Slovenija

Novi kompleti za prvo pomoč

Ljubljana, 17. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Vanda Levstik
Komentarji
0

Od 1. januarja leta 2005 bo v praksi zaživel pravilnik o kompletu prve pomoči za voznike avtomobilov in motorjev, v katerem je zdaj dokončno jasno, da bodo z novim kompletom morala biti opremljena le vozila, ki bodo pri nas prvič registrirana po prvem januarju 2003, za ostale voznike velja prehodni rok.

Novi komplet prve pomoči
Novi komplet prve pomoči FOTO: POP TV

V prvotni obliki pravilnika, ki je izšel konec septembra, smo lahko prebirali prav dlakocepske podrobnosti o novi škatli. Kaj pa bo z 940.000 avtomobili, ki že imajo imajo prvo pomoč, vse do danes ni bilo popolnoma jasno. Zato je dodatni pravilnik, sicer nekoliko pozno, pa vendarle, kot svoj prvi ukrep podpisal novi prometni minister.

"Uporabniki vozil registriranih do 1. januarja 2005 bodo morali uskladiti vsebino kompletov v svojih vozilih z zahtevami novega pravilnika v prehodnem roku treh let," pravi Bogdan Pezdirc z ministrstva za promet.

Janko Velkavrh,predsednik uprave Tosame
Janko Velkavrh,predsednik uprave Tosame FOTO: POP TV

Pri Tosami menijo, da bodo s tem ukrepom utrpeli veliko škodo, saj so pričakovali, da bomo do konca leta 2005 morali v vseh vozilih zamenjati pakete. Kot je povedal predsdnik uprave Tosame, Janko Velkavrh, so do danes že pripravili veliko število kompletov. "Z ureditvijo, kot je objavljena, pa se potreba po paketih bistveno zmanjšuje," dodaja. Tako so v Tosami že sprejeli sklep, da bodo morali odpustiti 128 ljudi, ki so jih dodatno zaposlili za izdelavo kompletov.

Reklamni plakat je po mnenju zveze potrošnikov zavajajoč
Reklamni plakat je po mnenju zveze potrošnikov zavajajoč FOTO: POP TV

Tosama je v teh dneh začela z obširno oglaševalsko akcijo, na zvezi potrošnikov pa menijo, da je reklama zavajujoča, saj se, po besedah Brede Kutin, predsednice Zveze potrošnikov Slovenije, Tosama v svoji oglaševalski akciji sklicuje na zakon na način, zaradi katerega potrošniki razumejo da gre za spložno obveznost. Janko Velkavrh meni drugače, saj pravi, da njihov oglas ne prejudicira tega ali zakon velja le za eno vozilo ali za vsa. Po njegovih besedah je oglas nevtralen. Če bodo tožili državo, se v Tosami še niso odločili. Sicer pa je prvotni pravilnik po hitrem postopku podpisala že prejšnja vlada.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou