Slovenija

FOTO: Ljudmila Novak ostaja predsednica NSi

Ljubljana, 29. 11. 2014 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na volilnem kongresu stranke NSi je bila s precejšnjo prednostjo za predsednico izvoljena dosedanja voditeljica stranke Ljudmila Novak. Pred glasovanjem sta oba dejala, da odločanje o vodstvu stranke vidita kot soočenje različnih pogledov.

Na Vrhniki je potekal letošnji volilni kongres NSi. Dosedanjo predsednico Ljudmilo Novak je popdrlo slabih 73 odstotkov delegatov (314), podpredsednika Aleša Hojs, ki je prav tako kandidiral za predsednika stranke, pa dobrih 27 odstotkov delegatov (117).

V nagovoru po razglasitvi izidov je Novakova dejala, da je vzela na znanje, da so bili nekateri prisotni danes kritični, kar je po njenih besedah tudi prav. "Vzela sem na znanje tudi, da smo naredili po vašem mnenju nekaj napak. Zagotovo so bile, nekateri ste jih sprejeli lažje, drugo malo težje," je še povedala.

Po njenem mnenju pa je zdaj pomembno, da odložijo napake "onstran reke" in gredo naprej. NSi ima priložnost ne le za rast, ampak tudi za krepitev krščanske demokracije, je pristavila predsednica NSi. Hkrati je pozvala člane, naj ji, kadar greši, to povedo na štiri oči, izogibajo pa naj se javni kritiki.

Delegati so sicer danes izvolili tudi člane razsodišča in nadzornega odbora. V izvršilnem odboru stranke pa so poslanci Matej Tonin, Jožef Horvat in Iva Dimic ter Mojca Kucler Dolinar, Alojz Sok in Martin Mikolič.

"Krščanska demokracija v Sloveniji ima prihodnost"

Novakova je tudi dejala, da ji je članstvo dalo jasno podporo. Ocenjuje, da se je dobro boril tudi njen protikandidat, a s končnimi izidi so delegati povedali, da podpirajo njeno politiko. "Hkrati pa so seveda nekateri tudi kritični do nekaterih potez. To sem vzela na znanje, povabila vse, da v prihodnosti skupaj sodelujemo naprej, za dobro NSi in - prepričana sem - tudi za dobro Slovenije. Verjamem, da bomo skupaj še močnejši," je dodala.

Ponovila je, da NSi odprt za sodelovanje z vsemi, seveda s programsko najbolj sorodnimi strankami, sicer pa na podlagi argumentov. Želi pa si, da bi bilo to sodelovanje korektno, partnersko in v dobro vseh strani.

Ljudmila Novak - 2
Ljudmila Novak - 2 FOTO: Damjan Žibert

Na vprašanje, kako se bodo odzivali na morebitne pripombe SDS, saj da bo v prihodnjih dneh zagotovo padalo po NSi, pa je Novakova odgovorila, da je "padalo že velikokrat, padalo je tudi zdaj". A je ob tem vse pozvala k bolj konstruktivnemu dialogu. "Ne nazadnje mislim, da si večina članov - in ene in druge stranke - ne želi neke konfrontacije in boja," je dejala.

Po njenem mnenju bo zdaj stranka zagotovo imela tudi več časa za delo na terenu. "Ves čas si bom prizadevala, da bom poslušala njihove kritike, pripombe, želje, da se bomo o tem pogovarjali. Večkrat mogoče pride tudi do kakšnega razhajanja zaradi tega, ker smo imeli premalo časa, da bi si pojasnili argumente, zakaj smo se odločili tako ali drugače. Ta pogovor je vsekakor potreben, sama sem pač sprejela kritiko nekaterih in si želim, da bi se o tem pogovarjali in napredovali," je razmišljala.

Želi si, da bi "enkrat končno oprostili tudi tiste napake, ki so bile morda nekje storjene, da bi imeli pred sabo jasen cilj, da krščanska demokracija v Sloveniji ima prihodnost, priložnost, nove izzive in da samo skupaj lahko v Sloveniji nekaj dosežemo". Glavni cilj stranke je po njenih besedah biti močnejši, da bi tako lahko odigrali pomembnejšo vlogo v državi. "Prepričana sem, da Slovenija potrebuje krščanske demokrate. To smo mi," je še povedala.

Nsi - 10
Nsi - 10 FOTO: Damjan Žibert

Novakova poudarja, da v NSi ne dopuščajo očitkov, da so levičarji

Novakova se je v okoli enournem govoru ozrla na dosedanje delovanje NSi. Med drugim se je obregnila ob razpad zadnje vlade Janeza Janše leta 2012 z besedami, da je "egoizem slab svetovalec". Ob tem se je vprašala, kaj so v NSi naredili tako slabega, da se morajo zdaj zagovarjati.

"Ker je naš program boljši, ga je treba čim prej degradirati, da ja ne bi krščanski demokrati napredovali. Zakaj pa ne? Ali ne bi bilo najbolj normalno, da je najmočnejša stranka na desnici krščanska demokracija," je še vprašala Novakova. Po njenih besedah so pripravljeni sodelovati z vsemi, ki mislijo dobro za državo, ne podpirajo pa hudobije - ne glede na to, ali prihaja z leve ali desne.

Kongresa se je udeležilo več kot 400 delegatov, letos pa je potekal pod geslom Priložnost za rast.

Poudarila je tudi, da v NSi ne dopuščajo očitkov, da so levičarji: "Mi smo krščanski demokrati." Ti so, kot je pristavila Novakova, ki je ob koncu nagovora požela stoječi aplavz, prihodnost Slovenije, zmagujejo pa da lahko le povezani. Nagovor je sklenila s pozivom delegatom, naj glasujejo po svoji vesti in v dobro NSi. "Ne bom ustanavljala nove stranke, če bo izvoljen Hojs, ampak z veseljem še naprej delala za krščanske demokrate," je še dejala.

Hojs ima drugačne poglede

Hojs je med bistvenimi razlikami med njim in dosedanjim vodstvom izpostavil poglede na področja vrednot slovenske pomladi, pravosodja in gospodarstva. Kot je pojasnil, je v stranki podal številne predloge s področja pravosodja, a nobeden o teh ni prišel na vrsto. Se je pa na dolgo govorilo o tem, ali je nekdo politik v zaporu ali politični zapornik, kar večine ljudi po oceni Hojsa ne zanima. Bi pa morala pravičnost biti "na prvem mestu programa stranke, ki se ponaša s krščanskimi koreninami".

Hojs se zavzema za socialno-tržno obliko gospodarstva z jasno postavljenimi pravili igre. Poudaril je, da je gospodarski program stranke dober, vendar pa je bil predstavljen na takšen način, da so ga volivci dojeli kot neoliberalnega.

Dotaknil se je tudi številnih pozivov po osvoboditvi od sorodnih strank. Vendar pa se sam sprašuje, od koga neki naj bi se osvobodili. Po njegovem mnenju ne bi smeli iskati zunanjih sovražnikov. "Ne osvobojeni od drugih strank, boljši je treba biti," je poudaril Hojs. Kot je pojasnil, pa boljši ne moreš biti tako, da ves čas tarnaš, kako si neenakopraven. Poudaril je še, da je glas zanj glas za jasno besedo, razumljiva stališča in pogumna dejanja.

Brez omembe drugih strank ni šlo

Nsi - 13
Nsi - 13 FOTO: Damjan Žibert

Tudi glavni tajnik NSi Robert Ilc je v nagovoru za demokratično označil dejstvo, da za funkcije kandidira več ljudi. "Ni pa normalno, da posamezniki kličejo člane in navajajo, koga je treba voliti in da je samo ta odločitev prava," je hkrati poudaril in dodal, da so to "metode zastraševanja in zavajanja iz nekih drugih časov, ki jim je treba reči odločen Ne, hvala".

Precej oster je bil tudi poslanec NSi Jernej Vrtovec, ki je ugotavljal, da NSi doživlja brutalne napade partnerskih strank. Če želi desnica še kdaj voditi vlado, pa se mora po njegovem mnenju korenito spremeniti. "Ali se bojimo, da bi bili mi ta konj, ki bi vodil slovensko desnico? Upam, da ne," je pojasnil in izrazil prepričanje, da so na pravi poti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1021)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

