Nov davek bi zajel okoli 15.000 nepremičnin

Nepremičnin, ki so vredne med pol milijona in milijon evrov, je pri nas okoli 15.000, v teh časih pa jih nepremičninski agentje težko prodajo za tako visoko ceno. Takšne nepremičnine pa naj bi bile po novem tudi obdavčene.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Med izhodišči proračuna, katerega predlog bo vlada sprejemala 4. oktobra, so tudi novi davki. Po poročanju 24UR naj bi bile po novem obdavčene vse nepremičnine, ki so vredne nad pol milijona evrov. Zdaj so namreč obdavčene nepremičnine, vredne nad milijon evrov.

Nepremičnin, ki so vredne med pol milijona in milijon evri, je po podatkih Geodetske uprave v Sloveniji približno 15.000. Takšne nepremičnine so po celi Sloveniji, gre pa tako za hiše, poslovne prostore, tovarne, posebne elektrarne in tako dalje.

Miljenko Šardi iz Šardi nepremičnin je dejal, da se veliko hiš in stanovanj, ki so vredne 500.000 evrov ali več, prodaja, a v teh časih se jih dejansko proda bolj malo.

Predsednik Združenja lastnikov nepremičnin Edo Pirkmajer je danes za 24UR OB ENIH dejal, da ne ve, ali bodo obdavčene tudi nepremičnine, v katerih ljudje sami bivajo, torej jih ne oddajajo ali jih nimajo v poslovni rabi. A če bodo, je to po Pirkmajerjevih besedah premik v smer obdavčevanja lastnih stanovanj. "Ali je to primerno ali pravilno, o tem se ne bi izrekel. To je stvar tudi celotnega davčnega koncepta, ki bi ga bilo treba dodelati," je povedal.

V izhodiščih proračuna naj bi bilo tudi to, da bo davek od najemnin enoten, in sicer 25-odsoten. Pirkmajer, ki tudi sam oddaja nepremičnine, pravi, da se mu ta premik zdi pravilen, a vprašanje je, kako bodo pri tem sistemu upoštevani stroški, ki jih ima lastnik z nepremičninami.

Hiša

Med izhodišči za proračun naj bi bila tudi nova obdavčitev nepremičnin, vrednih med pol milijona in milijon evrov. (Foto: Thinkstock)

Višji davek tudi zadnji udarec za časopise in revije?

Vlada pri načrtovanju proračuna po poročanju 24UR računa tudi, da bomo za nekatere izdelke in storitve, za katere smo do zdaj plačevali nižjo, 8,5-odstotno stopnjo DDV, po novem plačevali 20-odstotni DDV. Med drugim za časopise, periodiko, uporabo športnih objektov in storitve javne higiene.

Z novim proračunom naj bi prišle tudi višje dajatve za onesnaževalce okolja, pa davek na finančne storitve, torej na primer za bančne in zavarovalniške provizije, ki naj bi znašal 6,5 odstotka. Vlada naj bi oklestila tudi sivo ekonomijo, s katero se mimo države obrne dobrih 7 milijard evrov.

Društvo novinarjev je ob teh informacijah opozorilo, da bi bil dvig DDV za časopise in revije nov hud, morda tudi zadnji udarec panogi, ki se v zadnjih letih ob splošni krizi spopada še s sesutjem oglasnega trga, spreminjanjem bralnih navad in drugimi strukturnimi izzivi. Društvo tako vlado in koalicijske stranke poziva, naj predlog o dvigu DDV za časopise in revije takoj umaknejo, namesto tega pa raje pripravijo analizo finančnih učinkov za ukinitev DDV za tiskane medije, kar bi jim vsaj do neke mere olajšalo boj za preživetje.

Ostro pa povišanju davčne stopnje nasprotujejo tudi v Združenju založnikov časopisov in revij. "Že nekaj časa opozarjamo, da je časopisna panoga sredi globoke krize, ki se še zaostruje in otežuje preobrazbo izdajateljev v smeri digitalizacije medijev," so zapisali v izjavi.

Opozorili so še, da je kar 80 odstotkov založnikov mikro in malih družb, ki so bile že do zdaj prisiljene "skrajno racionalizirati svoje poslovanje in tako rekoč nimajo več rezerv". "To pomeni, da bodo prisiljeni odpuščati zaposlene in prenehati s poslovanjem podjetij," so poudarili.

Revije - 1

Za časopise in revije naj bi plačevali višji DDV. (Foto: Mateja Klavs)

Kot so tudi izpostavili, se je veliko držav že v preteklosti odločilo za ničelno stopnjo DDV, praktično vse preostale države pa so za tisk sprejele vsaj znižano stopnjo DDV. "Pri tem ne gre za manjša znižanja stopnje DDV, temveč izredno močna znižanja: v Franciji je tako stopnja DDV za tisk znižana s splošne stopnje 19,6 odstotka na zgolj 2,1 odstotka," so navedli. Skladno s tem so se znova zavzeli za poenoteno davčno stopnjo tako za izdajanje tiskanih kot digitalnih vsebin na nižji, po možnosti še dodatno znižani ravni.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 33
 
jump 23.09.2012 09:09:07
Maja Demšar
Sam imam podobne težave.Vse izhaja iz OPN in iz občinskih odlokov za uporabo stavbnih zemljišč. Podobno, kot vaš sosed, imam kmetijsko zemljišče, ki je po GERK-u kmetijsko, po OPN pa nepozidano stavbno zemljišče.
Verjetno ni samo problem pri tvojem sosedu. Verjetno je več takih. Vem, da bo težko, ampak poskušajte se povezati in s skupnimi močmi rešiti nastale težave. Imate svetnike v OS. Če je OPN v sprejemu, apelirajte na njih, da se naj zaenkrat OPN ustavi in poskušajte vnesti te spremembe v OPN. Drugače boste za nekaj naslednjih let obsojeni na to, kar imate. Je pa in bo res težko, ker so občine in država zavohale denar na ta način in jih bo steška prepričati v to, kar sem napisal. Upam samo, da za svetnike nimate takšnih "čudakov", kot so v moji občini. Ti namreč komaj čakajo, da lahko dvignejo roko za "ZA" in se samoumevno z vsem strinjajo-ne glede na posledice.
Več komentarjev