Slovenija

FOTO: Razmere se umirjajo, a težave zdaj povzroča podtalnica

Ilirska Bistrica, 13. 11. 2014 05.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./STA/N.Š.K./U.Z.
Komentarji
58

Na Notranjskem so razmere nekoliko bolj umirjene, a v Loški dolini imajo številni težave zaradi pritiska podtalnice. Sile so namreč tako močne, da lahko porušijo hišo. Zaradi razpoke v tleh so morali evakuirati družino, vse skupaj pa je domove zapustilo že 28 oseb.

Na Notranjskem danes ni deževalo, zato so na poplavljenih območjih potekala sanacijska dela s pomočjo gasilcev, Slovenske vojske in drugih pripadnikov civilne zaščite.

Razmere so se izboljšale predvsem v Baču pri Ilirski Bistrici, kjer jim je uspelo vodo s prekopom preusmeriti v vrtače, od koder zdaj odteka v reko Pivko. Tudi v Loški dolini se razmere niso poslabšale, je povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Kot je dodal, je pretok vode v Baču zdaj minimalen, tako da tamkajšnja cesta ni več spremenjena v potok, v Baču in Koritnicah pa še poplavlja podtalnica. V Baču je bil v sredo zalit 101 objekt, med drugim tudi proizvodna hala. Šestan računa, da se bo zdaj voda iz poplavljenih objektov v Baču počasi umikala.

Poglejte posnetke poplav v Baču

Koritnice dostopne le po gozdni poti

Poveljnik CZ občine Ilirska Bistrica Janko Slavec je povedal, da danes na ilirskobistriškem potekajo sanacijska dela in čiščenje. Trenutno iščejo predvsem rešitev, kako Koritnice spet povezati s svetom oziroma vasjo Knežak. Trenutno so Koritnice dostopne zgolj po gozdni cesti, obvoz je dolg kar 24 kilometrov, medtem ko Knežak in Koritnice loči cesta, dolga dva kilometra. Slavec je povedal, da razmišljajo o začasnem mostu, vendar podrobnosti še niso znane, saj s pomočjo slovenske vojske in drugih strokovnjakov še vedno iščejo najboljšo rešitev. Ali bo cesta odprta in prevozna s pomočjo začasnega mostu, bo znano v petek.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je imenovala projektno enoto za usmerjanje in koordinacijo projektov protipoplavnih investicij. Njena poglavitna naloga bo zagotavljanje učinkovite realizacije projektov protipoplavnih investicij, ki se vodijo na MOP. Glede na ugotovitve Računskega sodišča pa bo ministrica odredila tudi dodaten pregled izvajanja projekta protipoplavne varnosti Savinje in Drave.

Reka Reka je po besedah Slavca v upadanju in se vrača v svojo strugo. Na plaz pri vasi Jasen, ki je ogrožal hišo, so namestili začasno folijo, zdaj pa čakajo na geologa. Sicer pa na Ilirskobistriškem trenutno grozijo štirje plazovi, trije med njimi ogrožajo tudi hiše.

Raven podtalnice ostaja enaka, se pa intenzivno pogovarjajo o preventivnih ukrepih. V soboto naj bi spet pričelo deževati, zato se v štabu Civilne zaščite intenzivno pripravljajo na prihodnji teden in novo količino padavin.

V Loški dolini voda upada, težave predstavlja podtalnica

Po zadnjih informacijah štaba CZ občine Loška dolina je voda začela upadati, tako da v noči na petek ne pričakujejo sprememb. Vodotoki se umirjajo, število ogroženih in poplavljenih stanovanjskih in gospodarskih objektov ostaja enako, 50 poplavljenih in 23 ogroženih objektov.

Poveljnik gasilcev Loške doline Boris Koren je v sredini oddaji 24UR ZVEČER dejal, da podtalnica na območju predstavlja veliko nevarnost. Sile so namreč tako močne, da lahko porušijo hišo, je povedal Koren in napovedal, da se bodo glede nevarnosti in prihodnjih ukrepov posvetovali z gradbenimi strokovnjaki. Nasipov ne bodo podirali, je pojasnil, bodo pa naredili vse, da bi zmanjšali tok. Ponoči sta tako že popustila nasipa pri dveh hišah, zaradi razpoke v tleh pa so evakuirali eno družino. Vse skupaj so v Loški dolini zaradi katastrofalnih poplav evakuirali 28 oseb. 

Vodja CZ Loška dolina Damjan Janež je danes za oddajo 24UR ZVEČER dejal, da se razmere k sreči umirjajo, nivo vode pa počasi upada. Po njegovih besedah je že od petka vsak dan na delu okoli 50 gasilcev in prav toliko vojakov, dobili pa so tudi pomoč s Hrvaške in s strani domačinov. Skupaj so napolnili že okoli 14.000 vreč s peskom. Glede napovedanega novega dežja je Janež povedal, da upajo, da se bo gladina vode do tedaj toliko spustila, da bodo postavljeni nasipi preprečili vdor vode v objekte.

Po besedah župana občine Loška dolina Janeza Komidarja so se najhujšemu ponoči uspeli izogniti, ker jih je deževna fronta le oplazila, a žal v soboto prihajajo nove obilne padavine.

Po zadnjih informacijah je voda še vedno pitna. Za ves tovorni promet so zaprte ceste Stari trg-Markovec, mejni prehod Babno Polje- ga vas, Iga vas-Viševek, Stari trg pri Ložu-Nadlesk-Dane in Grahovo-Gornje Jezero-Pudob.

Gladina Cerkniškega jezera se dviguje počasi

Tudi na Cerkniškem se razmere umirjajo. Slovenska vojska je danes poslala dodatnih 10 sušilcev prostorov v občino Cerknica. Gladina Cerkniškega jezera se sicer dviguje počasi, zaradi vode sta zaprti cesti Laze-Otok in Dolenje jezero-Otok. Ob obilnih padavinah čez vikend bi lahko jezero po napovedih hidrologov v torek doseglo višino februarskih poplav.

Planinsko polje se prav tako počasi polni z vodo, zaprta je cesta Laze-Planina, zaradi plazu pa je na relaciji Kalce-Planina pri Grčarevcu zaprt en pas in promet poteka izmenično enosmerno. O ogroženih objektih za zdaj ne poročajo.

Fotografije Cerkniškega jezera:

Postojnsko javno vodovodno podjetje obvešča porabnike pitne vode vodovodnega sistema Postojna-Pivka, da je treba vodo za prehranske namene obvezno prefiltrirati in prekuhati.

Kaj napovedujejo hidrologi za prihodnje dni?

Hidrologi pravijo, da se bodo tekom noči in v petek ojezerjene površine na Loškem polju ustalile, na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju pa se bodo še naprej počasi povečevale. Predvidoma v noči na nedeljo bo vodna gladina na kraških poljih notranjskega krasa ponovno pričela naraščati. Za območje je razglašena oranžna stopnja hidrološke ogroženosti.

Ojezeritve v Zgornje Pivški kotlini se ne povečujejo. Reka Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav. Gladina vode na Ljubljanskem barju je ustaljena. Pretok reke Ljubljanice na Vrhniki in v Mostah zelo počasi upada.

hidrološko opozorilo
hidrološko opozorilo FOTO: ARSO

"V prihodnjih dneh, predvidoma do sobote dopoldne, pričakujemo večinoma suho vreme. Hidrološke razmere se bodo zato drugod po državi postopno umirjale," so zapisali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

