Slovenija

FOTO: S kadrovskimi spremembami do večje moči?

Ljubljana, 01. 02. 2013 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.L./G.G./STA
Komentarji
4876

Po odstopu ministrov iz DL ministrstvo za finance začasno prevzema premier Janša, funkcijo ministra za pravosodje in javno upravo pa bo opravljal Černač. Za državna sekretarja na ministrstvu za finance pa je vlada imenovala poslanca SDS Andreja Širclja in Marka Pogačnika.

Začasno vodenje resorjev lahko traja največ tri mesece. Zakonodaja je sicer pri vprašanju, koliko časa lahko obstane takšna manjšinska vlada, nedorečena, večina pravnih strokovnjakov pa se strinja, da lahko deluje tudi do konca rednega mandata.

Po odstopu ministrov iz Državljanske liste Senka Pličaniča in Janeza Šušteršiča so na današnji seji vlade sprejeli začasne rešitve. Premier Janez Janša je državni zbor obvestil, da bo funkcijo ministra za finance začasno opravljal sam. Istočasno je DZ obvestil, da bo funkcijo ministra za pravosodje in javno upravo opravljal minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač. Janša je sprva ponudil resor pravosodnega ministrstva Ljudmili Novak, ki pa je ponudbo zavrnila. Kot je pojasnila, sta področji pravosodja in javne uprave zelo obsežni ter zahtevata veliko specifičnega znanja in tudi izkušenj. Zahtevata pa tudi "celo osebo", je dejala.

Vlada pa je potegnila še vrsto drugih kadrovskih odločitev, s čimer bodo po Janševih besedah zagotovili nemoteno delovanje vlade. Za državna sekretarja na ministrstvu za finance je vlada imenovala poslanca SDS Andreja Širclja in Marka Pogačnika, za državno sekretarko na ministrstvu za javno upravo in pravosodje pa Mojco Kucler Dolinar, sicer članico NSi in nekdanjo ministrico za visoko šolstvo.

Šircelj je pojasnil, da se bo na ministrstvu "vodilo politiko, s katero se bodo še naprej konsolidirale javne finance, saniral bančni sistem, in poskrbelo za to, da bo država zagotavljala, da se bodo vse obveznosti, ki jih ima, poravnale."

Premier Janez Janša - 12
Premier Janez Janša - 12 FOTO: Miro Majcen

Černač je povedal, da namerava poskrbeti, da se bo delo na tem ministrstvu nadaljevalo nemoteno. Glede očitkov, da bo SDS zdaj vodil resorje, ki zajemajo tožilstvo, sodstvo in policijo, odgovarja, da sta tako tožilstvo kot policija samostojna in nimata nobene povezave s politično pristojnostjo posameznih resorjev.

Po njegovih besedah je pametno dokončati aktivnosti, ki so bile že začete, tako na normativnem kot na ostalih področjih. Tako se mu zdi smiselno ugotoviti, ali še obstaja soglasje za sprejem zakonodaje, "ki je bila del koalicijskih prizadevanj v preteklem letu, in v kolikor obstaja, s to potjo nadaljevati".

Potrdil je tudi, da bo Mojca Kucler Dolinar postala državna sekretarka na tem ministrstvu in da bo pooblaščena za področje celotnega ministrstva. Medtem so iz NSi sporočili, da je bila Kucler Dolinarjeva imenovana na predlog predsednika vlade. Bo pa izvršilni odbor NSi naknadno na dopisni seji odločal o tem, ali bo Kucler Dolinarjeva državna sekretarka v njihovi kvoti.

Med kadrovskimi odločitvami velja izpostaviti tudi imenovanje Duše Trobec Bučan na položaj generalne sekretarke na ministrstvu za notranje zadeve. Trobec Bučanova je bila sicer v mandatu vlade Boruta Pahorja ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, a je s položaja predčasno odstopila že po treh mesecih.

Namesto Širclja bo mesto poslanca v DZ predvidoma zasedel Saša Ciglar, ki je med drugim podžupan Medvod in tehnični direktor v podjetju TIO Pnevmatika, Pogačnikovo mesto pa Rado Likar, ki je že bil poslanec.

Janša: Šušteršič izrekel dve trditvi, ki ne držita

Med drugim so na vladi obravanavali nominacijo Pedra Opeke za Nobelovo nagrado za mir. Kandidatura ima dobre možnosti za uspeh, meni Janša. Če kdo, potem si Opeka zasluži to nagrado, še dodaja.

Janša je hkrati zanikal izjave dosedanjega finančnega ministra Šušteršiča, da vlada blokira program financiranja državnega proračuna. Predlog finančnega ministrstva je namreč vseboval določbo, po kateri se lahko Slovenija le na podlagi odločitve finančnega ministrstva v prihodnjih dveh letih zadolži za do 4,2 milijarde evrov.

Vlada je zahtevala, naj se gradivo dopolni z določbo, po kateri o vsakokratni izdaji obveznic odloča vlada, česar pa na finančnem ministrstvu niso storili. Zato ga je umaknila z dnevnega reda prejšnje seje, je pojasnil Janša. "Ministrstvo za finance ne glede na to, kdo ga vodi, nima v rokah samostojne odločitve, kdaj se bo zadolžilo za milijardo ali dve. O tem bo odločala vlada," je poudaril.

Tomaž Štih je po odstopu s položaja programskega tajnika spraznil svojo pisarno in iz nje odnesel tudi svoj hladilnik.
Tomaž Štih je po odstopu s položaja programskega tajnika spraznil svojo pisarno in iz nje odnesel tudi svoj hladilnik. FOTO: Miro Majcen

Šušteršič je namreč v četrtek v DZ dejal, da so na ministrstvu že januarja pripravili vse potrebno za novo izdajo dolarske obveznice, vendar pa da je predsednik vlade naročil ustavitev teh aktivnosti. Zdaj je bilo gradivo popravljeno in vlada ga je danes sprejela.

Janša je danes kot neutemeljene zavrnil tudi Šušteršičeve navedbe, da na dnevni red seje vlade prav tako niso bila uvrščena imenovanja vodilnih v slabi banki, ki se ustanavlja.

"Dogovorjeno je bilo, da se med neizvršne in izvršne direktorje slabe banke ne imenujejo ljudje, ki so doslej kakor koli sodelovali pri vodenju ali nadzoru bank, ki jih zdaj saniramo," je dejal in pojasnil, da eden od predlaganih kandidatov tega pogoja ni izpolnjeval. Postopki z ustreznimi kandidati bodo stekli v prihodnjih dneh, je napovedal.

Zvonko Černač bo zamenjal Senka Pličaniča.
Zvonko Černač bo zamenjal Senka Pličaniča. FOTO: SDS

Štrukelj skeptičen glede Janševega urejanja državnega proračuna

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Branimir Štrukelj je opozoril, da Černač "kakšne velike sposobnosti strpnih pogajanj in usklajevanj doslej ni pokazal".

Odločitev, da predsednik vlade Janša začasno prevzame še finančno ministrstvo, pa je Štrukelj označil za še bolj zaskrbljujočo. "Kajti to je človek, pri katerem je vse narobe z njegovim družinskim proračunom. In sprašujem se, kako bo urejal državnega," je izpostavil.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janez Posedi pa meni, da Černač pozna sindikate in njihov način dela. Glede Janše pa pričakuje, da si bo za vodenje finančnega ministrstva našel dobrega državnega sekretarja, saj dvomi, da bo imel ob "tako zapleteni situaciji čas sedeti z nami in iskati prave rešitve".

PREBERITE ŠE: Janša je spregovoril tudi o memorandumu za arbitražo, ki ga vlada danes ni potrdila. Več o tem tukaj.

