Slovenija

Glasovali za pomoč mladim brezposelnim

Ljubljana, 15. 07. 2013 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ena od novosti interventnega zakona je pomoč mladim, ki so brezposelni. Delodajalec, ki bo za nedoločen čas zaposlil mladega delavce, bo dve leti oproščen plačila prispevkov zanj. Zakon pa tudi omejuje najvišje izplačilo porodniškega nadomestila.

Poslanci so s 54 glasovi za in štirimi proti sprejeli zakon o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva in s tem zaključili redno julijsko sejo.

Po danes sprejetem dopolnjenem predlogu zakona bodo delodajalci, ki bodo za nedoločen čas zaposlili mlajšega od 30 let, za prvi dve leti oproščeni plačila prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in zavarovanje za primer brezposelnosti. Ukrep se bo nanašal na čas od 1. novembra letos do konca leta 2014.

Mladi naj bi po novem lažje prišli do službe.
Mladi naj bi po novem lažje prišli do službe. FOTO: Thinkstock

V skladu z varovalkami, ki jih vključuje v četrtek potrjeno dopolnilo pristojnega odbora, bo do spodbude upravičen delodajalec, ki zadnje tri mesece pred zaposlitvijo mlajšega delavca ni začel postopka za odpoved pogodbe o zaposlitvi oz. ni odpovedal pogodbe delavcem iz poslovnih razlogov. Delodajalec tudi ne bo smel imeti blokiranega transakcijskega računa 30 ali več zaporednih dni, v zadnjih šestih mesecih pred zaposlitvijo mlajšega delavca pa bo moral redno izplačevati plače in plačevati prispevke.

Sprejeti zakon omejuje tudi najvišje izplačilo porodniškega nadomestila, tako da ne more biti višje od dvakratnika povprečne mesečne plače v Sloveniji, ki znaša okoli 2800 evrov bruto. Po oceni ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo določba zajela približno 100 žensk. Ukrep bo veljal od 1. avgusta letos do vključno leta, ki sledi tistemu, v katerem gospodarska rast preseže 2,5 odstotka bruto družbenega proizvoda (BDP).

Novela, ki omejuje pravico do vključevanja v javna dela, skozi sito DZ

Državni zbor (DZ) je z 52 glasovi za in štirimi glasovi proti sprejel novelo zakona o urejanju trga dela. Glede na danes sprejeto novelo se bodo v javna dela lahko po novem vključile le dolgotrajno brezposelne osebe, to so osebe, ki so v evidenci brezposelnih neprekinjeno prijavljene več kot leto dni.

Vključitev bo prostovoljna, v času opravljanja teh del pa bo veljalo polovično mirovanje denarnega nadomestila za čas brezposelnosti, kar pomeni, da se bo prejemniku denarnega nadomestila v primeru, če bo v javna dela vključen 12 mesecev, šest mesecev štelo, kakor da bi dobival nadomestilo.

Koalicijski poslanci menijo, da je omejitev javnih del na dolgotrajno brezposelne pomembna zaradi njihove vnovične delovne in socialne vključitve.
Koalicijski poslanci menijo, da je omejitev javnih del na dolgotrajno brezposelne pomembna zaradi njihove vnovične delovne in socialne vključitve. FOTO: Thinkstock

Opozicijski poslanci so sicer opozarjali, da je omejevanje pravice do vključitve v javna dela na dolgotrajno brezposelne v času, ko brezposelnost, ne le da ne upada, temveč je v nevarnosti, da bi še narasla, nesmiselno. Problematizirana je bila tudi pravica do prostovoljne odločitve glede vključitve v javna dela. To namreč po mnenju nekaterih ni v skladu s stanjem na trgu dela. Mnogim naj bi se namreč bolj splačalo prejemati nadomestilo za brezposelnost kot delati.

V koaliciji so medtem vztrajali, da je omejitev na dolgotrajno brezposelne pomembna zaradi njihove vnovične delovne in socialne vključitve. Dolgotrajna brezposelnost naj bi ljudem povzročala psihične težave, na ta račun pa tudi bolezni. Prepričani so tudi, da mora biti vključitev v javna dela svobodna odločitev posameznika, ne pa dolžnost.

Danes potrjene spremembe se nanašajo tudi na začasna in občasna dela upokojencev. Ukinjajo namreč 25-odstotno dajatev od dohodka za opravljeno delo, ki izhaja iz zakona, ki ureja poseben davek na določene prejemke in se sicer denimo nanaša na delo preko avtorske pogodbe ali podjemne pogodbe. Skupaj s 25-odstotno dajatvijo iz zakona o urejanju trga dela in drugimi prispevki so bila namreč začasna in občasna dela doslej obremenjena okoli 60-odstotno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spinjel
16. 07. 2013 10.56
Nekaj časa že velja subvencija za eno leto delodajalcu, ki zaposli brezposlenega za nedoločen čas. A kaj ko zavod napotuje na ta delovna mesta le svoje izbrance in izzsiljuje delodajalce, da če ne vzamejo le tega, ne bo subvencije. Isto je z novimi programi za usposabljanje na delovnem mestu. Za zjokat ta država!
Sistemskakorupcija1
16. 07. 2013 09.53
+4
JA, PO DRUGI STRANI PA BODO UZAKONILI NEPRAVILNOSTI V ZVEZI Z NEZAKONITO DOLOČENIMI PLAČAMI!!!! PREBERITE, SICER TEMA NI RAVNO PRAVŠNJA, A VSEENO. KO SE ODPRE KAK ČLANEK NA TO TEMO, OBJAVIM ŠE TAM. BANDA POKVARJENA, LOPOVSKA!!!! (1) Ne glede na določbe drugega, tretjega in petega odstavka 3. a člena se v primeru ugotovitve nepravilnosti v višini plače, določene ob prehodu v nov plačni sistem, razlika preveč ali premalo izplačane v obdobju od prvega izplačila plač po ZSPJS do meseca odprave nepravilnosti ne vrača. (2) Z dnem uveljavitve tega zakona se postopki pri delodajalcih za vračilo preveč ali premalo izplačanih plač v zvezi s prehodom na nov plačni sistem (prevedbo), sproženi na podlagi tretjega odstavka 3. a člena Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 108/09 - uradno prečiščeno besedilo, 107/09-odločba US, 98/09-ZIUZKG,13/2010, 59/10, 85/10, 94/10-ZIU in 107/10, v nadaljnjem besedilu ZSPJS), ustavijo. O ustavitvi postopka izda delodajalec obvestilo. (3) V primerih iz prvega odstavka tega člena morajo delodajalci umakniti tožbe, v katerih sodba do uveljavitve tega zakona še ni bila izdana. (4) Novi postopki na podlagi 3. a člena ZSPJS za vračilo preveč izplačanih plač v zvezi s prehodom na nov plačni sistem se ne uvedejo. (5) Javnim uslužbencem, ki so v primerih iz 1. odstavka tega člena že vrnili preveč izplačane zneske plač oziroma del preveč izplačanih plač, se le ti povrnejo v roku enega leta od uveljavitve tega zakona. 20.člen (ohranitev plačnih razredov) (1) Javni uslužbenci obdržijo plačne razrede pridobljene do uveljavitve tega zakona. (2) Javni uslužbenci, ki so pred uveljavitvijo te spremembe pridobili višji plačni razred, kot ga je mogoče z napredovanjem v plačnem razredu pridobiti na delovnem mestu oziroma v nazivu na podlagi tega zakona, obdržijo višje plačne razrede.
