Slovenija

Več kot 1000 gospodinjstev še vedno brez elektrike, vojska posodila 20 agregatov

Ljubljana, 14. 12. 2017 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na zadnji dan delovnega tedna bodo sunki vetra spet močni, snežilo bo v noči na soboto. Na Notranjskem lahko zapade do 20 centimetrov snega. Veliko gospodinjstev je še vedno brez elektrike, Nacionalni inštitut za javno zdravje pa pri sanacijah odkritih streh svari pred azbestom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Črni na Koroškem milijonska škoda
    02:27
    Iz 24UR: V Črni na Koroškem milijonska škoda
  • Iz 24UR: Obnovo ovira vreme
    02:36
    Iz 24UR: Obnovo ovira vreme
  • Iz SVETA: Nekaj vasi v občini Dobrepolje še vedno brez elektrike
    02:07
    Iz SVETA: Nekaj vasi v občini Dobrepolje še vedno brez elektrike
  • Iz 24UR: Kakšne vrste poplav poznamo?
    01:54
    Iz 24UR: Kakšne vrste poplav poznamo?

Jugozahodni veter, ki je dopoldne pihal predvsem v severovzhodni Sloveniji, je oslabel. Na Primorskem in Notranjskem so padavine večinoma ponehale. Krka in Ljubljanica se razlivata; Krka na območjih pogostih poplav, Ljubljanica pa na Ljubljanskem barju. Kraška polja na Notranjskem in Dolenjskem se bodo še polnila. V petek dopoldne bo hitreje narasla reka Kolpa in začela poplavljati. V petek in noči na soboto so po napovedih Arsa možna razlivanja tudi drugih rek v južni, osrednji in vzhodni Sloveniji.

Reka Krka se razliva na območjih pogostih poplav, njen pretok prehodno upada.
Reka Krka se razliva na območjih pogostih poplav, njen pretok prehodno upada. FOTO: ARSO

Kako bo jutri?

Jutri bo oblačno in v večjem delu Slovenije deževno, sprva bodo močne tudi posamezne plohe, lahko tudi zagrmi. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ki bo sredi dneva slabel. Zvečer in v noči na soboto se bo meja sneženja v notranjosti Slovenije spustila do nižin, na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja. Temperature bodo na severozahodu in ponekod na severu okoli 0, drugod od 5 do 9, ob morju okoli 13 stopinj Celzija.

V drugem delu noči na petek in v petek dopoldne pa bo veter predvsem na severovzhodu države in na Notranjskem znova dosegal hitrost okoli 80 kilometrov na uro, je opozoril Arso.

"V noči na soboto bo začelo snežiti. Po večini države bo zapadlo od 5 do 10 centimetrov snega, najmanj v Prekmurju, največ pa na Notranjskem in Gorenjskem, kjer lahko zapade tudi do 20 centimetrov," je povedal dežurni vremenoslovec na Agenciji za okolje Andrej Velkavrh. Čez dan bo ostalo pretežno oblačno. Na Primorskem bo pihala večinoma šibka burja.

Vremenska ujma z močnim vetrom in padavinami je v ponedeljek in torek povzročila veliko škodo in težave v velikem delu države. Ujma je prizadela območja od Bovca do Bele krajine, v Pomurju in na Obali pa so bile poplave. Marsikje škodo še odpravljajo.

Podrta drevesa, posledica neurja na Turjaku
Podrta drevesa, posledica neurja na Turjaku FOTO: Damjan Žibert

Ponekod so bila gospodinjstva v sredo še brez elektrike, zaradi podrtih dreves, plazov in poplav pa so še vedno zaprte tudi nekatere ceste, a so jih veliko že sanirali. Zaprti ostajajo posamezni odseki cest na Gorenjskem, Kočevskem, Kostanjevici na Dolenjskem in Ljubljanskem barju. 

