Slovenija

Domačin: Delavci ne upajo povedati niti, kako jim je ime. Najprej vprašajo šefa

Postojna, 11. 03. 2016 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
N.Š.K./J.S.
Komentarji
829

V eni najobsežnejših akcij pri nas je policija z inšpektorji Finančne uprave na čelu V Loški dolini v lesni industriji razkrinkala pravo mrežo trgovanja in izkoriščanja tujih delavcev. Med drugim naj bi delavci živeli in delali v suženjskih razmerah, nekateri naj bi mesečno dobili le 145 evrov plače. A tudi to ni dovolj, da bi obrat zapečatili, bodo pa napisali številne kazni ter odgovorne najverjetneje prijavili tožilstvu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Novodobno suženjstvo v Sloveniji
    04:13
    Iz 24UR: Novodobno suženjstvo v Sloveniji
  • Iz 24UR: Pristojni niso preprečili izkoriščanja
    02:34
    Iz 24UR: Pristojni niso preprečili izkoriščanja
  • Iz 24UR: Nepravilnosti in izkoriščanje delavcev
    03:14
    Iz 24UR: Nepravilnosti in izkoriščanje delavcev
  • Iz SVETA: Hude nepravilnosti
    05:05
    Iz SVETA: Hude nepravilnosti

Danes ponoči je v Loški dolini potekala obsežna akcija, v kateri so inšpektorji Finančne uprave RS (Furs) skupaj s policisti preverjali delodajalce v lesni industriji. S Fursa so sporočili, da je bilo ponoči na terenu nekaj več kot 50 uslužbencev mobilnih oddelkov in inšpektorjev Fursa, ki so ob pomoči policije izvedli nadzor nad gospodarsko družbo v Loški dolini. Preverjali so morebitne kršitve davčne in delovnopravne zakonodaje, za omenjeni nadzor pa so se odločili na podlagi daljše finančne preiskave več gospodarskih subjektov, ki se ukvarjajo s posredovanjem delovne sile omenjeni gospodarski družbi.

Nočni obisk je potrdil njihove sume o številnih kršitvah delovnopravne in davčne zakonodaje, žal pa so ugotovili, da so v ozadju poleg goljufanja države še hujše kršitve - izkoriščanje delavcev oziroma trgovina z ljudmi.

Gozdno gospodarstvo Postojna, PE Marof Trade.
Gozdno gospodarstvo Postojna, PE Marof Trade. FOTO: POP TV

Inšpektorji zaznali številne kršitve, tudi s področja trgovine z ljudmi

V času nadzora je bilo v nočni izmeni na delovnem mestu okrog 60 delavcev, med katerimi je bilo veliko tujih državljanov. "Po prvih informacijah so bili v tej akciji potrjeni sumi kršitev predpisov o obdavčenju in predpisov s področja zaposlovanja in dela na črno. Zaznani so bili tudi sumi kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev in trgovine z ljudmi," pojasnjujejo na Fursu, kjer se bodo v prvi vrsti osredotočili na organizatorje teh dejanj, saj so bili delavci dejansko žrtve trgovine z ljudmi. Med njimi so bili v veliki večini tuji državljani, pa tudi Slovenci.

Inšpektorji so se na teren odpravili ob 22. uri, da bi lahko potrdili domneve, da morajo delavci delati v treh izmenah (tudi nočni). V nočni akciji so preverjali več poslovnih subjektov, ki sodelujejo s podjetjem Gozdno gospodarstvo Postojna. "Gre za več povezanih pravnih subjektov, ki zagotavljajo oziroma posojajo delovno silo tej gospodarski družbi, pri kateri je bil opravljen nadzor," pojasnjujejo na Fursu. 

"Na podlagi zbranih dokazov s terena bodo prvi zaključki znani konec prihodnjega tedna, na tej podlagi pa bodo izvedeni konkretni ukrepi," so sporočili s Fursa, kjer dodajajo, da podjetju, ki zaposluje na črno, grozi do 26.000 evrov kazni. Glede trgovine z ljudmi in suženjskega izkoriščanja delavcev, pa bi odgovorne lahko doletele kazenske ovadbe. Če jim ne bodo uspeli dokazati kaznivega dejanja, bodo morali plačati le neplačane prispevke.