zemljemerec
16. 07. 2013 08.36
+3
Analfabeti se igrajo zakonodajalca, saj ni čudno da gre vse k vragu. Recept pa je tako enostaven. Delo bi moralo biti obdavčeno z 10% in dovoljeno vsem ljudem od 16 leta dalje...oglaševanje v medijih bi moralo biti dostopno vsem državljanom z dav.št. Trg dela je potrebno odpreti in ne omejevati z obveznim s.p. za sezonsko delo.
Terezinka
16. 07. 2013 11.11
+1
Pojdi ti nekam drugam s takimi idejami. Povej kje je sociala ob tvojih idejah. Kaj bo, ko boš obnemogel, kdo bo skrbel za tvoje starše, kaj bo s tistimi, ki samostojnega življenja niso sposobni
jutranjisij
16. 07. 2013 06.40
+8
Narobe svet, ta Slovenija. Starejši so močno izčrpani in vse slabšega zdravja, mladi pa brez služb. Pri 56. letih starosti bi morali ljudje iti v penzije, mladi pa namesto njih v službe, saj bodo tudi produktivnejši. Pri nas pa delovno dobo podaljšujejo, saj so čisto znoreli, razen če je cilj imeti močna pogrebna podjetja in onkološke oddelke.
Terezinka
16. 07. 2013 11.16
-1
No ravno tistih 56 let ne vem kje si našel. Potem je tu še dejstvo, da nekdo, začne delati s skoraj 3o leti res ne more z manj kot 30 leti dela v penzijo. V penziji pa ne moreš biti več časa kot delati. Delovna doba se normalno mora podaljšati tudi, če tudi meni to ne paše. Zanima pa me, če ti, verjetno upokojenec) veš koliko % plače bi dobil danes, če se s 56 leti upokojiš? Ti povem jaz, s skoraj polno doba nekje 60%
jutranjisij
17. 07. 2013 06.30
Tempo v večini služb je danes absolutno prevelik, da bi ljudje zdržali 30 let delovne dobe in ostali količkaj zdravi. Morebiti pri vas ni tako, Terezinka. Potemtakem spadate med bolj redke srečneže, kjer se v službi in za službo nikakor ne "pretegnete". Nekateri moramo delati tudi marsikatero noč in med vikendi (vse to ni plačeno), se neneneho samoizobraževati z novostmi in to iz tujih virov, razvijati, da (še) lahko ostajamo v službah. Avtomatizacija in IKT sta že in še bosta bistveno spremenila način in vrsto človeškega dela, potemtakem vsaj nekoliko premislite, Tereznika. Povrhu vsega glejte na učinek oziroma delovne rezultate, ki jih dosega človek, povsem izgorel in z vse slabšim zdravjem, hkrati pa so mladi, polni moči in volje do dela, brezposleni. Morebiti vi lahko delate kakšno simpl in nestresno delo in imate čas med službo pisati modrosti po portalih...
Puppupapa
16. 07. 2013 06.33
+9
NAJPREJ NAJ GOSPODARSTVO ZRIHTAJO!!!!! KAJ MI POMAGA ZAKON KO PA NI NIČESAR VEČ?!!!!! preostane nam samo životarjenje ali upor na globalni ravni...
Angela Franko
16. 07. 2013 06.27
+2
zanima me kako je z regresom upokojeniškim ???? kar naenkrat je vse tiho pa menda ja ne rešujejo spet upokojenci ????
zemljemerec
16. 07. 2013 08.41
+3
denar potrebujejo parlamentarci in stranke za svetovalce in pisce referatov, ki jih berejo na sejah...samo 2 milijona € za prestiž.
Biofanatik
16. 07. 2013 04.57
+2
Treta SV bo rešila probleme na Svetu. Amen!
Puppupapa
16. 07. 2013 06.37
+4
