Slovenija

Ko beseda boli bolj kot klofuta

Ljubljana, 28. 03. 2012 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
84

Prihaja strožja zakonodaja za pregon sovražnega govora. Nekateri pisci naj bi na spletu pisali po navodilih strank, tudi v zameno za plačilo, kar pa v parlamentarnih strankah zanikajo. Tomaža Majerja še niso odkrili.

Javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, 297. člen (KZ-1):

(1) Kdor javno spodbuja ali razpihuje narodnostno, rasno, versko ali drugo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, ali spodbuja k drugi neenakopravnosti zaradi telesnih ali duševnih pomanjkljivosti ali spolne usmerjenosti, se kaznuje z zaporom do dveh let.
(2) Enako se kaznuje, kdor javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, omalovažuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost.
(3) Če je dejanje iz prejšnjih odstavkov storjeno z objavo v sredstvih javnega obveščanja se kaznuje tudi urednik oziroma tisti, ki ga je nadomeščal, s kaznijo iz prvega ali drugega odstavka tega člena, razen če je šlo za prenos oddaje v živo in dejanj iz prejšnjih odstavkov ni mogel preprečiti.
(4) Če je dejanje iz prvega ali drugega odstavka tega člena storjeno s prisilo, grdim ravnanjem, ogrožanjem varnosti, sramotitvijo narodnostnih, narodnih ali verskih simbolov, poškodovanjem tujih stvari, skrunitvijo spomenikov, spominskih znamenj ali grobov, se storilec kaznuje z zaporom do treh let.
(5) Če stori dejanja iz prvega ali drugega odstavka tega člena uradna oseba z zlorabo uradnega položaja ali pravic, se kaznuje z zaporom do petih let.
(6) Sredstva in predmeti s sporočili iz prvega odstavka tega člena, pa tudi pripomočki, namenjeni za njihovo izdelovanje, razmnoževanje in razpečevanje, se vzamejo ali njihova uporaba ustrezno onemogoči.

15. maja začnejo veljati spremembe, ki strožje in podrobneje opredeljujejo kaznivo dejanje "javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti". Ostaja dveletna zaporna kazen, dodaja se, da je sovražni govor lahko že žalitev in dopisuje besedilo za kaznovanje ob objavi na spletu.

V večini primerov gre za rasno, narodnostno ali versko nestrpnost, pojavlja se tudi spolna diskriminacija.
V večini primerov gre za rasno, narodnostno ali versko nestrpnost, pojavlja se tudi spolna diskriminacija. FOTO: Thinkstock

Na Spletnem očesu sovražni govor označujejo kot izražanje mnenj in idej, ki so po svoji naravi diskriminatorne – ksenofobične, rasistične, homofobične in podobno – in uperjene proti različnim manjšinam – etničnim, narodnim, verskim, kulturnim, spolnim in podobno. Temelji na prepričanju, da so nekateri ljudje manjvredni, ker zaradi posamezne osebne okoliščine pripadajo določeni skupini. Njegov glavni cilj je razčlovečiti tiste, proti katerim je usmerjen, njegov namen je ponižati, prestrašiti in spodbuditi nasilje, so pojasnili.

Ljudem svetujejo, naj o spodbujanju sovraštva, nasilja ali nestrpnosti obvestijo administratorja spletne strani in sporen zapis prijavijo na Spletno oko, policijo ali tožilstvo. Če gre za razžalitve ali druga kazniva dejanja zoper čast in dobro ime posameznika, pa svetujejo, naj vložijo zasebno tožbo in prav tako obvestijo administratorja portala. Lani so sicer dobili 3360 pobud uporabnikov. Policistom so posredovali 101 prijavo, kar pomeni, da so približno v treh odstotkih ocenili, da bi šlo lahko za kaznivo dejanje.

Različni pisci sovražnega govora

Profesorica na Fakulteti za družbene vede (FDV) Karmen Erjavec je stopila v stik s pisci sovražnega govora in ugotovila, da so nekateri pisci sovražnega govora organizirani in delujejo po ukazu političnih strank in drugih nevladnih organizacij, največkrat ekstremističnih. Načrtno in za plačilo diskreditirajo drugače misleče in spodbujajo sovraštvo do njih, politični boj nadaljujejo na internetu in želijo uničiti "sovražnika".  Delujejo ali na lastno pest ali po navodilih stranke.