Vlada odprla vrata novemu zadolževanju države

Vlada je na današnji seji sprejela program financiranja letošnjega državnega proračuna, s katerim se bo omogočilo refinanciranje dolgov, ki zapadejo v odplačilo v prihodnjih dveh letih, je pojasnil Janša. Na ministrstvo za finance prihaja Andrej Šircelj, ki je izkušen finančni strokovnjak, pojasnjuje premier. Dejal je, da bodo z ekipo sledili trendom in se odločali za zadolževanje. Janša je še dejal, da upa, da bodo tisti, ki prispevajo k stabilnosti Slovenije, opravili tudi svoj del naloge.

Janša pa je odgovoril tudi na novinarska vprašanja glede poslanke Alenke Koren Gomboc in informacij o njenem ponarejanju.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4876)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Feinstein
02. 02. 2013 19.48
-1
Kaviar, pa drago vino se bo pilo. Hehe....je treba uzivat.
malaraja
02. 02. 2013 18.39
+4
SDS, ki nima s petkovo provokacijo seveda nič, vse bolj agresivno zbira prijave. Zombije se povabi in pridejo. Ljubitelje korupcije na silo tlačijo v brezplačne avtobuse in jih silijo z zastonj sendviči. Kdo si zasluži spoštovanje? Zombiji, ker se zavzemamo za pravico.
M_teorija
02. 02. 2013 20.27
+3
Nazadnje bodo še trenirkarji dobrodošli samo da se reši velikega ljubljenega vodjo!?
+4
SKORUMPIRANA SPREGA SPET NA UDARU? - Tudi v Sloveniji smo imeli poiskuse vzpostavitve pravne države ,vendar so mater in očeta vseh kraj in korupcije ,ki je postala vzorec za vse velike kraje, prodajo orožja za kovčke denarja ,preprečili udeleženci JJ in verižna skorumpirana sprega vojakov,policistov,tožilcev,sodnikov,ustavnega sodišča, pripravljalcev zakonov,poslancev in gospodarstvenikov ,vse poiskuse spretno preprečila in po vseh neuspehih so tudi komisijo državnega zbora ,ki jo je vodil MOGE spretno z poslovnikom DZ preprečili…itd PO NOVEM PA ODLOČA NA PREDLOG JJ USTAVNO SODIŠČE IN NE NAROD!ŠE DOBRO ,DA JE GOTOV!
Pivojevoda
02. 02. 2013 20.41
+1
Tudi, če pri nas sploh ne bi bilo nobene korupcije, naša dežela še vedno ne bi bila pravna, ker se je vzpostavila taka abominalna sodna praksa. Naše pravosodje nima veze s pravico in zato tudi ne more uporabljati prava, ker ne bi imelo nobenega smisla, obsojajo nedolžne ljudi, v imenu ljudstva, kako bolano je to?
pridnaov?ka
02. 02. 2013 18.25
+9
ko bo zvonko velik,bo zvon 1 ali zvon 2..
olyca
02. 02. 2013 18.19
+8
Urugvaj je tretja gospodarsko najuspešnejša država Južne Amerike in je kriza ni doletela. Vsako leto beležijo pozitivno rast BDP, pohvalijo pa se lahko tudi s tem, da so država z najmanjšo stopnjo korupcije na tej celini. Kaj pa samooklicani in banda ? BMW, MERCEDES, AUDI, VOLVO, pa še vse premalo jim je !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ebiga
02. 02. 2013 18.35
+6
boby1
03. 02. 2013 12.42
+1
Ima pa Jose Mujico, najrevnejšega predsednika na svetu (preverite na najbolj obiskanem video portalu). Ima plačo 12.600 USD, a jo koristi le 10 %, vse ostalo mu avtomatično prenakažejo v dobrodelne organizacije. Predsedniško palačo koristi samo ob izjemnih državniških obiskih, sicer je namenjena brezdomcem. Živi na kmetiji v hiši svoje žene. varujeta ga 2 policaja, ki imata na makadamski cesti ob hiši postavljeno utico. Splača se vam pogledati video ...
usi-glih
02. 02. 2013 18.07
+7
To je enostavno Janševa totalitarna tiranija
olyca
02. 02. 2013 18.01
+2
Komu Janša vlada in komu je podrejen, najbrž sam sebi.
Feinstein
02. 02. 2013 17.17
+1
Diktatura? Komunistom prav pride diktatura, zakaj s silo bi prevzeli oblast.
srebrnibreg
02. 02. 2013 20.02
+1
Se pravi, da je pred enim letom komunist prevzel oblast, ker je bila na silo prevzeta.
sinhron
02. 02. 2013 16.45
+7
absolutizem , diktatura to SDS - OVA JE NATURA !
JežekTekaTeka74
02. 02. 2013 16.38
-14
Stoji trdnjava bela sama vsa ponosna v obleganju rdeče vihre, stoji ponosno in kljubuje ter iz zmage v zmago pluje. V tem neizprosnem boju rdečem in bolečem junaško prsa ji nastavi in nazaj udari, nihče močnejši ni od tega, ker narod večno ji stoji ob strani. ... pa to ...
pridnaov?ka
02. 02. 2013 18.27
malaraja
02. 02. 2013 18.41
+2
Ježek, ne pozabi na shod. Niso ti poslali vabila, ampak ZAHTEVO! Los, los! Jaz si ne bi upala špricat! Ahhhhahhhahahha! Kaj vam dela, pudeljčki!
srebrnibreg
02. 02. 2013 20.03
+3
16% državljanov pa še nikjer nikoli ni bil narod.
M_teorija
02. 02. 2013 20.28
+3
Bela Ljubljana bo vedno redeča trdnjava nikoli ne bo bela!?
paradoxal
08. 03. 2013 13.40
+1
a misls tisto trdnjavo na turjaku.....tm smo vam pokazal
boby1
02. 02. 2013 16.09
+10
gregor1222 02.02.2013 13:35:40 1 @boby Sam se ne strinjam s pošteno teorijo. Mislim da ni pošteno da nekdo gara, se izobražuje, izpopolnjuje kot zmešan in ima 10 kratnik dodane vrednosti ter dobi skoraj enako plačo kot nekdo, ki hodi v službo, ker pač mora... Tak sistem je daleč od poštenega in zavira napredek. Tak kapitalizem je pošten sistem, saj zagovarja enako izhodišče, kaj bo pa nekdo naredil s svojim življenjem in koliko se bo trudil ter zaslužil je pa odvisno predvsem od njega. Gregor, na to ti moram odgovoriti. Kdo ima 10-kratnik dodane vrednosti? Zidar? Bavčar? Tovšakova? Šrot? Kordež? Tuš? Vsak, ki je malo pri zdravi pameti in ki ni zaverovan vase lahko ve, da nihče ne more narediti nič tudi brez tistega najmanjšega člena v verigi. boscarol bi lahko delal letala iz papirčka, če ne bi imel tako inženirjev kot delavcev in celotne ekipe. Vsak prispeva svoj kamenček v mozaiku. V vrtcu rabiš tako kuharico, kot pomočnico kuharice, če želiš, da bodo otroci kaj jedli. In hudičevo odgovorno delo je to, saj z lahkoto povzroči zastrupitev otrok, otroci, ki so alergični na kakšno vrsto hrane (prirojeno), so lahko v smrtni nevarnosti ... Če želi imeti čisto delovno okolje, potrebuje čistilko ali pa zahtevati od svojih zaposlenih, da skrbijo za to, da bo vse čisto. Dober delavec za strojem je lahko srce končnega izdelka itd. Nisem govoril o tem, da bi imeli vsi plačilo 1000 EUR (čeprav v Marelaidi (Španija) imajo ravno ta sistem. Se pa ne strinjam, da ima lahko kdorkoli v državi več kot 5 ali 6 kratnik plače najnižje plačanega delavca. Gre za neko razumsko omejitev višine zaslužka, saj se je vsak sistem ravno zaradi tega izrodil, ker neomejeno bogatenje pohlepnežem daje možnost, da sebi izplačujejo 760.000 EUR bruto (npr. zidar) na leto, medtem ko delavce, ki garajo v vseh vremenskih pogojih in delajo dobro, vestno, ... plačuje s 568 EUR neto/mesec ali pa niti to ne. Jim en plačuje socialne, zdravstvene, ... in nikomur se en zgodi nič. Mislim, da je lepo, če človek ceni sebe, ampak ceniti je potrebno tudi druge. ceniti zgolj sebe je navadno bahaštvo, poleg tega pa v tem primeru nehumano in neetično.
mbslo
02. 02. 2013 16.14
+2
olyca
02. 02. 2013 17.55
+1
usi-glih
02. 02. 2013 18.08
+1
M_teorija
02. 02. 2013 16.00
+8
Ujetega ptiča tožba Oj, zêmlja širna, zêmlja lépa, Ti vsa si bila moja last; Zdaj ózka kletka me zaklépa, Ko vjél sem se v nesréčno past.
hoco
02. 02. 2013 15.55
+10
Pa Černač!? Se bom moral vpisat v SDS in bom samo s kimanjem furerju zaslužil lepo plačo.
mbslo
02. 02. 2013 15.58
+4
Ima pa dobrega svetovalca cerkvenega koritnika Emanuela Čerčka.
ebiga
02. 02. 2013 16.02
+7
Černač sesuva mitnice na avtocestah, janša pa sesuva celo državo.........
MeaParvitas
02. 02. 2013 16.08
+6
..za položaj zadostuje že nesposobnost..
mbslo
02. 02. 2013 15.55
+9
Zanima me v kaj ti ljudje v SDS - u verjamejo? V Boga gotovo ne! Jezus je pravil »Pazite se lažnih prerokov«.
MeaParvitas
02. 02. 2013 16.05
+2
hoco
02. 02. 2013 15.53
+7
Še en dokaz, da bomo zabredli v globoko diktaturo, kjer bo dovoljeno le enoumje.
olyca
02. 02. 2013 17.59
+3
Omenjaš diktaturo, doma za računalnikom jo boš res imel, če bomo pa skupaj stopili in tega trota odnesli ven iz vladne palače bo pa sigurno sprememba.
M_teorija
02. 02. 2013 15.52
+2
Pa glih, ko so se dobro vgnezdili v vse občinske in vse nadzorne svete, pa bodo morali greti!?
M_teorija
02. 02. 2013 15.49
+2
Že mitingi resnice so dobra napoved, da smo na dobri, pravi poti, poti začetka konca enega totalitarizma, nekega režima, režima kanarčkov, neavtohtone sorte tičev!?
M_teorija
02. 02. 2013 15.42
+9
No pa dajmo spet prečekirat s sposojenim komentarjem, če je tisti admin s smislom za humor še dežuren!? Janez: Pričenjam sejo vlade republike Slovenije. Besedo ima predsednik Janez. Janez: Glede na finančno stanje, bi najprej predal besedo finančnemu ministru Janezu. Janez: Hvala za besedo. Finančno stanje v naših bankah je res slabo, kot je že omenil Janez, za kar pa ni kriv Janez. Janez: Jaz nisem nikoli kriv. Janez: Tebi nisem nič rekel Janez: Jaz pa tebi nisem odgovarjal. Janez: Saj vem, da nikoli za nič ne odgovarjaš. Janez: Zdaj me boš še ti napadal ? Janez: Predlagam, da zaradi nesoglasij to sejo zaključimo. Janez: Jaz se strinjam. Janez: Jaz sem proti. Janez: A damo na glasovanje ? Glasujemo z dvigom rok. Janez: V redu. Janez: Hudiča, levica je vedno proti. (...)
M_teorija
02. 02. 2013 15.39
+4
Kanarčki so vsak dan bolj EKO, ker so vsak dan bolj BIO, vsak dan bolj so BILI, preteklost, lanski sneg!?
mbslo
02. 02. 2013 15.36
+4
Kje je naš predsednik vseh predsednikov Borut? Je kje na fotkanju ali pa mu je boter naročil da mora bit tiho?
MeaParvitas
02. 02. 2013 15.39
+3
mbslo
02. 02. 2013 15.41
+1