Slovenija

Nov primer ponarejene diplome: medicinska sestra iz trboveljske bolnišnice

Trbovlje, 21. 02. 2019 21.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tina Hojnik
Komentarji
83

Po primeru iz izolske bolnišnice se je pojavil nov primer ponarejene diplome v slovenskem zdravstvu. Pred mesecem dni je namreč medicinsko sestro s ponarejeno diplomo razkrilo tudi vodstvo trboveljske splošne bolnišnice. Ženska se je tam zaposlila s ponarejeno diplomo, da nekaj ni prav, pa so posumili, ko je kadrovska služba preverjala predložene dokumente.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Še ena ponarejena diploma
    03:27
    Iz 24UR ZVEČER: Še ena ponarejena diploma
  • Iz 24UR ZVEČER: Ažmanova o ponarejenih diplomah v zdravstvu
    05:47
    Iz 24UR ZVEČER: Ažmanova o ponarejenih diplomah v zdravstvu

Med pregledom so odkrili, da se žig z diplome kar izbriše in da taka listina ne more biti pristna. In imeli so prav. Ni bila. Še bolj pa bi nas lahko skrbelo dejstvo, da če so se ponarejevalci v večini znanih primerov posluževali dokumentov za opravljanje bolj uradniških del, se zdaj odločajo preizkušati celo v poklicih, ki odločajo tudi o življenju in smrti. Nekateri pridno gulijo šolske klopi in zasluženo doživijo podelitev diplom, so pa tudi takšni, ki si pri tem pomagajo s spletnimi orodji, kar je preizkusila tudi novinarka 24UR ZVEČER, ki je tako imela ponarejeno diplomo v rokah v nekaj minutah. 

V Trbovljah mirijo, da sestra ni delala s pacientni.
V Trbovljah mirijo, da sestra ni delala s pacientni. FOTO: AP

Kot je pojasnila dr. Romana Martinčič, direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje, o primeru odkrite ponarejene diplome medicinske sestre: "Gre za ponarejeno diplomo medicinske sestre. Ugotovili smo, da nikoli ni končala študija."

Odkrili so jo v mescu dni, ponaredek je bil izredno slab

Vse skupaj je trajalo le dober mesec, januarja letos so jo odkrili, saj je bil ponaredek diplome izredno slab. O tem so takoj obvestili policijo. Tudi zbornico zdravstvene in babiške nege, ki vodi register diplom in šolanj, ko gre za medicinske sestre. Tam so nam odgovorili, ne le da nimajo dokumenta o diplomi te medicinske sestre, niti nimajo podatkov, da bi dosegla vsaj srednjo zdravstveno izobrazbo. Hotela pa je delati z bolniki. V Trbovljah sicer mirijo, da medicinska sestra ni delala s pacientni.

V Izoli pa je danes postalo jasno, da je mlada ženska, ki se je izdajala za diplomantko medicinske fakultete v Mariboru, preden so jo odkrili na urgentnem bloku, delala že na kirurškem.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

boy123
22. 02. 2019 21.20
+1
Koliko imamo še takih ljudi,od sodnikov,politikov in direktorje z policijo vred,ki so včasih se šolali po bivši jugoslaviji,kjer si šolo kupil za mali denar...Se vidi kje smo..
ina5785
22. 02. 2019 18.02
+5
Pravkar je bilo sporočeno, da je "ta zdravnica" v Izoli ista med.sr., ki je ponaredila diplomo v Trbovljah - kot dipl.med.sr. Gre torej za isto osebo, ki je zelo hrabra ali pa bolna - mislim, da tole drugo
marker1
22. 02. 2019 13.53
+19
Naša zdravniška zbornica ni vredna svojega imena. Če se zaposliš v podjetju, vse papirje preverijo, naša zbornica pa sploh ne preveri zdravniške diplome. Šlamparija brez primere. Nihče ne ve, koliko zdravniških diplom je lahko poneverjenih iz držav bivše skupne domovine.
heretic
22. 02. 2019 14.12
+7
Se popolnoma strinjam! Saj se zdravniki(starejši, da ne bo krivične pomote) iz držav bivše skupne države sami zarečejo kako so "študirali"...V dobri družbi, na kongresih, ob dobri kapljici beseda gladko teče... In še...Preden vas bodo zaposlili v enem od farmacevtskih gigantov pri nas, kaj vas čaka? RAZGOVOR. Temeljit, vključno s psihološkimi testi, vprašanji na katere ne veš kaj bi odgovoril, popolnoma nič povezanim z bodočim delom, sestavljaš piramide iz papirja in trije predstavniki iz podjetja te opazujejo v srčico tvojega bita, življenja, obnašanja in reakcije ob zastavljenem vprašanju. Tega ob delu z bolnimi ljudmi v zdravstvu ni potrebno.
nikandra
22. 02. 2019 13.25
+8
Meni pa ni jasno, zakaj je to pri nas tak problem. Ko so se začele pojavljati prve ponarejene diplome, je naša lokalna skupnost (zaposlena sem bila na občini), takoj dala preveriti vse naše diplome in v zelo kratkem času je bilo ugotovljeno, da nobena ni bila ponarejena. V zdravstvu, kjer je problem s ponarejenimi diplomami še resnejši, naj samo pri šolah preverijo, kdo je dejansko končal šolanje in kdo ne. To bo pač moralo postati stalna praksa.
Transformerji
22. 02. 2019 12.37
+14
Začnimo razčiščevati vse probleme ponarejenih in kupljenih diplom: začel bom kar s tem - Borut Pahor je v politiko vstopil kot srednješolec, sedaj ima menda fakultetno izobrazbo. Božo Predalič je v politiko vstopil kot vrtnar, sedaj ima tudi on visoko izobrazbo. Sedaj pa nadaljujte - Šarec je bil mizar......
Transformerji
22. 02. 2019 12.41
+6
Nekaj pa vsekakor velja: vsi delajo škodo svojim državljanom - da ne govorim o zdravstvu! Tudi tam se je po zvezah zapravljal denar - zaposlene, ki so odnašale kahle, jim je UKC plačal za izobraževanje, da iz osnovne šole naredijo vsaj srednjo šolo. Tako je namreč bilo! Potem bo tudi višja plača in nov plačilni razred.
alenka.NN
22. 02. 2019 13.03
-3
pa ti si kompleten en slab ponaredek, pa te moramo vseeno gledat tukaj...kaj pa zdaj ((
wolfterier
22. 02. 2019 16.22
+1
ina5785
22. 02. 2019 18.03
+1
wolf - LAŽEŠ kot pes teče!!! Tvoja zloba in domišljija sta zelo sprevženi dejanji!
heretic
22. 02. 2019 11.53
+24
Ponarejenih diplom bo še več, samo odkrite ne bodo. Nekaj jih je v zdravstvu za katere vemo, da so bile prepisane, napisane proti plačilu ali napisane na parih straneh in to seveda napisane o temi ali področju s katero avtor nima nobene veze. Na primer zdr.tehnik ki dela v bolnišnici in v svojem diplomskem delu piše o raziskovanju pojava neke bolezni tovarniškega obrata na drugem delu države. Saj je vseeno. Visokih šol za zdravstvo je na tako majhni "površini" kot je Slovenija preveč. Da gre lahko vsak po vsaki srednji izobrazbi na visoko šolo za zdravstvo, tudi ni prav. Če si celo življenje šival v industrijskem obratu in boš pri 40 letih diplomiral in postal dipl.med.ses ali zdravstvenik, se zaposlil na urgenci in pričel z delom...Kjer naj bi izvajal triažo in prepoznal vse znake bolezni?...Kje so pa izkušnje??? Ni vse diploma. Obvezno bi morala vsaka dipl.med.ses.ali tehnik končati program srednje zdravstvene šole. In skrajni čas je, da se pričnejo izvajati sprejemni in psihološki testi pred vstopom v zdravstvene šole. Za vse profile. To je delo z ljudmi!!! To je delo in odločanje o človeških življenjih. To je vseživljenjska šola empatije, razumevanja, človečnosti, odrekanja, ljubezni do poklica. Če ne, nimaš kaj početi v zdravstvu. Tako pa je lahko zaposlen vsak v zdravstvu, ki slučajno ni imel druge izbire, ker so ga starši prepričali, da bo službo dobil, ker bi rad vozil rešilca, ker je fajn, da dobiš plačo ali kaj delaš ali pa ne... In še odgovor zbornici zdravstvene nege. Vedno omenjajo samo medicinske sestre in zdr.tehnike, ki opravljajo delo dipl.med.ses. Kje so pa upoštevali srednje med.ses. in zdr.tehnike, ki so se po desetih, dvajseti letih delovne dobe odločili doštudirati ob delu in na koncu diplomirati? Kaj se je zgodilo s temi??? Odvzeti so jim bili vsi razredi napredovanj. In ko so diplomirali so prišli na začetni plačni razred dipl.med.ses/zdravstvenika. Dvajset, petindvajset let izkušenj je šlo v nič. In zato srednje med. ses. in zdr.tehniki rajši tako delajo, da so kar so in opravljajo delo dipl.med.ses, ker delajo po kombiniranih pogodbah. Kar finančno ni tako slabo. Kdo bo pa hodil ob delu na faks, potem pa še izgubil vsa napredovanja??? To je treba povedati na glas. In ko bodo zakonsko uredili (plačni sitem in napredovanja) da bi ohranili vsaj nekaj plačnih razredov, bodo z večjim veseljem opravili študij. In ne bo čudne razmejitve del. In bodo kompetentno opravljali svoje delo. Najlažje je jamrat. Ko omeniš šolo, se pa vse konča. Samo pritoževanje, da nekaj delaš kar ne bi "smel", oziroma nisi kompetenten. Včasih je srednja sestra na odseku nastavila vensko kanilo in pripravila infuzijo, sedaj ne sme. Včasih je srednja med.ses. namestila želodčno sondo, sedaj ne sme več...Sedaj lahko samo neguje pacienta. Se prravi kako slab je srednješolski program.
delfin11
22. 02. 2019 11.22
+8
Ko so v Bosni odkrili ponarejene diplome ste vse počez žalili ..Balkanci..južnjaki..itd...zdaj ,ko v Sloveniji je pa zgodba drugačna....
Darko32
22. 02. 2019 11.43
+19
V Sloveniji je največ goljufov prav v javni upravi. NAmreč po letu 1991 so določene osebe pred tem naredile politični tečaj v KUMROVCU in so se že zaposlili v javni upravi. Če so bili dobri v poslušanju so bili vodje. Potem pa je prišlo do problema in so ti ljudje naenkrat naredili tečaje in seveda fakulteti za družbene vede in tako so postali kar doktorji in nevem kaj še vse. Seveda vse v mešanju megle. Sedaj pa vidimo, da je vodilni kader v javni upravi poden od podna. Posledično se pozna na ugotavljanju sistemske korupcije, katera je že dosegla 85% stopnjo v Sloveniji. Potem pa se čudimo, če imamo takšno stanje.
