Slovenija

Nova sramota: Vila Prešeren

Bled, 16. 06. 2007 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker je obnova Vile Prešeren na Bledu za obrambno ministrstvo predraga, nekoč prestižna stavba zapira vrata.

Letošnje poletje se Vila Prešeren, v kateri je bil dolga leta urejen gostinski lokal, zapira. Lastnik vile, ministrstvo za obrambo, je namreč ugotovilo, da bi bila obnova predraga in neizvedljiva do začetka prihodnjega leta, ko bi vilo uporabljali za namene predsedovanja EU. Zato je vladi predlagalo, da se vila uvrsti v program odprodaje nepremičnin. Ta poteza med Blejci zbuja strah, da se bo ponovila zgodba z Vilo Rog, okoli katere še vedno stoji ograja, ki jo je postavil novi lastnik.

Vila Prešeren je bila zadnjih 15 let uveljavljen gostinski objekt z dobro hrano in postrežbo.
Vila Prešeren je bila zadnjih 15 let uveljavljen gostinski objekt z dobro hrano in postrežbo. FOTO:

Vila Prešeren je zaprta od lanskega novembra, ko je ministrstvo za obrambo predčasno prekinilo pogodbo s tedanjim najemnikom, ki je v objektu opravljal gostinsko dejavnost. Na ministrstvu so se namreč odločili, da bodo vilo obnovili za potrebe predsedovanja EU, kasneje pa naj bi jo uporabljali za protokolarne namene.

Prenova naj bi stala nekaj milijonov evrov

"Vsi smo bili prepričani, da bo vila do letošnje poletne sezone odprta, kot je bilo obljubljeno, sedaj pa propada in postaja ob bližnji Riklijevi vili še ena sramota na obali Blejskega jezera," je dejala direktorica zavoda za pospeševanje turizma Turizem Bled Eva Štravs Podlogar. Ministrstvo se je namreč odločilo, da bi bila prenova, ki bi stala nekaj milijonov evrov, predraga in ne bi mogla biti končana v predvidenem roku, zato je vladi predlagalo, da se vila uvrsti v program odprodaje nepremičnin.

"Situacija Vile Prešeren je za Bled velika tragedija, saj je bila vila vsaj zadnjih 15 let, pa tudi že desetletja pred tem, uveljavljen gostinski objekt na izredni lokaciji z dobro hrano in postrežbo," je poudarila Štravs Podlogarjeva in dodala, da so sedaj na Bledu izgubili še eno izmed redkih lokacij, kjer je mogoče ob pogledu na Blejsko jezero uživati ob hrani.

Težave so z Vilo Rog in Riklijevo vilo, ob Vili Prešeren pa tudi z drugimi objekti, ki so v državni lasti. Tako propadata tudi Vila Sončnica, ki je v lasti ministrstva za okolje in prostor, ter Pristava, ki je v lasti ministrstva za kulturo. Nekoliko bolje se godi Vili Zlatorog, ki je protokolarni objekt ministrstva za zunanje zadeve. Vendar pa bi bila ta vila lahko po mnenju Štravs Podlogarjeve bolj odprtega tipa, vsaj za nastanitev bolj petičnih gostov, ki si želijo biti v intimnem okolju. Take ponudbe Bled, zlasti ob obali jezera, namreč nima.

Blejski turizem in občina si želijo, da bi vila Prešeren ostala turistični objekt. "Želimo oziroma pričakujemo, da bo prišel nekdo, ki obvlada turizem in bo imel tudi vizijo in interes za razvoj. Zato pričakujemo od ministrstva, da bo vilo prodalo nekomu, ki bo dopolnil gostinsko ponudbo na Bledu in objekt vrnil v turistične namene," je poudarila Štravs Podlogarjeva. Meni, da bi moralo ministrstvo pri iskanju kupca sodelovati z lokalno skupnostjo in interesentom pojasnilo, kakšna je namembnost tega objekta ter da si v vili ne more urediti svojega domovanja ali vikenda.

Turistična dejavnost

Občinski dokumenti lokacijo Vile Prešeren opredeljujejo za turistično dejavnost, je pojasnil blejski župan Janez Fajfar, ki je pojasnil, da ima občina tudi predkupno pravico, vendar pa ne dovolj sredstev, da bi sama postala lastnik vile. To bo namreč po županovem mnenju ministrstvo prodajalo najmanj za milijon evrov. Zato si podobno kot Štravs Podlogarjeva lahko le želi, da bi prišel lastnik, ki bi vilo in njeno ponudbo uredil tako, da bi bila še lepša in še boljša kot doslej.

