Slovenija

Nov udarec za kmete: novi izračuni katastrskega dohodka

Ljubljana, 27. 05. 2013 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Številni opozarjajo, da so novi izračuni katastrskega dohodka, ki bi ga morali kmetje plačati v letošnjem letu, previsoki. Ta dohodek vpliva tudi na socialne prejemke, kar pomeni še dodaten udarec za kmete. O preložitvi uveljavitve zakona bodo odločali poslanci.

kmet
kmet FOTO: Thinkstock

Novi izračuni katastrskega dohodka, ki bi ga morali kmetje plačati v letošnjem letu, so previsoki, poudarjajo pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Najbolj so se katastrski dohodki povišali za vinogradnike in sadjarje, katerih večina je na Primorskem.

Zakon o novem izračunavanju katastrskega dohodka je bil sprejet že leta 2011, njegovo izvajanje pa je bilo že enkrat preloženo.

Po zakonodaji se bistveno spreminjajo obdavčitve osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti. Namesto dosedanjih osmih katastrskih razredov se uvajajo bonitetni razredi, namesto katastrskih kultur se upošteva dejanska raba zemljišč in namesto katastrskih okrajev proizvodna območja, ki so dejansko državne statistične regije. Sistem izračunov je izjemno zapleten, saj morajo biti upoštevane količine pridelkov in cene v triletnem povprečju ter tehnološki normativi pridelave.

Na KGZS, ki je v roku vložil pripombe na prejete nove izračune, opozarjajo na številne napačne statistične podatke o hektarskih pridelkih, posledično so za isto vrsto dejanske rabe med statističnimi regijami velike razlike, ni upoštevana struktura trajnih nasadov, med stroški ni upoštevana delovna sila, pri nekaterih izračunih ni upoštevano primerno razmerje ali napačne cene pridelkov in drugo.

Katastrski dohodek vpliva tudi na socialne prejemke

Vinogradnik
Vinogradnik FOTO: Thinkstock

Zelo veliko povečanje katastrskega dohodka je pri večini rab zemljišč, največje pa pri vinogradih, kjer so višji kar za 14,2-krat, pri gozdovih za 8,5-krat in pri sadovnjakih za 5,2-krat ali v povprečju za 5,1-krat. Država bi tako samo s katastrskim dohodkom letos dobila 311 milijonov evrov, lani pa je bil ta znesek 61 milijonov evrov.

Od višine katastrskega dohodka je poleg določitve osnove za dohodnino odvisen tudi vstop v sistem davka na dodano vrednost in obvezno vodenje računovodstva, opozarjajo pri KGZS. Seveda so na katastrski dohodek vezani tudi številni drugi zakon in socialni prejemki, kar bi še dodatno prizadelo kmete.

Če ne bo dogovora z vlado, kmetje napovedujejo upor

Predsednik KGZS Cvetko Zupančič je povedal, da kmetje zdaj zahtevajo, da se izvajanje zakona premakne še za leto dni, v tem času pa naj se naredijo realni izračuni, ki jih bodo določene kmetijske panoge še lahko prenesle.

Slovenski kmet
Slovenski kmet FOTO: Reuters

"Kmetje bomo državi plačali odmerjene davke, vendar morajo biti le-ti realni. V nasprotnem primeru se kaj lahko zgodi, da bodo začeli kmetje opuščati vinograde, sadovnjake ali druge pridelovalne površine, kar pa je v času poudarjanja po samooskrbi države s hrano nesprejemljivo," je poudaril Zupančič.

Da je nekaj narobe z izračuni, se je strinjal minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Predlagal je enoletno podaljšanje začetka izvajanja novega zakona, v tem času pa bi temeljito pregledali vse izračune in odpravili napake.

O tej problematiki bodo spregovorili v DZ v četrtek na skupni nujni seji odborov DZ za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje ter za finance in monetarno politiko. Od poslancev je odvisno, ali se bodo odločili za ponovni enoletni zamik izvajanja zakona ali ne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

