Slovenija

Nove padavine, nove težave?

Ljubljana, 21. 09. 2010 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Količina dežja, ki je napovedana za konec tedna, ne bo nič posebnega, težava pa je, da so kraška polja in Ljubljansko barje zdaj kot spužva in novo deževje lahko razširi poplavne površine. A za opozorila Arsa je še prezgodaj.

To so prve ocene glede na dosedanje izračune meteoroloških modelov, vendar moramo počakati vsaj še do četrtka, ko bomo imeli bolj natančne napovedi padavin in potem bomo lahko tudi ugotavljali, katera območja bodo ponovno ogrožena, če bodo. Dežurni hidrolog Janez Polajnar

Konec tedna se nam obetajo nove padavine, ki bodo po besedah vremenoslovca Braneta Gregorčiča z Agencije RS za okolje (Arso) zmerne. V normalnem stanju ne bi pomenile ničesar posebnega, zdaj pa je stvar nekoliko drugačna, saj so tako kraška polja kot Ljubljansko barje razmočena.

Dežurni hidrolog na agenciji za okolje Janez Polajnar nam je razložil, da bi taka količina padavin, ki jo napovedujejo vremenoslovci, pomenila, da bi vode narasle do velikih pretokov, a potem bi tudi odtekle. Padavine torej ne bi povzročile večjih težav. A zdaj, ko imamo ves kraški svet Notranjskega in Dolenjskega krasa prepojen z vodo, je to kot velika spužva, ki je polna vode, razlaga Polajnar. Na to bo padlo nekje od 60 do 70 milimetrov dežja.

Če se bo ta napoved uresničila, se bodo poplavne površine na kraških poljih povečale oziroma bo upadanje vode še bolj upočasnjeno. "To bo seveda povzročalo nadaljevanje poplav, zlasti na kraških rekah, kot je Krka,“ je dejal Polajnar. Enako velja za Ljubljansko barje. Dodal je, da bo voda tu sicer do petka delno odtekla, povsem pa ne, zlasti v zahodnem delu Ljubljanskega barja.

Polajnar je poudaril, da so to prve ocene glede na dosedanje izračune meteoroloških modelov. Za zdaj je možno samo modeliranje napovedi z globalnimi modeli, več pa bo jasnega, ko bodo lahko uporabili lokalne modele, s katerimi bodo bolj natančno predvideli morebitna ogrožena območja. "Počakati bo treba vsaj do četrtka, ko bomo imeli bolj natančne napovedi padavin in potem bodo lahko tudi ugotavljali, katera območja bodo spet ogrožena, če bodo," je dodal Polajnar.

Kot je za 24UR OB ENIH pojasnil Polajnar, bodo v prihodnjih letih poplave silovitejše in pogostejše.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

franci glažar
21. 09. 2010 20.11
-1
Sam sem doma na Barju- Črna vas, lastik je kupil zemljišče zraven nas in v času poplav je prišel pogledat koliko peska mora nasuti ker bo začel graditi hiše, starejši vaščani pa vedo da bo treba povečati jarke.
JezekSekaSeka04
21. 09. 2010 16.15
Ko sem pa jaz napisal da bo čez vikend spet poplavljalo me je pa admin zbrisal ... pa saj mu ne morš zamert, sej ne ve kaj dela ...
tony_abcde@yahoo.com
21. 09. 2010 15.21
Zgleda bo Barje postalo slovenski mini Everglades, nekateri bi pa tam v prihodnje radi cela naselja gradili.
Fukofakic
21. 09. 2010 15.10
morm pohvalt današnjo šalo :D Adminu pa predlagam da nastavi šalo tako da jo bomo lahko komentiral ...
Mancyy
21. 09. 2010 14.38
V Ljubljani bi morali biti veseli, saj žabam voda dobro dene...???
vlak
21. 09. 2010 14.33
Komaj je nehalo deževati pa je spet napovedan dež.Upam,da se bo deževalo saj je že zdaj zelo hudo.
Alamut
21. 09. 2010 14.06
prvi ! ja zakon bom pa čoln kupil