Novakova in Šarec že uradna kandidata, sicer se pričakuje rekordno število kandidatov

Kandidature za predsedniške volitve je mogoče vložili še do 27. septembra, Ljudmila Novak in Marjan Šarec pa sta prva izmed napovedanih kandidatov, ki sta to že storila. Na tokratnih volitvah se sicer obeta rekordno število kandidatov. Pričakovati je, da bo kar nekaj od napovedanih kandidatov uspelo z zadostnim številom podpisov volivcev.

Marjan Šarec je vložil kandidaturo za predsednika - 7

Marjan Šarec (Foto: Aljoša Kravanja)

Predsednica NSi Ljudmila Novak in kamniški župan Marjan Šarec sta postala prva uradna predsedniška kandidata, saj je Državna volilna komisija danes potrdila njuni kandidaturi. Vložitev novih kandidatur za predsedniški položaj je pričakovati v prihodnjem tednu, nekateri kandidati pa bodo z vložitvijo počakali do skrajnega roka.

Kandidature za predsedniške volitve je namreč mogoče vložili še do 27. septembra, Novakova in Šarec pa sta prva izmed napovednih kandidatov, ki sta to že storila. Prva je kandidaturo pretekli teden s podpisi poslancev svoje stranke vložila Novakova, v ponedeljek pa ji je sledil še Šarec, ki kandidira s podporo Liste Marjana Šarca in podpisi volivcev. Za obe kandidaturi je DVK ugotovila, da izpolnjujeta zahtevane pogoje, in ju potrdila.

Rekordno število kandidatov

Na tokratnih volitvah se sicer obeta rekordno število kandidatov. Pričakovati je, da bo kar nekaj od napovedanih kandidatov uspelo z zadostnim številom podpisov volivcev oziroma poslancev dejansko vstopiti v predsedniško tekmo.

Med njimi je aktualni predsednik Borut Pahor. Kandidiral bo s podpisi volivcev, ki jih še zbira, kandidaturo pa bo po napovednih vodje njegovega volilnega štaba Dušana Kumra vložil prihodnji teden, v torek ali sredo.

Težav pri vložitvi kandidature ne bosta imeli niti kandidatki največjih parlamentarnih strank Maja Makovec Brenčič (SMC) in Romana Tomc (SDS), ki za vstop v predsedniško tekmo potrebujeta podpise treh poslancev. Kdaj bosta njuni kandidaturi vloženi, v obeh strankah še ne razkrivajo.

Podpise volivcev pa še zbirajo kandidati zunajparlamentarnih strank, med njimi kandidatka stranke Glas za otroke in družine Angelca Likovič. Kot je pojasnil vodja njenega štaba Aleš Primc, bodo podpise na stojnicah po Sloveniji zbirali do skrajnega roka in šele nato vložili kandidaturo. Podpise volivcev je začel zbirati tudi v. d. predsednika zunajparlamentarne LDS Luj Šprohar, ki pa hkrati računa na možnost, da bi podpise za njegovo kandidaturo prispevali trije poslanci.

V zunajparlamentarni SLS so pojasnili, da se približujejo zadostnemu številu podpisov v podporo njihovi kandidatki Suzani Lari Krause, ni pa še znano, kdaj bodo kandidaturo vložili. Kandidaturo s podporo stranke Slovenija za vedno je napovedal tudi koprski župan Boris Popovič, ki pa za pojasnila ni bil dosegljiv.

Prav tako še ni znano, kako uspešni so pri zbiranju podpisov nekateri posamezniki, ki so napovedali, da se bodo za predsedniški položaj potegovali s podporo volivcev, med njimi denimo veleposlanik v Skopju Milan Jazbec in kulturnik Andrej Rozman Roza.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 93
 
LLLEPI 14.09.2017 15:15:24
Se dva zavedna Slovenca ki sta pripravljena storiti vse za dobrobit naroda
Več komentarjev