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Gospodinjstva tudi danes brez elektrike, vojska po državi predala 20 agregatov

Po minuli vremenski ujmi pada tudi število uporabnikov, ki so ostali brez elektrike. Na območju Elektra Ljubljana je teh trenutno 1110, na območju Elektra Celje pa jih je bilo ob 15. uri 409, od tega glavnina na Slovenjegraškem. Elektro Gorenjska je sicer glavnino izpadov uspel sanirati že v sredo, Elektro Maribor pa je ob 16. uri beležil 87 uporabnikov brez oskrbe z električno energijo na srednji napetosti. Izpade beležijo pretežno na območju Ožbaltske grabe, Kaple in Čermeniškega jarka na Kozjaku ter Lehna in Rdečega brega na Pohorju. Tudi izpada na visokonapetostnem omrežju prenosnega 110 kV daljnovoda Ožbalt-Podvelka še niso uspeli odpraviti.

Lokalne skupnosti v Dravski dolini so v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje posameznim gospodinjstvom za zasilno oskrbo dostavile tudi agregate. Te je dostavil tudi Elektro Maribor. Nekatere lokalne skupnosti pa imajo za takšne namene tudi svoje agregate, so javno pojasnili na Elektru Maribor.

V Slovenski vojski pa so na spletni strani navedli podatek, da so od torka civilni zaščiti kot pomoč pri oskrbi območij po državi začasno predali 20 agregatov. Pri odpravljanju posledic ujme je sodelovalo 40 pripadnikov Slovenske vojske s 15 vozili.

Izpad električne energije pa nekaj težav povzroča pri vodooskrbi. Porabniki pitne vode iz vodovodnih sistemov Loški Potok in Gora morajo tako vodo, ki jo uporabljajo v prehrambne namene, prekuhavati.

NIJZ pri sanacijah odkritih streh svari pred azbestom

Mnoge strehe, ki jih je v vremenski ujmi odkril močan veter, so še vedno azbestne. Ker lahko ti silikatni materiali negativno vplivajo na zdravje, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) danes znova opozorili, da je pri ravnanju z njim treba biti izjemno previden. 

Narasla voda na Ljubljanskem barju
Narasla voda na Ljubljanskem barju FOTO: Bralka Minka

NIJZ opozarja, da materiala, ki vsebuje azbest, ne poškodujemo. Čim bolj se moramo izogibati območij, kjer je poškodovan material, ki bi lahko vseboval prosti azbest, jemanje vzorcev, sanacijo, odstranjevanje in rušenje pa prepustimo strokovnjakom, ki so za to usposobljeni in ustrezno opremljeni.

"Čim bolj so izvajalci del usposobljeni in opremljeni za delo z azbestnimi materiali, manj azbestnih vlaken se pri delu sprošča v okolje in manjša je izpostavljenost tako izvajalcev kot ljudi v okolici," so poudarili na NIJZ in dodali, da je seznam pristojnih pooblaščenih izvajalcev objavljen na spletni strani agencije za okolje.

O razmerah se je v sredo seznanila vlada. Pristojna ministrstva je pozvala, naj v skladu s svojim pristojnostmi izvedejo vse potrebne aktivnosti.

Borut Pahor obiskal Črno na Koroškem
Borut Pahor obiskal Črno na Koroškem FOTO: Borut Pahor / Twitter

Pahor obiskal Črno na Koroškem

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes obiskal občino Črna na Koroškem in se seznanil s posledicami nedavnega neurja. Predsednika republike so na terenu spremljali županja mag. Romana Lesjak, gospod Darko But, direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje in člani civilne zaščite.  

Predsednik Pahor se je skupaj z gospo Lesjak in gospodom Butom odpravil v Koprivno, kjer se je v pogovoru z občankami in občani seznanil z razmerami na terenu. 