alenka.NN
22. 02. 2019 13.06
+2
ne ne, ni drugačna zgodba...ista, samo poslovalnico so odprli pri nas
alenka.NN
22. 02. 2019 13.07
+0
delfin11
22. 02. 2019 14.07
jaja.…..:=...drugačna zgodba v komentarjih...vodja poslovalnice pa...slovenček...hihi
wolfterier
22. 02. 2019 10.17
+10
V Trbovlih sami umetniki.Preverite novega ministra,če ima osnovno šolo končano !
korintos23
22. 02. 2019 10.33
+2
Kdo pa še osnovno šolo omenja, v Sloveniji je sedaj iskana sedma stopnja! hahaha
muci007
22. 02. 2019 10.41
+12
Najbolj pomembni v Sloveniji so bolonjski magisteriji...
wolfterier
22. 02. 2019 16.24
-1
Torej je Balki kipar sedme stopnje,kori...
Thinc25
22. 02. 2019 10.08
+34
Preverijo naj tudi diplomante, ki so zaposleni v državni upravi in politike, še bo zanimivo.
User1538643
22. 02. 2019 09.29
+42
Doktore, da posnamem pacientova pljuča s telefonom, ali kako? 😷
MountainVibes
22. 02. 2019 09.15
+22
Dejte se ne tolk šalit okol tega pr zdravstvu ker ni smešno
tron3
22. 02. 2019 09.18
+13
Jasn, da ni, sam kot kaže je politikom in vodstvom bolnišnic itd, to vse skupi smešno, neki pač morjo da je vse skup smešno.
Manandi
22. 02. 2019 09.07
+22
Če so eno samo leto nezakonito vpisali na fakulteto (( Primorska 670 študentov nakar so celo prodajali diplome (( po sistemu ( 2+1 ) prideš plačaš imaš pa niso zaprli te trgovine vse pove o Sloveniji zadnii balkanski ((ČOŠAK. ??
andisej1
22. 02. 2019 08.55
+45
Ponarejene diplome, koliko pa jih je med politiki , pa raznimi managerji, pa še bi lahko naštevali .
luna.3
22. 02. 2019 08.53
+59
Junake s ponarejenimi diplomami naj tudi imenujejo z imeni in priimki, ki jih verjetno imajo (ali pa so tudi ti ponarejeni). Gospoda, ki je ukradel sendvič so takoj poimenovali, zakaj to ne velja tudi za ta dva primera t.j. primer v Izoli in sedaj še ta omenjeni primer. Mislim, da je to tudi korektno do ljudi, da vedo, s kom so imeli opravka in da jih ne bo omogočeno, da bodo delo opravljali še naprej (pomoč na domu...). Naj jih bo malo širše sram, če ga sploh imajo.
Maxx365
22. 02. 2019 09.09
+34
Se strinjam, onega kriminalista, ki je v svojem prostem času vozil pijan, so tudi nalimali tu gor še s fotografijo, ne samo z imenom in priimkom.
Pozitiven
22. 02. 2019 08.51
+9
Kašno zdravstvo, takšni kadri. Vse za dol spustit.
JApajaDAja
22. 02. 2019 08.43
+38
zakaj ne objavite imena? s tem se ne gre igrati! morda jo kdo preko kakšnega oglasa najame za nego na domu....ker takim je človek le biznis!
Tadej Miheli?
22. 02. 2019 08.40
+18
Medtem ima službo že drugje, kjer je (še) niso odkrili.
jesenvoyo
22. 02. 2019 08.36
+28
Priznati je treba, da si nekateri res upajo igrati nevarno igro in opravljati delo z lažno dokumentacijo, kjer lahko pride do usodnih napak, ki se v zdravstvu neredko dogajajo.
korintos23
22. 02. 2019 08.41
+14
Da imamo sodstvo kot bi moralo biti zega enostavno ne bi bilo. Koliko let ne bo obsojen če ga že dobijo?
wolfterier
22. 02. 2019 10.19
+4
Bravo,kori,se ti je le prižgalo,vedno boljše komentarje imaš.
Naj bi
22. 02. 2019 08.28
+26
Če bi šli vse preverjat smo pa res na koncu spiska normalnih držav.
NA LEVO ni OK
22. 02. 2019 08.23
+32
Kmalu nas bodo zdravili mehaniki, do te izobrazbe je lažje priti. Da pa ne govorimo o politikih, ki so vse prej kot izobraženi in izobraženci.