Slovenija

Otroci so bili kar sedem let resno ogroženi. Nekateri priklopljeni na aparate kar 2 do 3 tedne čakali na operacijo

Ljubljana, 21. 08. 2015 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.Š.K./K.H./STA
Komentarji
130

To, kar se je kar sedem let dogajalo na otroški srčni kirurgiji, je nedopustno in je resno ogrožalo varnost malih bolnikov, je ugotovila mednarodna komisija. Vse štiri smrti otrok v letu 2012 pa bi morda lahko preprečili, a je vodstvo UKC tak nesprejemljiv program dovoljevalo – čeprav je bil edini usposobljeni kirurg na voljo le nekaj dni v mesecu, pogosto pa je takoj po operaciji odšel v Izrael.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Popolna nezaupnica programu
    03:18
    Iz 24UR: Popolna nezaupnica programu
  • Iz 24UR: Program otroške srčne kirurgije
    01:42
    Iz 24UR: Program otroške srčne kirurgije
  • Iz 24UR: Molčijo oziroma ne komentirajo
    02:53
    Iz 24UR: Molčijo oziroma ne komentirajo
  • Iz 24UR: Priporočila petčlanske mednarodne komisije
    01:21
    Iz 24UR: Priporočila petčlanske mednarodne komisije
  • Iz 24UR ZVEČER: Poročilo petčlanske mednarodne komisije
    01:26
    Iz 24UR ZVEČER: Poročilo petčlanske mednarodne komisije
Kardiološki pregled otroka
Kardiološki pregled otroka FOTO: iStockphoto

Novinarka oddaje 24UR Urška Šestan je pridobila poročilo o opravljenem nadzoru nad delovanjem otroške srčne kirurgije, ki razkriva številne nepravilnosti. V poročilu, ki je spisano na 155 straneh, je zapisano, da je bila varnost otroških srčnih bolnikov od 2007 do 2014 resno ogrožena.

Med leti 2007 in 2014 so po podatkih komisije – ki pa je imela izjemno velike težave z dokumentacijo, saj jo v programu srčne kirurgije sploh niso beležili – operirali 553 otrok, od tega jih je 16 umrlo. Bolj natančen je podatek za leto 2012, ko so operirali 73 otrok, med njimi sta dva umrla kmalu po operaciji, dva pa trideset dni po njej.

Po standardih, ki veljajo v otroški srčni kirurgiji, bi bilo morda vse 4 smrti mogoče preprečiti, je ugotovila komisija. Razčlenili so namreč vse štiri smrtne primere in med drugim ugotovili napačno odločanje in neodgovorno ravnanje kirurgov. Zapisali so, da je bilo popolnoma nesprejemljivo, da so dobili ti otroci alternativno terapijo, namesto da bi bili pravočasno operirani. Nerazumno je tudi, da niso dovolili, da bi otroke premestili nekam zunaj Slovenije za takojšnje kirurške poprave. Tega ni dovoljeval dr. Robert Blumauer, je ugotovila komisija, ob tem pa sam ni bil pripravljen opravljati ponovnih operacij. Kardiologi ali intenzivisti so bili prisiljeni čakati, da se bo vrnil izraelski kirurg David Mishaly in te otroke operiral.

Med nepravilnostmi, ki jih v poročilu še našteva komisija, so med drugim izpostavili tudi primer, ko so bili otroški srčni bolniki tudi 2 do 3 tedne na zunajtelesni oksigenaciji. Torej, priklopljeni na aparate so čakali, da jih pride operirat Mishaly. Ta je nato pogosto takoj po operaciji odšel. Ti prezgodnji odhodi pa so tako osupljivi in nedopustni, da bi morali biti velik alarm vodstvu, da program ni varen, zato bi ga moralo nemudoma prekiniti in opraviti reorganizacijo, poudarja poročilo.

Dojenček
Dojenček FOTO: Thinkstock
Starši pogosto niso vedeli, kdaj in kje bo otrok operiran, in tudi ko so dobili datum, so operacijo pogosto prestavili. Komisija, ki je pregledala vso dostopno dokumentacijo in opravila več razgovorov z zdravniki, sestrami, pa tudi starši, je zapisala, da ni bil redek primer, da so starši dobili nasprotujoče si izjave zdravnikov. Zgodilo se je celo, da so zdravniki ocenili, da otrok zaradi življenjsko ogrožujočega stanja nujno potrebuje operacijo, potem pa so nanjo čakali še tri mesece. Nedopustno pa je tudi, da je imela ekipa prvi sestanek o malem bolniku šele takrat, ko je bil ta že na operacijski mizi.

Tudi materiali, ki so jih uporabljali pri operacijah, so bili v nasprotju s standardi. "Kirurgi so namesto trajnejših uporabljali kirurške materiale, za katere se je vedelo, da propadejo v manj kot enem letu," so med drugim zapisali v poročilu.

Od 33 kriterijev oziroma standardov oskrbe je program otroške srčne kirurgije dobil kar 19 negativnih ocen – med drugim za vodenje, strokovnost, kakovost oskrbe in usposobljenost kirurgov v konkretnem programu.

Otroška srčna kirurgija na ljubljanskem kliničnem centru opravi premalo posegov, da bi bila varna, zaključuje komisija. Samo en kirurg je izpolnjeval ustrezne pogoje, da je opravil vsaj 100 operacij na leto – to pa je bil prav gostujoči kirurg David Mishaly. V poročilu komisija še ugotavlja, da do konca desetletja v Sloveniji ne bomo našli strokovnega in kompetentnega otroškega srčnega kirurga. Za slovenske otroke bo zato v naslednjih letih bolje poskrbljeno, če se jih pošlje na tujo kliniko, je sklenila mednarodna komisija.

Vpleteni v dogajanje za zdaj brez komentarjev

Izraelski kirurg David Mishaly, ki mu poročilo med drugim očita neodgovorno ravnanje na otroški srčni kirurgiji, je v telefonskem pogovoru dejal, da je na dopustu, da še nima poročila nadzorne komisije in da o tem ne ve ničesar.

Kirurg dr. Robert Blumauer pa trdi, da zaključki komisije temeljijo na neresničnih izjavah, klevetanju, netočnih in zmanipuliranih podatkih. Tudi nekdanji predstojnik Kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja UKC Ljubljana, dr. Borut Geršak, molči.

Na Zdravniški zbornici pa poskuse diskreditacije zavračajo in poudarjajo, da je "mednarodna komisija, ki je pripravila poročilo, več kot vrhunska."

Na zdravstvenem ministrstvu se na poročilo še ne odzivajo, saj so v postopku pritožbeni organ. Ministrica je sporočila, da bo nadaljnje korake predstavila šele, ko bo primer pravnomočen.

Ena od mam, ki so na otroški srčni kirurgiji izgubile svojega otroka pa ob ugotovitvah poročila pravi: "Ne glede na to, kaj je kdo naredil oziroma ni, pa bi moral, nič mi ne bo vrnilo moje deklice." Dodaja še, da je ugotovitve poročila ne presenečajo.

Policija preiskuje dogajanje na otroški srčni kirurgiji

Iz Policijske uprave Ljubljana so nam potrdili, da policija od lanskega maja vodi predkazenski postopek glede dogajanja na otroški srčni kirurgiji. O svojih ugotovitvah so oktobra obvestili tudi pristojno tožilstvo.

Zaradi tajnosti predkazenskega postopka podrobnosti o tem, koga od odgovornih oseb preiskujejo, ne morejo razkriti. Preiskava še poteka, o vseh nadaljnjih ugotovitvah pa bodo še naprej obveščali pristojno državno tožilstvo.

Bolan otrok
Bolan otrok FOTO: Thinkstock

Informacije, ki so že prej pricurljale v medije

Nadzor je bil osredotočen na leto 2012, ko je bilo v programu opravljenih 93 operacij na 73 otrocih, nadzor pa je ugotovil, da so štirje otroci umrli, njihove smrti pa bi lahko preprečili.

Do sedaj so v medije pricurljale številne neuradne informacije, med drugim tudi podatka, da naj večina programa ne bi ustrezala mednarodnim merilom in podatek, da naj bi zaradi nepravilnosti umrlo najmanj 10 otrok. Že naslednji dan je prišla v medije nova informacija, da je ta številka previsoka in da naj bi zaradi napačnega zdravljenja ali neustrezne obravnave umrli štirje otroci.

Prav tako naj bi komisija po pregledu dokumentacije program označila za neetičen, nestrokoven in nesprejemljiv in zapisala, da bi bilo bolje, če ga ne bi izvajali. Glavno dogovornost za tako slabo stanje člani komisije v poročilu pripisujejo izraelskemu kirurgu Davidu Mishalyju, slovenskemu kirurgu Robertu Blumauerju in vodstvu Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

V poročilu je še navedeno, da naj bi imela komisija velike težave pri pridobivanju dokumentacije in statistike o zdravljenju. UKC naj namreč ne bi ustrezno vodil statistike, podatkov o zdravljenju otrok, zapletov in smrtnosti pa niso vnašali v evropsko bazo podatkov. Vpletenim očitajo prirejanje podatkov o uspešnosti programa, ki so jih predstavljali javnosti. Tako naj bi bila tudi smrtnost v programu otroške srčne kirurgije v resnici dvakrat višja od podatkov, ki so jih predstavljali.

Komisija je v poročilu kritična tudi do organiziranosti programa otroške srčne kirurgije, ki je dovoljevala, da je bil glavni srčni kirurg Mishaly v ljubljanski bolnišnici prisoten zgolj tri dni na mesec. Mishaly je namreč v Slovenijo prihajal približno enkrat na mesec in ostal nekaj dni, v katerih je operiral več otrok, nato pa je odletel nazaj v Izrael.

Poročilo naj bi razkrivalo tudi, da je v obdobju, ko je Mishaly operiral v UKC Ljubljana, delež operacij, ki jih je on izvedel, ostal enak. Torej naj ne bi držale navedbe vodstva UKC iz tistega obdobja, da naj bi slovenski kirurgi, ki jih je Mishaly učil, skozi leta napredovali in sami opravljali večino operacij.

Komisija z delom začela že julija lani

Julija lani je UKC Ljubljana začel izredni nadzor nad programom otroške srčne kirurgije. Izredni nadzor je Zdravniški zbornici Slovenije naložilo ministrstvo za zdravje.

Komisija, ki so jo sestavljali kardiovaskularni kirurg Igor Gregorič, Metka Derganc in Andrej Robida ter nizozemska kardiotorakalna kirurga Tjark Ebels in Mark Hazekamp, je z izrednim strokovnim nadzorom nad programom začela julija lani. Mednarodne strokovnjake na tem področju je v komisijo imenovala Zdravniška zbornica Slovenije, kateri je izvedbo strokovnega nadzora naložilo ministrstvo za zdravje, in sicer po vseh zapletih, ki so se vrstili po spremembah v programu otroške srčne kirurgije.

Poročilo o nadzoru nad otroškim kardiokirurškim programom v UKC Ljubljana za obdobje 2007-2014 je Zdravniška zbornica Slovenije prejela 13. julija. Prevedeno poročilo so naslovili na vse v nadzor vpletene stranke, ki so imele 15 dni časa, da podajo pripombe na poročilo. Šele, ko bo te pripombe obravnavala zdravniška zbornica, bodo poročilo tudi uradno predstavili javnosti.

