Slovenija

Nov zakon o istospolnih skupnostih?

Ljubljana, 24. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada nasprotuje sedanjemu predlogu zakona o istospolni partnerski zvezi, ki sta ga vložili LDS in ZLSD.

V vladi nasprotujejo predlogu zakona o istospolni partnerski zvezi, ki sta ga vložili liberalna demokracija in združena lista, v kratkem pa bodo odločali o nove predlogu istega zakona, ki ga bo vložilo ministrstvo za delo. Vsebina novega predloga še ni znana.

Tatjana Greif iz Škuc LL
Tatjana Greif iz Škuc LL FOTO: POP TV

Nevladne organizacije so nad negativnim mnenjem vlade presenečene. Tudi zato, ker sta sedanji koalicijski partnerici DeSUS in SLS, še lani julija soglašali s tem predlogom zakona, sedaj pa se s z njim ne strinjata več. Po mnenju Tatjane Greif iz nevladne organizacije Škuc LL gre s strani vlade za hinavščino in za podaljševanje diskriminacije. Istospolno usmerjeni v Sloveniji namreč že deset let čakajo na zakon, ki bi jim prinesel tako samoumevne pravice in dolžnosti, kot so urejanje premoženjskega stanja, socialnih in zdravstvenih pravic in dedovanje.

Poslanka LDS Majda Širca meni, da je zavrnjeni zakon natančen.
Poslanka LDS Majda Širca meni, da je zavrnjeni zakon natančen. FOTO: POP TV

V vladi so se na obtožbe odzvali s pojasnilom, da predlogu nasprotujejo zato, ker je vsebinsko enak tistemu, ki so ga umaknili že decembra lani, potem ko ga Ropova vlada v osmih letih ni uspela uzakoniti. Majda Širca iz LDS pa se z odločitvijo vlade ne strinja, saj naj bi zavrnjeni predlog zakona natančno opredeljeval vse finančne posledice v istospolni partnerski zvezi. "Pričakovala bi, da bi ta zakon, ki ga v vladi zavračajo, soočili s svojim predlogom zakona, ki so ga menda napisali že v božičnem času, mi pa ga še vedno nismo videli in ga tudi ne moremo primerjati."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3