Po pojasnilih Erjavčeve gre za številne slovenske stranke, ne glede na ideološko usmerjenost. "Torej, politični boj na spletu se odvija, ne glede na to, ali gre za desno ali levo stranko." Parlamentarne stranke pa zanikajo plačevanje komentatorje. "Nimamo in ne plačujemo komentatorjev, ki bi na različnih spletnih mestih ali preko drugih orodij komuniciranja objavljali strankarske programske vsebine, ideologijo, prepričanja in podobno. Je pa glede na veliko število članov in simpatizerjev stranke ter zaradi popularnosti in dometa zlasti spletnih družabnih omrežij povsem običajno, da člani in simpatizerji, še zlasti v času volilnih ali referendumskih kampanj, delijo strankina in lastna prepričanja," so sporočili iz SD.

Tudi v Pozitivni Sloveniji zagotavljajo, da nimajo zaposlenih komentatorjev oziroma nikogar ne plačujejo za ta namen. Poudarili so še, da sami napišejo novice, objavljene na njihovi spletni strani. Tudi v SLS trdijo, da nimajo "najetih oseb oziroma komentatorjev, ki bi na spletnih forumih, blogih in podobno anonimno ali s pravim imenom pisali različna stališča v morebitno podporo stranki, niti s takšno prakso nismo seznanjeni. SLS ima svoja uradna spletna orodja, kot so strankina spletna stran, Facebook in Twitter profil, prav tako pa tovrstna spletna orodja oziroma socialna omrežja uporabljajo tudi mnogi funkcionarji in člani stranke." Tudi v DeSUS pravijo, da nimajo plačanih komentatorjev. Prav tako zanikajo plačevanje piscev sovražnega govora v SDS, na spletni strani katere je bilo pismo Tomaža Majerja, in v drugih strankah.

Po ugotovitvah Erjavčeve preostali pisci delujejo na lastno pobudo in njihove vrednote so drugačne. Prvi širijo sovražni govor kot provokatorji, drugim je splet edina možnost za izražanje ideološkega mnenja, ki ga praviloma podajo anonimno, je zapisala v članku za Teorijo in prakso.

Zahtevno preiskovanje

Pisci sovražnega govora delujejo tako na lastno pest kot po direktivi stranke.
Pisci sovražnega govora delujejo tako na lastno pest kot po direktivi stranke. FOTO: Thinkstock
Kriminalisti še niso odkrili Tomaža Majerja, domnevnega avtorja spornega pisma, objavljenega decembra lani na spletni strani SDS, ki naj bi vseboval sovražni govor.

Kriminalisti v zadnjih letih obravnavajo več prijavljenih in obravnavanih kaznivih dejanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Po njihovih ocenah je razlog predvsem v večji ozaveščenosti ljudi, kakovostnem sodelovanju z nevladno organizacijo Spletno oko in bolj usmerjenem delu. Večinoma so sicer obravnavali sume kaznivih dejanj, storjene na elektronskih medijih, največkrat na spletnih forumih.

Preiskavo lahko sprožijo na lastno pobudo ali po prijavi. Preiskovanje je zahtevno, ker poskušajo storilci na najrazličnejše načine prikriti svojo identiteto, objave so praviloma kratkotrajne, shranjevanje podatkov težko. Osumljenci so praviloma izkušeni, imajo ustrezna znanja in delujejo izjemno hitro, zato jih je težko odkriti.

Med ovadenimi je velika večina moških

Po končani preiskavi pošljejo ovadbo na tožilstvo, če gre po njihovi oceni za kaznivo dejanje. In od leta 2006 do lani so kriminalisti podali 113 ovadb, med ovadenimi so bili v veliki večini moški, stari od 18 do 33 let.

Po pojasnilih vodje celjskega tožilstva Ivana Žaberla je pri obravnavanju tovrstnih kaznivih dejanj, storjenih na spletu, težava predvsem v dokazovanju. Če že ugotovijo, s katerega računalnika je bilo storjeno kaznivo dejanje, nastopi problem, če ima do njega dostop več uporabnikov. Takrat je težko ugotoviti, kateri uporabnik je razširjal sovražni govor, in mu to dokazati.

Iz statističnih podatkov je razvidno, da so zaradi sovražnega govora v Sloveniji obsojeni redki. Če bo obsodb po uveljavitvi nove zakonodaje več, bo pokazal čas.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

poslanka sexs
22. 01. 2015 19.33
+1
kaj je to sovrazni govor ce se mi stajerci hocemo odcepit od Slovenije naj mi pove ta ljubljanska profesorci ali res se bojijo v ljubljani da bo prej ali slej Slovenija raspadla in to brez sovraznega govora
prašek
28. 03. 2012 16.17
+1
Se strinjam , da je treba tole malo zaostrit !!! Velikokrat admin ne utegne pravočasno vsega zbrisat !!
Gunnar
28. 03. 2012 15.53
-2
to s sovražnim govorom je cela zmešnjava, že sedaj nekateri plačujejo kazni, ker nekoga imenujejo s tem kar je, recimo nekdo, ki je g3j, pa mu to rečeš, te bo prijavil da širiš proti njemu nestrpnost in sovražni govor ter sovraštvo ergo, drugi bomo plačevali kazni zato ker je nekdo kar je in mu tisto tudi povemo oz. zato ker je nekdo npr. g3j bomo drugi plačevali kazni, zato ker je nekdo pedobear, bo spet nekdo drug plačal kazen, ker je nekdo c1gan bo zaradi tega plačeval spet nekdo drug itn. žalostno...
Gunnar
28. 03. 2012 15.55
-2
evo že sedaj je cenzura, kot da ti ki jih omenjam ne obstajajo, z besedami izrečenimi proti njim bi pa radi da se plačuje kazen, kt bi policaj napisal kazen za vinjenost nekomu, ki ni niti spil kapljice samo prazen kozarec od znamke piva je pred njim na mizi
zdrava.pamet
28. 03. 2012 15.15
+1
SOVRAŽNI GOVOR JE DRUGO IME ZA CENZURO....KAKO PA NAJ SE IZRAZIMO, ČE MI NEKA SKUPINA LJUDI NI VŠEČ OZ. SE MI ZDIJO NJENE IDEJE NEVARNE ALI SPORNE....RECIMO, NE VPRAŠAJTE ME KAJ BI JAZ NAREDILA NPR. S PEDOFILI...ta skupina pokvarjencev se mi niti ne zdi da bi bili ljudje in po moje ne bi smeli imeti človeških pravic...a bom torej za takšno mnenje obsojena jaz????
cyklon
28. 03. 2012 15.13
+2
Prosim za informacijo o tem, katera stranka za komentiranje plača!! Dnar je dnar,kene!!?? ;-))
poslanka sexs
22. 01. 2015 19.37
+1
Avstrijci bodo placali ce bos napisal da je severna Stajerska z Mariborom del Avstrije
tinetone
28. 03. 2012 15.10
+3
meni strici ni če plačujejo!!! barabe so me opetnajstili!!!
godhead
28. 03. 2012 15.02
+8
vsi vemo kdo je tomaž majer, znan tudi pod vzdevki kalimero, princ teme, čelavi, jajčevec, jajo, general glanzkopf...
cyklon
28. 03. 2012 15.14
-1
srebrnibreg
28. 03. 2012 16.25
+2
Balki30
28. 03. 2012 14.38
+3
Meja med sovražnim govorom in kritiko je tanka.Kmal še kritizirat ne bo mogoče nikogar.
tinetone
28. 03. 2012 15.11
+2
haha smo tale sovražni govor je sedaj zelo popularen pri nas in nekateri "znani" politiki ne razumejo, da ni vse sovražni govor
JezekTekaTeka32
28. 03. 2012 14.10
+1
Eni še volilnega lista ne znajo prebrat ... HALLOOOO ...
kraljicavesolja
28. 03. 2012 14.25
+1
Ej prov zanima kir si, k če si iz šike ni šans, da tko razmišljaš. po
kraljicavesolja
28. 03. 2012 14.26
+1
BojanMahr
28. 03. 2012 14.07
+4
kr fajn se sliš ko te zakone prebiram...SAMO.... .....vsi vemo da so v slovenistanu zakoni samo za nas , rajo.
godhead
28. 03. 2012 15.01
+1
majer bo nemoteno deloval še naprej v svoji primitivni maniri
Alojz Železnik 1
28. 03. 2012 13.48
+0
Berem: "V večini primerov gre za rasno, narodnostno ali versko nestrpnost, pojavlja se tudi spolna diskriminacija. "Predvsem slednje je res! Počutim se zagamenega in zaostalega, ker nisem istospolnik. Zaostalega zato, ker so samo istospolni lahko dobri očetje in mame v eni osebi.
JezekTekaTeka32
28. 03. 2012 14.09
+0
Morš bit zagorel ... uvožen ... istospolen ... brez znanja slovenščine ... če pač to nisi v SLoveniji pač nisi normalen ... tko je ...
godhead
28. 03. 2012 15.01
+2
cyklon
28. 03. 2012 15.14
+1
llaall
28. 03. 2012 13.46
+4
a če bo kdo kaj proti cerkvi na forumu napisal je to versko sovraštvo? kaj pa če je vse res??
zajcek_bine_
28. 03. 2012 13.42
-4
upam da nova vlada čimprej polovi in pozapre vse bivše udbovce, to je velika sramota, da se lahko udbovci, ki so ovajali ljudi, in so ljudje zarad njih trpeli in umirali, danes prosto šetajo po ulicah in celo v parlamentu! dol UDBA!!!
nefretete
28. 03. 2012 13.44
+2
Imajo težave s tem, ker bi razredčili svoje vrste...
saintjozef
28. 03. 2012 15.05
+1
zajcek_bine_
28. 03. 2012 13.41
-3
jezdecev apokalipse, reši nas o Gospod! kuge vojne lakote komunizma REŠI NAS O GOSPOD!!!
srebrnibreg
28. 03. 2012 14.01
+4
Trenutno dve komunistični velesili rešujeta svetovno ekonomijo.
JezekTekaTeka32
28. 03. 2012 13.31
-7
Multikultura propada ... vojne povsod ... vali beguncev ... vi bi pa še ,kar uvažal ... hahahahaa ... kakšna logika ... hahahahahaha ...
nefretete
28. 03. 2012 13.46
+2
takile čvekači bodo za futer... za vzgled... misliš, da ti bo kaj prihranjeno ker v desno lulaš?
nefretete
28. 03. 2012 13.30
+7
Aha, sedaj bo vse bolj ostro. Na vprašanje, kaj meni o norčevanju iz njegove osebnosti, Janša odgovori, da medijev ne bere...Menda le igrice igra na iPad?
saintjozef
28. 03. 2012 15.06
+0
nefretete
28. 03. 2012 13.23
+7
No Ježek? Se ti kaj hlače tresejo? Ha, ha...
cyklon
28. 03. 2012 15.17
MrKritik77 .
28. 03. 2012 15.39
+2
Mala Nefertiti u školi u Starom Egiptu Učiteljica kaže: - Djeco izvadite pločice, grebat ćemo diktat. Mali Egipćani izvade pločice i učiteljica počne: - A sad pišite: "Naš bog Amon Raa je jako prepotentan ..." Mala Nefertiti digne ruku: - Oprostite učiteljice, ja sam bila bolesna prošli tjedan, ne znam piše li se "jako prepotentan" sa dva ili tri penisa?
auspuh
28. 03. 2012 13.16
-1
"Nekateri pisci naj bi na spletu pisali po navodilih strank" To so neke domneve, neka natolcevanja iz krogov, ki nimajo točno določenih informacij in potem udrihajo vse v poprek. V moji stranki to vse kategorično zanikamo. To je dezinformacija in velika laž.
mama70
28. 03. 2012 13.25
+1
khm, ena od koalicijskih strank pred pogovorno oddajo kjer vmes poteka telefonsko glasovanje, preko sms-ov poziva svoje privržence naj oddajo gledajo in glasujejo "po svoji vesti".
auspuh
28. 03. 2012 13.36
+2
Še enkrat preberi kaj sem napisal. Tokrat s kančkom sarkazma.
mama70
28. 03. 2012 13.53
+2
moj komentar je potem le potrditev tvojega. se zapletava kot pri družinskem zakoniku, ki ga vsaka stran bere tako, kot njim odgovarja.
JezekTekaTeka32
28. 03. 2012 13.15
-7
297. člen je zatiskanjer oči pred resnico ... ... če pripeljejo nepismene in brezobe jugoviče od dol s tem da bodo voŁiŁci levordečih in se tle plodijo kot zajci in noben ne dela ... kradejo ... fehtajo ... nadlegujejo... prejemajo socialo ... hahahahhahaa ... in jaz naj bom tiho ?!?!?!!?!? NOBEN MI NE BO REKU DA JE ENAKOVREDEN !!!
kraljicavesolja
28. 03. 2012 13.18
+7
Nimaš prav pa ozkogleden si, ampak sej boš prej al slej odrastu. Pol se boš pa smeju svojmu razmišljanju.
nefretete
28. 03. 2012 13.23
+4
Ko bo fasal po ... bi hitro prišel k sebi!
Jullia
28. 03. 2012 13.47
+5
Jezek Teka Teka..:( dej se en krog naredi, mogoce bos pa le malo k pameti prisel..:( ti, ti .brezobi..:(
MrKritik77 .
28. 03. 2012 15.05
+3
No, Ježek, tvoj prispevek je kar precej blizu definicije sovražnega govora. Za marsikoga si jo morda tudi presegel. Napadel si manjšino, navedel nisi nikakršnega argumenta ali dokaza, posploševal si zgolj na podlagi okoliščine, da prihajajo ti ljudje iz republik bivše Jugoslavije... Če bi, hipotetično, še dodal, da jih želiš izgnati ali kakorkoli drugače sankcionirati, potem bi moral definitivno biti obtožen in tudi obsojen. Vsaj po mojem skromnem mnenju.:-)
JezekTekaTeka32
28. 03. 2012 16.49
mama70
28. 03. 2012 13.09
+4
Lisica je Malemu princu rekla:"Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno." Tako je tudi Tomaž Majer vsem na očeh a nihče ga ne vidi. Še posebej ga ne vidijo kriminalisti za katere sploh nisem vedela, da ga "iščejo".