Ena sezona je za Vilo Prešeren vsekakor izgubljena. "In čudim se državi, ki bi morala ob predsedovanju EU urediti objekte, pa namesto dopolnjevanja ponudbe izgublja še obstoječo," je povedala Štravs Podlogarjeva. Če bo ministrstvo vendarle uspelo najti pravega investitorja, pa pričakuje, da bi lahko vila ponovno zaživela do začetka prihodnjega poletja.

"Škoda, ker imamo sedaj na najlepšem delu obale dve podrtiji," je dodal Fajfar, ki se je z občinsko upravo trudil rešiti problematiko propadajočih blejskih vil. Namesto rešitev za ostale pa se je pojavila še ena, ki se jim je pridružila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

damirg@email.si
16. 06. 2007 16.43
kam je sel pa ves dobicek iz gosinksih storitev?
rjavi_medved@yahoo.com
16. 06. 2007 16.12
pika.poka zanimiva obrazložitev, ki nima nič veze z člankom, ampak vseeno očitno nekaj pozabljaš, in sicer gospodarka rast ni rezultat iz enega dneva. Preden vse zasluge pripišeš tej vladi ti ne bi škodilo da malo naštudiraš temelje ekonomije in ne nizaš posatkov tja v en dan in pozabljaš negativne.
hinko.murovec@siol.net
16. 06. 2007 16.07
Spoštovani g. Pika . Poka , Statistika je nekaj kar lahko uporabiš na sto in sto načinov in v istem času izkažeš različna stanja. Torej to prihranite za kako pridigo vaškega župnika starim mamam. Znižana brezposelnost , če izbrišeš pol naroda in ga prepustiš ulici je rezultat dober. Napovedi izredne rasti jemljejo sapo tudi opoziciji, razumljivo, meni je zadnjič vzelo sapo, ko se je v naselju mimo mene pripeljal BMW z krepko preko 100. Odpravljanje nezakonitosti je res izrazito, če pogledate samo primer na DURSu in skrb vlade, da se uveljavi zakonitost je jasno vse. Da se nad ugotavljanjem nepravilnosti - nezakonitosti v SOVI zgražata celo bivši predsednik itd. ni čudno , toda zgražajo se tudi nemci in še kdo saj tako diletantskih postopkov, ki služijo samo ciljem diskreditacije in dežurni politiki ni lahko najti. Uspeh in učinkovitost posamezne vlade se najlepše odrazi v resnično zadovoljenem ljudstvu, ki ima delo in možnost življenja, v gospodarstvu, ki nekaj ustvari brez nemogoče visokih kreditov itd. Kaj je JJ naredil da ni na " puf " ki ga bodo plačevali otroci naših otrok. Razen razdora med ljudmi in izrazite ksenofobije . Praksa prilaščanja tujega perja je postala tradicija. Ko ne gre drugače pa se ustvari slika preganjanega mučenika ( sedanje ugotovitve v SOVI ). Eno je organizacija zdrah , drugo vodenje države. LP
paulinepu
16. 06. 2007 15.57
Menim, da je slovenski narod, žal spet zrel za referendum. Referendum proti prodaji. Kolikor jaz razumem, je vila v lasti države. In država smo mi. A bomo sedaj dobili nekaj na račun? Sama tega niti nočem, a nočem še enega privatnika na Bledu, ki bo postavil ograjo. Pa tudi novega oklepnika ne.
profi-boy
16. 06. 2007 14.01
Tak ja pametno. Dajmo še več orožja kupit, da bodo lahko otroci pri 5 letih začeli orožje nosit. To kar pa nas je pripelalo do sem kar smo danes to pa pozabno. Sprašujem se samo zakaj še govorimo slovensko. A ni to zguba časa in denarja. Učimo se rajši angleško namesto slovensko saj večina sveta govori angleško a kdo govori slovenkso. Ali pa rusko, mogoče kitajsko.
peroLOL
16. 06. 2007 13.33
to je sramota... v tako znanem turističnem kraju, kjer je turistov res kar nekaj, in kjer bi to vilo lako preuredili z vso okolico, se prodaja in podira vedno več prestižnih vil. Neverjetno, kako JJ diktira, upam da res pride do interpelacije.
dreko123
16. 06. 2007 13.31
Naj se kupuje orožje pa oklepniki! to rabmo za to ni škoda denarja! Jebeš turizem in dediščino važen da si Erjavec kupuje orožje k ga res nimamo že tko preveč! Keri kreteni! RES JE ŽALOSTNO! Za oklepnike in plastično orožje ki bo zamenjalo AK47 in za podobne kozlarije pa imamo denar! Tisto blesavo prenosno bolnišnico naj prodajo...
pika.poka@email.si
16. 06. 2007 13.29
Podatki Statističnega urada in UMAR-ja kažejo na izredno visoko 7,2 gospodarsko rast v prvem četrtletju. Posebej pomemben je podatek, da je k tej rasti veliko prispeval izvoz (13,6 ). Pri domačem trgu pa je izredno pomemben podatek, da so zelo v porastu investicije v osnovna sredstva (21,6 ). To velja omeniti zato, ker je opozicija ob sprejemanju paketa davčne zakonodaje trdila, da bo nova zakonodaja uničila investicije v osnovna sredstva, ki so generator razvoja. Nič od tega se ni zgodilo. Ravno obratno; investicije so se povečale kar za 21,6 . Tudi to kaže verodostojnost t.i. strokovnjakov opozicije.Izredno nizka pa je brezposelnost. Rast zaposlenosti je najvišja v zadnjih 15 letih, uvrščeni pa smo med države z najnižjo brezposelnostjo. Marsikje je zaradi nizke brezposelnosti ogrožen nadaljnji gospodarski razvoj, to težavo pa država zaenkrat rešuje z izdajanjem delovnih dovoljenj.Slovensko gospodarstvo je izrazito razvojno usmerjeno. Skoraj polovico izvoza ustvarijo mala in mikro podjetja, kar daje našemu izvozu potrebno stabilnost, prilagodljivost, neobčutljivost na nihanja in konkurenčnost.Potrjuje se, da gospodarska rast ni samo posledica tujih trgov, ampak se izrazito čuti tudi vpliv reform, ki so prinesle razbremenitev gospodarstva in fizičnih oseb. Opazni so tudi učinki davčne reforme in razbremenjevanje vseh davčnih zavezancev, saj se znižuje delež davčnih prihodkov v BDP.V izrednem porastu pa je tudi stanovanjska gradnja (več kot 18 ), kar kaže na varna in stabilna delovna mesta, boljše plače, na osnovi česar lahko državljani najemajo tudi kredite in se lotevajo večjih in dolgoročnejših individualnih investicij.Raven bruto plač je tako v prvem četrtletju dosegla nominalno 5,4-odstotno in realno 3,0- odstotno rast. Bruto plača na zaposlenega v zasebnem sektorju je nominalno porasla za 6,3 in realno za 4,0 . Realna rast je v istem obdobju lani znašala 3,7 , v istem obdobju leta 2005 pa 2,7 . Zaradi tega se izboljšuje ekonomsko socialna varnost in je potrebnih manj intervencij države. Napovedi izjemne rasti in še boljše perspektive v naslednjih letih, jemljejo sapo tudi opoziciji. Njihov odziv je pričakovan, saj realnim podatkom ne morejo oporekati, zato so vso pozornost usmerili v relativne, nedokazljive zadeve, ki ne bazirajo na razumu, ampak na čustvih in neoprijemljivih trditvah ter tezah. Največ govorijo o nesproščenosti, o strahu pred izgubo delovnih mest, o dvomih v pristojnost vlade. Kritizirajo vlado, ker se loteva odpravljanja nezakonitosti, vzpodbujajo delitev ter kulturni boj, ideološke polarizacije, delitev na "vaše in naše". Ukvarjajo se z oživljanjem preteklosti, v kateri so s prav takim pristopom neomejeno vladali. Nikjer pa ni predlogov za izboljšanje položaja države in v državi. Zanimivo pa je, da opozicije ne motijo nepravilnosti in nezakonitosti v SOVI. Nad ugotavljanjem nepravilnosti in nezakonitosti se zgražata celo sedanji in bivši predsednik republike, taka ravnanja pa so očitno simptomatična tudi za pomemben del prostora, ki ga še vedno predstavljata LDS in SD.
rosomoh@email.si
16. 06. 2007 13.23
Spet naslov,ki dokazuje kako gre vse k vragu pod vlado,ki je na oblasti.Ja ,ubogi novinarčki 24 ur...dajte se več ukvarjat z Big Brodarjem in garažami pod tržnico v glavnem mestu države.Če so te teme pretežke pa se posvetite cenam zelenjave.
Bor-chee
16. 06. 2007 13.20
Ja ljudje, Vaši komentarji zadevajo v polno! Se sploh ne čudim, da ogromno mladih beži iz Slovenije, saj je mafija na vsakem koraku, pokradeno je že (skoraj) vse, nihče za nič ne odgovarja, banda se bogati in ropa davkoplačevalski denar, raja pa naj si j**e mater s 600€ plače! Tudi jaz sem začel razmišljat, da po hitrem postopku zbrišem v tujino, ker takšna svinjarija in nesposbnost, kot se dogaja v Slo, to je pa že rahel višek. Tako kot je rekel nekdo pred mano, vila bo prodana nekomu iz JJ&Co, primerno ograjena, in to je to.Lp
hinko.murovec@siol.net
16. 06. 2007 13.10
Najprej nerentabilna, potem malo zaprta, nato razvrednotena in neprimerna za gostinstvo, nato spremenjena namembnost ( potihoma ) in na koncu prodana enemu od novih vladarskih vitezov za mali denar in skladno z okoljsko zakonodajo ograjena. Seveda o vsem tem ne bo vedel nič niti Erjavec, niti Podobnik ter verjetno tudi župan , ki bo obžaloval. LP
Bohem
16. 06. 2007 13.06
Najbrž jo bodo spet kakšnim američanom prodali le, če bodo kaj vnaprej v zvezi z gostinstvom in turizmom tudi zakonsko spremenili spremenili :) Lp
yanker007@gmail.com
16. 06. 2007 13.04
Klasik, zanimivo razmišljanje. Bo res zanimivo videt kdo jo bo kupil.
Uporabnik113189
16. 06. 2007 13.01
Samo malenkost za osvetlitev slike iz pravega zornega kota. Vila je imela najemnika in leta ni nihče nič kompliciral..Mogoče je celo najemnik imel interes za odkup pa je zbiral evro na evro....Pride nova vlada in najemnik nenadoma dobi nogo. Ne ljudi barvat..Nekomu je bila všeč. PRAVEMU. In je že prodana. Samo postopki še pravilno stečejo, da neprimerni ne bodo mogli zraven..Ne nas farbat s sramoto..Sramota je samo to da bo zopet ena baraba iz klike JJ&CO pod roko nekaj kupil..
sebila
16. 06. 2007 13.01
yanker, popolnoma se strinjam s teboj, lahko bi prejemali najemnino, ne bi imali stroškov in hkrati bi oddaki vlogo za razna dovoljenje za prenovo vile. clementia555 prejšnja vlada vsaj ni 8 mesecev plačevala stroškov oziroma ni zapravljala tako nepremišljeno davkoplačevalskega denarja, evro tukaj, evro tam ...pa ni denarja. Pa naj bo jasno, da ne branim prejšnjo vlado, ki je bila tudi svojega denarja vredna, ampak JJ groza.
rombus007@gmail.com
16. 06. 2007 12.54
Ja, tudi prejšnja vlada ni nič naredila, se strinjam. Samo ta vlada se je odločila, da bo vilo prodala. Da bo lahko plačala dodatno opremo za patrio?
yanker007@gmail.com
16. 06. 2007 12.50
Albertinium, a se ti bo dalo do naslednjega leta pisati TIKTAK? :)
albertinum@excite.com
16. 06. 2007 12.47
Država ne najde denarja za obnovo ene bajte? Sramota. Namig: odpovejte se enemu oklepniku. TIK TAK TIK TAK
zasfican_ful
16. 06. 2007 12.45
Spet ena nova zgodba k se bo razvlekla tko k sova. Sploh ne vem, a se noben ne naveliča poslušati vsak dan istih novic? Tisto o sovi smo poslušali 2 tedna, vsak dan takoj ob 19.00.
clementia555@yahoo.com
16. 06. 2007 12.44
rombus007: Če je temu tako, potem se sprašujem, kako to, da vile niso obnovile že prejšne vlade, glede na to, da niso kupovale tako veliko orožja kot naj bi ga sedanja. Vila propada že zadnjih dvajset let in vsi so vedeli to. Enako kot z onkološkim inštitutom ali nogometnim stadionom. Če bi se stvari sproti delale...