carradine
28. 05. 2013 10.45
-9
Zadnji čas! Sama bogatija na račun države! Noben delavec si take bogatije ne more nagrabit v dveh življenjih. Od države samo molzejo, vračajo pa malo ali nič! Drugi tajkuni! ( so tudi taki, ki se krvavo borijo za vsakdanji kruh)
comment123
28. 05. 2013 09.46
+22
INDUSTRIJO SO ŽE UNIČILI, ZDAJ SO NA VRSTI KMETJE, KOLIKO ČASA BOSTE PORABILI, DA KONČNO UVIDITE KAM PELJE POT, NE SLEPITE SE, GRE H KONCU, K SUŽENJSTVU, DELALI BOSTE LE ZA SKODELICO FUTRA IN VODO, ČE.......
bus303
28. 05. 2013 10.23
+7
+++ Točno to je njihov namen, človeka spremeniti v sužnja!
Polnosta
28. 05. 2013 09.32
+18
Vse so že uničili...ostali so še kmetje!
NicNeVem
28. 05. 2013 09.26
+12
Ni razumljivo, da se neke dajatve kar naenkrat povečajo za 9x ali celo 14x! To pomeni, da je nekaj narobe danes ali pa politika ni bila sposobna v preteklosti pobrati nekaj, kar bi lahko. Sedaj so pa spregledali veleumni politiki in puf-udari po kmetu. Naj sedaj pa za nazaj nekdo odgovarja za vso povzročeno škodo. Drugače pa v SLO že dolgo ni nobene kmetijske strategije, kot je bila nekoč, politika je uničila prašičerejo, govedoreja upada…kmalu bomo jedli še samo Poljsko in Argentinsko meso (seveda tisto, ki njim ostaja). Naša politika je sam zapravljala miljone, ki so jih tisti, ki so imeli veze in poznanstva seveda koristili, si nakupili mehanizacijo ki je 10x prekoračila potrebe kmetij…
CIGU MIGU
28. 05. 2013 09.02
+14
BANDA KRAVATARSKA
Tonček Balonček
28. 05. 2013 08.45
-15
Dvajset let smo vlagali miljarde v to kmetijstvo, rezultat je pa atk, d aniti pol hrane za Slovence ne pridelajo, ukvarjajo s ez kupovanji traktorjev, zidanjem hiš za otroke ter razvojem podeželja oziroma sebe! Ujčkamo jih! NA isti kulturi iamjo najprej pozebo, potem sušo, pa kakšno bolezen, točo, poplave, vsakič je uničenih po 90 odstotkov, na koncu pa jamrajo, d aje odkup premajhen. Smešni so že st em!
maq1966
28. 05. 2013 10.10
-10
Traktorji za 50 jurjev, bajte pa kot gradovi. Važn da so subvencije...
bee_ant
28. 05. 2013 11.29
+6
Naredi traktor, ki bo imel ustrezno storilnost in možnost priklopa ustreznih priključkov za 10 k€. Si zmagal! Od subencij ima kmet nič. Res jih en del dobi na račun a jih plača za prenapihnjene cene opreme. Subvencije kasira birokracija v SLO v Bruslju in industrija v nekaj EU državah. Cene opreme (govorim o osnovnih zadevah brez neke super duper nove tehnologije) so se dvignile tudi do 350% v zadnjih 10 letih. Mineralna gnojila, škropiva določena še več. Cene pridelkov? nekatere zadeve do 30% nekateri produkti nič.. Odvisno od leta in sezone in je malček težje posploševati. Minimalno kar pričakujem je, da država zagotovi minimalne odkupne cene, ki bodo v skladu z KD. Prav tako pričakujem regulativo cen surovin. Gorivo je res da sedaj brez trošarin a je že neeto brez DDV in trošarine blizu €. Pred 15 leti je bila cena z vsemi dajatvami morda kak procent več kot četrtina te okleščene.
bee_ant
28. 05. 2013 08.44
+6
Še en faktor, ki ga nisem še nikjer zasledil. Višanje finančnih obremenitev bo zahtevalo maksimalen izplen. To pomeni večanje intenzivnoti. Po domače: maksimalna raba fitofarmicaje in mineralnih gnojil. Intenzivnejši nasadi, boljša oskrba s hranili zahteva tudi bolj intenzivno varstvo. Vse govorjenje o širši eko proizvodnji - mislim tisti pravi eko, ne nekaj kar ima EKO komercialno oznako s temle pade. Proizvodnja se bo zaradi visokih cen hrane na podeželju selila na strehe v mesta? Skratka 300 milionov predvidenih v proračun bo le bilančnih. Večina kmetov bo itak morala iti v sistim obračunavanja davka po dohodku. Kar pa spet pomeni 2-3000€ letno za dokazovanje da ostane nič. In tisti ki govorite o 300-500 ha obratih. 30-40 tonski traktorji kot jih precej v sodelovanju z GSO industrijo recimo uporabljajo v Avstraliji, Braziliji in severni Ameriki niso za v naš klimat kjer so mesečne količine padavin prek 150 mm, včasih tudi do 300mm v nekaterih delih države. To je naprej obsojeno na propad. Skratka tole je treba premisliti in predelati z več aspektov. Nekdo očitno misli postavimo davke na površino in vse bo obdelano. Hrana zagotovljena. Se bojim da ne bo tako. Se bo pa v skrajni sili "prazne" bilance oddajalo, če bo sistem tako narekoval oz. bo to edini izhod. Dejstvo pa je ali propad slo kmetijstva ali višje cene proizvodov.
brank1
28. 05. 2013 07.13
-26
Kmetje ne zdržimo več, imam 10 hektarjev in to obdelujem samo s petimi traktorji. Moja balirka sicer sem dobil nekaj nepovratnih sredstev ampak z njo maram delat dve uri na leto. To ne gre več!!! Pol mi pa govorijo da nisem konkurenčen. Saj ne morem bit če pa mi država vrne samo trošarino, nafto moram kupit sam. Hlev mi je res postavila država ampak sedaj moram pa delat. Tako ne bo šlo več!!!!!
rakija
28. 05. 2013 07.59
+21
Spravi se na kmetijo pa boš videl realnost!
lodz68
28. 05. 2013 08.10
+10
10 hektarjev??Pa ti se šališ..Mi imamo 3,5... Pravi kmet ima 100-150 hektarjev.poznam pa enega ki ima 150 hektarjev zdaj je pa najel na madžarskem še 150 h. To je tako kot če bi jaz hodil nekam delat samo 2 uri.. Ko boš imel 300 hektarjev pol boš konkurenčen!!!
ajnajs
28. 05. 2013 08.19
+12
verjetno si zaposlen v javnem sektorju in nikoli nisi delal na kmetiji. Izhajam iz kmetije, sedaj pa sem mestna gospa. Cenim pa delo kmetov.
Migremonadob
28. 05. 2013 08.20
peet001
28. 05. 2013 08.43
+4
kva usi sam u e vidte lahko vam povem primer 50ha svoje zemlje 60ha v najem moraš plačevati najemnino in uveljavljaš subvencije če ti lastnik dovoli najemnina je v višini subvencije torej si na nuli s timi 60ha oz v minusu če izračunaš celotno obrabo strojev ter nafte ter po novem zakonu bodo morali kmetje plačevati davek za prcele ki jih ima v najemu ne lastnik. višja davčna lestvica itd prihodki mleko mesečno 900e odhotki samo v nafti mesečno 400e vitaminski dodatki za krave 300e ostane 200e za položnice na mesec če pa kaka krva zboli je pa še 100ena mesec (všteto osemenjevanje,a kontrola, zdravljenje..) izračun -100e s subvencijami se to rešuje za slio subvencije na letni ravni 4000e minus gnojilo da ti zraste kej 1600e minus koruzno seme -1400e škrofilo -200e -600e pa za ostale stroške kater se nisi mogu pokrit čez leto torej en smipl izračun pomeni da si v minusu v tem primeru se rešujejo z gozdom kmetija je vsako leto nato na 0e prihodka država ga prikazuje pa tud po 50000e kje ti je logika dela se pa po 10, 12 ur na dan kdaj tu po 20. v podjetju če bi bili mesti bi za tak delovik dobu dobr plačan tudi po zimi ker se seka se dela približno 10-12ur
Brabus
28. 05. 2013 10.12
+9
Ma, vi ste vsi (cenzura). Nisem kmet in tudi ne bom, ker nisem nor, da bom garal od pol pete zjutraj, pa do devete zvečer, da mi bodo potem ti (cenzura) nižali ceno, nabijali davke, vedno preletavali in slikali travnike, če morda kaj ni pokošeno, ter mi posledično nabili takoj kazen, ne , nisem tako nor, sam pa izredno spoštujem te kmete, ki sploh še vzdržujejo kmetije. Vsi tisti, ki pa vidite samo kmetijske stroje, se morate zavedat, da jih je treba odplačevat in pa vzdrževat, kar ni poceni, če sam nisi mehanik. Ne bo dolgo, ko bomo lahko kupovali samo robo iz vzhoda, kar bo pa še slovenskega, bo pa zanič, ker bodo večji kmetje lovili konkurenco in spregledali kvaliteto hrane. Sam občasno pomagam na kmetiji, zato se mi zdi bedasto, da nekateri tako z lahkoto jemljete kmete in njihovo delo.
dost
28. 05. 2013 07.10
-21
tej kmeti se pa tud nonstop bunijo ,če jim vreme pridelek pobere jim država vrne denar ,ko pa delavcu podjetje propade pa se obriše pod nos in ga pošljejo na rdeči križ prosjačit ! proda tri korenčke pa dve kili solate pa liter vina pa ima celo dnevno plačo delavca in še obdavčen ni ker prodaja vse na črno.
rakija
28. 05. 2013 08.00
+16
Pojdi in preveri, kdaj kmet dobi denar po kakšni katastrofi! Pa spravi se v hlev, če je kmetom tk fajn!
lodz68
28. 05. 2013 08.12
-11
Daj rakija ne nabijaj...Pridi sem v prekmurje pa boš videl kake traktorje imajo ljudje...A misliš da je meni fajn v fabriki ??
cable
28. 05. 2013 08.14
+12
Dej probaj imet vrtiček pa si pridelaj korenček ,solato in krompir, pa boš imel dnevni izkupiček.Potem pa daj komentar!
Migremonadob
28. 05. 2013 06.52
-3
Močnejši obstanejo pa to ...
cable
27. 05. 2013 23.32
+11
Jaz se ne grem več. Kupujem mulčer in bom pridloval hrano smo za sebe ! Država oz EU podpira samo velike kmete. Dobi subvencijo za čredo,molzne sisteme, stroje,štale...Mleko furajo v Italijo, nazaj ga kupujemo drago..!? Obvezno kmetovanje 5 let po zadnji prejeti podpori..potem pa malo po svoje, dnar se steka in nalaga na ciper.....želite vedeti kje ...da ni to Grosuplje.....eto vam SLOVENIJE....
periot22
27. 05. 2013 21.39
+22
Stanko58 ti vidiš samo velike kmete ,mali kmetje pa životarijo , dam ti zemljo pa kmetuj boš imel vsedenar ti bo kar letel iz neba!!!!!!!!!!!!!!!!
Freeeedom
27. 05. 2013 20.59
+35
Tem strokovnjakom dam svojo gmajno in traktor, pa naj si zaslužijo katastrski dohodek. Kmetje bomo primorani prodati kmetije za drobiž.
Elias47
28. 05. 2013 08.39
+8
to tudi hočejo doseči; v glavnem zato uvajajo takšne oderuške davke; to in da hočejo uničiti lastno pridelavo hrane, da bodo lahko uvedli popolno GSO diktaturo...
BMWmunja
27. 05. 2013 19.39
+13
"Zelo veliko povečanje katastrskega dohodka je pri večini rab zemljišč, največje pa pri vinogradih, kjer so višji kar za 14,2-krat, pri gozdovih za 8,5-krat in pri sadovnjakih za 5,2-krat ali v povprečju za 5,1-krat." Zanima me, katero tele je računalo povprečje, ki je nižje kot najnižji element v množici podatkov....
periot22
27. 05. 2013 20.44
+35
Računajo tisti ki v svojih foteljih luft mešajo po pisarnah!
croc
27. 05. 2013 18.29
+23
Verikreze, točno to kar si rekel. Počasi nas zasužnjujejo, ovčke se pa med sabo kregajo. Tako je lažje vladati. Izkušnje iz prejšnje firme. :)
jsonaja
27. 05. 2013 18.25
+46
Kdo od mestjanarjev ve ,da 90% subvencij ,da EU,tistih dest pa država dobi nazaj z davkom na subvencije,namenjene so izravnavi cene,ki je na trgu!!! Ko bo konec subvencij pa bo hitro slovenska zemlja tuja!!!! Delo Hitlerja se nadaljuje!!!!!
BMWmunja
27. 05. 2013 19.40
+12
In naše politične oprode so pri tem zelo dejavne. V korist zavojevalcem, na žalost !!!
Elias47
28. 05. 2013 08.41
+1
na oblasti imamo antikristove petokolonaške veleizdajalce, že od vsega začetka "osamosvojitve"...
botjabotja
27. 05. 2013 17.59
+9
Še en odličen proti krizni ukrep!
Elias47
28. 05. 2013 08.41
+4
Frane Šajn
27. 05. 2013 16.49
+12
Ni več tista na sporedu ; "zato naj delavcu in kmetu pripada tudi vs aoblast"!
Stanko58
27. 05. 2013 16.42
-31
Če so kmetje res tako bogi - kako je mogoče da imajo na kmetiji 2-3 traktorje,vse mogoče priključke,2 avtomobila itd zdaj mi pa povejte kdaj si delavec lahko to privošči pa še te ljube njihove subvencije,katere dobijo če jim zraste kaj na njivi ali pa nič
Frane Šajn
27. 05. 2013 16.45
+14
Za to ker delajo in znajo obrat državo bolj kot hlapčoni!
Stanko58
27. 05. 2013 16.47
-28
ja državo obirajo z subvencijami drugače pa jamrajo da se nič ne splača delat,ker ni zaslužka
nimam....
27. 05. 2013 16.52
+46
bee_ant
27. 05. 2013 16.57
+27
si delavec sam plača opremo s katero dela in ostalo kar gre k proizvodnji dajte že enkrat nehat s temi debilizmi glede nujne opreme in ostalega kar je nujno za proizvodnji proces kmeta lahko enačiš le z SP ali DOO. Precej bo pri temle najebal delavec, ki bo ali kupoval uvoženo hrano (kmet ne bo kupoval kar on dela saj bo propadel) ali pa bo delavec kupoval dražjo SLO hrano
bee_ant
27. 05. 2013 17.00
+19
Še to. Marsikje je na dvorišču kak stroj viške ker država 10 let menca z izdajo dovoljenja za objekte. Hlev, strojna lopa, rastlinjak, namakalni sitem. In ja denar je nesmoterno porabljen. In vsaj v 50%-70% je tu odgovorna država.
Marjan h.1966
27. 05. 2013 17.02
+37
Večina kmetov komaj shaja. Traktorji so v večini stari 15 in več let
IamRigged
27. 05. 2013 17.14
-9
Se ne strinjam. Prihajam iz vasi in ti lahko povem, da ima večina kmetov takšne traktorje, da pomisliš, da imajo na tisoče hektarov obdelovalnih površin.
Marjan h.1966
27. 05. 2013 17.32
+30
Tudi jaz sem z vasi. V naših koncih je hudo povprečje je imt nadstandart kak zetor ali pa univerzal.En kmet ima Johna dereta. Priključek pa se kopuje rabljen v tujini
masej
27. 05. 2013 18.33
+35
Tudi jaz sem kmet oziroma polkmet,ker hodim še v službo pa imam ravno toliko živine da ne morem iti niti na dopust če ne dobim zamenjave za krmljenje le te.Drugače pa imam dva IMTeja in oba sta stara več kot dvajset let pa imam srečo da sem mehanik pa malo sam pošravfam pa še nekako delujeta.Ne mislim pa kupovati novih in bolj sodobnih ker se mi ne splača investirati toliko v stroje.Dokler bom še jaz delal na kmetiji bo še živina v hlevu,ko bom pa jaz nehal pa je sigurno ne bo več ker sin pravi da lažje in hitreje zasluži denar v Ljubljani je namreč avtomehanik pa dela cele dneve in bolje zasluži.Ko ne bom več mogel obdelovati zemlje bom to prepustil drugemu kmetu ki se bavi samo z kmetistvom.
Marjan h.1966
27. 05. 2013 18.57
+28
Masej točno to je večina slo kmetov. Vsi vidijo tiste velike malih in polkmetov pa ne
BMWmunja
27. 05. 2013 19.37
-20
15 let star traktor je mlad. Teh vozil po življenjski dobi ne gre enačiti z osebnimi avtomobili.
Marjan h.1966
27. 05. 2013 20.08
+19
Eno je življenjska doba drugi pa je varnost teh traktorjev in nenehna popravila.
rakija
28. 05. 2013 08.02
+9
Tisti, ki tako šimfate kmete, kupite kmetijo in vam bo fajn. Čez par let ne boste dajali takih odgovorov!
Elias47
28. 05. 2013 08.43
in koliko je takšnih kmetov? a jih je 10%?!!
verikreze
27. 05. 2013 16.37
+46
Pozdravljeni slovenci, prebivalci slovenije, delavci, kmetje... a res ne vidite ljudje, da se norce delajo iz nas.
verikreze
27. 05. 2013 16.42
+30
Napisal sem par vrstic, v katerih sem hotel pojasnit prejšnjo trditev, pa je bilo vse neprimerna vsebina, zato vam rečem le, ovce kar grizite se med seboj, to je oblastnikom všeč..
Frane Šajn
27. 05. 2013 16.49
+1
Pa ne mislit , da bo sedaj kaj bolje! Prepusti se toku in šklavsaj po drugače mislečih to je namen foruma ne pa kakšen koristen odmev ali bogsigavari posledični ukrep ali vsaj minimalen vpliv na vladarje! JUtri bo to nabijanje tako staro kot zemlja verjemi!!
croc
27. 05. 2013 18.31
+7
verikreze podpisujem. Največji problem v Sloveniji je, ker ne moremo stopiti skupaj, to jim ugaja in lažje manipulirajo z nami. Razdvajajo nas pa itak na vsakem koraku, na žalost.
croc
27. 05. 2013 18.32
+2
V Sloveniji je dovolj strokovnjakov na vseh področjih, samo počasi uhajajo, ostali bomo le ovčke, ki nas bodo počasi brili.