opazovalec_
14. 11. 2014 08.00
+2
In kje je sedaj "EVROPSKA" pomoč, ko imamo sami naravne nesreče? Ponavadi samo mi drugim devamo denar in nudimo pomoč!
Nikiiy
13. 11. 2014 18.26
+36
Ob ukintivi nikomur potrebnega ministra za okolje in njegove Tolpe, bi lohka na Barju, Močvirju in ostalih poplavnih območjih dobili Čolne, Rokavčke in gumijaste šlavfe v obliki race ali Gosi...Da ne bi Cerar in ostali racali po poplavnem območju..Ob ukinitvi kulturnega ministrstva pa bi lohka izpeljali za 350 miliijnov AKCIJO, agregat v vsako hišo..
Ka pa mislis
13. 11. 2014 19.28
-28
Sara Rebek
13. 11. 2014 18.19
+16
zanimivo kako se zbirala pomoč za poplavljene v srbiji. sedaj pa nič. jankoviču niti na pamet ne pride... da se oglasi
Ka pa mislis
13. 11. 2014 19.29
-9
Zanimivo kolk je 750.000 ljudi napram 28. Ce sami ne mormo poskrbet za teh 10 druzin...
Armani85
13. 11. 2014 21.19
+1
lole123 zakaj pa ne orgarniziraš akcijo in začeneš zbirati denar in vse ostalo?
Slovenec34
14. 11. 2014 05.43
+0
skorumpiranpolitik
13. 11. 2014 17.45
+20
To Vlado in vse vlade, bi lahko zaskrbela anketa na tem portalu, kjer 25000 anketirancev meni, da niso nič naredili za preprečitev poplav. In samo 1700, da os kaj naredili. lep pozdrav
crysis
13. 11. 2014 16.08
-8
kvaje francl a si fovz k slovencki ne znate
francl12
13. 11. 2014 14.51
+10
bosanci že zbirajo prispevke.....
jeznislo
13. 11. 2014 15.37
+8
A so zopet "Dragiči",sprožili akcijo,,,,ali mogoče bosanski ali srbski priseljenci,,,,Vsaka jim čast-----
Definbahija
13. 11. 2014 15.43
+15
Sanjaj svija da bo kaj takega. Saj Novak ali Koren ni zupan Beograda, Zagreba al pa Sarajeva!!
Ka pa mislis
13. 11. 2014 19.31
+1
Kje so razni kopitarji, koreni, mazetova ipd...aja sj res slovenci so skrti do samega sebe, kje ne bi do nekoga tam nekje...
galop
13. 11. 2014 14.46
+50
Politiki pa grejejo riti v udobnih stolih in so pravkar pojedli kosilo za 1,5 eur ..Struge in hudourniki ki so bili narejeni in urejani od časa marije terezije in komunistov , se ne urejajo več že od časov zlate osamosvojitve. Le kam je šel ta denar namenjen za to?Še to je bilo pokradeno,tako kot vse......
nogutsnoglorry
13. 11. 2014 15.58
+4
Anna77
13. 11. 2014 14.29
+30
Doma sem tukaj blizu in ne pomnim, da bi kdaj imeli take povodnji. Ko sem bila otrok, smo komaj čakali kakšno večjo"lužo", da bi zamrznila in bi se drsali. To kar zdaj vidim, to je posledica OGROMNE, PREVELIKE količine dežja, tega včasih ni bilo.
nogutsnoglorry
13. 11. 2014 15.59
-18
kaj pa ti veš kaj je bilo pred 1000 leti, ne bod zj pametn
Slovenec34
14. 11. 2014 05.47
+1
DeBill
13. 11. 2014 14.14
+6
Mirko pisarniški mišek zvani cmerar pa tiho kot rit posluša strice, kaj mu bodo naročili. Ko poslušaš ta drugega lopova Ivana veš da je vse res. Gnarja pa v tujini poskritega za več generacij, ampak Mirko nesposobni bo vse nam naložil, kot da tega že pri Bratuškovi nismo videli. TO je naravna katastrofa.
upornik22
13. 11. 2014 13.51
-7
narava je naš svoražnik številka ena ,,,,,,,,,,treba bo pokazat zobe okupatorju
meta37
13. 11. 2014 13.56
+6
In narod je sovražnik narave.... Slej kot prej, bo porušeno tudi naravno ravnovesje ljudi, kajti tudi človek je del narave in tudi človek bo slej kot prej pokazal zobe!
meta37
13. 11. 2014 13.41
+42