V izjavi za medije se je predsednik republike zahvalil vsem profesionalnim službam in prostovoljcem za učinkovito ukrepanje. Poudaril je, da se ob naravnih in podobnih nesrečah temeljito informira in se tudi odpravi na teren. “Namen mojih obiskov na terenu je zahvala vsem, ki vestno pomagajo ljudem, da se izvlečejo iz stiske. Hkrati pa, da s svojo navzočnostjo spodbudim vse, da storimo nekaj več, da ljudje v teh razmerah niso sami,” je dejal predsednik republike in poudaril, da so takšne izredne vremenske razmere postale stalnica, zato bi morala država več investirati v preventivo, da bi omejila razsežnosti škod, ki nastajajo.

Slovenski državni gozdovi pospešeno v sanacijo po vetrolomu

Državno gozdarsko podjetje Slovenski državni gozdovi bo pospešeno začelo sečnjo dreves, poškodovanih v obsežnem vetrolomu ta teden, je po današnjem srečanju z vodstvom podjetja povedal kmetijski minister Dejan Židan. Cilj je, da se vsa poškodovana drevesa iz državnih gozdov pospravijo do maja.

Posledice neurja na Turjaku
Posledice neurja na Turjaku FOTO: Damjan Žibert

Spomnil je na podatek, da je na ravni države letos 20 odstotkov manj za sečnjo označenega od podlubnikov napadenega lesa kot lani, v vodstvu Slovenskih državnih gozdov pa so mu povedali, da so vsa za sečnjo označena drevesa že v veliki meri pospravili iz gozda. Židan je ocenil, da bo državno podjetje tako vzor za zasebne lastnike, saj je prav hitro pospravilo poškodovanega lesa ključno v boju proti podlubnikom.

Poleg tega so ministru vodilni v Slovenskih državnih gozdovih zagotovili tudi, da so pripravljeni na odpravo škode, ki je nastala zaradi obsežnega vetroloma ob viharnem jugozahodniku ta teden. Po posrednih ocenah naj bi veter poškodoval za okoli 500.000 kubičnih metrov lesa.

V družbi so po ministrovih besedah prilagodili načrte, tako da bodo v ponedeljek njihove ekipe že odpirale gozdne prometnice. V nadaljevanju naj bi se pospešeno začela sečnja poškodovanih dreves. Cilj je, da se vsa ta drevesa iz državnih gozdov umaknejo do maja.

Židanu so v Slovenskih državnih gozdovih predstavili tudi strateške načrte in letošnje desetmesečno poslovanje. Židan je zadovoljen, da podjetje, ki je v 10 mesecih ustvarilo 51,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in 15,8 milijona evrov dobička iz poslovanja, precej presega načrte.

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Župnik
14. 12. 2017 21.52
-3
Pahor res ne spada tja. Se mi zdi malo izven serijski. Pa da si predsednik slovenije imas dovolj 18% glasov ljudstva, je pa mal čudaško..
srebrnibreg
14. 12. 2017 21.57
+7
26277
14. 12. 2017 22.21
+3
SKRIPT
15. 12. 2017 19.46
Srebrni,dobil je 300.000 glasov,ni jih dobil pa 1.300.000 med tistim je tudi moj glas
srebrnibreg
16. 12. 2017 13.14
Nevolivci niste pomebni. Kot, da vas ni oziroma so vam vsi kandidati dobri.
srebrnibreg
14. 12. 2017 21.51
+15
Gledam Pahorja kako brezskrbno brez kakšnega strahu hodi med prebivalci brez nekih telesnih stražarjev in policajev okrog sebe. Imamo pa navadne državljane kateri so samo kakšen poslanec in ne upajo po mestu brez telesnih stražarjev.
tali?ni tom
14. 12. 2017 21.13
+2
dele pa bo! pahor je sukal gumbe na rokavih in to je fascinanten znak! hehehe
TITO 50
14. 12. 2017 21.10
+1
Vsaj svoje cunje bi lahko oblekel, saj ni pripadnik Civilne zaščite.
Franci Luzar
14. 12. 2017 21.31
+3
SKRIPT
15. 12. 2017 19.48
Saj jih na od clanatva v ck mu ni ostalo nic,vse obleke smo mu kupili davkoplacevalci
Našvasan_zob
14. 12. 2017 21.02
+10
A smo tiste agregate iz Obrenovca že dobil nazaj ??
FC Chelsea2
14. 12. 2017 20.29
+35
Lepo, da je vojska dala agregate in tudi, da so nekaj pomagali na terenu. Ampak kljub temu tega ne bom nikoli razumel zakaj gasilci in to so večinoma prostovoljni so lahko ves čas na terenu in to v ogromnem številu medtem ko pa vojsko plačujemo in so zelo redko kdaj v takih in podobnih primerih na terenu in tudi če so je to zelo malo število Zakaj? Js mislim, da če imamo vojsko, da bi morala takoj priskočiti na pomoč oz jo aktivirati in to v polni zmogljivosti s tem bi tudi veliko hitreje lahko stvari na terenu potekale hkrati bi pa tudi gasilce lahko nekoliko razbremenili.
FC Chelsea2
14. 12. 2017 20.29
+2
korintos23
14. 12. 2017 20.35
-10
Kaj pa če nas napadejo, kdo bo nas pa branil? Pa tudi stroški bodo večji kot pa njena pomoč.
igorli
14. 12. 2017 20.38
+4
Kak nimate pojma. Vojska ne sme delat popolnoma nič v civilnem svetu, če je noben za to ne pokliče. Tega pa CZ noče, ker bi z tem zmanjševali potrebnost CZ.
FC Chelsea2
14. 12. 2017 20.44
+3
korintos a glih zdaj nas bo kdo napadel? daj no. Igorli ja sej sm reku morali bi jo aktivirati. Ljudje potrebujejo pomoč ne more biti zdaj v ospredju interes CZ.
igorli
14. 12. 2017 20.54
+5
Res je. Vem da bi vojska z veseljem pomagala. To so že nekajkrat dokazali. Vendar vedno dovolijo le majhno stevilo vojakov za pomoč. Ti ki pridejo, pa naredijo res vse kaj je fizično možno. Sem videl na lastne oči.
26277
14. 12. 2017 20.56
+0
FC.... res si 2.... kot v niku......kdo bo dal štrom....gasilc?
igorli
14. 12. 2017 20.56
+8
Zato sem pa še bolj jezen ko berem komentarje kak vojska noče pomagat. Vsi vojaki ki so bili na poplavah so dušo tam pustili, enako kot gasilci. Do popolne izčrpanosti. Eni tukaj, ki pa pojma nimajo, pa jih blatijo.
tali?ni tom
14. 12. 2017 21.14
+1
vojaki so afganistanu ,mirkajo prihodke ameriške vojske!pa na kosovu tut!
man1983
14. 12. 2017 20.29
+8
a ni dovolj da je vreme naredlo škodo...a res mora še tragedija od Borata obiskat to področje
lcapl
14. 12. 2017 22.53
+5
janzzelj
14. 12. 2017 20.23
+9
Pahi pa tačke v žepke pa firbec past... :)))
Sunshine73
14. 12. 2017 20.21
+27
FORMIRAJTE MLADINSKE BRIGADE ŠE POSEBEJ TISTIH, KI NISO SLUŽILI IN ODSLUŽILI OBVEZNEGA VOJAŠKEGA ROKA IN NAJ GREDO POMAGAT REŠEVAT SITUACIJO NE, DA DOMA JAJCA ČOHAJO !!
janzzelj
14. 12. 2017 20.23
-2
Sunshine73
14. 12. 2017 20.32
+8
Kar naj diši po bivšem sistemu matr, eni smo mogli služit enim, pa ni potrebno in se pederajsajo na okoli !!
korintos23
14. 12. 2017 20.36
+3
janzzelj
14. 12. 2017 20.39
+8
janzzelj
14. 12. 2017 20.40
+5
Sun to je nov sistem, naredil nič prhvatiziral vse... :(((
Sunshine73
14. 12. 2017 20.17
+19
Šminkira Pahor s to pilotsko jakno kot, da je pilot, ki nikoli ni v kokpitu sedel ... obup !!
maske-so-padle
14. 12. 2017 19.58
+5
Kaj posodila? Ma da jih dajo, če mi tako rečemo. To so naši agregati.
Sunshine73
14. 12. 2017 20.02
+3
korintos23
14. 12. 2017 20.08
+0
igorli
14. 12. 2017 20.12
+0
Dinho8O
14. 12. 2017 19.58
+3
In spet vojske nikjer...razpustite to bando.
janzzelj
14. 12. 2017 20.02
+1
Kaj bodo v japonkah s feni pomagal??? :)))
Sunshine73
14. 12. 2017 20.03
+1
igorli
14. 12. 2017 20.13
-1
janzzelj
14. 12. 2017 20.22
+1
Za janšiste je pa premalo plenic v obtoku... :)))
Sunshine73
14. 12. 2017 19.54
+7
A JE ANGELCA KEJ KOTIČKE SPEKVA S MAL VEČ RUMČKA AN EJGA ??
mikica247
14. 12. 2017 19.46
+2
Borat že na delu.
Vinogradnik67
14. 12. 2017 19.21
+17
Mene pa nekaj zanima zakaj v takih primerih ne gre pomagat vojska vso breme pade na gasilce ?
macek_garfield
14. 12. 2017 19.40
+7
taborniki so raje na toplem, oz.hlapcejujejo v nato emisijah, pa katicevi se ni kampnilo, da bi lahko pomagali, pa to
flojdi
14. 12. 2017 19.40
+4
.pa saj so posodili 20 a gregatov. ( le čemu jih imajo oni toliko ... se sprašujem
26277
14. 12. 2017 19.43
+6
ja ...m..... štrom ti bo Janša dal in kompanija.....
26277
14. 12. 2017 19.44
+1
Sunshine73
14. 12. 2017 19.55
+0
vojska spada itak pod MORS kaj ti ni jasno?? A nej gre vojska s tanki plužit podrto drevje po cesti al ka ???
vladaricaumov
14. 12. 2017 19.59
+0
igorli
14. 12. 2017 20.10
+4
Vojska bi pomagala, če bi jim CZ dovolila. Oziroma vojsko mora nekdo poklicat.
Sunshine73
14. 12. 2017 20.30
+2
Vojsko naj aktivira slinasti Mahnič, da že enkrat po 30 letih zakurblajo zazaugana oklepna vozila, tanke ...
macek_garfield
14. 12. 2017 19.20
+4
ha ha ha afneguncar, je vedno zraven, ko se razmere umirijo,da pa bi sel pomaga gasilcem na teren, ko so oni v akciji, ja to pa ne, je raje na toplem in suhem doma pa to, vazno da se fotografira, pa to
Heretik1
14. 12. 2017 19.14
+9
Pahor vedno ve kam mora iti, da lahko zastonj žre!
proofreader
14. 12. 2017 18.39
-3
SDS je krajane Polhovega Gradca prepričal, naj nasprotujejo zadrževalnikom. Tako da veste, kdo bo odgovoren, če Ljubljano poplavi.
toxicox
14. 12. 2017 18.50
+0
kaj da bo na dobrovi poplavljajo kar naj žabarje namaka
ssecnik
14. 12. 2017 19.34
+1
Tale SDS je vsemogočen,ha ha Ne rabimo mi politike,da vidimo,kaj nam pripravljajo.
štrekeljc
14. 12. 2017 21.35
+3
flojdi
14. 12. 2017 18.33
+1
.? posodila Zastonj , ali dala v plačljiv Najem
Žac
14. 12. 2017 18.10
+5
Oni psiho bolnik Frane Šajn ali tako podobno je znal napisati v primeru sličnih dogajanj v Hrvaški"a to se dogaja na Hrvaškem? Kar naj,ni škoda. " Pa pride to njemu tudi pred vrata. Naj je Bog na pomoč vsem kateri so na ogroženih mestih in da čim prej normalno zaživijo.
ooResnicA
14. 12. 2017 18.26
+0

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.