Slovenija

Nova delovišča na slovenskih avtocestah

Ljubljana, 10. 04. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odprli so nova gradbišča na štajerski avtocesti Dramlje–Celje in na viaduktu Moste na gorenjski avtocesti. Skupna načrtovana vrednost izvedenih obnovitvenih gradbenih del na slovenskih avtocestah in hitrih cestah znaša 27,5 milijona evrov.

Na Družbi za avtoceste (Dars) letos načrtujejo obnovo nekaj več kot 42 kilometrov vozišč avtocest in hitrih cest. Prva dela se bodo začela takoj po velikonočnih praznikih. Izvedba obnovitvenih del bo ob delnih ali popolnih zaporah vozišča, zato se bodo vsa večja dela v največji možni meri izvajala zaporedno in zunaj največjih sezonskih prometnih obremenitev oziroma v času najmanjših jutranjih in popoldanskih prometnih konic. Vsa dela bodo vse dni v tednu, vsaj ves svetli del dneva, posamezne faze pa tudi ponoči.

Nova delovišča že v torek, 10. aprila

Dars je šel po velikonočnih praznikih v obnovitvena dela na avtocestah.
Dars je šel po velikonočnih praznikih v obnovitvena dela na avtocestah. FOTO: Damjan Žibert

Prva dela bodo začeli na odseku štajerske avtoceste Dramlje–Celje, na viaduktu Moste na gorenjski avtocesti in na priključku Postojna na primorskem kraku. Pri obnovi vozišča na štajerski avtocesti na odseku Dramlje–Celje gre za nadaljevanje del, ki so jih na vozišču proti Mariboru izvedli že lani jeseni, tokrat bo izvajalec del saniral vozišče v dolžini približno 1,8 kilometra, od stika lanske sanacije naprej.

Začetek del je predviden v torek, 10. aprila, ko bo postavljena izmenična zapora voznega in prehitevalnega pasu, vsakega po sedem dni. Po prvomajskih praznikih bo izvajalec del začel obnovo globinske lokalne sanacije voziščne konstrukcije ter nadgraditev z asfaltno plastjo v debelini 13 centimetrov. Dela bodo predvidoma 22 dni, promet bo tekel dvosmerno po drugi polovici avtoceste. Vzpostavljeni bodo trije zoženi pasovi, z možnostjo menjave dveh pasov v smeri povečanega prometa.

Prav tako v torek, 10. aprila, bodo predvidoma začeli obnovo viadukta Moste na gorenjskem kraku avtoceste. Obnova vozišča v smeri Karavank vključuje zamenjavo vozišča, vključno s hidroizolacijo, ter dela na prehodnih ploščah. Dela bodo predvidoma trajala 14 dni, promet bo potekal dvosmerno po drugi polovici avtoceste.

Obnovitvena dela na priključku Postojna se bodo predvidoma začela v četrtek, 12. aprila, ko bodo postavili zaporo na nadvozu Pivka, v ponedeljek, 16. aprila, bo sledila postavitev zapore prehitevalnega in odstavnega pasu na obeh smereh avtoceste. Obnova vključuje zamenjavo vozišča, vključno s hidroizolacijo, rušitev in izdelavo novega robnega venca ter hodnika in lokalne sanacije prekladne konstrukcije. Rok za dokončanje del je 53 dni. Ker je nadvoz po avtocesti Postojna–Razdrto, bo v obeh smereh avtoceste na prehitevalnih pasovih višina omejena na 4,2 metra. Zapora bo skladno z dovoljenjem postavljena tako na avtocesti kot na glavni cesti.

Gradbišča bodo tudi drugod

Manjša investicijska vzdrževalna dela se bodo izvajala na celotnem starejšem avtocestnem omrežju, obnovitvena dela pa bodo potekala na odsekih Lipce–Lesce (gorenjska avtocesta), Unec–Postojna, Divača–Kozina, Gabrk–Sežana (primorska avtocesta), Šentilj–Pesnica, Dramlje–Celje, Šentrupert–Vransko, Vransko–Trojane (štajerska avtocesta) in Celovška cesta–Koseze (Ljubljana). Posebej zahtevna bo obnova voziščne konstrukcije na odseku severne ljubljanske obvoznice med Celovško cesto in razcepom Koseze, saj gre za enega od prometno najbolj obremenjenih delov na celotnem avtocestnem omrežju, kar bo prva rekonstrukcija dela severne obvoznice, ki se bo v naslednjih letih postopoma nadaljevala proti razcepu Zadobrova.

Da bi zagotovili trajnost konstrukcij premostitvenih objektov in preprečili nadaljnje propadanje premostitvenih objektov, so v letošnjem letu predvideli dokončanje obnove hidroizolacije in asfalta na viaduktu Moste na gorenjski avtocesti, obnovo barvnega premaza in talnega oboka v predoru Karavanke, obnovo nadvozov Pivka na primorski avtocesti in Pokoše na štajerski avtocesti, kjer je na odseku med Mariborom in Slovensko Bistrico predvidena tudi obnova mostov čez Framski potok in Brezovec ter zamenjava dilatacije na nadvozu v Slivnici.

Postavili bodo nove protihrupne ograje

Dars je zadolžen tudi za izvedbo protihrupnih ukrepov na petem in desetem evropskem prometnem koridorju. Lani so kot dopolnitev operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture prijavili kohezijski projekt izgradnja protihrupnih ograj na petih avtocestnih odsekih (Brezovica–Vrhnika, Unec–Postojna, Malence–Šmarje - Sap, Dramlje–Celje in Celje–Arja vas), vreden približno 50 milijonov evrov. Letos pa je predviden začetek gradnje protihrupnih ukrepov na odseku Brezovica–Vrhnika in Unec–Postojna. Za izvedbo teh ukrepov je v Darsovem letošnjem poslovnem načrtu predvidenih nekaj več kot sedem milijonov evrov.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

santamaura
10. 04. 2012 11.22
+1
Letos so pa malo prehitri. Glede na vremenske napovedi se lahko zgodi, da jim bodo lopate pomrznile in zopet bomo imeli škodo, ki je dars ne bo hotel plačati
carlo38
10. 04. 2012 11.20
+0
Mislim, da se tukaj pri varčevalnih postavkah pozablja posebej omenjati DARS. ta kot državna pralnica denarja le tega preveč požre. Ceste se gradijo predrago in prepočasi in nekvalitetno z namenom zagotovitve dela za naprej, ki pa spet traja po več mesecev za banalne stvari.. Preveč dobro plačani uslužbenci in kot vedno slaba organizacija dela. V tujini se ceste vzdržuje ponoči, ko je najmanjši promet. Mi smo pa kot vedno posebneži v vseh ozirih.
iztok85
10. 04. 2012 09.39
+6
a ste kupli vinjeto? če ne se ne bo dalo v koloni čakat? :)
Manca92
10. 04. 2012 09.23
+15
Dokler bodo državne firme na državne stroške delale ceste, bomo vsako leto vozili po luknjah. Samo poglejte Hrvate. Zgradili so avtocesto do Splita precej hitreje kot jo mi gradimo od Brezovice do Logatca in občutno ceneje. Pa je kdo pri njih vrtal v svež safalt? Res je, da kar se tiče izgleda ni bogve kaj, ampak vožnja po njihovih cestah je precej bolj prijetna kot po naših. Zgradili so jim jo Italijani in ni bilo zraven še 9833 posrednikov, kot je to pri nas običajno. In kot po stari slovenski navadi je večina takrat kritizirala njihovo cesto, da ni kvalitetno narejena. Tipično za naš narod. Hrvati so nam lahko marsikje za zgled. Mi se pa samo jajcamo. Žalostno!
redoljub
10. 04. 2012 11.01
+0
Manca, tudi pri njih je bilo ogromno posrednikov z naravnost bizarnimi cenami vgrajenih materialov, preberi si pol leta stare članke na večernjaku ali indexu.
Manca92
10. 04. 2012 22.49
No, ampak razlika je očitna. Poglej, koliko časa že naši vrtajo tisti tunel v Kopru. In koliko časa so delali (in kolikokrat zaprli) šentviški predor v Ljubljani. To se lahko res samo pri nas zgodi. In dam glavo, če se motim. Ker to, kar naši delajo se verjetno nikjer na svetu ne zgodi.
ochi
10. 04. 2012 09.01
+11
na ljubljanski obvoznici je že dva tedna zaprt vozni pas, pa nikoli nikjer ne vidim, da bi kdo delal.
Foen
10. 04. 2012 09.11
+10
sej lih v tem je trik, ker delati sploh ni treba. zapirajo brezhibne odseke. potem pa jih včasih mal razkopljejo in ponovno prevlečejo, da je zadeva bolj 'čista'.
modreoci
10. 04. 2012 09.00
+12
pet let sem se vozila iz primorske v MB...prvič sem šla drugi dan ko so odprli avtocesto....in ne pomnim dneva k se ne bi kje popravla oz. največkrat je bla delna zapora cestišča in nobenega delavca vsaj kakšen mesec.....
periot22
10. 04. 2012 21.10
S slabim materialom se pač ničesar ne da dobro popravit!!!!! Če se ne bi kradlo bi se delalo
Foen
10. 04. 2012 08.57
+6
by the way cesta dramlje celje je za varno in udobno vožnjo brezhibna, vsaka opica na monociklu to ve. ajd 24 ur, pejte posnet pa naredite prispevek.
Foen
10. 04. 2012 08.55
+10
Kriminalisti bi morali NEMUDOMA zapečatiti omenjena gradbišča, zadevo poslikati in drugače zavarovati dokaze (da gre za brezhibna cestišča), postaviti izvedence da še dodatno potrdijo to dejstvo, potem pa v čuzo z vsemi. od ministrov do gradbenikov ki dela izvajajo.
mojcd
10. 04. 2012 08.29
+4
evo že varčujemo....(verjetno tudi z materialom) kje mi živimo ej, tole je en si zrihtal miljonski posel, da malo poravna cestico... Toliko stane polovica Y v Istri!!!!!!
ognjenorezilo
10. 04. 2012 08.50
+4
že dolgo so ceste normalno prevozne od kar so v stečajih biseri gradbeništva.. očitno mora darsova žvečilka porazdelit nekaj miljončkov med prijatelje
Dildo-1on1
10. 04. 2012 08.53
+1
na Zurnalovi strani je jez resil ferrarija pa pol odsel brez nagrade...
Maribor?an 1
10. 04. 2012 08.13
+7
Naj popravljajo oni ko so jih zgradili in so pozabili , da se po njih vozi in ne hodi. Zdaj pa so že za obnovit. Aja pozabil sem , da teh podjetij ni več ko so delali naše avtoceste.... SCT, Primorje itd.... Miljarde € se je pokradlo , zdaj pa bomo trpeli vsi ????????? NE NE IN ŠE ENKRAT NE
LLŠŠ
10. 04. 2012 08.34
+10
plačajo naj nadzorni oni so krivi za slab nadzor so bli dobro plačani
redoljub
10. 04. 2012 11.04
nadzorni so v lasti države, no pa se spet vrtimo .....
divus
10. 04. 2012 08.10
+5
In kdaj bo prišla na vrsto povezava avtoceste Slov. Bistrica- Ormož- Murska? Gradbišče sameva že zelo dolgo, vsi ljubljanski vladarji pozabljajo na prlekijo njene dobrote in lepote.
Manca92
10. 04. 2012 09.32
+3
Kar pridi v Ljubljano, da spremeniš mnenje. Ob takih cestah, ki jih imamo si včasih močno zaželiš makadam.
jcl2010
10. 04. 2012 09.51
+2
..tist del bomo menjal z hrvati za Istro..tako da...