Slovenija

Novi davčni noveli, ki sta 'dobri iz okoljskega kot gospodarskega vidika'

Ljubljana, 31. 03. 2012 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V veljavo stopata noveli zakona o davku od dohodkov pravnih oseb in zakona o dohodnini. Noveli se nanašata na davčne olajšave za tovorna vozila in avtobuse z okolju bolj prijaznimi motorji.

Promet
Promet FOTO: Thinkstock

Noveli zakona o davku od dohodkov pravnih oseb in zakona o dohodnini podaljšujeta prehodno obdobje za uveljavljanje olajšave za nakup okolju bolj prijaznih vozil, tako da se bo lahko za leta 2011, 2012 in 2013 uveljavljalo olajšavo za investiranje v tovorna motorna vozila z motorjem, ki ustrezajo najmanj emisijskim zahtevam EURO V in za avtobuse z motorjem, ki ustrezajo najmanj emisijskim zahtevam EURO IV.

Noveli sta bili sprejeti zaradi upočasnjenega razvoja ekoloških motornih vozil. Lani namreč na trgu še vedno ni bilo mogoče kupiti tovornega vozila z motorjem, ki bi ustrezal najmanj emisijskim zahtevam EURO VI, kar je bil pred uveljavitvijo novel pogoj za uveljavljanje olajšave za investiranje. Enako dinamiko se na tem trgu pričakuje tudi v prihodnje.

Noveli predstavljata dvojček, ki se nanaša na isto olajšavo, pri čemer ena novela ureja olajšavo za pravne osebe, druga pa za samostojne podjetnike.

Poslanci so noveli brez pravih pomislekov sprejeli minuli teden. Večinoma so poudarjali, da sta dobri tako iz okoljskega kot gospodarskega vidika. Kot so spomnili, ju bodo posebej veseli avtoprevozniki.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Carmen42
01. 04. 2012 12.10
mislim... so pa modeli.... to novelo zakona smo v petek čakale kot zmešane..... do 12 ure je na uradnem listu pisalo- izide danes..... me smo zaključni račun oddajale v petek...nič novega v naši državi...sprejemajo zakone tik pred zdajci
Maxster
31. 03. 2012 12.12
+4
Kdaj boste pa odpravili najbolj diskrimatorni in kriminalni ukrep - določitev in plačilo DMV-a navezujoč se na ispust Co2 po prevoženem kilometru? Kaj avtobusi in tovornjaki kjub temu, da so Euro V ali VI - ne izpuščajo Co2 ??? Še vedno vsaj 2 ali 3x več na prevoženi kilometer, kot najmočnejši osebni avtomobili. Zakaj recimo Poljska, ki je ena od prvih postkomunističnih državže že pred leti uspela premagati svetovno krizo nima niti centa DMV, ne EU homologacije ? Zato ker jih je EU kaznovala! Le kdaj bo Slovenio???
BogiEmil
31. 03. 2012 09.38
+4
Dobr da bodo kmal borovnice ...
tali?ni tom
31. 03. 2012 21.02
je sveta ! in tako smo nekoč hoteli !sam jih ne boš nabiral po tujih gozdovcih ! ne plačaš davka od katastra ampak lastnik in iz tega sledi da nimaš pravice krast gozdnih sadežev po tuji zemlji ! jst da koga dobim jih bo nažlajfal v mojem gozdu ! socializma je konec od leta 91 ! in privatna lastnina s