Slovenija

Cerar od Katičeve zahteva, da znotraj svojega resorja vzpostavi potreben nadzor in nemudoma ukrepa

Ljubljana, 20. 02. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
2637

Ministrica Andreja Katič je o novem polomu v Slovenski vojski izvedela šele po našem poročanju. Odgovornost za stanje prelaga na načelnika Generalštaba, s katerim sta že nekaj časa v izjemno slabih odnosih. Pozablja pa, da je prav njeno ministrstvo krivo, da 72. brigada ni imela dovolj vojakov in da njen direktorat za logistiko izbira opremo, ki je povzročila poškodbe. Premier Cerar je zaskrbljen.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nemec: Novica nas je vse negativno presenetila
    05:08
    Iz SVETA: Nemec: Novica nas je vse negativno presenetila
  • Iz 24UR: Slovenska vojska dosegla novo dno - padla na oceni NATA
    03:10
    Iz 24UR: Slovenska vojska dosegla novo dno - padla na oceni NATA
Odnosi med vojsko in politiko so na psu. Vrhovni poveljnik pa molči
Odnosi med vojsko in politiko so na psu. Vrhovni poveljnik pa molči FOTO: Urad predsednika RS

"Ministrica Andreja Katič s strani načelnika Generalštaba Slovenske vojske do tega trenutka ni bila obveščena o rezultatih preverjanja 72. brigade po metodi CREVAL", so zapisali v odzivu na Ministrstvu za obrambo. "Prav tako je ogorčena, da so bili pred njo očitno obveščeni nekateri mediji. Glede na to, da je bila ministrica prejšnji torek v Mariboru in ji tam nihče od predstavnikov Slovenske vojske ni niti z besedo omenil, da bi bilo v zvezi s preverjanjem lahko karkoli narobe in ves čas preverjanja ni bila obveščena o kakršnih koli težavah, je še toliko bolj zaskrbljena."

Gre za novo zaostrovanje odnosov med vojsko in ministrstvom. Ministrica Andreja Katič je zaradi kljubovanja generalu Andreju Ostermanu po naših informacijah tudi zavrnila pozitivno oceno dela namestnika načelnika generala Gedera. Alen Geder je namreč zelo javno, tudi na odboru za obrambo, kritiziral odnos politike do obrambnega sistema. Kaplja čez rob pa je bilo očitno naše poročanje o nezmožnosti Slovenske vojske, da zagotovi operativno sposobnost bataljonske bojne skupine.

Udarna sila Slovenske vojske ni sposobna za bojno sodelovanje
Udarna sila Slovenske vojske ni sposobna za bojno sodelovanje FOTO: Slovenska vojska

Slovenija bi morala do 1. aprila poskrbeti, da je vsaj 800 vojakov operativno sposobnih. Kar so zavezniki videli na Počku, pa je spominjalo na prvoaprilsko šalo. Po metodi CREVAL zveze NATO se vojaki niso znali niti premikati po bojišču. Oprema, ki jo je zagotovila ministrica za obrambo Andreja Katič, pa se je izkazala celo kot zdravju škodljiva.

Ko se je bolgarski ocenjevalec zveze NATO prejšnji teden na Počku skupaj z brigadirko Alenko Ermenc lotil preverjanja bojnih sposobnosti bataljonske bojne skupine, se je po naših informacijah prijel za glavo.

Mariborska 72. brigada ne le, da ne dosega končnih operativnih zmogljivosti, trenutno je nesposobna za resno delovanje. 800 vojakov 74. polka in pridodanih enot so ocenjevali od prejšnjega torka do petka, in čeprav so se urili 18 mesecev na Počku, v Nemčiji, na Češkem, Madžarskem, v Romuniji, Bolgariji in Gruziji, so na najpomembnejšem izpitu padli. Po naših informacijah, ki so jih potrdili tudi na Generalštabu Slovenske vojske, je šest vojakov celo potrebovalo zdravniško pomoč zaradi ozeblin stopal. Ministrstvo je namreč vojakom zagotovilo novo obutev, ki se je izkazala za povsem neprimerno za zimsko delovanje. Vojaki so se namreč med daljšim čakanjem v oklepniku Valuk pregreli in oznojili, tako da so jim kasneje stopala zmrzovala in potrebovali so pomoč sanitete.

Bataljonska bojna skupina bi morala zagotoviti vojake za vse naslednje že načrtovane kontingente v tujini.
Bataljonska bojna skupina bi morala zagotoviti vojake za vse naslednje že načrtovane kontingente v tujini. FOTO: Slovenska vojska

Razpadajoči novi škornji kot simbol predloga novega zakona

Veliko vojakov je na škornjih, v katerih so prejšnji teden zmrzovali na Počku in ki jih je zagotovilo ministrstvo, po dveh tednih uporabe podplate neuspešno lepilo z lepilom in škornje še hitreje vrglo v smeti. Ker bi morali imeti začetne zmogljivosti za pripravo srednje bataljonske skupine vsaj dve leti pred končnimi operativnimi zmogljivostmi, ni nikakršne možnosti, da bi Slovenija izpolnila obljube zvezi NATO, da bomo pripravljeni do leta 2022. Že tokrat so enote 72. brigade sestavljali zadnji mesec pred ocenjevanjem.

Za usposabljanja Slovenske vojske je v prvi vrsti odgovoren vrh Slovenske vojske na čelu z načelnikom generalštaba in zato ministrica pričakuje, da se o morebitnih težavah takoj obvesti ministrico ali vsaj državnega sekretarja. Andreja Katič

Predlog novega zakona o obrambi ekipe Andreje Katič strokovnjaki ocenjujejo kot polomijo in mu dajejo le malo možnosti za uspeh tik pred koncem mandata vlade. Zadnja polomija s Počka pa je tako pokazala, da je izgradnja srednjih bataljonskih skupin pesek v oči zaveznikom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vojska duhov

Ministrica Katičeva, ki se rada pohvali, da je poskrbela za denar za nove uniforme in zaščitno obutev, je tako v resnici priskrbela opremo, ki razkriva resnost obljube o gradnji srednje bataljonske skupine do leta 2022. Ocenjevanje na Počku je bilo namreč le prvi izpit na dolgi poti do izpolnjene zaveze v srednjeročnem načrtu razvoja Slovenske vojske, ki ga je potrdil državni zbor. Prav zaradi tega dokumenta se vse vrti okoli nakupa novih oklepnikov 8x8. Medtem ko se na ministrstvu vrtijo okoli dileme, ali nove Patrije ali njim podobni Boxerji, pa ne pomislijo, kdo se bo v teh oklepnikih sploh vozil. To bataljonsko bojno skupino so namreč začeli graditi septembra 2016 in bi morala predstavljati najboljše, kar Slovenska vojska premore. Sestavljena je iz 800 vojakov od 6772, iz vozil Hummer 4x4, Valuk 6x6 in Svarunov 8x8. V treh manevrskih četah imajo avtomatske in ostrostrelne puške, bombomete, mitraljeze, puškomitraljeze, 120 mm minomete, protioklepne sisteme Spike, a neurejene razmere na ministrstvu so poskrbele, da za vse te sisteme vojska enostavno nima dovolj ljudi, da bi jih za to usposobila.

Kdo bo šel na misije?

Poveljnik poveljstva sil Slovenske vojske, brigadir Milko Petek, je pred ocenjevanjem nagovoril bojno skupino: ''Gre za zahtevno pot, polno izzivov, pasti, vzponov in spustov, med katerimi ste pripadniki BBSk spretno krmarili. Vem, da delate po svojih najboljših močeh, še posebej zdaj, ko bojna skupina prehaja na težišče delovanja''.

Brigadir Milko Petek je prehitro hvalil bataljonsko bojno skupino
Brigadir Milko Petek je prehitro hvalil bataljonsko bojno skupino FOTO: Slovenska vojska

Potemkinova vas slovenske obrambne politike je štiri dni kasneje razkrila, da na pol prazne enote ne morejo delovati, ko gre zares.

Bataljonska bojna skupina je namreč sestavljena iz jedra 74. polka 72. brigade in bi morala že aprila zamenjati 36. slovenski kontingent v misiji KFOR. Ker se je pokazalo, da enote niso operativno sposobne, je odhod 37. kontingenta sedaj zaradi negativne ocene vprašljiv. Poveljstvo sil pa se bo moralo ukvarjati z vprašanjem, ali zadržijo vrnitev vojakov, ki so na Kosovu in ostalih misijah danes. Po besedah poveljnika brigade brigadirja Franca Koračina bi vojaki iz te enote namreč morali tudi v Libanon, Afganistan in Latvijo. Bomo v misije zveze NATO in ZN poslali enote, ki po oceni NATA niso sposobne za delovanje?

V reviji Slovenska vojska prehitri

Kljub poznavanju črnega stanja je negativna ocena ministrstvo Andreje Katič vnovič ujela nepripravljeno. V strokovni reviji Ministrstva za obrambo Slovenska vojska so včeraj objavili pogovor s poveljnikom 72. brigade, ki so ga naredili pred usodnim ocenjevanjem. Poveljnika sprašujejo o ''doseženih končnih operativnih zmogljivostih'', ki jih v resnici na dan izida revije ni bilo in predvidevanja so se končala kot že toliko projektov tega obrambnega mandata.

Cerar je nad dogajanjem zaskrbljen

Iz urada predsednika vlade Mira Cerarja so sporočili, da je ta zaskrbljen nad celotnim dogajanjem v zvezi z zadnjim preverjanjem usposobljenosti Slovenske vojske.

"Predsednik vlade od ministrice za obrambo zahteva, da znotraj svojega resorja vzpostavi potreben nadzor in nemudoma ukrepa. Hkrati pričakuje, da bo ministrica na četrtkovi seji vlade pojasnila, kako so lahko pripadniki Slovenske vojske, kljub zagotovljenim dodatnim finančnim sredstvom, opremljeni z neprimerno novo opremo in kdo nosi odgovornost za neustrezno usposobljenost vojakov 74. polka Slovenske vojske."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2637)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IvekKu
22. 02. 2018 11.07
+1
Nemec pa kaj sploh ti govoriš? Da je to politično obračunavanje? Je to šala?
IvekKu
22. 02. 2018 11.09
Pa prosim tej ali temu ki te je učil mirnega govora, naj ti še razložijo kako govoriti brez očinka da ti nagaja proteza, ker se tako sliši kot bi lovil da ti ne pade iz ust.
IvekKu
22. 02. 2018 11.11
1nsAn3
21. 02. 2018 22.28
Zato ker se dva ne zastopita zebe tisoče ljudi na šihtu, ma mi mamo najjačo politiko :D
User300173
21. 02. 2018 18.59
Pomembno je, da imamo 32 brigadirjev. En brigadir na nekaj več kot 100 operativnih vojakov. Lepo. Kaj pa sposobnost?
resort
21. 02. 2018 16.48
+2
Koliko mi je znano, minister ni vojaška oseba. To pa naj bi bil vrhovni poveljnik, le kaj je počel v vojski, da je lahko poveljnik. Sicer pa je sam že povedal, da je vojska podhranjena. Pa razumi če moreš.
mallonge
21. 02. 2018 11.14
+0
Kusteceva prepričuje narod, da je Cerar kapitan ladje, Baje je kapitan Rušilca Slovenije.
direstraits
21. 02. 2018 11.12
-2
Zdaj me pa ne čudi več, da se je tem bleferjem in koristolovskim koritnikom, od sramote še Kučan odrekel. JA ja, ima raje Jankovića, pa Serpetinškov firtoh, kot pa sd. Hahaha, pa vsi skupaj iz iste štale, hahaha..
srebrnibreg
21. 02. 2018 12.30
+0
Ampak Kučan, Jankovič in Serpentinšek za vojsko vseeno niso kupovali neoborožene oklepnike in denar pri tem nakupu pokradli.
direstraits
21. 02. 2018 10.44
+1
Zanimivo, kako nobeden iz SD stranke niti ne pomisli, da bi morala njihova ministrica odstopiti. Je verjetno še dolžna kakšne usluge povrniti, Je pa Tudi dobra plača za slabo delo. V privat firmah, bi bila že zdavnaj na zavodu za zaposlovanje.
Verbena
21. 02. 2018 10.51
+3
...to, da je laganje povsem sprejemljivo znotraj politike , je nekaj povsem normalnega !!! ... ministrica se je zadnjič na RTV SLO zlagala kolikor je dolga in široka ...dejala je , da je namreč Slovenija že članica OCCAR , kar pa ne drži ...mogoče je bila ta laž potrebna zaradi tega , ker je ministrstvo za obrambo porabilo eno leto časa in denarja za razpise osemkolesnikov , nakar so se sredi januarja odločili , da se gre v nakup oklepnikov z izključitvijo konkurence , brez razpisa in se nabavi vozila Boxer od proizvajalca , ki je bil leta 2014 pravnomočno obsojen zaradi dajanja podkupnin Grčiji ...res , imamo nadvse moralno vlado , ki deluje kar po svoje ...nabava žice brez razpisa , samo , da je en klinac iz Žalca , ki je imel podjetje z enim zaposlenim , dobil delo ..., pardon, denar !!!
direstraits
21. 02. 2018 11.15
+1
Tako se dela ja... kdor maže... Enaka slika kot SMC in Euroasfalt. Dobi posel, kadar hoče, avtoceste, Drugi tir.... Samo o tem naši REŽIMSKI MEDIJI NE PIŠEJO. ..
M_teorija
21. 02. 2018 10.27
+0
2% za vojsko od BDPja je za obrambno doktrino preveč. 2% naj dajejo tisti ki kradejo naravna bogastva v tujini in izvažajo orožje!?
JosipBrozDrugi
21. 02. 2018 10.23
+1
uh, bi ukrepal proti katičevi . . . z veseljem
M_teorija
21. 02. 2018 10.21
+2
Ven iz Nata pa naborniški sistem, ki je za obrambo dovolj. Zavojskovanje v tujini zaradi nafte in naravnih bogastev se naj borijo tisti ki imajo od tega koristi!?
srebrnibreg
21. 02. 2018 10.18
+3
V SV naj bi jemali kader po sposobnosti ne pa po pripadnosti in ritolizništvu princa teme pa bi bilo drugače.
direstraits
21. 02. 2018 10.17
-1
Tito, kot predhodnik in vzor SD, bi gospo Katič za takšno neznanje in lenobo, povrh pa še klientelizem, že včeraj peljal na ogled Golega otoka.
srebrnibreg
21. 02. 2018 10.19
+3
Židan ni s titovko na glavi in trobojnico v rokah korakal na marših v Jajce ampak je to počel nekdo drugi.
direstraits
21. 02. 2018 10.25
-1
Je premlad, zato marsikaj noče vedet. Spozna se pa na slovenske gozdove. Ni pa lepo, da se sramuješ svoje zgodovinske pripadnosti. Vse sigurno sigurno ni bilo slabo, za navadne smrtnike.
direstraits
21. 02. 2018 11.22
+1
Židan je že pripadnik nove generacije Ferrari levičarjev ,je njihov podpornik in zavajalec kmetov.
M_teorija
21. 02. 2018 10.16
+2
Če ne bi bilo raznih Patrij nabav, bi imel čevljev in opreme za izvoz!?
direstraits
21. 02. 2018 11.18
+1
Ja sigurno, v žepe SD, pa še provizije zraven.
jastreb13
21. 02. 2018 10.10
+6
Kaj se čudite zaplankani slovenceljni....a ste pričakovali kaj drugega....če vojsko vodijo lolek, bolek in trola je rezultat to....vsak desetar iz bivše jugo vojske bi bolje vodil in skrbel za svojo vojsko kot tile trije telebajski, ki ste jih nastavili na strateško tako pomemben položaj....v vsaki normalni državi sta vojska in policija temelja državnosti, če to dvoje uničiš potem države ni več ampak ostanejo samo še butale kar Slovenija tudi je, kateri se smeji celi svet....hrvati so lepo ugotovili, da njihova motorizirana pešadija rabi samo dve uri, da vpade v Ljubljano...priznajte si, da imajo ob taki slovenski vojski še kako prav...potem se pa še čudite, da teh naših papkov predstavnikov države nihče v svetu ne jemlje več resno... še pijani Junker ne ..aj jaj jaj...
appollyon
21. 02. 2018 10.06
+1
Edino dobro kar imamo v vojski je Patria. hvala bogu so izbrali fince, v drugem primeru bi se naši bosi fantje vozili v 20 letih starih valukih kupljenih od srbije, za popolnoma enako količino denarja.
direstraits
21. 02. 2018 10.12
+0
srebrnibreg
21. 02. 2018 10.18
+2
wolfterier
21. 02. 2018 10.20
+0
Patrija je transportni oklepnik.Oborožitev je drugorazrednega pomena.Patria ni jurišni tank !
nevski
21. 02. 2018 11.53
+1
Valuk je avstrijski Pandur in ta nima s Srbijo nobene zveze.
resort
21. 02. 2018 16.52
Srbi so izdelovale "fičke" in razno orožje, ne pa vozil.
Karantanija
21. 02. 2018 10.06
+3
Malo denarja, malo muzike. Vse se začne in konča pri denarju.
cistajeba
21. 02. 2018 09.55
-2
Dragi sodržavljani odprite denarnice, NATO rabi denar!!!!!
Karantanija
21. 02. 2018 10.06
+2
wolfterier
21. 02. 2018 10.21
+4
Ne Nato,slovenski vojaki rabijo boljšo opremo.
direstraits
21. 02. 2018 09.53
+0
Se vidi, Ko pride neka gospa iz JS, iz velenjske občine, kjer tretjina uslužbenk polovico šihta, gleda skozi okno, pa rože zaliva ,kar naenkrat po strankarski liniji do tako pomembnega fotelja. KATASTROFA.
srebrnibreg
21. 02. 2018 09.57
+2
Kakšen je pa tisti kateri je s korupcijo vojski kupil na Finskem neopremljene oklepnike? Iz katere stranke je že?
CtrlDelete
21. 02. 2018 10.01
+4
srebrnibreg
21. 02. 2018 10.07
+1
Ctrl- saj vem le tega manipulatorja in lažnivca pod nešteto nicki sprašujem, če upa povedati.
srebrnibreg
21. 02. 2018 10.14
+2
Tiste prazne konzerve imenovane Patria so pa res dobra stvar. Cel svet trepeta pred njimi. Prazne so pa zato, ker Riedl mora biti v zaporu in, ker si dediči Zagožna ne morejo razdeliti nekih 800 tisočakov.
direstraits
21. 02. 2018 10.21
+2
Ja res, HVALA BOGU IMAMO VSAJ NEKAJ PAMETNEGA a ti bi še kar M48. Vidim, da ti je všeč 50 let star T55. Pojdi v muzej na Pivko, če že ni celo tam razpadel.
wolfterier
21. 02. 2018 10.23
+1
Srebrni,pogodbo za nakup Patrij je podpisal Karel Erjavec.Sodišče je ugotovilo,da je bilo vse zakonito,torej nehajte nabijat neumnosti !!!
wolfterier
21. 02. 2018 10.23
+1
Srebrni,pogodbo za nakup Patrij je podpisal Karel Erjavec.Sodišče je ugotovilo,da je bilo vse zakonito,torej nehajte nabijat neumnosti !!!
Verbena
21. 02. 2018 10.55
+4
..ok, ta vlada bo pa šla v nakup osemkolesnikov , ki so večkrat dražji od konkurence , tako kažejo podatki , da bi za primerna vozila odšteli 250 milijonov , za ta , ki se bodo nabavila pa kar do 700 milijonov !!! ...
direstraits
21. 02. 2018 11.19
+1
Iz vladne stranke DESUS. Poglej podpis na pogodbi.
resort
21. 02. 2018 16.55
rimska5
21. 02. 2018 09.53
+1
Za posrat! Nihče ni nič vedel, slišal, videl? Od vrha do podna. Od vrhovnega poveljnika, do Mahniča, ki sejo parlamentarnega odbora a obrambo skliče za vsako malenkost. Preko 1000 častnikov načrtuje aktivnosti SV. Na koncu jih pa zebe v noge. Ob milionskoih zneskih za opremo, so za neučinkovitost profesionalne vojske krivi čevlji. Zdi se, da bo nujno potrebno razpustiti obstoječi častniški kader, uvesti naborniški sistem in zagotoviti stalni sestav vojske.
nevski
21. 02. 2018 09.43
+4
Če želijo dobro zimsko uniformo, naj jo kupijo v Rusiji, tista je do -60 in še nižje. Lahko pa Rusi pošljejo tudi svoje inštruktorje, da usposobijo našo vojsko. Če so v kratkem času uspeli poraženo in demoralizirano sirsko vojsko usposobiti in spremeniti v zmagujočo vojsko, ki uspešno osvobaja svojo domovino, bi lahko uspešno usposobili tudi nas. Čim prej pa mora naša vojska zavreči amerikanizem, ki dokazano ne deluje. V Afganistanu je afganistanska vojska, ki jo je usposobil NATO povsem neučinkovita, iraška vojska, ki so jo usposobili Američani je v zelo kratkem času razpadla pred islamsko državo in so morali Irak reševati Iranci in Rusi, polom savdske vojske v spopadih s Hutiji v Jemnu, polom gruzinske vojske v južni Osetiji ter nenazadnje katastrofalni porazi ukrajinske vojske v Donbasu.
wolfterier
21. 02. 2018 09.47
-2
Si pozabil,da so Rusi zbežali iz Afganistana,ja,prevroče je bilo,a ne.
nevski
21. 02. 2018 11.59
Sovjetska vojska je odšla, ker domače gospodarstvo ni zmoglo bremena vojne, ne ker bi bili vojaško poraženi.
nevski
21. 02. 2018 11.59
Sovjetska vojska je odšla, ker domače gospodarstvo ni zmoglo bremena vojne, ne ker bi bili vojaško poraženi.
resort
21. 02. 2018 16.56
Ameriški orožarski lobi, pa skrbi, da se nadaljuje. Borba za peneze.