Osredotočili se bodo na razloge za sum storitve kaznivega dejanja spravljanja v suženjsko razmerje ali izkoriščanja prisilnega dela pri trgovini z ljudmi, kar se kaznuje z zaporom od enega do desetih let. Delavci so na primer dobivali po 150 evrov na roke, hkrati pa so jih ustrahovali, da bo prišla policija ali finančna uprava, in da jim prav oni nudijo zaščito pred tem.

Kot je poročal Radio Slovenija, naj bi delodajalci, ki so povezani v vrsto podizvajalcev, izkoriščali delavce iz različnih evropskih držav, predvsem iz Bolgarije, Srbije in Kosova. To je še eden od primerov, ko delodajalci delavce zaposlijo na črno, ti pa sploh ne vedo, za katero podjetje pravzaprav delajo. Delavce naj bi izkoriščali, da so delali po 10 do 12 ur na dan, vključno s sobotami, prav tako naj jim ne bi izplačevali plač, regresa. Delali naj bi v treh izmenah, pogosto pa so jim majhne zneske za delo izplačevali kar na roko. Po nekaj mesecih dela naj bi jih prisilili, da so zapustili državo, ali pa so jih premestili na delo na drug konec Slovenije, da bi prekrili sledi.

"Ugotovili smo, da mnogi izmed njih niso prijavljeni v nobeno zavarovanje, da prejemajo plačila na roke, torej v gotovini, in da so praviloma ta plačila zelo nizka," je povedal Peter Jenko s Fursa.

Ampak tudi to ni dovolj, da bi obrat zapečatili, bodo pa napisali številne kazni ter odgovorne najverjetneje prijavili tožilstvu.

Katera podjetja so obiskali inšpektorji?

Iz podjetja Gozdno gospodarstvo Postojna so v kratkem odgovoru na naša številna vprašanja zapisali: "Očitke o izkoriščanju tujih delavcev ostro zavračamo in poudarjamo, da v našem podjetju dosledno spoštujemo delovnopravno zakonodajo." Od preiskav in kršitev se distancirajo ter navajajo, da sta bili predmet preiskave podjetji Floles in Poslovni sistem Veles, ki ju z njihovim podjetjem veže zgolj pogodbena vez, še navajajo.

Nočna akcija se je končala šele nekaj pred 3. uro zjutraj, po poročanju Radia Slovenija je potekala v poslovni enoti podjetja z državno koncesijo Gozdnega gospodarstva Postojna Marof Trade, medtem ko so nam iz omenjenega podjetja sporočili, da je nočna preiskava potekala v podjetju Poslovni sistemi Veles ter podjetju Floles, zoper katerega je inšpektorat za delo že večkrat ukrepal. Ti dve podjetji naj bi Gozdnemu gospodarstvu Postojna (GGP) dobavljali delavce.

Glede na to, da so se izkoriščanja delavcev odvijala v prostorih GGP, smo za odziv in pojasnila prosili tudi njih, a so nam v skopem odzivu sporočili le, da očitke o izkoriščanju tujih delavcev ostro zavračajo in da sta bili predmet preiskave podjetji Floles in Poslovni sistem Veles, "ki ju z njihovim podjetjem veže zgolj pogodbena vez".

V strahu pred delodajalcem tiho trpeli izkoriščanje

Delodajalci naj bi delavcem grozili z odpovedmi in drugimi ukrepi, prav tako naj bi jim prepovedali odhode domov. Delavci se praviloma naj ne bi pritoževali, saj naj bi jih bilo strah. Po pomoč na policijo se izkoriščani delavci običajno obrnejo šele, ko gredo zadeve tako daleč, da jih delodajalci naženejo in ostanejo brez vsega.

Kot poroča Radio Slovenija, naj bi dosedanji nadzori že pokazali številne kršitve: od kršitev delovne opreme, izvajanja zdravniških pregledov, neizplačevanja plač, regresov, pa do tega, da naj delodajalci ne bi izročali pogodb o zaposlitvi, prav tako naj bi kršili zakon o preprečevanju dela na črno. Delodajalec naj bi poleg službe delavcem oddajal tudi sobe, neuradno pa naj bi drug za drugim v eni postelji spali kar trije delavci.

'Delavci so popolnoma nezaščiteni'

Za 24UR je spregovoril domačin Vojko Mlakar, ki je tudi sam deset let delal v Gozdnem gospodarstvu in spoznal na stotine zgodb izkoriščenih delavcev. "Delavca vprašaš, kako mu je ime, da bi ga vpisal v evidenco, pa odgovori, da mora najprej vprašati šefa, kako se imenuje," je dejal. "Sobote, nedelje, prazniki, tu ni novega leta. Delavci so popolnoma nezaščiteni," je dejal.

Spregovoril pa je tudi Bolgar, eden izmed delavcev, ki so ga inšpektorji sinoči temeljito izprašali. "Povedati sem moral, kako sem plačan, kako delam, preverjali so delovno obutev, obleko," je dejal in dodal, da na račun dobi 400 evrov, ostalo pa na roko.

A je 400 evrov pravzaprav še veliko, večina dobi le borih 145 evrov na mesec, kolikor znaša minimalna plača v Bolgariji.

Delavci so živeli v nemogočih razmerah, mnogi pa so se delodajalcev tako zelo bali, da si niso upali spregovoriti o izkoriščanju.
Delavci so živeli v nemogočih razmerah, mnogi pa so se delodajalcev tako zelo bali, da si niso upali spregovoriti o izkoriščanju. FOTO: POP TV

Zgodba o novodobnem suženjstvu, ki se vleče že vrsto let

Da se v Loški dolini dogaja novodobno suženjstvo, se ve že dlje časa, žal pa z dosedanjimi akcijami in izrečenimi globami za ugotovljene kršitve pristojne službe tega niso uspele ustaviti. Gre za zelo akuten problem, ki se ne tiče zgolj nekaj deset delavcev, pač pa naj bi bilo izkoriščanih tujih delavcev okoli 200. 

Inšpektorat za delo že vrsto let pri teh istih podjetjih ugotavlja številne kršitve. A so kazni za ugotovljene kršitve premajhne, prav tako delodajalce ne ustavijo prepovedi za opravljanje dejavnosti. Ti pač odprejo novo podjetje in nadaljujejo s kršitvami. 

Inšpektorica za delo: inšpektorji so bili v podjetju praktično vsak mesec

"Inšpektorat za delo je pri delodajalcu Gozdno gospodarstvo Postojna PE Marof Trade oziroma delodajalcih, ki so delali v njihovih prostorih, že od aprila lani opravil večje število nadzorov, saj smo ugotavljali različne kršitve. Družba je imela kot naročnik sklenjeno pogodbo z več izvajalci, ki so imeli nadaljnje pogodbe z dodatnimi izvajalci," pojasnjujejo na inšpektoratu.

Glavna inšpektorica za delo Nataša Trček je dejala, da se inšpektorat s tem primerom ukvarja že nekaj časa. "Od lanskega leta, ko smo odkrili večje število bolgarskih delavcev, ki so bili brez plačila oziroma je bilo plačilo v nizkih zneskih, smo bili prisotni pri tem delodajalcu praktično vsak mesec," pravi Trčkova in dodaja, da gre za zelo zapleteno povezavo med različnimi podjetji, zato so bili inšpektorji prisotni tudi pri drugih povezanih podjetjih. Kršitve so ugotovili tudi pri povezanih podjetjih, med drugim so odkrili neurejene razmere, v katerih delajo delavci, pa tudi izplačevanje zgolj 145 evrov plače, kar je minimalno izplačilo v drugih državah.

Cel seznam kršitev in za več kot 20.000 evrov izrečenih glob

Inšpektorji za delo so odkrili številne kršitve, med njimi tudi kršitve glede plačila za delo in kršitve glede pogodb o zaposlitvi. Prav tako številne kršitve glede sklepanja pogodb za določen čas, glede letnega dopusta in zagotavljanja zdravstvenih pregledov delavcem. Pa številne kršitve s področja varnosti in zdravja pri delu ter zagotavljanja usposabljanj delavcev za varno opravljanje dela, zagotavljanja osebne varovalne opreme delavcem in njene uporabe. Inšpektorat je glede na ugotovljene kršitve delodajalcem izdal odločbe, s katerimi jim je prepovedal opravljanje delovnega procesa in uporabo sredstev za delo do odprave teh nepravilnosti, več odločb o prekršku z izrekom glob v skupni višini prek 20.000 evrov ter več plačilnih nalogov, med drugim tudi zaradi oviranja postopka.

