Neprofitna stanovanja za mlade družine

Obrambno ministrstvo bo 130 nezasedenih vojaških stanovanj namenilo mladim družinam. Velik del stanovanj je v takih predelih Slovenije, da za potrebe vojske ne ustrezajo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Ljubica Jelušič

Stanovanja bodo namenili mladim družinam, poudarja Jelušičeva. (Foto: POP TV)

Ministrstvo za obrambo bo z namenom krepitve najemnega trga za mlade družine stanovanjskemu skladu v takojšnjo uporabo predalo 130 od 500 nezasedenih vojaških stanovanj, je danes po srečanju s poslanci iz vrst koalicije, ki so pobudniki oddaje praznih državnih stanovanj, dejala obrambna ministrica Ljubica Jelušič. Stanovanja bodo neprofitna.

"Pomembno je, da se vlada zave, da je treba stanovanja, ki so prazna, obnoviti prioritetno in jih čim prej dati mladim ljudem. Za to je treba doseči konsenz tudi znotraj vlade,“ je poudarila Jelušičeva.

Po njenih besedah ministrstvo fond vojaških stanovanj uporablja za službene potrebe, deloma pa je velik del stanovanj v takih predelih Slovenije, da za potrebe vojske ne ustrezajo. Zlasti ta stanovanja bodo oddali stanovanjskemu skladu in jih namenili mladim družinam, pravi ministrica.

Stanovanja so na razpolago

Po njenem bi morali tudi omogočiti, da mlade družine same investirajo v ta stanovanja, "ne pa da čakamo, da stanovanjski sklad ta stanovanja dolgo časa obnavlja in jih šele nato ponudi na najemnem trgu. Stanovanja na razpolago so, problem je le v dokaj rigidni zakonodaji, ki ne dopušča, da bi ta stanovanja bila na razpolago," je poudarila.

Slovenska vojska ima 304 stanovanja na lokacijah, ki so trajno perspektivna za SV, od teh jih je 176 v fazi prodaje. Samo 40 odstotkov od 130 stanovanj, ki jih bodo oddali stanovanjskemu skladu, je zemljiško knjižno urejenih, ostala pa bo treba prioritetno urediti.
Igor Nered, direktor direktorata za za logistiko, obrambno ministrstvo

Ministrica je pozvala k spremembi zakonodaje na način, da bo mogoče iz posebnega fonda za mlade ljudi v najem dati stanovanja, četudi niso povsem dokončana po standardih najemnih stanovanj. Stanovanja je po njenih besedah treba dati na razpolago takoj, četudi niso dokončno urejena.

Eden od pobudnikov oddaje praznih državnih stanovanj Dejan Levanič (SD) je izpostavil zlasti potrebo po ugodnejšem najemnem trgu za mlade družine. Kot je dejal, je imela Slovenija v preteklosti problem visokih najemnin luksuznih stanovanj, zaradi česar so se mladi raje odločali za nakup stanovanj s pomočjo visokih kreditov, kot za najem.

Jelušičeva je izpostavila še stanovanjsko podporo mladim vojaškim družinam in uslužbencem ministrstva. Da bi namreč uslužbencu SV omogočili tako kariero kot družino, bodo po njenih besedah merila, ki jih imajo za dodeljevanja stanovanj, skušali dopolniti tako, da jih bodo najprej dobile mlade družine.

Spomnimo, poslanci SD Matevž Frangež, Luka Juri in Dejan Levanič so v začetku aprila vladi predlagali izvedbo javnega razpisa za oddajo praznih državnih stanovanj. V poslanski pobudi "927 novih domov" predlagajo, naj vlada nemudoma prenese državna stanovanja v enotno upravljanje.

 

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 11
Damir Zorčič 07.05.2009 12:30:25
To so pravi politiki, vse tri fante osebno poznam in sem izjemno vesel, da me nikoli niso razočarali v svojih pobudah in stališčih in tudi zdaj, ko so končno v parlamentu bom tudi resnično lahko nekoga podprl zato, ker res dela nekaj dobrega za ljudi. Prej mi je bilo vseeno kot celi stari gardi politikantov. Vsa čast mladim, ki hočejo in si tudi upajo. Zdaj pa je treba vlado prisiliti, da se to čimprej izpelje. Še enkrat bravo!

"Spomnimo, poslanci SD Matevž Frangež, Luka Juri in Dejan Levanič so v začetku aprila vladi predlagali izvedbo javnega razpisa za oddajo praznih državnih stanovanj. V poslanski pobudi "927 novih domov" predlagajo, naj vlada nemudoma prenese državna stanovanja v enotno upravljanje."
Več komentarjev