Slovenija

Nov zakon o pokrajinah

Ljubljana, 18. 02. 2008 21.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier Janez Janša je napovedal nov zakon o ustanovitvi pokrajin, v katerem bodo skušali upoštevati pripombe na stari predlog.

Predsednik vlade Janez Janša je po posvetu s slovenskimi župani dejal, da bo vlada pripravila dopolnjen zakon o ustanovitvi pokrajin, na podlagi katerega bo stekla nova procedura, vključno s posvetovanjem z opozicijo. "Pričakujem bolj korektno sodelovanje in da se tisto, kar neka stranka obljubi, na koncu tudi izpolni," je dodal premier.

Ostaja 14 pokrajin

Premier je pojasnil, da bo vlada skušala upoštevati tiste pripombe, ki jih je hotela upoštevati že v drugem branju. Prejšnji zakon je bil namreč zavrnjen v prvem branju, kjer se ne odloča o popravkih ali dopolnilih, ampak samo o tem, ali je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo. To lahko naredimo in bomo naredili, je zatrdil in dodal, da temeljni koncept ostaja takšen kot je. Glede števila pokrajin je Janša dejal, da je bilo število 14 pokrajin usklajeno na sestanku parlamentarnih strank 6. aprila lani in na podlagi te uskladitve je vlada sploh predlagala zakon.

V novem predlogu zakona bo ostala razdelitev Slovenije na 14 pokrajin.
V novem predlogu zakona bo ostala razdelitev Slovenije na 14 pokrajin. FOTO: POP TV

Zavrnitev zakona je bila politična odločitev. Nihče od tistih, ki so govorili, da je število pokrajin preveliko, pa ni imel poguma, da bi predlagal tisto pokrajino, ki naj se črta, je dodal. Po Janševem mnenju je treba sprejeti pokrajinsko zakonodajo čim prej, da bi jo dokončali pred lokalnimi volitvami leta 2010, je opozoril. Vsi pokrajinski zakoni so bili usklajevani in v veliki meri usklajeni z opozicijo. Dodal je še, da Slovenija potrebuje pokrajine za čim bolj skladen in enakomeren razvoj.

Računajo na župane vseh strank

Da bi bilo pokrajine smiselno ustanoviti še v tem mandatu, meni tudi minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar. V ta namen bi po njegovem ministrstvo lahko že v roku enega meseca pripravilo nov zakon o ustanovitvi pokrajin. Nov predlog bi bil lahko po njegovih besedah pripravljen "v mesecu dni ali kakšen dan več", pri tem pa Žagar računa na aktivno vlogo opozicije in predvsem na župane. "Računamo, da bodo župani, ki sicer prihajajo iz različnih političnih opcij, pri svojih strankah pomagali, da bodo podprle pokrajinsko zakonodajo," je dejal Žagar.

Med odprtimi vprašanji je trenutno po besedah ministra najbolj aktualno vprašanje Kamniško-zasavske pokrajine, nekaj odprtih vprašanj pa je tudi glede Notranjske pokrajine in južnega dela Slovenije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xzamiel@hotmail.com
20. 02. 2008 09.32
Želel bi si, da so pokrajine, imena pokrajin, vezana na zgodovino ala štajerska, primorska in tako dalje. Zakaj ne morejo že dane pokrajine enostavno razdeliti na več županov, več delov in se znotraj same pokrajine poimenujejo deli, ne sama pokrajina? Če je razlog porazdelitev denarja, lahko rečem, da je to še najmanjši problem.
pahor?ek
19. 02. 2008 19.46
Pokrajine so projekt, ki ga Slovenija potrebuje čim prej za hitrejši in bolj enakomeren razvoj. Nikakor se ne morem znebiti občutka, da v državnem zboru zavrnitev ni doživela nobena konkretna rešitev, ampak je šlo zgolj za politično nasprotovanje. Kakor vse kaže, se je glasovalo proti projektu, ne da bi se predlagala alternativna rešitev. Kakorkoli SD s Pahorjem na čelu obrača svoje poteze, nihče od teh ni imel poguma, da bi predlagal katere pokrajine naj se črtajo iz zemljevida.
preprostež
19. 02. 2008 17.52
pisikej: Kako pa naj ustvarijo nova delovna mesta, če ves denar gre v večja mesta in tam gradijo tovarne? Občine same od sebe ne morejo kaj dosti postirit na tem področju. Le pokrajine lahko kaj naredijo na tem področju, npr. infrastruktura, prometne povezave in tako naprej. Če pa recimo Ljubljana nadzoruje kočevje, bo posvečala več pozornosti sebi kot pa zakotnim krajem! Sedež se mora premakniti nekje v te zakotne kraje, da se lahko razvijejo. Potem bodo pa že sami zgradili infrastrukture, ne da bi jim Ljubljana ali drugo večje mesto jemala poguma in sredstev.
j a N
19. 02. 2008 17.48
Kake buče prodajajo ti naši politiki... Mislim kaj Janša res nima nič druga za delat kot ,da se prca s takim stvarmi?
doki007@email.si
19. 02. 2008 15.12
pa zakaj rabmo 14 pokrajin ,.....že ko imamo 210 občin je zelo preveč ,....pa taka mala slovenija,....!! -----nj bo tko kot je ,....sej vem za to se zavzemajo predvsem koalicijski župani ,...hm zakaj pa ????
pisikej@yahoo.de
19. 02. 2008 15.07
@mihey81: In kako se bosta npr. Bela krajina ali Posočje razvila, če bosta v svoji pokrajini? A mi lahko razložiš, ker očitno so zate pokrajine čarovniki. Treba je ustvarit DELOVNA MESTA za delavce, ni nam treba novih birokratov, ki bodo še dodatno izčrpavali proračun. V Beli krajini pa delovnih mest ni in jih tudi ne bo po tej logiki.
preprostež
19. 02. 2008 14.37
Denar mora na deželo, ne samo v večja mesta! Kaj je zdaj to z Kočevjem? Zakaj je pod Ljubljano? Kočevje (Ribnica itd.) potrebuje svojo pokrajino, da se lahko neodvisno razvija! Enako velja za Belo Krajino in Posočje. Pa kaj je to za ena Goriška? To ni nobena logika...
zk74_98@yahoo.com
19. 02. 2008 12.01
Kranjsko(Dolenjska,Gorenjska,Notranjska)
zk74_98@yahoo.com
19. 02. 2008 12.00
Ne, ker je Slovenija zgodovinsko ze razdeljena na Prekmurje,Stajersko,Korosko,Kranjsko(Dolenjska,Gor... in Primorsko (Goriska,Istra).
zk74_98@yahoo.com
19. 02. 2008 11.58
Dajte politiko vstran in realno razmislite ali Slovenija res potrebuje 14 umetnih pokrajin. Ne, ker je Slovenija zgodovinsko ze razdeljena na Prekmurje,Stajersko,Korosko,Kranjsko(Dolenjska,Gor... in Primorsko (Goriska,Istra).
ForwardThinking
19. 02. 2008 11.37
Zadnji čas, da dobimo pokrajine! Če bi se razvoj Ljubljane danes ustavil, bi jo Maribor dohitel v 17 letih (z hitrostjo kakršno se razvija). Pa ni MB ravno najbolj nerazvito območje v Slo. Opozicija je sodelovala pri oblikovanju te zakonodaje - njihove predloge so upoštevali, in potem.... 5min pred 12h so pa zminirali zakon. Nič drugega kot pa nagajanje! Naloga opozicije ni nagajati in rušiti prihodnost Slovenije, ampak "opozarjati na napake vlade" - to so delali tudi pri pokrajinah - vlada je pa (poudarjam še 1x) te popravke upoštevala. Nimaš besed. Volitve so blizu, logično da bodo SD+Zares (podaljšek LDS) naredili vse, da ne bo ta vlada tista, ki bi ustanovila pokrajine. V ozadju interesov SD in Zaresa stoji pa Kučan Milan. Jelinčič je dejal, da ima medije v Slo v rokah Pahor... zdaj pa razumem marsikaj!
Tonček Balonček
19. 02. 2008 11.35
Brez pokrajin nam ni živeti! Nekoč smo imeli okraje, opa so jih ukinili. Gre seevda le za novo prerazporeditev denarja, enkrat tako, drugič drugače, iz votlega v prazno!
blaszs
19. 02. 2008 11.17
pahorček ti si zaljubljen v Janšo bolj kot njegova urška
pisikej@yahoo.de
19. 02. 2008 10.10
@pahorček: če nimaš kaj napisat, raje utihni. Rešitve so bile predlagane, ampak jih nobeden ni hotel slišati.
pahor?ek
19. 02. 2008 10.04
Vidim, da kritike pokrajinske zakonodaje dobivajo nove razsežnosti, ki bi jih lahko strnili v kratek stavek: v izhodišču je vse narobe. Spet ne morem povedati ničesar drugega kakor to, da gre za manipulacije s strani tistih, ki jim nikakor ni do tega, da bi se Slovenijia enakomerno razvijala. Ker sem prepričan, da za tem stoji SD in Pahor, lahko rečem, da Pahor še naprej želi ohraniti centralizem v Sloveniji, s tem pa povzročiti stagnacijo, če že ne nazadovanje v RS. Nadalje pade tudi Pahorjeva usmerjena v prihodnost, ki jo tako kričeče ponavlja. Kaže, da je Pahor še ves v preteklosti in to tudi želi ohranjati v moderni državi kot je Slovenija. Zgodba pa se ne konča tukaj. Vse kritike, ki letijo na razporeditev področja v določene pokrajine, so po mojem mnenju za lase privlečene in izraz neke neizučenosti slovenske politične opozicije. Namreč nihče od teh akterjev še ni povedal katera pokrajina je odveč, katero področje ne spada v določeno pokrajino itd. Vsa opozicija s svojim podmladkom - izgleda tudi tukaj na forumu - na veliko kritzira, rešitev pa ne poda. dokaz več, da je v svojem konceptu vladanja prazna.
pravicen
19. 02. 2008 10.02
Hej štajerce so razstavili na faktorje !! Kje pa so primorci te pa so sploh ukinili ??
pisikej@yahoo.de
19. 02. 2008 10.01
Naj se že nehajo delat norca iz nas! Slovenijo so razkosali na pokrajinice, ki bodo samo jemale in nič dajale.
blaszs
19. 02. 2008 09.43
Očitno bo štajercev očitno manj iz njih bomo umetno naredili nove ljudi ; ptujske ormožane, ormoške ptujčane, celjane, savijnske šalesce, šaleške savinjčane, posavce, očitno bo treba posečti tudi v slovar slovenskega knjižnega jezika ter iznajd nekaj novih besed, nekatere bo zlo težko pogruntat,denimo saleščeal nekaj podobnega..... Še največja traparija je posavska pokrajina, kjer bodo združili Štajerce in Dolenjce v skupno pokrajino Posavje....katastrofa
ivan.vindis@gmail.com
19. 02. 2008 09.36
Pa kje ste to videli, da je Celjska pokrajina večja od Štajerske. Pa katero tele si sploh upa razbiti štajersko na tri pokrajine. IDIOTI!! V izhodišču je vse narobe.
blaszs
19. 02. 2008 09.31
pahorček ti nimaš pojma , če se bi vladi šlo za enakomeren razvoj ne bi takih traparij klatila: - domžale, kamnik in na drugi strani zagorje, hrastnikin trbovlje ali to pomeni enakovreden razvoj ( trbovlje hrastnik in zagorje se lahko za evropski in državi denar lepo pod nosom obrišejo ker so v preveč razviti pokrajini ) - Ljubljana, Vrhnika, Grosuple na eni strani in na drugi Kočevje ali to pomeni enakovreden razvoj za kočevje ki bo v prebogati pokrajini ( ta pokrajina je ustanovljena zato ,da se nevtralizira jankovičev vpliv v Ljubljani, spretno so priključeni rahji janše in šrota) in še mnogo drugihcvetk....