Kdaj bo država končno zaščitila delavce?

Vsi, ki potrebujete pomoč svetovalnice za migrante - organizacije, ki je namenjena zagovorništvu, varstvu, promociji ter razvoju delavskih, socialnih in statusnih pravic najbolj ranljivih skupin, kot so migranti, begunci in prosilci za azil - lahko pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 14 34, telefonsko številko 01 43 41 293 ali pišete na spletni naslov info@svetovalnicazamigrante.si.

Na kruto izkoriščanje delavcev v Loški dolini so se odzvali tudi v Svetovalnici za migrante. Opozorili so, da se izkoriščanje delavcev pred očmi pristojnih odvija že kar nekaj let, saj naj bi lokalni policisti inšpektorje za delo o sumih kršitev obveščali že leta 2008. "Delavci so preveč prestrašeni, da bi o kršitvah govorili na glas, medtem ko se vse to dogaja pred očmi pristojnih že kar nekaj let. Kajti tamkajšnji policisti po poročanju medijev že od leta 2008 obveščajo inšpektorje za delo o sumih kršitev in ti so leta 2012 ugotovili številne kršitve delovnopravne zakonodaje, napisali globe in prepovedali opravljanje dejavnosti. A to kršilcev očitno ni ustavilo, ker so pač odprli nova podjetja in svoj 'poslovni modeli' še nadaljevali," so zapisali sporočilu za javnost. Opozarjajo, da je v začetku leta začel veljati novi zakon o gospodarskih družbah, ki naj bi šel prav v smeri učinkovitejšega preprečevanja veriženja podjetij.

V svetovalnici zato pristojne sprašujejo, kako je možno, da takšna podjetja opravljajo svoje delo še naprej, kljub evidentnim kršitvam, ki se tam dogajajo? Prav tako jih zanima, ali so se vsi pristojni organi v vseh teh letih izkoriščanja delavcev vprašali, kolikšno število delavcev je pristalo v tej izkoriščevalski situaciji? 

Problem tujih delavcev, ki jih izkoriščajo v lesnopredelovalni industriji, ni osamljen. Že večkrat smo poročali tudi o izkoriščanju tujih delavcev voznikov, katerim delodajalci prav tako pogosto grozijo, prav tako jim ti ne plačujejo prispevkov, ne prijemajo redno plače, jih silijo v prekrške. Podobne razmere so tudi v gradbeništvu.

Podjetje med svojo kampanjo obiskal tudi Pahor

Pahor s kolektivom Gozdnega gospodarstva Postojna.
Pahor s kolektivom Gozdnega gospodarstva Postojna. FOTO: Twitter

Zanimivo je, da se je med svojo predsedniško kampanjo v tem podjetju konec leta 2012 mudil tudi sedanji predsednik države Borut Pahor. In sicer se je v okviru projekta Skupaj – spodbujajmo drug drugega pridružil kolektivu Gozdnega gospodarstva Postojna Marof Trade in se seznanil z delovnim procesom izdelave gradbenih plošč. Očitno pa se ni dobro pozanimal o spornem poslovanju podjetja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (829)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tarinalb
14. 03. 2016 14.26
nicor
13. 03. 2016 19.32
+3
Delavce normalno zaposliti, namesto plačila kazni ta denar delavcem, ki so ga zaslužili, akterje te barabije pa za 15 let v arest in bo enkrat konec. Samo ne v Zloveniji, ob vseh desetb let trajajočih kršitvah ne morejo zapreti podjetja, lepo vas prosim? Ne morejo, ker je zakonodaja narejena v korist za barabe in barabije
enxx
13. 03. 2016 09.37
+1
Kje so imena vodilnih v izkoriščevalskih pojetjih?!
tarinalb
14. 03. 2016 14.18
Vtipkajte imena podjetij v Google in kaj hitro boste prišli do imen. Lahko pa bi jih javno objavili tudi novinarji.
bandit1
13. 03. 2016 09.12
+1
Škoda, ker ne bom doživel časa, ko se bo nakradeno premoženje NACIONALIZIRALO nazaj na brezpravno rajo.
EMINENT
13. 03. 2016 10.25
ONniON
12. 03. 2016 23.09
+5
slovenija brezpravna država, rizična !
Frane Šajn
12. 03. 2016 21.19
+16
Cela Loška dolina in seveda inšpektorji predobro poznajo to štorijo že zelo zelo dolgo ampak nikom ništa obračajo se proč samo zato ker niso še v stiski, bo pa kaj kmalu samo Kovinoplastika, da škripne pa je vse na tnalu. O si bodo zapomnili novodobne managerje podolg in počez.
?akula
12. 03. 2016 19.02
+9
Podjetje bo verjetno plačalo kazen državi. Mislim pa, da da se bodo delavci za svoj denar lahko kar obrisali pod nosom.
Frane Šajn
12. 03. 2016 21.21
+6
Ne nažalost bila naj bi nadzornik koncesionarju kot lastnica, ampak vse ima na Slovenskem svojo ceno. Žal!!
mallonge
12. 03. 2016 18.37
+15
Vrhunska delovno-pravna zakonodaja? Ali je sedaj zaposlitev zadosti fleksibilna? Cerar bi to lahko osvetlil z ustavnega vidika za 160 E na besedo. Klemenčič pa s protikorupcijskega in zakonodajnega za 150E na besedo. Verjetno bosta za ta denar ocenila, da je zakonsko vse v redu, da pa je to sovražni govor, ki ga je treba najostreje preganjati.
Frane Šajn
12. 03. 2016 21.22
+9
Seveda je vrhunska! pisana na kožo takim kot ga sedaj obravnavamo.
RdecaZvezda
12. 03. 2016 18.20
+15
cela Slovenija je skregana med seboj,ni nam pomoči,potem še pa tak predsednik,da ne verjame,da je pomagal soustvarit 300 000 revežev,se spreneveda,meša meglo vsak dan nas ponovno nategnejo........
Frane Šajn
12. 03. 2016 21.23
+2
Ja senca bo pa rešila vse kar še ni zabetonirano.
mallonge
12. 03. 2016 16.50
+11
Al so unga pri AMZS za 200 E oglobili za 5500E in za 3 leta v arest. . Tako je treba. Cerar, Klemenčič
CHANEL MADEMOISELLE
12. 03. 2016 15.40
+8
No g. Cerar vaš prijatelj je za to zagotovo vedel? Pričakujem ukrepe!
CHANEL MADEMOISELLE
12. 03. 2016 15.44
+6
Pa ime vašega prijatelja prosim, ga boste zaščitili ali pa boste ukrepal?
sinhron
12. 03. 2016 15.19
+33
Vsem tem delodajalcem in lastnikom pobrati dovoljenja za opravljanje kakršne koli obrti , onemogočiti prenos na sorodnike in jih poslati za zapahe , prej pa morajo poravnati vse račune do delavcev !
EMINENT
13. 03. 2016 10.28
tarinalb
14. 03. 2016 14.22
Ne za zapahe, bodo zastonj živeli. Naj gredo delat tako kot so ti delavci. Poberejo naj jim vse kar imajo (vključno z nepremičninami) in razdelijo med te okradene delavce.
Uporabnik1306167
12. 03. 2016 13.42
+15