Zgodba okoli otroške srčne kirurgije dolga in zapletena

Vse skupaj se je začelo konec leta 2007, ko je UKC Ljubljana po odhodu kirurga Vladimirja Sojaka ostal brez otroškega kardiokirurga. Takrat so v Ljubljano pripeljali gostujočega izraelskega kirurga Davida Mishalyja. V začetku leta 2012 je prišlo v javnost, da je UKC Ljubljana Mishalyju v štirih letih za operacije izplačal skoraj 1,3 milijona evrov bruto honorarjev. Pozneje so njegove honorarje znižali. Mishaly naj bi v dveh letih moral tudi izobraziti dva slovenska kardiokirurga, a se to ni zgodilo. Eden od kirurgov je bil Janez Vodiškar, ki je zaradi nesprejemljivega načina dela leta 2012 odšel v nemški Aachen, drugi pa je bil slovenski kirurg Robert Blumauer. Konec leta 2013 je 10 zdravnikov (dva kardiologa in osem intenzivistov) iz etičnih razlogov zavrnilo nadaljnje sodelovanje pri kardiokirurškem zdravljenju bolnikov (podpisali so ugovor vesti). Vodstvo kliničnega centra je naslednje leto prekinilo sodelovanje z Mishalyjem, kirurg Blumauer pa je zaradi pritiskov dal odpoved.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mi23
23. 08. 2015 14.30
-1
Naravna selekcija vedno deluje.
Ajmomali
23. 08. 2015 05.21
+8
Ja kje pa je bila ta komisija v sestavi " kardiovaskularni kirurg Igor Gregorič, Metka Derganc in Andrej Robida ter nizozemska kardiotorakalna kirurga Tjark Ebels in Mark Hazekamp" preden je začel pri nas delat David Mishaly . Če je res kaj na tem, bi moral UKC njegov način zdravljenja ugotavljati preden so z njim sklenili pogodbo in ne post festun ! In zdaj umažejo ime še slovenskemu kirurgu Robertu Blumauerju. To je zelo neodgovorno.
NoviceResnice
22. 08. 2015 16.14
+0
Uničeno zdravstvo....... Milojka pa še kr dela program prestrukturiranja in razmišlja.....
prašek
22. 08. 2015 16.17
+1
Saj boste zdaj VI prevzeli . Kdaj boste zmagali na volitvah ???? Vsak , ki ima pet minut časa .......... etc !!!
prašek
22. 08. 2015 16.09
+1
Pa en lep dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
NoviceResnice
22. 08. 2015 16.12
-2
No uni trije k še niste pocrkal zahvalte se...kje je vljudnost....hvala enako a vas partija ni kulture naučile...
prašek
22. 08. 2015 16.15
+2
Kaj je partija učila, je razvidno pri Ivanu . Jaz pa z partijo nisem imel nič !!!
prašek
22. 08. 2015 16.08
+1
Jaz osebno sem mišljenja, da to poročilo sploh ne bi smelo priti v javnost . Spet odpira , morebiti že malo zaceljene rane staršev , ki so jim otroci iz kakršnegakoli razloga umrli !!!!! Povrhu pa mislim tudi , da mi kot laična javnost ne moremo bit kompetentni za odločanje o krivdi . Jaz sem imel nekaj izkušenj z zdravniki , pa jih lahko samo pohvalim in se jim zahvalim !!!!!!!
NoviceResnice
22. 08. 2015 16.12
-3
Tone 12345
22. 08. 2015 14.36
+1
Zdravstvo je zelo zahtevna zadeva in ne obtožujte zdravnike za napake,ki se zgodijo vsakemu človeku na vseh področjih in včasih tudi banalne na kar tudi strokovnjak ne more vplivat!!žal je tako in motiti se je človeško!!!brez izjem!!!!
Tone 12345
22. 08. 2015 14.38
+3
Pa naj bo to pilot,kirurg,predsednik ali pa mehanik!!
DEPE
22. 08. 2015 15.19
+2
Čudno da se vedno zmotijo pri navadnih ljudeh ne pa pri Bavčarju,Zidarju,Kučanu.......bi nam naredili oslugo
NoviceResnice
22. 08. 2015 14.15
-3
Naslov pove vse: V SEDMIH LETIH SO LEVAKI USPELI UNIČITI CELO ZDRAVSTVO...... ITAK VSE JASN IN NIČ KR NE BI VEDL
M_teorija
22. 08. 2015 13.27
+7
TTo poročilo dokazuje kako smo z zamenjavo političnega sistema zavrgli tudi tisto kar je bilo v prejšnjem sistemu dobro, predvsem socialni čut do sočloveka. Žal se je ta asocialnost, brzčutnost in brezsrčnost zažrla vse vse pore našega življenja. Ljudje smo postali le še predmet obravnave, le statistične številke in nepotreben strošek kapitalističnega načina razmišljanja, kjer se govori le še o konkurenci . Kakor, da smo si ljudje v družbi le še antagonisti!?
Ajmomali
22. 08. 2015 13.53
-1
M_teorija, zelo, zelo se motiš. V prejšnjem sistemu si ne bi nihče upal niti čivknit nekaj takšnega, kaj šele napisat. Če veš, da takrat človek ni smel niti vsakega vica povedat.... da ti je lahko sledil zaradi tega tudi zapor, potem je s tem povedano vse.
Super Huey
22. 08. 2015 14.03
+1
M teorija je dobro plačan del aparata in se mu ne sanja kako je delat na tržišču dela. Državni uslužbenci živijo svoje mokre sanje....s tem da so zafurali državo...
M_teorija
22. 08. 2015 15.17
+2
sabinol# # Saj nisem favoriziral prejšni sistem, le želim, da v sedanji sistem vtkemo človečnost. Da bo boljši, po meri človeka!# Ti Super pa ne nabijej kr nekej!
DonDonDan
23. 08. 2015 06.26
-1
Ja, včasih se je partija kot monopolni gospodar trudila tudi na področju "človeške topline", da so se tkali pravi medsebojni odnosi. Ker nasmeh nič ne stane. Ampak danes ista partija, reorganizirana v mafijo, počne ravno nasprotno, ker demokracija pač ni njen najljubši sistem.
mbtk123
22. 08. 2015 13.07
-1
P----eta maf-ja v belem
Ajmomali
22. 08. 2015 13.19
-2
a to je vse, kar znaš napisat? Ja pa si res inteligenten.
dragson
22. 08. 2015 12.03
+6
Ko bodo tile beli bogovi kot se imenujejo enkrat sa svoje grehe odgovarjali bi bila slika drugačna.
BlackLotuss
22. 08. 2015 11.37
-2
a kdo ve kej se da dobiti to 150 stransko poročilo?
Ajmomali
22. 08. 2015 13.21
+1
Brez pomena. Ne boš ga razumel, ker še slovenščine ne obvladaš.
Super Huey
22. 08. 2015 11.19
+20
Tole je razultat efekta celotne naše države elite, plemstva v JU/JS...katerim delavec šenkuje 85% prigarane plače prek davkov! Iz leta 91 (60 000zaposlenih) ste se do danes razširili na 250 000. V dobi interneta in računalnikov. Ne rečem, tisti na podnu delajo....reševalci, strežnice, hišniki, kuharice itd itd....ampak VEČINA (politiki, bankirji, svetniki, svetovalci, birokrati, zaposleni po ministrstvih, SODNIJA...občinarji itd itd itd) je pa skorumpirana in specializirana za nedelo. In potem nas mediji filajo da je NATO kriv, da so Jenkiji krivi, da je EU kriva, da so mali zeleni krivi....jok brate, odppade. Se je nabralo toliko ološa v sistemu da bo enkrat fajn počilo. Zaenkrat nas aparat še fajn deli med leve in desne ter uspeva....edina realna delitev pa bi bila...kdo prispeva v proračun in kdo je plačan iz njega! Sramota...iz tujine je morala prit preverka....jasno, ko pa je pri nas vse skorumpirano, prepleteno, povezano in sprevrženo! SRAM NAJ VAS BO!
grotar
22. 08. 2015 11.29
+5
M_teorija
22. 08. 2015 15.33
-1
Niso sporne sposobnosti in zmožnosti, ampak odnos!?
Kapitol
22. 08. 2015 10.55
+5
Človek najprej ne more verjeti, da se tole dogaja v evropski državi sredi evrope. Ko pa pomisliš, da se to dogaja v državi, ki jo že desetletja upravlja ena in ista opcija, pa stvari niso več tako nenavadne, prej običajne. Pa tudi volilci si očitno želijo take države še naprej. Pa brez skrbi, ti vaši voditelji in njihovi otroci, se zdravijo v tujini.
Uporabnik599200
22. 08. 2015 10.39
+3
In kje je zdaj ta žid ki ste (smo) mu plačevali miljone??? Itak uživa v lahko pridobljenem denarju... crko da bog da
Burt
22. 08. 2015 10.31
+16
Primer Danilo Tuerkec je odšel k zdravniku v Avtrijo bal se je slovenskega zdravstva ki nima pojma kaj počne. Za smrti malih ljudi tako ne bo odgovarjal nihče.To je mafija v belih haljah ki nikoli nič ni kriva. V bolnicah dajo 100 milijard za vodovod a slovenska policija se posveča lovu na mladino ki prekorači hitrost na cesti za 15 kilometrov
metzel
22. 08. 2015 10.22
+0
