovalo vsaj 45 gasilcev celotnega Občinskega gasilskega poveljstva Mokronog - Trebelno.

Težave so bile tudi v Mirni Peči, kjer se je v vinogradu v Poljanski gori sprožil plaz. Na srečo nevarnosti za ljudi ni bilo. Zemeljski plaz se je sprožil tudi nad vasjo Globočdol, v občini Mirna Peč.

V ulici Pod Trško goro v Novem mestu je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Vodo so črpali iz hiš tudi v Prečni, na Tratah in na Glavnem trgu v Novem mestu. Na Škrjančah v Novem mestu je poplavljena cesta, tam je voznica ostala v vodi.

Na področju občine Dolenjske Toplice je bil v Soteski poplavljen Tehniški muzej in v Loški vasi gospodarski objekt. V Občini Škocjan težave povzroča tamkajšnja narasla Radulja, na območju Šmarjeških Toplic je voda zalila več mlinov in drugih obvodnih objektov.

Na področju občine Mirna je voda po podatkih Uprave za zaščito in reševanje ogrožala kmetijo na Cesti na Gradec v Mirni. V Gorenji vasi pri Mirni pa se je sprožil zemeljski plaz. Na področju občine Trebnje je bil poplavljen gostinski objekt.

Več plazov v Sevnici, odneslo je tri mostove

Težave so bile tudi v Sevnici. V naselju Krmelj so morali gasilci iz več hiš odstraniti nanose zemlje in izčrpati meteorno vodo. V naselju Gornje Vodale pa so reševali nevarnost zasutja stanovanjske hiše zaradi proženja plazu. Občanom so pomagali tudi pri črpanju in čiščenju zaradi poplavljanja meteorne vode v naselju Tržišče. Plaz je zasul tudi desni vozni tir železnice Blanca - Sevnica. O plazovih poročajo tudi iz krajev Pijavice - Gabrijele, Jelovec - Križ, Tržišče.

Iz občine Sevnica so sporočili, da je bilo največ težav v dolinah reke Mirne in potoka Sevnična. Pojasnili so, da do nekaj hiš še vedno nimajo dostopa. V dolini Sevnične so bili zaradi zelo visokega vodostaja, velikega pretoka in večjih količin plavja podrti trije mostovi. Zalitih je bilo več stanovanjskih objektov na področju Taborniške ulice in Planinske ceste v Sevnici. Sprožilo se je večje število zemeljskih plazov, težave so povzročali številni manjši hudourniki.

Sevnična je že upadla, reka Mirna pa je še vedno kritična. V Mirnski dolini se je ob glavni cesti sprožilo več zemeljskih plazov, nekateri so že sanirani. Številni zemeljski plazovi so se sprožili na kmetijskih zemljiščih, predvsem na področjih krajevnih skupnosti Šentjanž, Tržišče, Boštanj. Sodelovalo je 110 gasilcev, aktivirali so tudi občinski štab civilne zaščite.

Noč ni bila mirna niti v Krškem. Gasilci so vodo črpali iz več hiš in industrijskih objektov na Senovem in Dovškem, v naseljih Brestanica, Stolovnik, Gornji Leskovec, Kalce-Naklo, Veliki Podlog in Pristava. V današnjem jutru poročajo o več plazovih, in sicer iz krajev Raka in Golek-Gora. Težave so tudi v Brežicah, kjer je v naselju Vinji vrh plaz zaprl cestišče. O plazu poročajo tudi iz območja Boršt-Pekel in naselja Gorenja Pirošica. Zalilo pa je tudi več hiš.

Hidroelektrarne na spodnji Savi ustavili

Hidroelektrarne na spodnji Savi zaradi povišanega vodostaja in posledičnega izenačevanja padca vode ne obratujejo. Sava je v svojem spodnjem toku narasla, njena gladina pa bi se lahko zaradi pritoka narasle Savinje še dvignila. Kljub temu nevarnosti za okolje in infrastrukturo hidroelektrarn ni, poudarjajo v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi. Predstavnik Hidroelektrarn na spodnji Savi Andrej Štricelj je pojasnil, da je ob povišanem vodostaju zaustavitev hidroelektrarn ustaljen postopek.

Voda je poplavila hišo na Gmajnicah v Ljubljani, nekaj težav je bilo tudi na Vrhniki.

Poplave na Vrhniki
Poplave na Vrhniki FOTO: Sabina Butolen
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (292)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Koffetka
14. 09. 2014 07.15
+0
Baje bu davek na dež vse rešu...in kje so sedaj čistilne naprave..?? Morda je Bog ves drek odnesu..
DRAGULJ 4
13. 09. 2014 22.52
+5
še 2x 3x take poplave pa bomo slovenci velesila v waterpolu
helvecijaner
13. 09. 2014 21.02
+25
Pri nas edino kar funkcijonira so gasilci. Denar za čiščenje kanalov in vodotokov pa preden pride do firm za vzdrževanje le teh požerejo plače JU in ministerstvo za neurejeno okolje.
cool29
13. 09. 2014 23.41
+11
....če bi slučajno hotel, sam očistit vodotoke in brežine ko čas za to, pa dobiš takoj za vrat 100 inšpektorjev .......pa ribe, ptiče, pa še katero žival motiš in ogrožaš...
HDJ
13. 09. 2014 20.15
+26
tukaj sami komentarji kdo bo pomagal in kje je pomoč južnih bratov?! vi pa sedite za kompom in sem prepričan, da ne boste niti slovencem pomagali...folk preveč se ubadate kdaj, kdo, kako...tisti, ki lahko bo sigurno pomagal ali bo to slovencu, srbu, hrvatu, bosancu,.. ne bo gledov ;)
Poisonivy
13. 09. 2014 21.23
+1
Ja, bravo! Pri nas se samo gleda, kaj je kdo dobil zastonj, kar jaz nisem. Od odnosov med žlahto do sosedov, do mednarodnih... Kako lahko?
srebrnibreg
13. 09. 2014 19.48
+14
V dolini te lahko odnese voda na hribu pa zemlja. Katastrofa.
Komunyereadio
13. 09. 2014 19.10
+24
bomo videli, koliko Slovencev nas še živi na naši zemljici, zanima me če bo za slovenske poplavljence vsaj pol toliko humanitarne pomoči kot je bilo za bosance in sr3e
mbslo
13. 09. 2014 19.16
+13
Na jugu že zbirajo prostovoljce za pomoč Sloveniji.
Solatko
13. 09. 2014 20.01
+3
haha in potem svizec zavije.....ovce ste vsi!
S.L.Jackson na kvadrat
13. 09. 2014 18.51
-3
Barney Winner 2nd coming ,si vtipkajte na you tube.-----vse jasn.Tisti,ki išče resnico.
S.L.Jackson na kvadrat
13. 09. 2014 18.52
-1
Slabnick
13. 09. 2014 18.17
+37
Hvala gospod Ivan Molan župan občine brežice, da se kar nekaj časa ve za problem, ki smo opozarjali in danes si si lahko ogledal da je res. Glede poglobitve mostov smo te opozarjali pa nisi verjel, danes si se prepričal na lastne oči koliko škode je ker se ni preventivno delalo na tem da, danes nebi trpeli naši domovi. Na občini je denar očitno samo za tvojo vas in tvoje kolege drugi pa nismo pomembni. Še sreč da so volitve blizu da skačeš s solzami na očeh sedaj naokrog ampak iz tega tako nič ne bo.
Dakota 100
13. 09. 2014 18.37
+28
Tolažiš se lahko s tem , da nimate samo vi tako zarukanega župana.
luciluk
13. 09. 2014 21.08
+6
sedaj boste mogoče malo bolj razmišljali ko boste šli na volitve!
kitzbill
13. 09. 2014 18.16
+9
pomagaj si narod, k to bo večkrat letno
ubogislovenci
13. 09. 2014 18.16
+4
Oj sijaj sijaj sončece, oj sonce rumeno...
est
13. 09. 2014 17.46
+13
A res ne znamo urediti izlivnih območij za reke za katere se ve, da redno poplavljajo.
kitzbill
13. 09. 2014 18.17
+6
spletni Kritik
13. 09. 2014 17.34
+4
Teoretiki zarot, je to tudi posledica ameriškega napada na Slovenijo kot je bil takrat ko je bil žled :) ? LOL
HoS
13. 09. 2014 21.39
+0
Padra
13. 09. 2014 17.31
+8
HOČEMO SONCE.............
prašekk
13. 09. 2014 17.33
+0
NiNicka11
13. 09. 2014 17.55
+1
prašekk
13. 09. 2014 17.26
+12
Tam blizu je neka ustanova , kjer je dosti ljudi, ki bi lahko prišli pomagat ! Če so dobri za v parlament, so dobri tudi za pomoč !
prašekk
13. 09. 2014 17.28
+8
Za enega vem, da zna vsaj držati motorko v rokah. Pognati je pa žal še ne zna !
V3PI7D3
13. 09. 2014 17.21
+37
A so že začeli pred pravoslavno v LJ, zberati donacije in pakete, " SLOVENCI "?
Padra
13. 09. 2014 17.30
+22
pa iz ''bratskih'' republik tudi že prihajajo prvi kamioni................
est
13. 09. 2014 17.44
+18
Dakota 100
13. 09. 2014 18.39
+3
Poisonivy
13. 09. 2014 18.43
+5
"slovenci" so pomagal svojim, nam pa bo pomagala naša diaspora...če verjameš....#škrtuhi slovenski
Solatko
13. 09. 2014 17.10
+2
kje je sedaj "bratska" pomoč od spodaj? Hahah naivneži kot vedno slovenske ovčke
Poisonivy
13. 09. 2014 18.45
+2
vsak "brat" bi ti prej pomagal k tvoj rojeni brat, če bi le imel kaj in s čem.... Oni imajo pri seb zadost vode, in ja, kam pa misliš, da bo šla ta vsa voda... brihte brihtne, kok ste zaplankani, ne morem verjet
tomi.passion@gmail.com
13. 09. 2014 16.52
+8
kje je zdaj pomoč naših južnih "bratov"? Bodo priseljenci tudi sedaj organizirali dobrodelne koncerte in zbirali sredstva za državo, ki jih živi in jim daje dom? No, da vidimo....
sezonska_solata
13. 09. 2014 17.06
+15
Lepo da si optimisticen. Ti bos sel pomagat?
prašekk
13. 09. 2014 17.24
+17
Naši "južni bratje" imajo tudi poplave in še za sebe nimajo ničesar !
Poisonivy
13. 09. 2014 18.47
+5
Janez_53
13. 09. 2014 20.03
+8
Očitno ti nekaj ni jasno: LJUDJE SO DAROVALI SVOJA SREDSTVA tistim, ki so bili v nesreči! Ti očitno nisi bil med darovalci! Ampak dragi tomi, moral boš se sprijazniti z dejstvom, da ljudje s svojimi sredstvi PROSTO RAZPOLAGAJO in te popolnoma nič ne briga, komu jih namenijo!
4krat
13. 09. 2014 20.23
+2
Prav imaš Janez. Daroval sem iz svojega žepa za Bosance in daroval bom za Slovence in to brez nacionalističnih predsodkov, ker rad pomagam ljudem v težavah! Razni tomiji in njemu podobni iz dnevne sobe tipkajo po tipkovnici in sigurno niso prispevali nič ne za bosno in ne za slovenijo. Tako si pač zdravijo komplekse....
Nikiiy
13. 09. 2014 16.49
+30
In kva bo zdej z vodarinami, kanalščino, Omrežninami odvajanjem odplak, činščenjem in ostalim sranjem katega zaračunajo, da bi si napolnil Vampe..In kdo bo zdej kaj spucu, ko je Narava spucala ves drek..
Nikiiy
13. 09. 2014 16.52
+10
In kva majo državljani od teh vampirskih centrov za obbveščanje, Civilne zaščite saj vse nardijo sami saj so vsi Slovenci gasilci..?? Več škode kot voda jo naredijo samo še pni.
CucurbitaPepo
13. 09. 2014 16.27
+16
Vsako leto so poplave. In vsako leto poslušamo izjave ljudi ki pravijo: "TAKŠNIH POPLAV PA ŠE NE POMNIM".
JApajaDAja
13. 09. 2014 17.11
+4
Plg
13. 09. 2014 16.20
+30
Zelo težko je, ko čakaš in upaš da ti usoda in narava ne uniči tega, za kar si leta trudil, ustvarjal. Za kar si pogosto zapostavljal svoje otroke, si trgal od ust... V nekaj minutah lahko zalije voda.. In potem.. Raje ne razmišljam.. Agonija!