Slovenija

Nova pričanja proti župniku

Krško, 20. 10. 2006 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Krškem se za zaprtimi vrati nadaljuje obravnava proti župniku Karlu Joštu, ki naj bi zlorabil 16 otrok.

Župnik Karel Jošt noče dajati izjav v zvezi z domnevnimi zlorabami.
Župnik Karel Jošt noče dajati izjav v zvezi z domnevnimi zlorabami. FOTO: POP TV

Zaradi zaščite domnevnih žrtev spolnih zlorab župnika iz Artič, Karla Jošta, bo tudi nadaljevanje sojenja potekalo za tesno zaprtimi vrati, proti Joštu pa naj bi na Okrožnem sodišču v Krškem tudi danes pričala dekleta, ki naj bi jih župnik spolno zlorabil.

Jošta obtožnica bremeni, da je v času župnikovanja v Artičah in Sromljah zlorabil 16 otrok, mlajših od 15 let. Prve štiri priče, domnevne žrtve napadov, so danes stare med 18 in 23 let, pred prvo obravnavo pa so povedale, da jih je župnik med drugim zlorabil tudi v cerkvi med spovedjo, ena od deklet pa naj bi bila celo posiljena.

Mariborski nadškof in metropolit naj bi po besedah ene od domnevnih žrtev zadevo 'pometel pod preprogo'.
Mariborski nadškof in metropolit naj bi po besedah ene od domnevnih žrtev zadevo 'pometel pod preprogo'. FOTO: Jani Dolinšek

Ena od domnevno zlorabljenih deklet je takrat tudi povedala, da je bila zaradi zlorabe lani jeseni tudi pri sedanjem mariborskem nadškofu in metropolitu Francu Krambergerju, ki pa je po njenih besedah zadevo 'pometel pod preprogo'.

Žrtve domnevnih spolnih zlorab so tudi povedale, da so imele zaradi tega velike psihične težave, pri nekaterih se je to odražalo z anoreksijo in bulimijo, zaradi česar nameravajo preko svojih odvetnikov zahtevati odškodnino.

Prva je o domnevnih zlorabah spregovorila ena od žrtev, danes 25-letna Vesna Škorc, ki je dejala, da je župnik otroke privabljal z darovi, nato pa jih začel otipavati. Po njeni izpovedi je policija sprožila preiskavo proti župniku.

Glavna obravnava proti župniku Karlu Joštu se je začela v začetku oktobra, na njej pa so prve pričale štiri domnevne žrtve. Jošt je sicer že skoraj devet mesecev v hišnem priporu, tako on kot njegov zagovornik pa do zdaj nista želela dajati izjav za javnost. Če bo župnik spoznan za krivega, mu grozi od enega do deset let zaporne kazni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
21. 10. 2006 10.49
Svobodnjak: volitve so bile izgubljene povsem upravičeno,ker je takratna oblast izčrpavala lasten narod do onemoglosti.Nekateri zakoni so bili nečastni tega pa volilci niso pozabili.Ravno tako ne bodo pozabili nečastnih dejanj te vlade. Pedofelija ni stvar političnega sistema ali stranke na oblasti,ker ti ljudje ne izbirajo političnih strank za svoja nemoralna in kriminalna dejanja,ampak svoje žrtve,ki nimajo nič skupnega z aktualno politično vladavino. tu ni pomenbno ali gre za duhovnika ali za kogarkoli drugega.Pomenbno je te ljudi onemogočiti in kaznovati. Tu bi morale biti vse politične stranke enotne,ne pa ,da kupčkajo na račun žrtev in storilcev nečastnih dejanj. Nihče ne more trditi koliko časa se bo obdržala neka politična skupina na oblasti.O tem bo odločalo ljudstvo,ko bo čas,ravno tako kot je odločalo na zadnjih volitvah. Če bi se prejšnja garnitura drugače obnašala, nebi izgubila na volitvah.Bila pa je že višek samopašnosti in arogance.
kgb@akcija.net
21. 10. 2006 09.35
če je pa ta koalicija najbolj sposobna potem je pa čas za paniko
fedepotocnik@gmail.com
21. 10. 2006 09.20
ja, tovariši, tako naprej!!! Ej, a so vas presadili direkt iz leta 1945?? No, saj je vseeno, na volitvah je zmagala najbolj sposobna koalicija (po izbiri ljudstva) in bo verjetno še enkrat. Se veselim! Glede tega župnika.... hm... razmišljam, da bi se še jst prijavil. Itak bo župnik zanikal, jst mogoče dobim kak tolar odškodnine, javnost bo itak potegnila z mano, "žrtvijo". No, ljudje, veste kaj, kar je preveč je preveč. Če je bil eden zlorabljen, je treba duhovnika kaznovat. Če se pa tako igrajo in pretiravajo, naj se gredo solit.
svobodnjak@email.si
20. 10. 2006 13.11
Klerikalni totalizarizem že imamo in vse huje bo. Demokracije je bilo v Sloveniji konec pred dvema letoma, ko so nazadnjaške sile zmagale po zaslugi demagogije, ljudstvo jim je nasedlo. Treba se bo upreti tej klero-janšistični mafiji. RKC pedofilijo podpira in ščiti storilce.
?rni panter 1
20. 10. 2006 11.46
@ zakon1 aha, kmalu bo JJ spet uvedel lov na čarovnice , javno linčanje in sežiganje na grmadi. Pazi se, tvoji dnevi so šteti :D
Zakon1
20. 10. 2006 09.53
So pljuvali po vsem necerkvenem, sploh po nasprotnikih, ki so to bili le po njihovem mišljenju, medtem ko so svoje grehe pa prikrivali in jih s tem še bolj podpihovali. Še dobro, da cerkev nima totalitarne oblasti, ker bi bilo huje kot v klerotlačanstvu in sužnjelastništvu skupaj. A da to še ne bo ni rečeno, ker nas sednaja vlada vodi v tak totaliratni režim, da mu v zgodovini ni para. In s cerkvijo z roko v roki. Pazimo se, ne pustimo se. Pojdimo na volitve!!!