obdobje 2007-2014 Od 553 otročkov umrlo 16 otrok =2,89%. Brez operacije je vsaka srčna napaka slej kot prej smrtna. 2,8% smrtnost pri tako velikem številu operiranih otrok se ne zdi slab rezultat. Nikjer ni možno, da bi bila smrtnost 0%. Potrebna je primerjava z drugimi centri.
metzel
22. 08. 2015 10.54
-1
Npr. smrtnost pri enoprekatnem srčku (operacija po Norwoodu) je 12-15%.
metzel
22. 08. 2015 10.55
+1
poguglaj Heart Surgery Survival Rates by Type of Procedure
Ariaxx
22. 08. 2015 09.36
+7
kriminal v našem zdravstvu na vseh področjih!!! Samo kradli bi in si polnili žepe, za paciente jim ni popolnoma nič mar. tudi za nemočne malčke ne! Hipokratova prisega je le pesek v oči. Mafija. Kdor se upira takemu načinu, ga pa onemogočijo in diskreditirajo, tako da nam najboljši odhajajo v tujino, mker ne zdržijo pritiska, barabe pa ostajajo.
DonDonDan
22. 08. 2015 09.48
+3
Eni so pač Hipokrata zamenjali za Hipokrita !!!!
Uporabnik113089
22. 08. 2015 10.01
+26
Ne mi še ti tako kot Kuštrin, o begu možganov v tujino! Zakaj nihče ne objavi podatka koliko izkušenih zdravnikov odide v tujino? To da se mladi zdravniki odpravijo v tujino je popolnoma normalen pojav: star si 27 let, študiral si 9 let, živiš pri starših, imaš od nič do tri mesece delovnih izkušenj, imel bi 4.000 eur. netto plačo, hočeš napredovati....Pri nas se to ne da. Na pol impotentni starčki so na vseh položajih v zdravstvu. So primariji in profesorji , ki hkrati: vodijo po 2. bolnišnice, predavajo na 5 fakultetah, delajo na 4. državnih klinikah, sledi še popoldanska obrt, svetujejo še pri nakupih opreme in še in še... Če bi analiziral njihove prihodke, bi kaj hitro prišel do zaključka da ima za njih dan natanko 286 ur. DURS se pa itak ubada le z neplačniki dohodnine, ki državi dolgujejo povprečno 87 eur.......
grotar
22. 08. 2015 11.31
+5
Uporabnik113089
22. 08. 2015 09.33
+25
Druga Švica je v pičlih 25 letih zapičkala vse kar so stoletja in stoletja gradili..... Slovenija zgodba o uspehu.....
Super Huey
22. 08. 2015 11.20
+9
Tole je razultat efekta celotne naše države elite, plemstva v JU/JS...katerim delavec šenkuje 85% prigarane plače prek davkov! Iz leta 91 (60 000zaposlenih) ste se do danes razširili na 250 000. V dobi interneta in računalnikov. Ne rečem, tisti na podnu delajo....reševalci, strežnice, hišniki, kuharice itd itd....ampak VEČINA (politiki, bankirji, svetniki, svetovalci, birokrati, zaposleni po ministrstvih, SODNIJA...občinarji itd itd itd) je pa skorumpirana in specializirana za nedelo. In potem nas mediji filajo da je NATO kriv, da so Jenkiji krivi, da je EU kriva, da so mali zeleni krivi....jok brate, odppade. Se je nabralo toliko ološa v sistemu da bo enkrat fajn počilo. Zaenkrat nas aparat še fajn deli med leve in desne ter uspeva....edina realna delitev pa bi bila...kdo prispeva v proračun in kdo je plačan iz njega! Sramota...iz tujine je morala prit preverka....jasno, ko pa je pri nas vse skorumpirano, prepleteno, povezano in sprevrženo! SRAM NAJ VAS BO!
Skunk Works
22. 08. 2015 14.19
-5
Tudi ta delitev kdo prispeva v proračun bi bila zelo podobna tisti levi desni, Levi so si po drugi vojni razdelili vse položaje in državne službe kot "zmagovalci". Potem pa so se notri samo še širili, tam zdaj delajo cele žlahte, Kam je vse skupaj pripeljalo vidimo
Blaška
22. 08. 2015 09.16
+9
BANDA ! za dokazovanje svojega ega uporabljajo otroke, ki so potrebni takojšnjega zdravljenja ; )))
METKA102
22. 08. 2015 09.14
+15
Kje so zdaj tisti, ki se organizirajo in protestrirajo "za otroke gre". Naj zdaj stopijo skupaj, če jim je res kaj do otrok. sicer pa, kako je sploh možno kaj takega? Mi smo plačevali šolanje teh zdravnikov, mi jih plačujemo, da se zdaj spreminjajo v mo...e. Še vedno "zravijo" ali jim je to prepovedano?
Blaška
22. 08. 2015 09.17
+5
samo prazno blebetanje, da so trenutno všečni ; )))
Covidus
22. 08. 2015 09.19
+7