Slovenija

Nov komplet za prvo pomoč

Ljubljana, 04. 11. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nov pravilnik o kompletu za prvo pomoč določa novo obliko in vsebino kompletov za prvo pomoč za avtomobiliste ter motoriste.

Star komplet prve pomoči v prometu...
Star komplet prve pomoči v prometu... FOTO: POP TV

Nov pravilnik o kompletu za prvo pomoč, ki spada v obvezno opremo motornih vozil, določa novo obliko in vsebino kompletov za prvo pomoč za avtomobiliste ter motoriste.

Pravilnik začne veljati s 1. januarjem 2005, njegov izdajatelj pa je ministrstvo za promet.

A pravilnik izpušča nekatere, za voznike pomembne podatke, kot na primer to, ali bodo lahko vozniki, ki v svojih vozili že imajo "star" komplet prve pomoči, še naprej uporabljali tega ali pa bodo morali vsi še do konca leta nabaviti novega.

... bo zamenjal novi, popolnejši komplet
... bo zamenjal novi, popolnejši komplet FOTO: POP TV

Prav to bi se lahko izkazalo za problem, saj na primer domžalska družba Tosama - edina slovenska proizvajalka sanitetnega materiala - do konca leta nikakor ne bi zmogla proizvesti slab milijon kompletov. Toliko bi jih potrebovali, da bi opremili okoli 950.000 vozil, ki so registrirana v Sloveniji, je ob predstavitvi novih kompletov dejal predsednik uprave Tosame Janko Velkavrh.

Če v vozilu ne boste imeli brezhibnih predpisanih naprav ali opreme, kamor bo po 1. januarju 2005 sodil tudi nov komplet prve pomoči, vas lahko policisti kaznujejo z globo v višini 30.000 tolarjev (Foto: POP TV)
Če v vozilu ne boste imeli brezhibnih predpisanih naprav ali opreme, kamor bo po 1. januarju 2005 sodil tudi nov komplet prve pomoči, vas lahko policisti kaznujejo z globo v višini 30.000 tolarjev (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
Cena Tosaminega kompleta naj bi sicer znašala okoli 6500 tolarjev za avtomobilistično različico ter 4500 tolarjev za motoristično, kupiti pa jo bo možno na vseh bencinskih servisih, v trgovinah z opremo za vozila ter v trgovinah ene od slovenskih verig supermarketov.

To pa ni edini očitek, ki je - predstavniki pristojnega ministrstva in direkcije za ceste se je sicer kljub povabilu niso udeležili - letel na omenjeni pravilnik. Predsednik Sveta za vzgojo in preventivo v cestnem prometu Bojan Žlender je ocenil, da je vsak ukrep, ki lahko prispeva k varnosti v cestnem prometu, dobrodošel. Vendar pa je ob tem opozoril, da so snovalci pravilnika premalo razmišljali o tem, ali bodo vozniki to sprejeli kot "nekaj, kar jim država vsiljuje", namesto da bi to obravnavali kot pozitiven ukrep. Predvsem pa pravilnik voznikom daje premalo časa za zamenjavo, je poudaril Žlender. Kot je še dejal, bi morali voznikom ponuditi možnost, da svoje obstoječe komplete za prvo pomoč dopolnijo.

Pravilnik onemogoča, da bi si vozniki le dopolnili obstoječe komplete za prvo pomoč, in sicer s tem, ko med drugim določa, da mora biti na zgornjem delu embalaže napis "Komplet za prvo pomoč - za motoriste" oz "- za avtomobiliste", predpisuje pa tudi zunanje mere embalaže kompleta. Embalaža za avtomobiliste mora tako na primer meriti v dolžino 255 milimetrov (z možnostjo odstopanja dveh milimetrov), v širino 166 milimetrov (z možnostjo odstopanja dveh milimetrov), njena višina pa naj bi bila 80 milimetrov (z možnostjo odstopanja dveh milimetrov).

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou