Slovenija

Nova ponudba Strojanovim

Ljubljana, 28. 09. 2007 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je pripravljena zemljišče družine Strojan v Ambrusu zamenjati za parcelo v ljubljanski občini.

Družina od decembra lani živi na začasni lokaciji v Rojah pri Ljubljani
Družina od decembra lani živi na začasni lokaciji v Rojah pri Ljubljani FOTO: Kanal A

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik se je dopoldne sestal s pravnim zastopnikom družine Strojan Aleksandrom Čeferinom, so sporočili iz ministrstva. Na sestanku, ki se ga je udeležil tudi direktor urada vlade za narodnosti Stanko Baluh, so Čeferinu predstavili vladni predlog o menjavi parcele v Ambrusu za drugo v Mestni občini Ljubljana. Čeferin je z dogovori seznanil družino Strojan.

Z ministrstva za okolje so sporočili, da so se dogovarjali predvsem o menjalni pogodbi, o stalni nastanitvi in o možnosti čim hitrejše zaposlitve družine. V sporočilu ministrstvo še pojasnjuje, da so zaradi urejanja infrastrukture na novi lokaciji, ki jo je vlada s sklepom danes predlagala družini, govorili tudi o začasnem podaljšanju bivanja v Rojah. "Če bi se družina strinjala z dogovori, bi lahko zadevo v kratkem uspešno zaključili," ocenjujejo na ministrstvu.

Zemljišče ni gradbeno

Odvetnik družine se z lokacijo strinja. Danes jo je predstavil tudi Mirku in Elki Strojan, ki sta ga obiskala v njegovi pisarni. Mirko je zatrdil, da se bo družina preselila iz Ambrusa. Zadeva pa se je zapletla, saj naj bi bilo po navedbah ljubljanskega župana predlagano zemljišče nezazidljivo.

V Ambrusu le še Elka z otroci

Elka Strojan se je z nekaterimi člani družine 13. septembra vrnila na svoje zemljišče pri Ambrusu, saj so, kot je dejala, imeli dovolj čakanja na nadomestno zemljišče. Danes v Ambrusu živi s šestimi otroci. Varujejo jih policisti, zato izgredov ni bilo.

Čeferin vložil pritožbo

Elka Strojan se je z delom družine vrnila v Ambrus, njen sin Mirko pa je ostal v Rojah
Elka Strojan se je z delom družine vrnila v Ambrus, njen sin Mirko pa je ostal v Rojah FOTO: POP TV

Čeferin je minuli teden na ministrstvo znova vložil pritožbo na odločbo o izvršbi glede prepovedi bivakiranja oziroma kampiranja v Ambrusu. Elka Strojan si je namreč na svojem zemljišču v v Ambrusu postavili šotor. Spomnimo, da je Občina Ivančna Gorica že leta 1997 sprejela odlok o varstvu virov pitne vode na območju občine Ivančna Gorica, po katerem je na območju zajetja Globočec, ki je aktivni vodni vir za Suho krajino med drugim prepovedano tudi kampiranje. V to območje pa sodi tudi zemljišče v lasti Strojanovih.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hinko.murovec@siol.net
01. 10. 2007 13.45
Crto , 11:56, Izvoli odgovor. Ko bo kdo dojel, kaj hočem povedat in doseč bo lažje. Strojani vem ne sodijo med angelčke. Cigane poznam in to prekleto dobro več kot 30 let in nikar mi ne razlagaj česa so sposobni, ko vidijo, da je njihova fora ustrahovanja užgala. Zdravilo, klin s klinom, vendar drugače ne z zborom 500 tulečih bedakov. Vrni mu kakor ti je posodil in to z obrestmi. Kaj misliš, da so cigani res taki heroji?? Figo, so galamdžije, ki strašno radi mahajo s pokalicami in tudi predrzni, ko jih je veliko na kupu. Veliko krat so nasilni iz strahu in če jih ne poznaš je strah obeh, tebe in njega. Večkrat sem že dejal, da veliko verjamem, nikakor ne vsega, napisal sem , da bi morali v tem primeru na prijave odreagirat z policisti od drugod, oziroma specialci, da so tamkajšnji policaji enako ali bolj posrani od domačinov mi je jasno. Vsekakor pa če ne gre drugače je , ko ne ukrepa država i to ustrezno je sedaj že nekaj časa za pritisk nanjo na razpolago EU in njene institucije. Nikakor pa ni dopustno tako postopanje kot ste ga domačini uporabili in vas je skupaj z državo spravilo v večje težave kot ste jih imeli prej. Če bi rabili pamet in znali malo drugače ukrepat, danes ne bi Strojanovi imeli nobene moči. Tako ste ga sami in žal tudi definitivno nesposobna vlada tako posrali, da bomo vsi krepko plačali vašo in vladno neumnost. Nisem za strojane niti za Vas, sem za to, da se krivce kaznuje in uvede dejansko red kot mora biti v pravni državi, če ne gre drugače naj zadevo pomaga uredit EU , vlada in JJ pa naj pozabijo na predsedovanje EU saj ne znajo rešit vprašanja 20 nasilnih ciganov in 500 neiznajdljivih kmetov. Upam, da sem vsaj v osnovi odgovoril, je pa že vse tako butasto, da je hudo. LP
crto@mail386.com
01. 10. 2007 11.56
Re: Hinko murovec: Ne morem si predstavljati, da bi nekdo tako zagovarjal Strojane, ko pa vsa Slovenija ve kakšno preteklost ima družina Strojan. Ne trdim, da so vsi cigani enaki. VEM pa, da se lahko in se znajo prilagoditi naši družbi, normam in vrednotam, če se hočejo. In Strojani se očitno nočejo. Država pa jih ščiti na vseh frontah.Zakaj ni ukrepala že prej? Saj vem, da jih mora, ker smo vsi enaki pred zakonom. Pa smo res? Zanima me, ali bi se ti upal podpisati pod pismo, če si predtem gledal v cev nabite puške? Po moje bi se "mal usrau" a ne? Če te ne bi bilo strah za sebe, bi sigurno pomislil na družino, otroke. Veš, ni lahko živet zraven takšnih ljudi, še posebej, ko vsi vedo, kdo ti je ukradel kolo, pridelek, meso,..., pristojni organi pa ne maredijo NIČ. Nič čudnega, da se je ambrušanom "strgalo", saj bi se tebi tudi, če bi 15 let ali pa še več požiral take pizd***je. In grožnje. Ali bi se jim mogoče pridružil? Po tvojih komentarjih sodeč, si že pridružen član skupine Strojan ;) Odgovor zaželjen. LP!
xes
01. 10. 2007 08.41
hinko murovec: Izdan je bil odlok o PREPOVEDI kampiranja torej je Elka Strojan v prekrsku tudi ce je zemlja njena. Sicer pa ji je bilo zagotovljeno zacasno nadomestno bivalisce na Rojah ampak gospodicni pac tam ocitno ni dovolj fajn .... kdo garantira, da se familija Strojan ko ji podarijo novo parcelo in bajto po letu dni ne bo med seboj sprla in bo del le te spet spakiral kufre ter sel nazaj sotorit v Ambrus ali pa kam drugam spet izsiljevat kaksno novo bajto/parcelo od drzave.... aja, dom, ki so ji ga porusili je bil zgrajen na crno na nezazidljivi parceli ... nikjer v zakonu ne pise, da ti mora drzava, ce to stori zagotoviti nadomestno bivalisce... njeno dejanje nima opravicila in si zasluzi enako obravnavo kot bi v tem primeru veljala za ostale drzavljane RS brez romskega porekla.
beautytulipan1
30. 09. 2007 22.30
Predlagam tako zamenjavo: Urejeno, neoporečno zemljišče v zameno za odpovedi vsem odškodninskim tožbam proti državi. Vsi vemo, da iz Ambrusa ne bi bili pregnani, če bi bili pošteni državljani.
paulinepu
30. 09. 2007 21.54
Kdo izmed komentatojev na tej strani ima osebne izkušnje z Romi (živi v njihovi soseščini)? Pa s tem ne mislim Oto Pestnerja, ampak na romske družine iz okolice Novega mesta, Škocjana in Krškega... Zanima me, kako lahko potpežljivo prenašate odnašanje pridelkov z njive, vdiranje v stanovanje, hišo (pri belem dnevu) in odnašanju mesa iz skrinje? Ne, če ni policijskega zapisnika, potem se to gotovo ni zgodilo. Nekateri kličejo policijo, a policija ne ukrepa (vemo zakaj - tudi oni živijo v njihovi soseščini). Dokazi, policijski zapisniki ne nastajajo.... Kako znano mi zveni stavek iz ust policista, "ja če je škode za manj kot 5 tisočakov (v tolarjih) ne ukrepamo...." Pa še to: romski problem (Dolenjska, Bela Krajina) se v Sloveniji vleče še iz časov Jugoslavije. In ni rešljiv v enem ali petih letih, temveč bo za to potrebnih več genetacij, počasnega integriranja v ostalo družbo ( z ohranitvijo svoje kulturne, jezikovne identitete). Sama ne živim več v njihovi soseščini, a sem blizu njih odrasla. Zgodbe, ki jih poslušam, ko se vrnem domov, so podobne tistim iz otroštva. So zgodbe (iz različnih ust) res lahko samo plod nacionalne nestrpnosti? Ja, postavili ji bodo bivališče in upam, da popolnoma enako kot ga je posestovala v Ambrusu. Ker želim, da se v novem domu počutijo kot doma, v Ambrusu. Čeferina pa bomo čez čas bogato plačali mi, davkoplačevalci.
hecate
30. 09. 2007 19.27
ah hinko slep si in slep boš ostau. pa kaj pol če je stran mal nacionalistična. če bi blo več slovenceu k bi mel vsaj mal nacionalizma v seb pol kriminalne družine kot teli že zdauni nebi delal več problemou. preberi si malo zgodbe ambrušanou in me zanima če bi se TI podpisal s svojim imenom in priimkom pod zgodbo v kateri bi osebe ki imajo orožje in so vešči vlamljanja obtožil kraje, posilstev, trgovanja z mamili, uničevanja, izsiljevanja ipd. ??? bi se podpisal vedoč da te osebe potem vejo KDO si in KJE si??? bi spravu sebe in svojo družino v nevarnost z razkritjem svoje indetitete??? ker sam si loh predstavljaš da nebi več mirno spau vedoč da ena kriminalna združba ve kdo jih je zatožu. tko da sam ne govori več neumnosti. anonimni nestrpneži?? seveda da ljudem prekipi če maš za sosede ljudi ki posiljujejo, kradejo, izsiljujejo, grozijo z orožjem,... hinavc si hinko...hinavc
dr.cyber@email.si
30. 09. 2007 16.13
se popolnoma strinjam z mnenjem, ki ga je podal xes, vendar se meni osebno vedno bolj dozdeva, da je policija v aferi Strojan nemočna, saj je OČITNO, da vse vajeti v rokah drži vlada. Poznam nekaj policajev, ki so dogajanja okoli družine Strojan že tako siti, da je neopisljivo, vendar nimajo kaj. Enakost pred zakonom? Kaj je že to? V primeru Strojan tega zagotovo ni videti. V RS je ogromno družin, ki se komaj preživljajo, pa jim država ne da zastonj stanovanja in vsak dan svežo hrano (katero dotična družina meče stran). Marsikdo bi bil hvaležen in zadovoljen s tem kar bi mu država dala v pomoč, le Strojani se zmišljujejo in izsiljujejo vsepovprek. V enem izmed postov se je nekdo spraševal, kdo bo plačal njihovega odvetnika dr. Čeferina...Le kdo??? Mi ane! Ne zato, ker Strojani ne bi imeli denarja (majo ga vsaj dvakrat več kot znaša povprečna mesečna plača v RS), pač pa zato, ker se jim že zdaj daje vse kar hočejo imeti...potemtakem bomo tudi z državnim denarjem plačali dr. Čeferina za opravljeno delo v aferi Strojan. Obup!!! Lp
hinko.murovec@siol.net
30. 09. 2007 15.47
XES, 13:21, Elka Strojan tabori kot pišeš na SVOJI zemlji in to po sili ker so ji preden so dejansko zagotovili drugo lastno bivališče porušili dom. Torej je primerjava z Tivoljem še ena oslarija. Država - vlada so se obvezali, preskrbeti nadomestno - menjalno zemljišče . Tega ni, vedno ponujajo nekaj, kar se izkaže za ali nezazidljivo ali kaj drugega. Ta vlada v tej državi je pod pritiskom cca 500 pijanih in ponorelih domačinov naredila osnovno napako. Dopustila je nezakonit izgon ljudi z lastne zemlje. To in samo to je važno. Ta vlada v tej državi mora sedaj popravit na zakonit način svojo oslarijo. Pri popravku ne sme oškodovati niti domačinov niti Strojanov. Sami tulite, da mora biti za vse enaka zakonodaja. Prav. Zaprite kriminalce in zgradite Elki na njeni zemlji drugo bajto. ASTARTETOXAI, lahko vpisuje stran, jo poznamo, ni nič drugega kot nekakšno združenje z precej nacionalističnim nabojem, in daleč od kompetentnosti in nepristranosti. Dokazila so žal samo " cajtung članki " in sodno izrečena oprostilna sodba. Na čem torej temeli njeno zatrjevanje? Na Bla, bla. Žal. Tudi če je vse res, dokler bodo sami anonimni nestrpneži govorili o je bilo, sem slišal, so onega, itd. brez podpisanih dokazil bo ostalo pri dejstvu. 500 ljudi zahtevalo nasilno izselitev, Minister odobril in naredil s tem napako , ki ga z celotno vlado tepe. LP
hecate
30. 09. 2007 15.41
hinko: seveda da sm trmasta. butast bedak pa ne k usaj nism tok neumna da bi zagovarjala neke kriminalce in nasedla pristranskim medijem ki povrh še brišejo stran kjer so zbrani dokazi te kriminalne družine.
xes
30. 09. 2007 13.21
Mene zanima, ce je bila Elka Strojan obravnavana enako kot bi bili obravnavani ostali drzavljani RS brez romskega porekla in je za svoje nelegalno in izrecno prepovedano kampiranje ze dobila poloznico/kazen. Zanima me tudi zakaj jo policija pazi namesto da bi jo odpeljali stran glede na to, da je v prekrsku! Se grem stavit, da ce si del neke familije, brez romskega porekla seveda, postavi sotor sredi parka Tivoli zaradi druzinskega prepira tam ne bodo ostali toliko casa... naj mi prosim kdo dokaze, da temu ni tako ce zmore. Od policije torej pricakujem, da ukrepa proti Elki Strojan tako kot bi ukrepala proti ostalim drzavljanom RS. Enakost pred zakonom je zapisana v ustavi! Povdarek na ENAKOST.
hinko.murovec@siol.net
30. 09. 2007 08.23
Astartetoxai, 05:11, veš kaj s tem dokazuješ?? Da si trmast in še butast bedak. Kogar zanima si zna verjemi poiskat še kaj drugega od tvojega vsemogočnega linka. Prav zato, ker večina temeli na samih cajtng racah in starih prekrških in zopet baba rekla, baba djala je vse skupaj že bolno idiotsko. Bistva problematike itak ne razumeš ne ti ne tvoji krajani, mate pre visoke planke okrog glav, da bi kaj kapiral. Trme butaste. LP
hecate
30. 09. 2007 05.11
hehe moderatorji so mi spet brisal link...že 4ič al 5ič očitno država hoče prikrivat resnično stanje državljanom
kritika@email.si
29. 09. 2007 23.27
Ne glede na to kakšni so Strojanovi, je ta zadeva prerasla nacionalne okvirje zaradi nesposobnosti države in ne njih samih! Zato ne krivite njih ampak državo, ki nas s takšnimi nacističnimi metodami sramoti po svetu!
paulinepu
29. 09. 2007 19.58
Spet je nastopil mraz in spet so prišli ven, bivakirat, šotorit ipd. Naključje? Da bo le odšodnina čim višja....
hinko.murovec@siol.net
29. 09. 2007 19.28
Ja Astartetoxai, resnica je največi križ , tista prava je samo ena in nikoli enostranska. Potrudi se, saj očitno uživaš. LP
kalajzic@siol.net
29. 09. 2007 19.01
ma men je vseeno kakšne narodnosti je človek:al je bosanc,srb,al pa cigan,važno je kakšen je človek po duši.Ti Strojanovi si pač vse preveč izmišljujejo,kje bi radi živeli.Eni še v hiši nimajo vode,ne elektrike,oni pa nekaj izsiljujejo,kaj vse bi radi imeli in kje naj njihova hiša stoji.Naj si za zgled vzamejo ljudi,ki jim je voda uničila domovanje,pa zdaj nimajo strehe nad glavo,pa so pošteni in delovni.Pa še sami si bojo hiše porihtali,ne pa Strojani,ki bi radi meli prave vile.Če jih v Rojah in okolici ne marajo,pa že vedo zakaj.Se bojo mogli poboljšat,pa bojo lahko živeli kjerkoli
kritika@email.si
29. 09. 2007 18.43
SLOVENCE NAS JE LAHKO SRAM NE ZARADI NAŠE DALJNE ZGODOVINE AMPAK ZARADI BLIŽNJE ZGODOVINE IN SEDANJOSTI! Dobili smo samostojno državo in standard ampak izgubili dušo in tisto, kar nas je delalo srečne in dobre ljudi!
muvimen
29. 09. 2007 16.31
Persil - Očitno ti je opralo še kaj več vendar tega nisi opazil, ampak naj ti bo :)
neti
29. 09. 2007 16.29
Prašek, veš da te dobro beremo. Velike črke pa le shrani, za čase, ko bomo GLASNI! LP Neti!
muvimen
29. 09. 2007 16.12
Persil, Slovenec se piše z veliko začetnico al maš sam slovenski passaport ?