josip1
01. 12. 2014 07.28
+2
NSI se bo popravil rezultat brez, da mignejo s prstom. Samo, da so se ločilo od zapornika.
kameltrajbar
30. 11. 2014 17.21
+1
...ludamila---šefica desnih v slo........)))).....
jeznislo
30. 11. 2014 19.30
+2
Nič več ne bo,,,,,,,končala je svoje,kot LDS,,,Zares,,,,Virant,,,SLS,,ANABrat,,,pa skoraj SMC..!
Nikiiy
30. 11. 2014 15.57
-5
NSi in SMC po prihodnjh volitvah ne bo na tem prostoru več...
aligator14
30. 11. 2014 16.03
+3
a bu sam še ta puklest - nisem vedel, da se bo Grosuplje odcepilo od SLO....
jeznislo
30. 11. 2014 15.52
-3
No zmagala je pogrebnica NSi,,,,Tonin in Kučan se bosta zdužila,,,Mila pa na smetiče.....!
zaenotnost
30. 11. 2014 16.03
+0
zaenotnost
30. 11. 2014 15.44
+4
...če že imamo strankarski sistem je NSi na pravi poti, to kar počne SDS ni podobno ničemer, zahrbtno blatenje politikov ki ne podpirajo JJ
jeznislo
30. 11. 2014 15.54
-2
Kje pa ti slepec vidiš pravo pot,,,,Pri teh nasposobnih levakih sigurno NE..----!
zaenotnost
30. 11. 2014 16.04
+2
ni sposobnost laganje, lepljenje, kraja, korupcija, ki jo počne JJ
jeznislo
30. 11. 2014 19.32
+0
Tisti,ki so lepili so že propadli,,,,Pravarantovci,,,!
puspan
30. 11. 2014 13.42
-1
Uboga Milka, se tako mlada, pa ze tako dementna.
jeznislo
30. 11. 2014 15.55
+1
asusprime1900
30. 11. 2014 13.39
+4
doklej se bo lopovska cerkev vmesevala v politiko nebu miru v drzavi hahahaha
puspan
30. 11. 2014 13.31
+1
Ljudmila ostaja torej predsednica NSI vse do novih, ali preje verjetno predcasnih volitev, potem pa se in se le, da bo edina razlika v tem, da njena stranka ne bo vec zastopana v parlamentu, ampak bo sla v koalicijo z Alenko, Zalarjem, Danilcijem in mogoce se celo s PGD iz Zgornje Kungote pa vec casa bo imela za svoje vnuke, da jim bo lahko pripovedovala Zvitorepceve dogodivscine.
zaenotnost
30. 11. 2014 15.45
+1
Transformerji
30. 11. 2014 13.22
+5
TO ni več pomembno , kajti vsi predstavniki sindikatov bodo ustanovili svojo stranko - imela bo svoje ministre, ki bodo delali tako, da bomo postali Švica!
Levji
30. 11. 2014 12.54
+12
Nsi bo pokopal sekto SDS na smetišče zgodovine.
asusprime1900
30. 11. 2014 13.29
+6
eni in drugi so poden od podna kot sv cerkev hahahaha
borzojoj
30. 11. 2014 11.54
-10
Vox populi: Podpora SMC strmo pada, dohiteva jo SDS.................... vas to nič ne skrbi !!!!!!!!????????????????????
ivan.z Doba
30. 11. 2014 15.11
+6
zaenotnost
30. 11. 2014 15.47
+3
...vedno se bo našlo 10% ovčic, ki ne razmišljajo s svojo glavco ampak tako kot zapornik
borzojoj
30. 11. 2014 11.43
-3
Kadar začnejo levaki hvalit neko desno stranko, je z njo zagotovo nekaj huuuuuudooo narobe. Verniki pazite se, levi intrigarji delajo s polno paro, da raztrgajo desnico! Spomnite se nekaterih "puckov" ! To je to !!!
Piranez
30. 11. 2014 12.04
+6
Levi nismo tako zadrti, da bi mislili, da imamo samo mi prav. Zavedamo se, da ima tudi desnica svoj prav in da je tudi desnica v državi potrebna. Seveda če gre za pravo desnico, ne pa neko čudno sekto, ki je desna le zato, ker je to oportuno, torej sds... Tako da nimamo težav podpreti drugače misleče, če je vse skupaj v mejah normale...
zaenotnost
30. 11. 2014 15.50
+1
mislim, da je za strankarski sistem potrebna levica in desnica...morajo pa delovati dostojno, prepričljivo, pošteno in ne tako kot to počnejo zapornikovi pristaši
josip1
30. 11. 2014 11.24
+14