ne bo jih rešila.... krog se bo obrnu.... spet bomo prišli do preprostih lovcev in nabiralcev, od najenostavnejših ureditev pa do kapitalizma... in spet okrog.... vmes pa nešteto vojn, sporov in zla.... človeštvo je bolano. dokler zemlje ne skruši kakšen meteorit ali nas požre sonce bomo mel probleme sami s sabo... k eni loleki no...
zemljemerec
16. 07. 2013 08.43
lepše bi bilo, če bi nas bilo 1/2 manj...
Puppupapa
16. 07. 2013 12.44
+1
naravna selekcija mogoče?bolezni, dedne okvare, splav, evtanazija,.... vojne ne rabiš... samo malo bi morali pustit naravi da nas spuca ne pa da vzdržujemo vse, ki niso zmožni sami funkcionirat...
simple_mind
16. 07. 2013 04.23
+7
Koliko časa bomo še gledali izrojen državni aparat in totalno nesposobna vodstva ?
zemljemerec
16. 07. 2013 08.44
+3
dokler boste Slovenci imeli politiko za poklic in funkcionarje do upokojitve v DU.
498983
16. 07. 2013 01.52
+20
Mladim zdaj kar naenkrat vse, a tistim 29+ pa nič? Samo zato ker se mladi oglašajo, ostali pa so tiho??? KAKO PROSIM?! Dol s to vlado, samo škodo dela!!! Tudi ostali rabijo zaposlitev!!!!!
simple_mind
16. 07. 2013 04.22
+5
Ja, sramota SLO. Enostavno, zaposlitev, produktivno delo in denar potrebujemo vsi. To, da se pa "ostali" ne "oglašajo", je pa fenomen, ki ga lahko razumemo samo z Butalami in Butalci.
Rossi 46
16. 07. 2013 04.22
+5
Pozorno preberi kaj se šteje kot mladi do 30 let,a pod pogojem da še ni koli ni dela tako veleva zakon,torej če tudi si star samo 22 pa si kje delal pa čerav za določen polovični delavni čas več delodejalec ni upravičen do te subvencije- Kajti moj nečak,ki je delal v MLM preko pogodbe kot začasni delavec,ker je nadomeščal ni upravičen do te subvencije.Tale zakon pa stopi v veljavo s 1.avgustom letos.Katera pa te ima porodničke več kot 1100 v sloveniji? Odg.je poslanka PS če me spomin ne vara so njen podpis kopirali trenutno pa se imena ne spomnim vem le da je res Blondtna P.p Župevc.M nisem pa siguren!!!! Ki je v slabih 4 letih menjala 43 stranke od LDSdo SD in pristala pri PS ima pa le 35 let in 4 leta delavne dobe kot novinarka
LordOfWar
16. 07. 2013 04.27
+0
to je bedno res.Dela je velik sam mladiči ne bodo poprijeli za kramp ali šli v fabriko kot smo in so nekateri ! Naj dajo delo prvo tistim, ki ga iščejo ze kar nekaj casa oz imajo veliko vec izkusenj kot tem mladičem.Dost je takih ja da pokazejo papir pa ne vem kaksne sole koncane,...doktorat,magisterij pa ekonomski tehnik al kaj ze je ko pa je potrebna praksa gledajo k tele v vrata
Angela Franko
16. 07. 2013 06.29
-1
mislim da so kar zadovoljni z tem kar dobijo brez dela ,zakaj so tiho ?????? če nebi imeli za preživetje nebi bili tiho !!!!!
concord
16. 07. 2013 01.16
+12
no ja ... zdaj bodo 2 leti podpirali zaposlovanje mlajših od 29 let ... posledično bo naraslo število nezaposlenih nad 30 let ... pa bodo potem podpirali tiste ... in tako se lahko vrtimo v krogu v nedogled. Ping-pong.
simple_mind
16. 07. 2013 04.24
+2
Pač genialna država, veleumno vodstvo, geto, mi pa kar gledamo in nič.
srecnii
15. 07. 2013 23.36
+16
2 let sem že brezposelen s srednjo šolo, zakaj sem brezposelen, poslal sem že kakšnih 300 ponudb, 2-3x je že bila pregledana ponudba in CV. Nikjer pa me ne vzamejo, ker nimam izkušenj, zato raje vzamejo nekoga, ki jih ima. Sram je pa lahko tiste, ki govorijo, da smo mladi lenuhi, nesposobni in polom za današnje čase. Ampak tud oni se lahko znajdejo v takem položaju, potem takem bodo tud oni lenuhi k ne bodo dobil po 1 leto zaposlitve. Danes, jutri zaposlen, čez 1 teden odpuščen.
Darth Sidious
16. 07. 2013 02.18
ptuj?anka
15. 07. 2013 23.12
+5
kaj to se njim zdi spodbujanje gospodarstva, rast zaposlenih ipd? meni ne! Mogoče pa sem nisem tako pametna kot vrli politiki... bruh bruh, kje živimo!
simple_mind
16. 07. 2013 04.27
+3
Vladajo genialci, ki z neizmernim intelektualnim naporom izumijo povišanje davkov in nove davke.
jedupan?pil
15. 07. 2013 23.04
+9
to se bo spet cel kup dnarja pokradl...
adminisrat0r
15. 07. 2013 22.59
-4
kakšen srednješolski nesposobnež nima kaj iskati pod mojo komando, pri 24 letih bi bil pa morda že kakšen vreden da mi je podrejeni in mi ne bo treba samo vsega popravljati za njim
pacifik12
15. 07. 2013 22.53
+6
Vidim zelo lepo nišo za nepotizen in klentelizem. Daš sina, sorodnika, VIP znanca na zavod za določen čas in pol zaposliš. Upam da so kake varovalke notr, da ne moreš vržt vse na cesto in zaposlit VIP.
simple_mind
16. 07. 2013 04.28
+2
JV SLOVENIJA
15. 07. 2013 21.37
+25
Strinjam se da mladi potrebujejo službe i prav je da jim se pomaga. Ampak i mi čez 40 rabimo službo. Kako da šolam sina če nimam službo.
jedupan?pil
15. 07. 2013 23.05
-4
Darth Sidious
16. 07. 2013 02.21
+2
appollyon
15. 07. 2013 21.16
+11
Samo da ne bodo te pomoči dobivali brezposelni nekih bogatašev in ljudi ki ta denar ne uporabijo za kriminal!
Angela Franko
16. 07. 2013 06.34
+0
Že spet pomoč ------------ ja delo jim naj dajo ,to ni pomoč to je podpiranje lenobe ,!!!!
Buena Vita
15. 07. 2013 21.02
+3
HJA,LOPOVI IN DROGA.PRODAJAKLCI
Le vkup uboga gmajna
15. 07. 2013 20.55
-19
Saj bi zaposlil mladega a kaj, ko so leni, brez delovnih navad in samo čaka kdaj bo malica in konec službe! Večino časa visijo na mobitelu, skrivaj hodijo na čik pavze...Nak, ne potrebujem takega delavca!
Buena Vita
15. 07. 2013 20.56
-8
kleopatra-1
15. 07. 2013 22.47
+9
ne meči vseh v isti koš. Osebno imam kot delodajalka z mladimi zelo dobre izkušnje, samo pravilno motivirati jih je treba. Nasprotno pa imam veliko slabše izkušnje s tistimi nad 50. kandidirala sem na razpisu 50+, pa skoraj nimam koga izbrati. Če pustim depesivno razpoloženje in neurejenost ob strani. ker to se da urediti, moram omeniti vsaj to, da so skoraj vsi začeli postavljati pogoje, kako bodo delali, že na razgovorih. Res imajo več izkušenj kot mladi, se pa mladi veliko hitreje učijo. Razpisala sem dve delovni mesti, prepričala pa me je ena sama oseba od 30-ih razgovorov. Tisto drugo osebo sem šla pa iskat med mlade.
srecnii
15. 07. 2013 23.41
+9
Radi bi dobil pridne delavce, ki bi vam delal po 10 ur in več na dan, sobote in tud nedelje za 550 evrov NETO...saj je tudi tako prav, da se mladi ne pustijo nategovat. Vrjetno vsak vpraša po BRUTO plači na razgovoru in ko sliši 800-900 evrov to pomeni okol 500-600 evrov NETO ga niti ne zanima in raje dela na črno potem dobi sigurno kakšnega jurja in več na mesec. Ajoj delodajalci, kje imate vi možgane, časi s 500 evri je minil že pred 10 leti, plača najmanj 800 evrov NETO pa bo morda še kdo delal. Potem takem bodo raje šli k sosedom tam se dobi po 1200-1600 evrov.
Le vkup uboga gmajna
16. 07. 2013 06.24
+2
Če bom hotel pridne delavce, ki mi bodo delali po 12 ur dnevno, bom kontaktiral agencijo, ki ponuja Makedonce! In ne mečem vseh v isti koš, ampak izjeme potrjujejo pravilo! Pri sosedih se pa raje pozanimaj kako in kaj, da ne boš prehudo razočaran! 1200 evrov? Ja, ampak delaš dodatne pol ure, da prineseš not malico, prevoza ne dobiš povrnjenega, tretirajo te pa slabše, kot pri nas šiptarje! Poskusi!
kleopatra-1
16. 07. 2013 08.10
+3
srecnii, s tem se pa popolnoma strinjam. za 560 neto ne moreš pričakovari, da bo nekdo dobro delal.
gjmgjm
15. 07. 2013 20.38
+51
Lepa hvala moja draga vlada! Ko sem končala študij zame ni bilo nobenih olajševalnih okoliščin. Zelo dolgo časa sem iskala službo in dobila vedno samo na projektu in za določen čas. Super je ker mi bo kmalu potekla pogodba in bom ravno čez trideset! V podjetju pa se že tako ali tako odpušča vse po vrsti. Kaj pa jaz potemtakem? Seveda rabijo mladi službe, ampak tudi tisti malo manj mladi jih rabimo! S tem zakonom ste nam odvzeli popolnoma vse možnosti! Razočaranje na razočaranje. Poleg tega naša kategorija "par let čez trideset" imamo že večinoma vsi otroke, kar se tiče služb pa tudi mi nismo in nismo bili nikoli v zavidljivem položaju.
spuko
15. 07. 2013 21.15
-20
gjmgjm
15. 07. 2013 21.38
+22
Pa brez skrbi, sama že rihtam papirje, da jo popiham od tu. Predvsem zaradi vlade, ki nas tunka in tudi, zaradi takih kot si ti spuko. Na srečo sem v tujini zaželena, zaradi 20 let izobrazbe, ki ste mi jo tukaj plačevali. Pa verjemite mi, da je nekje ta izobrazba zelo cenjena. Pa otroci tudi! Hvala bogu, da mojim otrokom ne bo treba živeti v deželi spukotov. Sicer sem ponosna Slovenka in bi si želela ostati tukaj, ampak očitno nam ni pomoči. Katastrofalna vlada in dragi moji spuko in ostali skupo misleči, mi dajete misliti, da nima več smisla vztrajati. Ni mi tudi vseeno za vse ostale moje "letnike", ki so v mojem položaju in nimajo možnosti, da odidejo od tu. Pa NE NE, večina niso leni! Predvsem gre za mlade, poštene ljudi, ki pa so žal brez vez in poznanstev.
sabintza
15. 07. 2013 21.56
+9
Marjetka, te čisto razumem... Tista "izgubljena generacija" o kateri se piše smo mi- nad 26 let. Tisti, katerim nameravajo pomagati, sedaj krize sploh ne občutijo. Mi okrog-tridesetleniki bomo pa padli skozi. Srečno v tujini- tudi meni se zdi to edina možnost. Zelo imam rada Slovenijo- naravo in ljudi- ampak še raje imam sebe in svoje življenje.
498983
16. 07. 2013 01.39
+2
gjmgjm, se povsem strinjam!!!! Kaj so s tem naredili, en velik DREK! Kje je tu enakopravnost, tistih ki so 30 so vzeli vse možnosti!!!!