Folk bodimo se naprej hlapci in nas bodo do zadnjega izbrisali .....kaj se cakamo :(
Uporabnik1306167
12. 03. 2016 13.41
+3
Jutr grem k svojemu delodajalcu da mi da rojstni list da vidim ce sem res to jaz hahahha kasne bedarije beremo v zadnje case ZIFEL24 ur hahaha
ONniON
12. 03. 2016 13.38
+5
obup, slovenija je še leta 2009 bila država z enim nižjih deležev revščine v evropski uniji, od kar so vlado prevzeli socialni demokrati vse stagnira in lumparije se povečujejo, ukrepa pa nihče
aristotel
12. 03. 2016 13.13
+26
To nam pa je prinesla takoimenovana demokracija ...Demokracija bo plačala , ker bo hotela ustrezati vsem. Reveži bodo hoteli lastnino bogatih in demokracija jim bo to omogočila. Mladi bodo hoteli biti pomembni, tako kot starejši, ženske kot moški in tujci bodo hoteli imeti pravice staroselcev. In demokracija jim bo to omogočila. Lopovi in prevaranti bodo hoteli pomembne državne funkcije. In demokracija jim bo to omogočila. In ko lopovi in prevaranti demokratično prevzamejo oblast, ker kriminalci in zločinci hrepenijo po moči, bo nastala tiranija, hujša kot pod kateremkoli monarhom ali oligarhom. (Sokrat 470-399 p.n.š.)
Simon Marini
13. 03. 2016 10.08
No, to je modrost, stara kot Sokrat. Tako popolna je, da k temu ni kaj dodati.
Kollerik
12. 03. 2016 13.03
+27
V urejenem svetu šefa oglobijo + prepovejo delovanje njegovega podjetja vsaj za 7 let. Onega majjmuna na POPu, ki se je tako nesramno in grozeče razkuril nad novinarko POP-a, pa bi čez noč morala "uzeti magla". Dela v kamnolomih je za take tipe več kot zadosti.
mlutherking
12. 03. 2016 12.09
+4
Avstrijcem prodajamo poceni les in nazaj kopujemo drage lesne izdelke.Kdo je zato kriv?Ne zagovarjam teh , samo ni cudno da iscejo poceni delavce.
RdecaZvezda
12. 03. 2016 17.48
+3
vlada plačuje na tisoče nesposobnih birokratov
skedenj
12. 03. 2016 11.33
+5
kazen bi morala biti za tiste, ki so to naredili: - najprej bi izračunali koliko je s tem podjetje prišparalo + globa 10% vrednosti podjetja - tisti, mogoče direktor in še kdo, bi moral eno leto v svojem podjetju delati v istih pogojih, npr. za 150€ fizično delo - redno zaposliti vse delavce, ki so bili izkoriščeni in jih ustrezno plačati Pomojem sem dal premile kazni, ampak za začetek... Pa da vidimo, če se bo še komu to izplačalo početi!
LLLEPI
12. 03. 2016 12.11
+9
vse niti vlecejo politiki iz ozadja in velespstovani direktorji ki imajo najete ljudi na terenu ki opravljajo umazana dela zanje.Tako da ni mogoce priti nikoli v sam vrh.Zato so taksna podjetja nedotakljiva desetletja in vec nato pa poniknejo in vse lepo zastara
LLLEPI
12. 03. 2016 12.17
+8
Zacne se z lokalnimi nato pa se nadaljuje v sam vrh nase lepe drzavice.IN vrh lepo nagrajujje lokalce za opravljeno delo in podporo
LLLEPI
12. 03. 2016 13.43
+5
Domaci izdajalci in lopovi so najhujsi za to drzavo
RdecaZvezda
12. 03. 2016 17.51
+3
točno tako se popolnoma strinjam,ukrepa pa nobeden,to pa zato ,ker so sami isti
evasle
12. 03. 2016 11.22
+32
Pod GG POstojna spada obrat Snežnik, od koder je Rupnik, ki je bil tam direktor, sedaj je pa v.d. družbe Slovenskih državnih gozdov (od prejšnjega meseca). Mi se lahko delimo na leve in desne, visoke in nizke, suhe in debele, pa nas bodo združeni slovenski politiki, gospodarski in negospodarski baroni okradli tako, da bomo delali zastonj vsepovsod tam, kamor so naši "ciga.n.i" lazili po kredite in doma kradli - ne za našimi hrbti, ampak pred našimi očmi!!!!!!
U4
12. 03. 2016 11.40
+2
ficfiric 1
12. 03. 2016 12.01
+2
slayer2
12. 03. 2016 13.01
+0
Kollerik
12. 03. 2016 15.43
+2
mallonge
12. 03. 2016 16.46
+3
Ja, tu pa bosta Veber in Židan dobila finančno osnovo za prenovo stranke.