Slovenija

Nov šef policije iz obrambnega ministrstva

Ljubljana, 07. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je razrešila generalnega direktorja policije Darka Anželja in za v.d. na to funkcijo imenovala Bojana Potočnika.

Bojan Potočnik
Bojan Potočnik FOTO: POP TV

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal notranji minister Dragutin Mate, je izkoristil zakonsko možnost, da predlaga Anželjevo razrešitev brez krivdnih razlogov. "Gre za mojo osebno odločitev, s katero želim pripomoči, da bo v vrhu policije zavel nov veter in se bodo cilji, ki sem si jih zadal v tem mandatu in izhajajo iz zakonodaje, še bolje in učinkoviteje izvajali," je povedal Mate.

Anželj: Gre za politično odločitev

Na tiskovni konferenci sta sodelovala tudi razrešeni Anželj in novoimenovani vršilec dolžnosti direktorja policije Bojan Potočnik, ki bo o prijavi na razpis na mesto generalnega direktorja policije "še razmislil". "Skušal bom narediti vse, da se bo v tem času raven varnosti državljanov vzdrževala in tudi povečevala," je dejal Potočnik in dodal, da bo sledil določilom koalicijske pogodbe.

Anželj, ki je bil o predlogu za njegovo razrešitev z mesta generalnega direktorja policije obveščen v ponedeljek, ostaja uslužbenec notranjega ministrstva. "Zadovoljen sem z delom policije v času, ko sem jo vodil," je dejal Anželj. Pojasnil je, da je njegovo razrešitev sprejela vlada. "Vlada je politični organ, zato gre za politično odločitev," je dodal Anželj.

Bogata policijsko-vojaška kariera

Svojo kariero je Potočnik po srednji policijski-kadetski šoli začel kot policist, kasneje pa je postal učitelj na srednji policijski šoli ter inšpektor policije za posebne in vojne enote policije Policijske uprave Kranj.

Notranji minister Dragutin Mate: 'Gre za mojo osebno odločitev.'
Notranji minister Dragutin Mate: 'Gre za mojo osebno odločitev.' FOTO: Dare Čekeliš

Potočnik je sicer diplomant Vojaške akademije kopenske vojske, opravil je tudi pedagoško-andragoško dokvalifikacijo ter pedagoški strokovni izpit. Na univerzi v Budimpešti je postal doktor filozofije s področja vojaških znanosti.

Leta 1985 je Potočnik postal glavni republiški inšpektor za obrambo, tri leta kasneje pa poveljnik-ravnatelj Srednje policijske šole MNZ. V času osamosvojitve Slovenije je postal šef kabineta poveljnika policije MNZ, leto kasneje svetovalec ministra za notranje zadeve za področje obrambnih zadev, leta 1993 pa svetovalec ministra za obrambo in načelnik Šole za častnike Centra vojaških šol ministrstva za obrambo. Bojan Potočnik je bil izvoljen tudi za podpredsednika Združenja veteranov vojne za Slovenijo.

Mesto svetovalca vlade v kabinetu ministra za obrambo je nastopil leta 1997, leta 1999 je postal vojaški diplomatski predstavnik Slovenije za Madžarsko, Bolgarijo in Ukrajino, lani pa je nastopil službo podsekretarja v kabinetu ministra za notranje zadeve.


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja