Slovenija

FOTO in VIDEO: Žerjav: Gospodarska diplomacija spada pod gospodarstvo

Ljubljana, 13. 02. 2012 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Gospodarska diplomacija je pomembna za rast v Sloveniji, zato ta resor spada pod gospodarsko ministrstvo, je prepričan Žerjav. Ta resor je namreč na svojem ministrstvu želel obdržati Erjavec. Šušteršič je kot ključno izmed prvih nalog izpostavil dokapitalizacijo bank z zasebnim kapitalom.

Že v soboto, dan po potrditvi nove vlade v državnem zboru, je večina ministrov prevzela posle. Danes so sledili novi, jutri pa jih bodo zaključili.

Državne finance iz rok Križaniča v roke Šušteršiča
Državne finance iz rok Križaniča v roke Šušteršiča FOTO: Blaž Garbajs

Novi finančni minister Janez Šušteršič je danes ob prevzemu poslov od svojega predhodnika Franca Križaniča izrazil zadovoljstvo, da je poročilo o odprtih zadevah ministrstva manj obsežno kot poročilo o opravljenem delu. Med ključnimi ukrepi za rešitev nastale krize je Šušteršič izpostavil dokapitalizacijo bank z zasebnim kapitalom, zagotoviti pa je tudi treba, da na delovanje bank ne bo političnega vpliva.

Na vprašanje, kolikšen javni dolg prevzema nova vlada, je Križanič dejal, da je "od ponedeljka naprej javni dolg manjši, ker smo odplačali milijardo evrov obveznic". "Naš osnovni cilj je bil, da zagotovimo varno financiranje Slovenije v obdobju zaostrovanja dolžniške krize, in to smo uspeli narediti," je poudaril Križanič.

Glede morebitne odločitve za državno poroštvo pri financiranju izgradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj je Šušteršič dejal, da bodo zadevo na vladi preučili, vendar pa gre za predlog, ki so ga vložili poslanci, tako da vlada lahko samo pove svoje mnenje. "Bilo bi dobro, če bi se našla kakšna druga rešitev," je dodal novi finančni minister.

Vedno več izobražencev se izseljuje

Od svojega predhodnika Boštjana Žekša je posle prevzela edina predstavnica nežnejšega spola v vladi Janeza Janše, nova ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak.

Novakovi je posle predal Žekš.
Novakovi je posle predal Žekš. FOTO: NSi

Novakova se je po primopredaji zahvalila Žekšu za opravljeno delo in napovedala, da bo nadaljevala dobro prakso ter poskušala odpraviti obstoječe probleme. Kot je napovedala, se bo v prihodnosti sestala s predstavniki slovenskih manjšin v Avstriji, Italiji, na Madžarskem in Hrvaškem. Zavzela se je za krepitev sodelovanja z drugimi ministrstvi.

Žekš pa je izpostavil, da so med njegovim mandatom začeli več pozornosti posvečati tudi Slovencem, ki se izseljujejo danes. Gre predvsem za znanstvenike, kulturnike in gospodarstvenike. Teh izseljencev bo vse več, s tem pa bo Slovenija vedno več izgubljala, je opozoril Žekš in dodal, da se je nova ministrica strinjala, da je tu treba iskati nove poti.

Najprej se bo lotil reševanja zdravstvene blagajne

Sedmim nadomestnim poslancem, ki bi morali v DZ zamenjati poslance, ki so bili imenovani za ministre, bo DZ potrjeval jutri. Zvonka Černača bi moral zamenjati Vitoslav Türk, a se je mandatu odpovedal, zato ga bo zamenjala Patricija Šulin. Vinka Gorenaka bo zamenjal Ivan Pišek in ne Gregor Pivec, ki se je mandatu prav tako odpovedal. Radovana Žerjava bo zamenjala Jasmina Opec, Franca Bogoviča menja Roman Žveglič, Karla Erjavca pa Marija Plevčak. Namesto Ljudmile Novak v paralmentarne klopi prihaja Janez Vasle, namesto Andreja Vizjaka pa Damjana Petavar Dobovšek.

Novi minister za zdravje Tomaž Gantar je prevzel posle od svojega predhodnika Dorjana Marušiča. Gantar upa, da bo lahko z ekipo na ministrstvu tudi vnaprej delal tako dobro, kot je Marušič. Veseli ga, da je bilo v preteklem mandatu na ministrstvu za zdravje pripravljenega veliko dobrega, zato ve, da mu bo vsaj v začetku bistveno lažje. Glede predlogov zakonov zdravstvene reforme, ki jih je pripravil Marušič, a jih ni uspel izpeljati do konca zaradi padca vlade, pa je Gantar dejal, da bo besedila zakonov treba pogledati, ob tem pa verjame, da bodo lahko nekatere tudi sprejeli.

Novi minister se bo sicer najprej lotil reševanja zdravstvene blagajne, "da ne bi bilo kakšnih neprijetnih presenečenj proti koncu leta". Glede morebitnega sodelovanja z Marušičem v prihodnje je Gantar povedal, da so njegova vrata odprta in da se mora Marušič odločiti, kako bo nadaljeval: "To je stvar dogovora v prihodnjih mesecih." Marušič je odvrnil, da bo novemu ministru vedno na razpolago.

Žbogar zaupa Erjavcu, da bo ministrstvo ostalo v dobrem stanju

Novi zunanji minister Karl Erjavec je ob prevzemu poslov od svojega predhodnika Samuela Žbogarja napovedal, da večjih sprememb v slovenski zunanji politiki ne načrtuje, saj je, kot je poudaril, "v dobrem stanju".

Nasmejana ministra – novi Erjavec in stari Žbogar.
Nasmejana ministra – novi Erjavec in stari Žbogar. FOTO: Damjan Žibert

Žbogar je ob primopredaji poslov izrazil zadovoljstvo, da ministrstvo predaja v roke Erjavcu. "Veseli me, da danes predajam zunanjo politiko v dobrem stanju. Zunanjo politiko, ki je v miru sama s sabo, v miru z mediji, predvsem pa v miru s svojimi sosedi, uveljavljena in spoštovana v mednarodni skupnosti," je dejal. "Imam vse zaupanje v ministra Erjavca, da bo tako ali pa še bolje tudi naprej," je dodal. Erjavec se je Žbogarju zahvalil za njegov prispevek in dejal, da je slovenska zunanja politika v dobrem stanju.

Njegov prvi korak bo obisk sosed, najprej Hrvaške, nato Italije, Avstrije in Madžarske, saj so dobri in prijateljski odnosi z njimi izjemnega pomena, je dejal. "Seveda imamo z vsako sosednjo državo tudi nekaj odprtih vprašanj, vendar mislim, da bomo ta vprašanja lahko tudi ustrezno reševali," je prepričan novi zunanji minister. Dotaknil se je tudi procesa arbitraže za določitev meje s Hrvaško. Na vprašanje, ali namerava Slovenija zahtevati izločitev hrvaškega arbitra Budislava Vukasa, je odgovoril, da postopek o tem še teče, je pa po njegovem mnenju Hrvaška imela pravico imenovati svojega kandidata v arbitražno sodišče tako kot Slovenija. Obljubil je podrobnejšo razpravo o celotnem postopku v odboru DZ za zunanjo politiko.

Obljubil je, da v slovenski zunanji politiki "kakšnih večjih, radikalnih sprememb" ne bo. "Bom pa poskrbel za to, da bo slovenska zunanja politika še bolj profesionalna. Tudi najožja ekipa bo sestavljena iz izkušenih, profesionalnih ljudi," je obljubil. Erjavec je prejšnji teden ob imenovanju za nova državna sekretarja že izbral Igorja Senčarja in Boža Cerarja. Prvi je bil veleposlanik pri Evropski uniji, drugi pa pri zvezi Nato.

Gospodarska diplomacija pripada Žerjavu

Novemu ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovanu Žerjavu je posle predal Mitja Gaspari. V svoje roke je Žerjav dobil tudi gospodarsko diplomacijo, ki je trenutno pod zunanjim ministrstvom.

Gospodarska diplomacija se v skladu s koalicijsko pogodbo seli pod ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, je poudaril Žerjav. Znano je, da je to področje želel Erjavec ohraniti na ministrstvu za zunanje zadeve. Žerjav je pojasnil, da gospodarstvo ta vzvod potrebuje, saj v okvir gospodarske diplomacije spadata tako spodbujanje izvoza kot iskanje tujih investicij, ki pa sta ključnega pomena za gospodarsko rast v Sloveniji. Prav zato se Žerjavu zdi pomembno, da je to področje na njegovem ministrstvu in ne ''nekje daleč od oči''.

Žerjav težko ocenjuje, v kakšni kondiciji je ministrstvo, ki ga prevzema, saj v le nekaj urah ne more natančno pregledati gradiva, ki mu ga je predal dosedanji minister. Žerjav je za prihodnje dni napovedal pogovore s sodelavci, da se bo dobro seznanil z vsebino in stanjem področij ter ugotovil, katere so odprte zadeve, nato pa bodo začeli sprejemati odločitve.

Glede TEŠ 6 je povedal, da bi bilo negospodarno, da bi projekt, v katerega je bilo vloženega okoli 500 milijonov evrov, preprosto ustavili in tako pozabili na te milijone, ki bi se jim morda dodali še milijoni stroškov zaustavitve projekta, penali ipd.  Novega gospodarskega ministra so povprašali tudi o sporazumu Acta. Kot je dejal, je treba prisluhniti stroki, posameznikom, ki so proti sporazumu, in se potem odločiti. Dodal je, da se mora odločiti tudi Evropa, ta sporazum mora namreč ratificirati tudi Evropski parlament.

Med odprtimi vprašanji pa je Žerjav omenil področje intelektualne lastnine, sodelovanje države pri črpanju evropskih sredstev in državno pomoč podjetjem.

Žerjavu je popoldne posle predal tudi predstojnik službe za lokalno samoupravo in regionalno politiko Bojan Suvorov. Slednji je Žerjavu zaželel veliko uspehov, pri predstavitvi dela omenjene službe pa je izpostavil predvsem uveljavljanje nove paradigme regionalne politike in številne poenostavitve na področju evropske kohezije. Žerjav pa je ponovil, da je združitev vladne službe z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo modra odločitev.

Žiga Turk je v soboto posle prevzel na kulturnem ministrstvu, danes pa mu je posle predal še Igor Lukšič, dosedanji minister za šolstvo in šport, ki je v zadnjih mesecih opravljal tudi posle ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. 

Novi minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič pa naj bi primopredajo poslov, povezanih z okoljem, opravil v torek, medtem ko je kmetijski resor prevzel že v soboto.

Že v soboto je sicer vodenje notranjega ministrstva prevzel Vinko Gorenak, ministrstva za obrambo Aleš Hojs in ministrstva za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak. Novi minister za javno upravo in pravosodje Senko Pličanič je prevzel posle na javni upravi, pravosodju, kot tudi lokalni samoupravi. Novi minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač je prevzel posle, povezane s prometno politiko.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (303)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

motorrader
14. 02. 2012 12.27
+2
SEDAJ PA JE NAŠA VLADA POSTAKLA KAR NA ENKRAT ZELO "REALNA" IN ČRNOGLEDA. PRED VOLITVAMI PA SO BILI VSI OPTIMISTI, MI DELA SLABO:-)
motorrader
14. 02. 2012 12.25
+2
UBOGA NAŠA SLOVENIJA IN NAŠE GOSPODARSTVO. POD VODSTVOM NAŠE NOVE VLADE BOMO IZGUBILI/PRODALI ŠE TISTO MALO ZDRAVEGA GOSPODARSTVA KI NAM JE OSTALO. POJ JANŠO SO SE RODILI VSI TAJKUNI IN NE VIDIM, ZAKAJ BI TOKRAT BILO DRUGAČE
Jože Zaplati?
14. 02. 2012 11.05
+1
ŽERJAV TI PA GOSPODARSTVO ŽE RAZMIŠLJAMO, DA BOMO ŠLUI PO POTI BOSKAROLA PIPISTREL V TUJINI BOMO ODPRLI FIRME SAJ VEMO, DA NAM BODO ŠLI KOMISARJE BOLJ NA ROKE KOT PRELJUBI ZGUBLJENI SLOVENIJI
mamica55***
14. 02. 2012 08.44
-2
pravjo, da konzulat v murglah ukinjajo . . .
Nimivseeno
14. 02. 2012 03.25
+4
Dokapitalizacija bank z zasebnim kapitalom je iluzija. "The Federal Reserve System plača ameriško finančno ministrstvo na 20,60 $ na tisoč bankovcev - nekaj več kot 2 centa vsak - ne glede na njegovo nominalno vrednost. Federal Reserve Notes, mimogrede, so edina vrsta valute, ki se danes proizvaja za obtok. So izključno Natiskani s strani Urada državne blagajne za graviranje in tiskanje, in 20,60 $ na tisoč je cena odražena kot celotn stroškovna proizvodnja. Federal Reserve Notes so natisnjene v 01, 02, 05, 10, 20, 50, in 100 dolarjev apoenov le; ugotavlja, 500, 1000, 5000, in 10.000 apoenov so bili nazadnje natisnjen leta 1945 "Donald J. Winn, pomočnik. svet guvernerjev Federal Reserve Bank. "Ko ti ali jaz napiševa ček, mora biti na računu nek denar, da ga krije. Ko pa Federal Reserve Bank (FED) napiše ček, ni nobenega depozita, na katerem sloni ta ček. Ko FED napiše ček enostavno ustvari denar." - Boston Federal Reserve "Daj mi nadzor nad denarjem v državi in vseeno mi je kdo piše njene zakone." - Mayer Amschel Bauer Rothschild "Nekateri ljudje mislijo, da so Federal Reserve Bank vladna institucija Združene države. Niso državna institucija. So zasebi monopol, ki prežijo na ljudi iz Združenih držav Amerike v korist zase in za svoje tuje goljufe "- kongres Record 12595-12603 - Louis T. McFadden, predsednik odbora za bančni in Valuta (12 let), 10. junij , 1932 Bančnik: David Rockefeller 23 september 1994 "Sedanje okno možnosti, v katerem bi lahko zgradili resnično miren in soodvisnen svet, ne bo odprt za dolgo - Smo na robu globalne transformacije. Vse, kar potrebujemo je prava večja kriza in narodi bojo sprejeli novi svetovni red. " "Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič" Ralph Hawtrey, sekretar britanske zakladnice
mamica55***
14. 02. 2012 09.17
-2
ton ni iluzija, tatvom-F21 je treba nacionalizirat "prigarano premoženje", bomo hitro izplaval !
Nimivseeno
14. 02. 2012 11.58
+1
Zasebni kapital si ti mamica. Ali imaš denar, zato, da ga boš vložila v banko? Zakaj bi denar sploh vložila v banko, ker ti zagotovo ne bo prinesel donosa? V času krize, pa si lahko pogledaš kjerkoli, se vedno vlaga v zadeve, ki ne izgubijo vrednosti, kljub inflaciji ali propadu borze. Torej, to je zemlja in drage kovine. Fizične, ne na papirju napisane. Kos zlata bo tudi takrat nekaj vreden, ko bo evro propadel. Zaradi dveh razlogov zlato dobro dela. 1. inflacija, ki je sicer majhna, pa vendar. Zlato ne pozna inflacije. 2. Padec borznih tečajev, takrat se kapital prelije v varnejše naložbe. Večje povpraševanje pa poveča ceno pri enaki ponudbi.
gasper07
13. 02. 2012 22.38
+4
to so naši junaki, naši heroji... svetovni strokovnjaki na vseh področjih... Predlog... v 20. letih so si samo stolčke in ministrstva menjavali... torej so strokovnjaki na vseh področjih... zakaj toliko ministrov, če imamo lahko samo enega... sej ta obvlada vse! Za nič pametnega uredit na vseh področjih lahko postori en sam... Kakšna žalost.
proletarec1
13. 02. 2012 20.13
+8
Erjavec; to so bile zadnje volitve,na katerih, si pretental upkojence.Upam, da, te , čez 4leta, ne bo ne v vladi in ne v državnem zboru.
komarec
13. 02. 2012 20.34
+7
MERDE-AVE-MERDE
13. 02. 2012 19.50
+9
Žerjav pravi da ta vlada od ACTA ne odstopa - narod pa bo pokazal kaj si misli o vladi in o ACTA.
cyhlon
13. 02. 2012 21.32
+2
Tako je. S pomočjo Amerike bomo uvedli popolno represijo.
cyklon
13. 02. 2012 19.24
-6
Po anketah ima SD skoraj 10 procentov glasov tistih,ki bi jih ponovno volili. To lahko stori(ponovno voli zanje) samo degeneriranec.
cyhlon
13. 02. 2012 21.29
+0
jaz ne vem kako smo mi SDS iz volili Kje smo zavraga dobili glasove? So nam jih dali degeneriranci?
?ira?ira
16. 02. 2012 10.04
+1
SDS so volili pametni in šolani ljudje,edino tako bomo izplavali
cyklon
13. 02. 2012 19.23
-2
Ma,za en klinc prida so bili.Bivši!!
srebrnibreg
13. 02. 2012 19.49
+5
In še vedno boljši in predvsem bolj pošteni kot sedanji.
regall
13. 02. 2012 21.07
+0
cyhlon
13. 02. 2012 21.31
-1
cyklon
13. 02. 2012 19.22
-1
Po Širco je kultura doživela neverjeten razcvet,kenede??
cyklon
13. 02. 2012 19.21
-2
Kako je pa kaj z izgradnjo kontrolnega stolpa na letališču Cerklje ob Krki??
cyhlon
13. 02. 2012 21.30
-2
Kje pa mislite da bodo pristajali avioni s šverc orožjem?
MERDE-AVE-MERDE
13. 02. 2012 19.19
+8
Rupel in janša sta že 30 let na državnih jaslih ? Da.
MERDE-AVE-MERDE
13. 02. 2012 19.18
+4
Žerjav pravi da od ACTA ne odstopa ?! Super, anoni vas majo radi ; )
usi-glih
13. 02. 2012 19.11
+6
novi obrazi ??? ali le stare larfe
cyklon
13. 02. 2012 19.13
-1
V bivši vladi so šli celo malo dlje. Že tako stare frise so oplemenitili še z enim ali dvema očakoma. Mladostnikoma med 70 in 90-imi.
cyklon
13. 02. 2012 19.07
-2
Preden bodo nove predsedniške volitve, naj vsaj še enkrat odlikuje Ertla.
cyklon
13. 02. 2012 19.06
-2
Ostržek pa kar nabija!!
srebrnibreg
13. 02. 2012 19.10
+5
cyklon
13. 02. 2012 19.02
+0
Revščine je toliko,da človek sploh ne more verjeti. Karitas sploh ne more več "pokriti" vseh obubožanih Slovencev. Vlada Boruta Pahorja si je res prizadevala za vsesplošni napredek. Edino česar je res očitno več ,je revščina med ljudmi. Gospod pa ni mogel preživeti s tremi tisočaki.
srebrnibreg
13. 02. 2012 19.04
+5
Naj nekdo pred leti nebi uvozil 50 tisoč nepotrebnih tujih delavcev in bi imeli sedaj dosti manj nezaoslenih
srebrnibreg
13. 02. 2012 19.09
+6
Moraš se obrniti na tiste kateri so firme podarjali tajkunom in njim podarjali kredite katere niso vrnili. Seveda je to bilo v času debelih krav, ko niso takratni nič .
cyklon
13. 02. 2012 19.09
-1
cyklon 13.02.2012 19:06:14 Ta številka je zanemarljiva proti 300000 Slovencem ,ki živijo pod pragom revščine. Bivša vlada je zavozila vse kar se je dalo!!
usi-glih
13. 02. 2012 19.12
+5
cyklon
13. 02. 2012 19.15
-3
cyklon
13. 02. 2012 19.15
-2
Pod Pahorjevo smo postali narod revežev!!
wizeman
13. 02. 2012 19.21
+4
Ta bo pa še tisto, kar se sicer ne bi dalo......
komarec
13. 02. 2012 20.44
+4
Karitas sploh ne more več pokriti revnih Slovencev zato, ker ga je očistila mariborska nadškofija.
cyklon
13. 02. 2012 19.00
-1
Še pol leta bivše vlade,pa Žbogarju sploh nikamor ne bi bilo treba. Bi imeli standard kot v Albaniji.
wizeman
13. 02. 2012 19.21
+1
Še vedno bolje kot Etiopija, ki nam sledi
BUONGIORNO
13. 02. 2012 19.42
-5
Zahtevani donos na slovenske obveznice manjši Ko je parlament glasoval o Zoranu Jankoviću kot kandidatu za mandatarja, je bil zahtevani donos 7,04 odstotka, v petek pred potrditvijo druge vlade Janeza Janše pa 5,75 odstotka; zahtevani donos se je v mesecu dni zmanjšal skoraj za 1,3 odstotne točke. TOLIKO O ETIOPIJI IN ALBANIJI!! Če bi Janković zavladal bi bil zahtevani donos na SLO obveznice že 10%! Samo signal, da bo JJ tisti, ki bo vodil vlado se je zahtevani donos zmanjšal na 5,7% in samo čestitka Obame za JJ je ponovni signal IMF, tasko da bo kmalu zahtevani donos zmanjšan izpod 5 %:
cyklon
13. 02. 2012 19.53
+2
Ne piši takih neumnosti,ker ti bo sicer še kdo verjel.
komarec
13. 02. 2012 20.48
+1
Ciklon, saj tudi tvojim neumnostim ne verjamemo.
srebrnibreg
13. 02. 2012 18.54
+7
Žbogar in Židan sta bila najboljša ministra v svojih resorjih v zadnjih vsaj desetih letih.
cyklon
13. 02. 2012 18.58
-5
Najboljši je bil Franci.Križaničev. Nedvomno. Ha,ha,ha....
srebrnibreg
13. 02. 2012 18.59
+6
Kakor komu. Sicer pa ni bil slabši od predhodnika.