Tudi to je vredno prebrati!! Anonimen uporabnik30. november 2014 ob 10:12 Spoštovani ustavni sodniki! Denarja za drage odvetnike žal nimam, zato se na tem mestu želim pritožiti, da so mi kršene človekove pravice in človeško dostojanstvo. Po ustavi je Slovenija pravna država (Ustava RS, splošne določbe – 2. člen) in ta člen je hudo kršen. Prav tako sem zaznal kršitev 34. člena Ustave RS in sicer mi ni omogočena pravica do osebnega dostojanstva in varnosti. Da pojasnim. Sem starejši državljan in večji del svojega življenja sem živel v Jugoslaviji. Po narodnosti sem Slovenec, to so bili tudi moji starši. Živeli smo zadovoljno, imeli smo stanovanje, hodili smo na dopust in šolanje je bilo res brezplačno. Diplomiral sem in takoj dobil tudi službo. Nisem bil član kakšne stranke in tudi sedaj nisem. In sedaj posamezniki, ki so bili v tistih časih še v plenicah, na ves glas razpravljajo, kako je bilo takrat hudo, kako smo bili brez pravic, govorijo o železnih časih. Neumnost.!! Kljub temu, da sem živel dobro, sem na plebiscitu tudi jaz dal svoj glas za samostojno Slovenijo, saj je to moja domovina, ki jo imam neznansko rad. In v tej moji domovini doživljam nekaj nepojmljivega in sicer, da me v parlamentu zastopa pravnomočno obsojeni zapornik. O dolžini njegove kazni ne bom komentiral, čeprav bi po mojem mnenju moral odsedeti vsaj 10 let, pa žal njegovi odvetniki uporabljajo pravna in še kakšna druga sredstva za izločanje vrste dokazov, ki so seveda v vseh demokratičnih državah legitimna. In ta pravnomočno obsojeni zapornik po twiterju in ostalih medijih grdo blati našo Slovenijo doma in v tujini, kritizira delo vlade, blati ugled našega pravosodnega sistema, katerega pa do skrajnih meja izkorišča za svoje manipulacije, sklicuje se na tistih nekaj več kot šest tisoč glasov, ki jih je dobil na volitvah, ki jih sicer ne priznava za legitimne, sklicuje se na zakon o poslancih, ki ga v primeru njegove izločitve kot poslanca v parlamentu prav tako ne priznava, ker, da so mu kršene poslanske pravice, itd. itd. itd. Vse je eno samo sprenevedanje in prav zanima me, kaj si o tem mislijo pošteni in razumni člani njegove stranke. Saj jih mora biti prav sram. Sicer pa da preidem na bistvo moje pritožbe, s katero se obračam na vas. Kot sem že omenil, V Ustavi RS piše, da je Slovenija pravna država. Pod poglavjem o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah pa je navedeno, da mi mora biti omogočena pravica do osebnega dostojanstva in varnosti. To seveda pomeni, da nikakor ni dopustno, da mene kot državljana Slovenije zastopa poslanec, ki je pravnomočno obsojen. To je popolna kršitev ustave, saj me kot tak ne more in ne sme zastopati o zadevah, ki se tičejo mojega življenja, še manj o njih tudi odločati. Saj je to v pravni državi nesprejemljivo, torej pomeni grobo kršitev mojih pravic. Če so pravo in zakoni res takšni, da si jih lahko vsak po svoje tolmači, kakor mu odgovarja, oziroma, kateri opciji pač pripada, jih je potrebno nemudoma spremeniti. Ustavno sodišče kot skrbnik ljudstva, kot najvišja pravna avtoriteta, teh dilem sploh ne bi smelo imeti. V kolikor, spoštovani ustavni sodniki, imate res različne poglede na zakone in ustavo, ali pa je morda to le zaradi pripadnosti različnim strankam (kar je sicer nedopustno, pa vendar v Sloveniji možno), pa vas pozivam, da namesto prava uporabite zdravo kmečko pamet, ki še nikoli ni zatajila. In ta nikakor ne dopušča dileme o tem, da pravnomočno obsojeni zapornik nima kaj iskati v parlamentu, še manj pa odločati o stvareh, ki se tičejo nas državljanov Slovenije. To je huda kršitev pravice do osebnega dostojanstva in varnosti vseh nas v Sloveniji in s tem seveda huda kršitev ustave. Upam, da boste mojo vlogo obravnavali absolutno prednostno. Lepo vas pozdravljam, državljan naše prelepe Slovenije.
borzojoj
30. 11. 2014 11.48
-14
Najboljše, da pošlješ tole pismo tudi v neko psihiatrično ustanovo. Mogoče pa ti tam pomagajo - pa še odvetnika ne boš rabil.
HOLIYDAI
30. 11. 2014 10.32
+13
Zdaj ko Ljudmila ostaja šefinja stranke (Hojs je popušil) bo pravomočno obsojeni iz zapora naredil vse,da se bo stranka NSi razbila na več kosov...
cirenij
30. 11. 2014 10.39
+7
Upajmo, da ne. Ker je večina že spregledala. V nasprotnem primeru bi dobil volitve njihov podrepnik. Stranka NSi gre vedno bolj v pravo smer. Samo, da jih ne zavedejo.
Morana7
30. 11. 2014 10.17
+6
Kdo vodi to ali katero drugo stranko je brezpredmetno...poglavitno je da smo mi del EU, da se mi pokoravamo EU, da prodajamo kar imamo za male pare EU in da kupujemo na veliko produkte iz EU. Zakaj je temu tako? Ker nas ne Ljudmila ne JJ ne Cmerar ne nihče od naših politikov ne ščiti ampak zelo verjetno dobi zraven še kako provizijo za lobiranje za prodaje v tem trenutku telekoma...Od vseh držav bivše juge smo mi najbolj zadolženi na prebivalca..kaj vam to pove? Naši politiki so daleč največji lopovi...s tem da jih drugje že zapirajo brez etikete "politični zapornik", ker so obični kriminalci.
proletarec1
30. 11. 2014 10.12
+9
OD STRANKE,KI JO VODI PRAVOMOĆNO OBSOJEN KRIMINALEC,SO SE LOČILI TUDI NAJBOLJ ZVESTI SLUŽABNIKI!!
puspan
30. 11. 2014 13.39
-1
Samo nekaj me zanima. Ali si mekani, ali tvrdi proletarec, saj vse ostalo me ne zanima.
jeznislo
30. 11. 2014 09.24
+2
Luda Mila,kar veseli se a ne bo dolgo,tudi ti boš prihodnjič zunaj parlamenta....!
iGURT
30. 11. 2014 09.42
+6
Več bodo dobili zdaj če ne bodo več hlapec ivanu ..
Manu Cocker
30. 11. 2014 08.54
+4
Ave Maria - zdaj pa vsi k svetemu obhajilu.
wolfterier
30. 11. 2014 09.40
+3
Tonin,Ludomila in prdonja pa najprej k spovedi.
asusprime1900
30. 11. 2014 13.38
+1
JE-BI-GA
30. 11. 2014 08.49
+4
Glede zloglasnega rubežnika Hojsa, rubi naj tam kjer se je res kradlo, ne pa tistim, ki jih je država in njena gnila politika pahnila v revščino in taki ljudje nimajo kaj v politiki, če so sami lopovi ! Upam da mu kmalu kdo od blizu pove, da je njegova trda roka tudi lomljiva. Glede same stranke pa to , da je preveč spajdašena z cerkvijo in Vatikanom, kjer je leglo korupcije in svinjarij, ki jih danes doživlja delavec. Sicer pa slovensko strankarstvo se je preveč razbohotilo, stranke se ustanavljajo čez noč, kakor kdo rabi. Primer so stranka Šivilje in Cmerarja. V Sloveniji bi se to strankarsvo moralo obvezno spremeniti v samo dve močni stranki in bi bilo sigurno manj rivalsva in prisesavanja na davkoplačevalski denar, pustošenje gospodarstva, predvsem pa uničevanje delovnih mest in delavca. Cerkev, politika in gospodarstvo ni nič skupnega, zato prednost dati gospodarstvenikom pod budnim očesom poštenega nadzora, cerkev in vero pa naj časti vsak po svoje, kakor komu odgovarja !!!!!
hotchilipoper
30. 11. 2014 07.26
+6
O cerkvi je pa konec komentiranja,a je že papež klical ?