Slovenija

Nov prometni zakon

Ljubljana, 11. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Janežič
Komentarji
0

Kot kaže evropska raziskava, Slovenci sami sebe ocenjujemo za zelo kulturne in neagresivne voznike, vendar uradna statistika tega ne potrjuje. Že sam podatek o številu mrtvih na cesti nas uvršča med prometno nevarnejše države.

Nov zakon naj bi spremenil trenutno stanje na naših cestah (Foto: POP TV)
Nov zakon naj bi spremenil trenutno stanje na naših cestah (Foto: POP TV) FOTO: Reuters

Predlagatelji novega zakona zatrjujejo, da se bo z novim letom katastrofalno stanje na naših cestah spremenilo, saj bodo med drugim ostrejše tudi kazni. Zagotovo bo ena nabolj pomembnih novosti ukinitev utripajoče zelene luči, kar pa bo sicer začelo veljati čez leto in pol. "Po novem se bo neposredno iz zelene luči na semaforju prižgala rumena. To pomeni, da bo marsikateri voznik tisti trenutek neposredno pred semaforjem, in tako ne bo imel nobene možnosti, da bi varno ustavil. Zakon takšnemu vozniku dovoljuje, da lahko na križišče odpelje tudi pri rumeni luči," je povedal Miha Kunstler z Generalne policijske uprave.

Miha Kunstler: Po zeleni luči bo takoj zasvetila rumena
Miha Kunstler: Po zeleni luči bo takoj zasvetila rumena FOTO: POP TV

Če bo voznik pri rumeni zapeljal v križišče, čeprav bi lahko ustavil, pa bo globa nižja kot doslej. Prejšni zakon je namreč za vožnjo skozi rdečo in rumeno luč določal enotno kazen 40 tisoč tolarjev. Po novem pa bo voznika, če bo prevozil rdečo luč, to stalo 60 tisoč, za rumeno pa 30 tisoč tolarjev. Če se, preden boste zapeljali v križišče, ne boste pravilno razvrstili, boste plačali 50 tisoč tolarjev. Enako bo kaznovano izsiljevanje prednosti. Za nepravilno prehitevanje kolone vozil boste morali odšteti 40 tisoč tolarjev.

Bojan Žlender pravi, da smo se Slovenci ocenili kot voznike, ki zelo skrbno vozijo v cestnem prometu
Bojan Žlender pravi, da smo se Slovenci ocenili kot voznike, ki zelo skrbno vozijo v cestnem prometu FOTO: POP TV

Prav križišča, kjer bi morali voziti strpno, najbolje odražajo kulturo voznikov. V evropski raziskavi smo se Slovenci ocenili kot dobro vzgojene voznike, "ki zelo skrbno vozijo v cestnem prometu, ne divjajo in ne vozijo pod vplivom alkohola. Kar pa se agresivnosti tiče, smo takoj za Hrvaško, ki je v Evropi najbolj prijazna država," je dodal Bojan Žlender s Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Zanimivo je, da v skandinavskih deželah, kjer je na cestah najmanj žrtev, menijo, da niso kulturni ter da vozijo agresivno. Pri tem je pomembno dejstvo, da kot agresivno vožnjo opredelijo že premajhno varnostno razdaljo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja