FOTO: S kadrovskimi spremembami do večje moči?

Po odstopu ministrov iz DL ministrstvo za finance začasno prevzema premier Janša, funkcijo ministra za pravosodje in javno upravo pa bo opravljal Černač. Za državna sekretarja na ministrstvu za finance pa je vlada imenovala poslanca SDS Andreja Širclja in Marka Pogačnika.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Začasno vodenje resorjev lahko traja največ tri mesece. Zakonodaja je sicer pri vprašanju, koliko časa lahko obstane takšna manjšinska vlada, nedorečena, večina pravnih strokovnjakov pa se strinja, da lahko deluje tudi do konca rednega mandata.

Po odstopu ministrov iz Državljanske liste Senka Pličaniča in Janeza Šušteršiča so na današnji seji vlade sprejeli začasne rešitve. Premier Janez Janša je državni zbor obvestil, da bo funkcijo ministra za finance začasno opravljal sam. Istočasno je DZ obvestil, da bo funkcijo ministra za pravosodje in javno upravo opravljal minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač. Janša je sprva ponudil resor pravosodnega ministrstva Ljudmili Novak, ki pa je ponudbo zavrnila. Kot je pojasnila, sta področji pravosodja in javne uprave zelo obsežni ter zahtevata veliko specifičnega znanja in tudi izkušenj. Zahtevata pa tudi "celo osebo", je dejala.

Vlada pa je potegnila še vrsto drugih kadrovskih odločitev, s čimer bodo po Janševih besedah zagotovili nemoteno delovanje vlade. Za državna sekretarja na ministrstvu za finance je vlada imenovala poslanca SDS Andreja Širclja in Marka Pogačnika, za državno sekretarko na ministrstvu za javno upravo in pravosodje pa Mojco Kucler Dolinar, sicer članico NSi in nekdanjo ministrico za visoko šolstvo.

Šircelj je pojasnil, da se bo na ministrstvu "vodilo politiko, s katero se bodo še naprej konsolidirale javne finance, saniral bančni sistem, in poskrbelo za to, da bo država zagotavljala, da se bodo vse obveznosti, ki jih ima, poravnale."

Premier Janez Janša - 12

(Foto: Miro Majcen)

Černač je povedal, da namerava poskrbeti, da se bo delo na tem ministrstvu nadaljevalo nemoteno. Glede očitkov, da bo SDS zdaj vodil resorje, ki zajemajo tožilstvo, sodstvo in policijo, odgovarja, da sta tako tožilstvo kot policija samostojna in nimata nobene povezave s politično pristojnostjo posameznih resorjev.

Po njegovih besedah je pametno dokončati aktivnosti, ki so bile že začete, tako na normativnem kot na ostalih področjih. Tako se mu zdi smiselno ugotoviti, ali še obstaja soglasje za sprejem zakonodaje, "ki je bila del koalicijskih prizadevanj v preteklem letu, in v kolikor obstaja, s to potjo nadaljevati".

Potrdil je tudi, da bo Mojca Kucler Dolinar postala državna sekretarka na tem ministrstvu in da bo pooblaščena za področje celotnega ministrstva. Medtem so iz NSi sporočili, da je bila Kucler Dolinarjeva imenovana na predlog predsednika vlade. Bo pa izvršilni odbor NSi naknadno na dopisni seji odločal o tem, ali bo Kucler Dolinarjeva državna sekretarka v njihovi kvoti.

Fotogalerija (7)

  • Pličaničevo čakanje na primopredajo - 5
  • Pličaničevo čakanje na primopredajo - 4
  • Pličaničevo čakanje na primopredajo - 3
  • Pličaničevo čakanje na primopredajo - 2
  • Pličaničevo čakanje na primopredajo - 1
  • Pličaničevo čakanje na primopredajo - 6
  • Pličaničevo čakanje na primopredajo - 7

Med kadrovskimi odločitvami velja izpostaviti tudi imenovanje Duše Trobec Bučan na položaj generalne sekretarke na ministrstvu za notranje zadeve. Trobec Bučanova je bila sicer v mandatu vlade Boruta Pahorja ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, a je s položaja predčasno odstopila že po treh mesecih.

Namesto Širclja bo mesto poslanca v DZ predvidoma zasedel Saša Ciglar, ki je med drugim podžupan Medvod in tehnični direktor v podjetju TIO Pnevmatika, Pogačnikovo mesto pa Rado Likar, ki je že bil poslanec.

Janša: Šušteršič izrekel dve trditvi, ki ne držita

Med drugim so na vladi obravanavali nominacijo Pedra Opeke za Nobelovo nagrado za mir. Kandidatura ima dobre možnosti za uspeh, meni Janša. Če kdo, potem si Opeka zasluži to nagrado, še dodaja.

Janša je hkrati zanikal izjave dosedanjega finančnega ministra Šušteršiča, da vlada blokira program financiranja državnega proračuna. Predlog finančnega ministrstva je namreč vseboval določbo, po kateri se lahko Slovenija le na podlagi odločitve finančnega ministrstva v prihodnjih dveh letih zadolži za do 4,2 milijarde evrov.

Vlada je zahtevala, naj se gradivo dopolni z določbo, po kateri o vsakokratni izdaji obveznic odloča vlada, česar pa na finančnem ministrstvu niso storili. Zato ga je umaknila z dnevnega reda prejšnje seje, je pojasnil Janša. "Ministrstvo za finance ne glede na to, kdo ga vodi, nima v rokah samostojne odločitve, kdaj se bo zadolžilo za milijardo ali dve. O tem bo odločala vlada," je poudaril.

Tomaž Štih odnaša hladilnik

Tomaž Štih je po odstopu s položaja programskega tajnika spraznil svojo pisarno in iz nje odnesel tudi svoj hladilnik. (Foto: Miro Majcen)

Šušteršič je namreč v četrtek v DZ dejal, da so na ministrstvu že januarja pripravili vse potrebno za novo izdajo dolarske obveznice, vendar pa da je predsednik vlade naročil ustavitev teh aktivnosti. Zdaj je bilo gradivo popravljeno in vlada ga je danes sprejela.

Janša je danes kot neutemeljene zavrnil tudi Šušteršičeve navedbe, da na dnevni red seje vlade prav tako niso bila uvrščena imenovanja vodilnih v slabi banki, ki se ustanavlja.

"Dogovorjeno je bilo, da se med neizvršne in izvršne direktorje slabe banke ne imenujejo ljudje, ki so doslej kakor koli sodelovali pri vodenju ali nadzoru bank, ki jih zdaj saniramo," je dejal in pojasnil, da eden od predlaganih kandidatov tega pogoja ni izpolnjeval. Postopki z ustreznimi kandidati bodo stekli v prihodnjih dneh, je napovedal.

Zvonko Černač

Zvonko Černač bo zamenjal Senka Pličaniča. (Foto: SDS)

Štrukelj skeptičen glede Janševega urejanja državnega proračuna

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Branimir Štrukelj je opozoril, da Černač "kakšne velike sposobnosti strpnih pogajanj in usklajevanj doslej ni pokazal".

Odločitev, da predsednik vlade Janša začasno prevzame še finančno ministrstvo, pa je Štrukelj označil za še bolj zaskrbljujočo. "Kajti to je človek, pri katerem je vse narobe z njegovim družinskim proračunom. In sprašujem se, kako bo urejal državnega," je izpostavil.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janez Posedi pa meni, da Černač pozna sindikate in njihov način dela. Glede Janše pa pričakuje, da si bo za vodenje finančnega ministrstva našel dobrega državnega sekretarja, saj dvomi, da bo imel ob "tako zapleteni situaciji čas sedeti z nami in iskati prave rešitve".

PREBERITE ŠE: Janša je spregovoril tudi o memorandumu za arbitražo, ki ga vlada danes ni potrdila. Več o tem tukaj.

Vlada odprla vrata novemu zadolževanju države

Vlada je na današnji seji sprejela program financiranja letošnjega državnega proračuna, s katerim se bo omogočilo refinanciranje dolgov, ki zapadejo v odplačilo v prihodnjih dveh letih, je pojasnil Janša. Na ministrstvo za finance prihaja Andrej Šircelj, ki je izkušen finančni strokovnjak, pojasnjuje premier. Dejal je, da bodo z ekipo sledili trendom in se odločali za zadolževanje. Janša je še dejal, da upa, da bodo tisti, ki prispevajo k stabilnosti Slovenije, opravili tudi svoj del naloge.

Janša pa je odgovoril tudi na novinarska vprašanja glede poslanke Alenke Koren Gomboc in informacij o njenem ponarejanju.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 4876
 
Feinstein 02.02.2013 19:48:14
Kaviar, pa drago vino se bo pilo. Hehe....je treba uzivat.
Več komentarjev