Danes se razmere umirjajo, kaj pa nadalje???? Žalostno res... Kolikokrat še nam mora katastrofa uničit življenje? Kako dolgo še bomo čakali, da bo iz neba prišla odrešitev? Ob pogledu na poseganje v naravo me kar zvija v želodcu. Ne samo zaradi uničevanja naravnih procesov, ampak tudi zaradi nerazumljivih izvedb razne infrastrukture. Nekoč smo lahko zidali na območjih, kjer je bila narava še podobna naravi, nato pa so prišli gospoda, ki so si omislili speljat cesto mimo tvoje hiše. S tem so uničli naravne procese! Nato so ceste popravljali in popravljali, se vozli z raznimi stroji in kopali, izvajali razna dela in to vse brez pravih načrtov, nam pa so pokale stene, okoli hiš se je vgrezalo, odprli so pot vetrovom, odvzet nam je bil miren spanec in še in še... Preprosto ne razumem več ljudi. Zakaj še kar dovolimo, da se parada uničevanja nadaljuje? Zakaj narod še kar dovolimo, da nas imajo tisti, ki so nenormalno dobro plačani zato, da si pišejo zakone zase ter mešajo luft za zombije in sužnje?
Matakokojama
13. 11. 2014 12.07
-9
Kaj se dogaja na slovenskem nebu?
Bramor
13. 11. 2014 12.13
+20
blokirani
13. 11. 2014 12.36
+6
meta37
13. 11. 2014 13.42
+6
nogutsnoglorry
13. 11. 2014 16.01
-2
Nato in USA nas napadajo, ker smo Slovenci mogočna velesila, ki se jo ne da na drugačen način znebit kot s pomočjo harpov, reptilov in iluminatov
heraldica
14. 11. 2014 20.37
nogutsnoglorry dej nehaj sanjarit pa pojdi raje kej delat al pa pomagat ljudem na poplavnih območjih :)
baksus0
13. 11. 2014 09.58
-13
Spet eden,ki ne zna slovensko, ko ob tej vodni ujmi novinarji poročate, mnogi govorite in pišete o Loškem polju. Zaenkrat je še vedno ime kraja Lož in ne Loš, torej tudi ni Loško polje, pardon je ampak se to nahaja v okolici Škofje Loke.
lord_m
13. 11. 2014 13.18
-3
meta37
13. 11. 2014 13.48
+11
Sploh ni pomembno, kdo zna slovensko in kdo ne, pomembno je to, da je vsak dan en revež več, pomembno je to, da imamo uničene samopodobe, pomembno je to, da nihče nikoli ni kriv, pomembno je to, da živimo v začaranem krogu pohlepa itd...
ozzo
13. 11. 2014 14.17
+3
@baksus0 : zakaj izumljaš nove karte in poimenovanja ?! ... Loška dolina je dolina o kateri je govora v tem prispevku ... polje pri Škofji Loki pa se imenuje Žabniško polje
Pandorca
13. 11. 2014 14.32
+7
Loško polje je eno izmed kraških polij (še Cerkniško polje, Planinsko polje).... in je pravilno, uradno poimenovanje tega kraškega polja ;)
bloobyu
14. 11. 2014 02.31
+2
baksus, po tvoji logiki bi bla pol tut ložka dolina ;) kot domačinka ti lahko povem, da se pošteno motiš. še wikipedia ve, kaj in kje je loško polje, tako da ne bluzi. bi pa novinarji lahko že končno dojeli: kozarišče, v kozariščah, ne v kozarišču. me vsakič kar strese.
Klavdij Volk
13. 11. 2014 09.00
+25
VSI MINISTRI KI NAJ BI BILI ODGOVORNI ZA TE POPLAVE,SO REKLI,DA NISO KRIVI..SE PRAVI DA SEM KRI JAZ...SRAMOTA..
Terezinka
13. 11. 2014 10.46
+8
Ne, v prvi vrsti je kriv dež. Za podtalnico ni mogoče kriviti ministre, kam pa naj vodo odpeljejo, če je podzemlje polno? Drugo je v primeru vodotokov, ki niso vzdrževani
ponedeljek1
13. 11. 2014 12.07
+6
Ministri morajo znati dobro govoriti in zagotvljen imajo dober OD.
Nikiiy
13. 11. 2014 08.30
+22
V soboto, ko bo voda oddtekla, baje pride pomoč iz Jesenic...??
Terezinka
13. 11. 2014 10.47
+14
Mogoče bi poklicali še avtobus izpred sodišča, bi bilo bolj koristno
antiXfashizmXeuXgso
13. 11. 2014 12.19
+7
Terezinka++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Novorazodetje
13. 11. 2014 08.29
+53
Miljoni evrov davkoplačevalskega denarja letno so namenjeni za financiranje cerkva. Ko pa pride do naravne nesreče, pa država nima denarja za najnujnejše. Financiranje cerkva je proti slovenski ustavi, a vse vlade po 1991 niso spoštovale ustave. Katoliška cerkev je tudi največji dolžnik slovenskim bankam in kot kaže, bomo morali davkoplačevalci poplačati dolgove cerkve.
Pppiikkaa
13. 11. 2014 14.31
-5
Cerkveni darovi so prostovoljni. Bolj umestno je vprašanje, kam gredo davki, ki niso prostovoljni!
blef
13. 11. 2014 14.52
-3
FIGEC
13. 11. 2014 08.26
-4
Če pisun ne "jeclja" in napiše "Reka" z veliko začetnico in samo enkrat bomo najbrž vsi vedeli, da ne gre za potok ali kako pokrajino..., ali ne Gašpar Gašpar?
miss tinchi
13. 11. 2014 08.09
+10
Sej vse lepo in prav, da spremljate dogajanje na poplavljenih območjih, ampak če že greste nekam, dejte se mal izobrazit kako se pravilno izgovarja: ne reče se 'v Baču in Koritnici' ali 'iz Bač in Koritnice'ampak NA BAČU IN V KORITNICAH ter IZ BAČA IN IZ KORITNIC!
blef
13. 11. 2014 08.48
-3
že večkrat sem opazil, da je veliko poznavalcev slovenščine brez dela.
baksus0
13. 11. 2014 10.01
-4
No mimogrede, ime kraja je Lož in ne Loš, zato se tudi ne poše Loško polje.
Anna77
13. 11. 2014 11.56
+11
Reče se z Bača in NE IZ BAČA, greš na Bač, torej z Bača!!!!
miss tinchi
13. 11. 2014 13.49
+0
Se opravičujem, seveda z Bača. Sem se zatipkala.
Nikiiy
13. 11. 2014 08.07
-12
Komunisti in ostali rdeči so 70. let nenehno skrbeli baje za narod, za človeka, za malega človeka, za otroke, predvsem pa za otroke sedaj jih skrbi ker so debeli tako da bo kar nove davke uvedli samo zaradi otrok...samo in izključno samo zaradi denarja pardoooooon otrok..In ti skrbniki malega človeka, skrbniki naroda predvsem pa otrok so popolnoma uničili malega Človeka tako, da ni sposoben nornalnega razmišljanja gradi v močvirju predvsem pa popolnoma nesposoben preživetja na trgu v realnem življenju ( ti lohka živijo samo v inkubatorju pod veliko rdečo žarnco ) in tega da bi zagrabu kako kroco in spucal kašen odtok sej , sej ima okol polno tistih, ki jh dan, na dan skrbi mali človek ( varuhi trave in asfalta ) in delajo sprejemajo davke samo in izključno samo v veliki skrbi za malerga človega prevsem pa za debele in lačne otoke...???
Terezinka
13. 11. 2014 11.12
+2
Notka še enkrat ti moram napisati, da si bolna na rdečo barvo. Za dež in podtalnico niso krivi ne rdeča barva ne levica. Tudi hiše so gradili na napačnih mestih eni in drugi
joezzz
13. 11. 2014 11.55
+7
kriv je židan ker kot minister za okolje ni uspel pridobit evropskega denarja s katerim bi spucali vodotoke. Ker pa voda nima kam odteč dolvodno začne polnit podtalnico. Ja kriv je židan zato mora plačat
meta37
13. 11. 2014 13.52
+2
Hiše so se gradile samo in vedno na varnih območjih, infrastruktura pa je tista, ki je to varnost razj......
domus
13. 11. 2014 07.28
+45
In iščejo se taki in onaki krivci za tako stanje. Pa ni kriva samo država. Krivi smo državljani sami. Zakaj? Zato ker stokamo samo takrat ko nam voda v bajte teče, ko pa sije sonce se nam j. be. Tudi takrat bi morali pritiskati na državo in ne samo ko smo v vodi. Naprimer: Ko je šej J:J: v arest se je ne vem koliko glava množica zbrala na Dobu, pred parlament za zaščito svojih domov pa ni nobenega. Kakšen beden narod. J: pa dol visi za vas, kot vam za svoje domove.
an2000
13. 11. 2014 08.37
+8
pa ne samo to! ljudje zidajo bajte v bližini vodotokov, ker je kao romantični razgled, ne računajo pa na povodenj...ne vzamem parcele ob vodi pa če mi jo dajo zastonj.....
meta37
13. 11. 2014 13.54
+1
Hiše niso tako velik problem, provblem je v napačno izvedeni infrastrukturi!