Slovenija

Notranji nadzor v šempetrski bolnišnici izključil napake medicinskega osebja

Šempeter pri Gorici, 20. 04. 2016 21.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V šempetrski bolnišnici so zaključili interni nadzor po smrti poškodovanega bolnika med oživljanjem, poročilo pa so že predali ministrstvu za zdravje. Strokovne napake medicinskega osebja v poteku oživljanja ni bilo, so ugotovili.

V šempetrski bolnišnici so zaključili interni nadzor po smrti poškodovanega bolnika med oživljanjem. Ugotovil so, da strokovne napake medicinskega osebja v poteku oživljanja ni bilo, je po današnji seji sveta zavoda povedala direktorica bolnišnice Nataša Fikfak. Poročilo o nadzoru so že predali ministrstvu za zdravje.

"To je bilo na ministrstvo poslano v ponedeljek, običajno pa je odzivnost znotraj enega meseca. Tako pričakujem, da bodo do začetka poletja opravljeni tudi ostali interni strokovni nadzori za vse ostale oskrbovance v tem prostoru na reanimaciji," je še povedala Fikfakova.

Šempetrska urgenca
Šempetrska urgenca FOTO: POP TV

Na današnji seji so med drugim spregovorili tudi o delnem poročilu po opravljenem upravnem nadzoru. "Delno zato, ker je omejeno na tri področja, ki so bila pregledovana, in tudi na teh področjih so ponudili nekatere hitre ukrepe in rešitve za odpravo ugotovljenih nepravilnosti in priporočila," je povedala direktorica šempetrske bolnišnice.

O ugotovljenih nepravilnostih glede donacij je poročilo že pripravila tudi Fundacija vrabček upanja in vanj vključila tudi mnenje zunanjega revizorja, ki je ugotovil, da nepravilnosti v poslovanju ni bilo. Ob tem je fundacija z bolnišnico pripravila spisek vseh doniranih sredstev od leta 2014 in spisek donatorjev z višino doniranih sredstev, ki pa so namenjena izključno za bolnišnični oddelek invalidne mladine v Stari gori.

Zaradi priporočila o transparentnosti so že skoraj dokončali pripravo posodobljenega internega pravilnika o izobraževanju, ki obsega tudi način prejemanja in poročanja o donacijah, kot tudi potrebo po raziskovalnem oddelku, ki bo prav tako skrbel za transparentnost donacij za namene izobraževanja.

Drugi očitek je bil namenjen poslovanju bolnišnične lekarne oziroma očitku glede sorodstvenih vezi kot možnem vzroku koruptivnega dejanja ali navzkrižja interesov. "V veliko olajšanje mi je bilo, ker ni bilo ugotovljenih nepravilnosti pri javnih naročilih zdravil in medicinskih pripomočkov. Temu smo se izognili že lansko leto, saj smo iz komisij za javna naročila izločili osebe v sorodstvu, kar bi lahko kazalo na navzkrižje interesov," je pojasnila Fikfakova. Po priporočilu so tudi na tem področju začeli pisati nov pravilnik, ki je skladen z novim zakonom o javnih naročilih.

Tretji pa je bil očitek o zaposlitvi prejšnjega direktorja Darka Žiberne. Tu bolnišnica ni pripravila posebnega poročila, saj je na to že odgovoril sam Žiberna.

Vodstvu bolnišnice je bilo obljubljeno, da bo do 20. aprila končano poročilo o upravnem nadzoru v celoti, zato tudi niso še pripravili odzivnega poročila. "Kljub temu, da do danes tega poročila še nismo prejeli, bomo mi oddali naše že pripravljeno poročilo 3. maja," je še povedala direktorica.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja