Slovenija

Nov zakon o cestnem prometu

Ljubljana, 18. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nov zakon o cestnem prometu poleg zaostrovanja kazni prinaša tudi nekaj prednosti. Ukinja polletne tehnične preglede in uvaja enotne slovenske registrske tablice.

Tehnični pregledi bodo po novem vezani na prvo registracijo vozila. Na primer bo novo vozilo moralo prvič na tehnični pregled po treh letih. Potem do sedmega leta starosti na dve leti, vozilo starejše od sedem let, pa bo moralo na tehnični pregled vsako leto.

Med novostmi je tudi ukinitev polletnih tehničnih pregledov za vozila starejših od dvanajst let (Foto: POP TV)
Med novostmi je tudi ukinitev polletnih tehničnih pregledov za vozila starejših od dvanajst let (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Darko Repenšek z ministrstva za notranje zadeve je še povedal, da je novost v novem zakonu tudi ta, da se ukinjajo šestmesečni tehnični pregledi za vozila starejših od dvanajst let. Torej bo ta po novem potrebno peljati na tehnični pregled vsako leto.

Pomembno pa je, da bodo prelomnice tri in sedem let po prvi registraciji, kar pomeni, če bo tehnični pregled opravljen na vozilu, ki je staro šest let, bo nalepka veljala samo eno leto. Vozila, ki so doslej veljala za kombinirana oziroma dostavna, gre pa za vozila, ki jih uporabljajo fizične osebe pa bodo razvrščene med osebna vozila. Tako je Robert Jurančič z ministrstva za promet razložil, da tudi za vozila, ki imajo več kot pet sedežev ne bo sprememb. Ta vozila po novem spadajo med večnamenska vozila nekatera pa med terenska vozila.

Po novem letu bodo registrske table za vedno ostale na avtomobilu
Po novem letu bodo registrske table za vedno ostale na avtomobilu FOTO: POP TV

Novost bodo tudi registrske tablice, ki bodo po novem letu za vedno ostale na vozilu na katerem bodo prvega januarja 2005. Ukinja pa se tudi krajevna pristojnost, ki zadeva registracijo vozil.

Možnost, da bo lahko kupec vozila, ki izven sedeža stalnega prebivališča registrira vozilo, je s tem dana.

Od prvega januarja 2005 boste lahko torej svoje vozilo registrirali v kateri koli upravni enoti. Res pa je, da bo od tega odvisno, kakšno registracijo bo imelo vozilo. Če bo na primer registrirano v Mariboru, bo opremljeno s tablicami z Mariborsko registracijo.

Trinajstega avgusta 2005, ko bodo na voljo nove registrske tablice, pa bo tako ali tako vseeno kje boste kot novi lastnik vozilo registrirali, saj tablice ne bodo lastnikove in na njih ne bo oznak slovenskih mest.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja