Slovenija

Novi tobačni zakon razburja: 'Definicija odprtega prostora ostaja enaka'

Ljubljana, 28. 10. 2016 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zdravstvena ministrica poudarja, da z novim zakonom o tobačnih izdelkih ostaja definicija odprtega prostora popolnoma enaka kot doslej. Z izenačitvijo elektronskih cigaret z ostalimi tobačnimi izdelki pa želijo preprečiti, da bi jih začeli uporabljati predvsem mladi. O tobačnem centu se bodo še usklajevali z ministrstvom za finance.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nova tobačna zakonodaja
    02:40
    Iz SVETA: Nova tobačna zakonodaja
  • Iz 24UR: Tobačni zakon
    02:35
    Iz 24UR: Tobačni zakon
Kajenje
Kajenje FOTO: Thinkstock

Potem ko je novi zakon o tobačnih izdelkih dvignil veliko prahu, je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc protitobačni zakon spet usklajevala s koalicijo. Govora je bilo o definiciji odprtih prostorov, enotni embalaži, tobačnemu centu in elektronskih cigaretah.

Medtem ko v DeSUS po besedah poslanca Tomaža Gantarja načelno podpirajo namen zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, a imajo še nekatere pripombe, pa v poslanski skupini SD zakonu v trenutki obliki niso naklonjeni in ga bodo težko podprli, če sprememb ne bo. Kaže pa, da imajo v DeSUS in SD podobne pripombe.

Kot je po današnjem usklajevanju pojasnila poslanka SD Bojana Muršič, od ministrice za zdaj niso dobili želenih odgovorov. Pomisleke imajo predvsem glede enotne embalaže tobačnih izdelkov, ki po njihovem prepričanju pomeni omejevanje gospodarske pobude. Ministrici so danes predlagali, naj opredelitev enotne embalaže, k čemur Slovenijo zavezuje tudi evropska direktiva, uredi v posebnem zakonu. Podobno se jim zdi smiselno v DeSUS.

Za SD je problematična tudi zakonska dikcija zaprtega prostora v gostinskih lokalih, kjer je kajenje prepovedano. Muršičeva pričakuje, da bodo dikcijo spisali bolj jasno in bodo tako gostinci kot inšpektorji vedeli, kaj je zaprti prostor in kaj ne. Podobno je opozoril Gantar.

Tudi v medijih se je zadnje dni pojavljalo omenjeno vprašanje. Ministrica za zdravje pa je v današnjem sporočilu za javnost po koalicijskem usklajevanju zatrdila, da je ta definicija popolnoma enaka, kot je veljala doslej. Odprti prostori lokalov, ki danes ustrezajo zakonu, bodo ustrezali tudi po novem predlogu zakona, je zatrdila.

Po njenih navedbah so koalicijskim predstavnikom tudi pojasnili, da bo industrija zaradi direktive morala v vseh državah EU do maja prihodnje leto cigaretne škatlice opremiti z velikimi slikovnimi opozorili. Ob tem bodo v Sloveniji z ukrepom enotne embalaže uredili še tisti prostor na tobačnih izdelkih, kjer industrija z različnimi barvnimi in oblikovnimi elementi lahko nagovarja predvsem nove, tudi mladoletne kadilce, je pojasnila Kolar Celarčeva. Tak ukrep so poleg Avstralije že uvedle tudi nekatere druge države.

Tako kot sosednje države tudi Slovenija uvaja izenačitev elektronskih cigaret z ostalimi tobačnimi izdelki, kar pomeni prepoved njihove uporabe v zaprtih javnih prostorih, prepoved prodaje mladoletnim ter popolna prepoved njihovega oglaševanja. "S tem želimo preprečiti začetek uporabe teh izdelkov predvsem med mladimi, saj raziskave kažejo, da kajenje elektronskih cigaret štirikrat poveča verjetnost, da bodo začeli kaditi navadne cigarete," je navedla ministrica.

Predlog zakona bo v prihodnjih dveh tednih predstavila še poslanskim skupinam, nadaljevalo pa se bo tudi usklajevanje z ministrstvom za finance, ki nasprotuje tobačnemu centu.

Poslanec SMC Branko Zorman je danes pojasnil, da ministrstvo za finance in ministrstvo za zdravje iščeta morebitno alternativo tobačnemu centu, da bi se "z drugim orodjem doseglo iste cilje".

Kajenje
Kajenje FOTO: Thinkstock

Da skupaj iščejo in predlagajo nove rešitve, ki bi lahko bile po njihovem mnenju primerna alternativa obstoječemu predlogu, so pojasnili tudi na ministrstvu za finance. Poudarili so, da podpirajo napore ministrstva za zdravje, predvsem krepitev preventivnih aktivnosti.

Vendar pa so prepričani, da morajo biti ekonomski ukrepi premišljeni in uravnoteženi. Dodatna sredstva je za ta namen po mnenju ministrstva treba iskati v okviru integralnega proračuna in ne z namenskimi sredstvi. Kot so še spomnili, so se v luči iskanja najboljših rešitev že približali ministrstvu za zdravje pri vprašanjih enotne embalaže in licenciranja.

Gantar je dejal, da podpira pritok dodatnih sredstev v zdravstvo, ne glede na to, iz katerega vira. Ne ve pa, ali je tobačni cent najbolj ugodna rešitev. Po njegovem mnenju tudi ne bi smel biti namenjen plačevanju na primer specializantov, kot to predvideva zakon, pač pa je treba ta denar namensko opredeliti za javnozdravstvene programe in promocijo zdravja.

Podobno menijo v SD, kjer sicer idejo tobačnega centa podpirajo, pričakujejo pa, da bo ta denar v celoti namenjen preventivi. Na sestanku poslanske skupine z ministrico, ki bo že prihodnji teden, od Kolar Celarčeve pričakujejo izčiščena določila glede tobačnega centa.

V DeSUS in SD opozarjajo tudi na to, da se skoraj dve tretjini zakona nanašata na druge podzakonske predpise, ki naj jih sprejme ministrstvo za zdravje, teh predpisov pa še niso videli.

Medtem ko Muršičeva ocenjuje, da je zakon daleč od usklajenega, pa Zorman nasprotno ugotavlja, da do večjih razhajanj ne prihaja in ne bo veliko težav, ko bo ministrica poslanskim skupinam pojasnila rešitve. Ocenil je še, da gre v veliko primerih za napačno razumevanje zakona. "Vsi, ki zakon ocenjujejo zgolj po člankih iz časopisov, ki zakonu niso naklonjeni, dobijo napačno sliko," je dejal poslanec.

Kljub vsemu pa bi zakon po njegovem mnenju lahko pravočasno šel čez vladno sito in parlamentarni odbor, da bi ga lahko uvrstili na decembrsko sejo DZ.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
29. 10. 2016 18.42
Kaj ko bi se toliko zavzeli proti tem neživljenskim sporazumom s Kanado in Ameriji. Kako vas ni sram od vsega koristnega dela, ki naj bi ga naredili, ah ma kaj trobezljam revež ubogi pa saj v bistvu prav nič ne znate,razen izmišljenih trapastih zakonskih pogruntavščin, ki bi jih radi lomili na malem človeku. Pusti in plehki birokratki!
LLLEPI
31. 10. 2016 18.00
+0
Sem nekadilc in se poserjem na vas lopovski zakon
LLLEPI
31. 10. 2016 18.49
-1
Ce bi pa bil kadilec bi cigarete kupoval v drugih drzavah
Draža
29. 10. 2016 14.48
+0
Te zakone pišejo ozdravljeni kadilci,ki so kadili celo življenje.
Frane Šajn
29. 10. 2016 18.43
LLLEPI
31. 10. 2016 18.02
+1
V Sloveniji lahko pocnete cisto vse kar hocete ce imate denar lahko kradete lazete ubijate posiljujete int
nikhrast
28. 10. 2016 18.39
+0
Pa saj je folka ki kadi sram, skrivajo se, samo veš da kadijo, smrdijo. Pa bari, gostilne, taverne... so polne, prepovedano je pa kaditi, v soboto zvečer še rezevacije ne dobiš če se ne prijaviš zgodaj.
LLLEPI
31. 10. 2016 18.04
+1
Prepovedano kadit pit jest seksat.Dovoljeno je samo delat vendar za minimalca razlika do normalne place pa v zepe nasih politikov in sodnikov
DAEMONIUM
28. 10. 2016 17.12
+4
Kaj je lopovska drzava??? To, da je pri 3x vecjih placah v Sloveniji skatla marlboro (z 50 dodatnimi centi) 4.30 eur, v Avstriji pa 5 eur, kar pomeni da da Avstrijec za skatlo cigaretov glede na kupno moc toliko kot bi dal slovenec 1.5 do 2 eur, ne pa 4.30 eur koliko danes kradejo ljudi. No povprecna cena cigaret v Avstriji je 4.20 eur prag revscine pa je 1050 eur potem se vidj kako lopovsko drzavo imamo. Seveda tisti ki ploskate pa pozabljate da slovenski neoliberalizem isto logiko vlece naprej na druga polja druzbenega zivljenja, in je potem popolnoma enaka logika pri denarnih kaznih za prometne prekrske kjer boste v Avstriji za 30 km pdehitre voznje v naselju placali 40 eur pri nas pa 500 eur in 6 pik, no pa so s to antitobacno logiko tudi nekadilci kaznovani, kjer pa jim seveda to ropanje ne ustreza. In enako je pri cenah bencina kjer prav tako prevladuje antikadilska logika in sta danes ves bencin jn nafta v Sloveniji po cca 20 centov drazja kot v Avstriji ki ima 3 vecje place in se torej avstrijci vozijo po taksni ceni kot bi mu glede na naso kupno moc dali za liter bencina oz nafte 40 centov!!! no tako dalec nas je pripeljala ta slovenska logika, ki seveda drzi za 80 % navadnih prebivalcev, elita s placami od 5000 eur naprej, ki to neumno slovensko logiko producira pa si mane roke, saj ima ravno zaradi tega izkoriscanja naroda, ki tega ne spredvidi, bajne dohodke in holyvudsko zivi in jo prav malo briga da je danes v Sloveniji 54.000 dobesedno lacnih otrok, medtem ko v avstriji enega ne najdete!
Draža
29. 10. 2016 14.47
+0
Avstrija je poštena in pravična država,slovenija ni bila in nikoli ne bo,vse dela v škodo državljanov.
LLLEPI
31. 10. 2016 18.05
+1
Kriv so si sami drzavljani ki to dopustijo
modelx
28. 10. 2016 16.13
-3
proble kadilskega eura je, da ga ne bodo porabili za namene. tudi cestni "tolar" ne uporabljajo za ceste, ampak za pokrivanje izgub v železnici. edini pravi ukrep bi bil, da naj se kadilci dodatno zavarujejo za bolezni. v olikor tega ne naredijo, pa naj zdravljenje bolezni, ki jih povzroča tobak, plačajo pred zdravljenjem iz svojga žepa. Kar pa so včeraj blebetali na slo1 glede cene izdelkov, prepovedi ip. - to vse bo vzpodbudilo črni trg, kot ga je prohibicija alota v zda. zaradi tega nobenega mladega, ki se bo odločil kaditi ne bodo odvrnili. kvečjemu vzpodbudili, ker je prepovedano naslajše.
bakiras
28. 10. 2016 16.27
+5
Seveda, spet bodo zaposlili nezaposljive studente fdv, da nam bodo genili zivljenje .
DAEMONIUM
28. 10. 2016 17.30
+3
imas prav glede crnega trga. Jaz sem tri leta izkljucno kadil rezani tobak iz crnega trga konkretno Slavonskega ki ga dobis kilo za 30-40 eur pri nas, pri njih pa za 15-20 eur. In kilogram tobaka imas za dva meseca, torej das za dva meseca 40 eur ce pa kupujes cigarete pa med 350 in 400 eur??? Zato tudi pravim, da tisti ki ze ne more nehati naj kupuje tobak in kadi naprej za male denarje, ne pa da podpira to mafijo na oblasti ki ze kar zdravstvene reforme nacrtuje na podlagi kadilskega centa, SRAMOTA, LJUDJE PRIDITE ENKRAT ZE PAMETI IN NEHAJTE KUPOVATI CIGARETE IN S TEM PODPIRATI SMC KLIKO!!!
nikhrast
28. 10. 2016 16.03
-1
Prepoved v vseh javnih prostorih, tako kot v Severni Amerik, tudi stadionih, terash, plažah... Pri šolah, bolnicah... v Kanadi še table kjer piše da lahko kadiš 9 metrov stran.
DAEMONIUM
28. 10. 2016 16.43
+4
ti si isti kot ona na tv iz ministrstva za zdravstvo. Stara komunjara je za zatiranje kadilcev vzela primere zakonov iz Avstralije, Svedske namesto da bi vzela primer iz Avstrije kjer se Še danes kadi v lokalih, ko pa je dobila vprasanje o elektronskih cigaretah ps je rekla da so sli pogledati sosednje drzave Avstrijo in Hrvasko kjer so elektronske cigarete opredelili kot navadne zato smo jih tudi mi tako opdedelili. Ce bi pa imela 1g mozganov v glavi bi pa lahko vedela da v Angliji zdravniki priporocajo (no tudi pri nas je ze vec taksnih primerov) kadilcem da preidejo na elektronsko cigareto ki so 95% manj skodljive od navadnih. Tipicno neoliberalisticno razmisljanje, cimbolj skodovati ljudem!
flojdi
29. 10. 2016 16.59
DAEMONIUM
28. 10. 2016 15.49
+7
hrvatje ki imajo do 850 eur placo dobijo 30 eur gor, tisti ki imajo 1500 eur pa 35 eur. To zacne veljati z novo davcno reformo z 1.1.2017. Kaj pa je slovenski levi fasizem storil za ljudi?? Jemlje jim se zadnje kar jr revezem ostalo, cigarete in seveda sebi je dvignil place za 350 eur. Kje smo dobili tako gnilo vlado?? Je se kaj v Sloveniji lahko bolj gnilo kot je SMC?? In tisti ki kadite, PRIDITE ZE ENKRAT K PAMETI IN NEHAJTE PODPIRATI TO GNILO DRZAVO! mAr ne vidite da celo zdravstveno reformo bazirajo na kadilcih???? PRENEHAJTE KUPOVATI CIGARETE IN DAJATI V DRZAVNI PRORACUN 500 milionov eur, naj ta denar dobikp preko novih davkov na kruh, mleko, meso in s tem boste tudi kaznovali nekadilce naj placujejo visje davke. Tisti ki pa kadite pa kupujte tobak na crnem trgu in polnite cigaretne tube. Prvic je cenejsi in boste na mesec dali le 20 eur za vase kajenje oz koliko stane pol kg tobaka, drugic pa je domaci rezani tobak iz hrvaske-iz Slavonije ali iz BiH manj skodljiv saj v njemu ni vrsto primesi, ki so v kupljenih cigaretih, kar ste lahko vceraj slisali tudi na TV od ameriskega strokovnjaka kaj vse se mesa v cigaretni tobak cigaret ki se prodajajo. Najbolje je sicer prenehati, ce pa ne gre, pa si zmanjsajte stroske, tako sem sam kadil 3 leta prej ko sem prenehal in dejansko je domaci tobak, ko se nanj po 10 tih dneh navadite, boljsi kot pa ta v cigaretih ki je ves naparfumiran in se poln pesticidov!
korintos23
28. 10. 2016 15.51
-4
korintos23
28. 10. 2016 15.52
-2
Domači tobal nima v sebi pesticidov? Hihii
wolfterier
28. 10. 2016 16.06
+3
Nič nimam proti kadilcem,le njihovega dima nočem vdihavati.Če jaz pijem pivo,ga nikomur ne zlivam v usta
DAEMONIUM
28. 10. 2016 16.35
+5
kateri Hrvat ima 850 eur??? Pa kje ti zivis, pojdi malo v Dalmacijo,Istro. Drugace pa pridi pogledati pozimi v blejske in kranskogorske hotele, pa ti bo hitro jasno, da smo v bistvu slovenceljni navadna revscina! valjda ima tudi domaci tobak pesticide vendar se zdalec ne toliko kot tobak v industriji ki ima poleg klasicnih pesticidov ki juh ima tudi psenica, koruza torej proti skodljivcem, plesni in plevelu tudi strupe za okus npr marllboro, kemikalijo ki skrbi da je tobak v cigareti skoz vlazen oz da vlece nase vlago iz zraka, pa kemikalije zaradi katerih je taksen industrijski tobak bolj okusno kaditi, skratka vec strupenih snovi je v tem tobaku ki je iz industrije kot pa v tobaku nekega kmeta. Za wolfteriera pa to, moja soseda kuha vampe ali ps pece ribe kar mi grozljivo smrdi, mar naj grem k njej in ji dam ene dve okrog kepe?
LLLEPI
31. 10. 2016 18.38
+1
Nima smisla da razlagas Slovenci se vedno zivijo v letu 91
Bald
28. 10. 2016 15.02
+9
srm včeraj gledal tv debato na slo1 na to temo.....in še odločil; samo zaradi tega zakona ne bom prenehal kaditi. Kar sem slišal me je pripeljalo do te odločitve. Zavedam se, da kajenje po vsej verjetnosti ni zdravo. ampak to, da me nekdo, ki ni tega niti enkrat preskusil zakosko preganja in diskriminira im to še zaostruje iz leta v leto. res ne bom dopustil. In vse to sprenevedanje pod krinko skrbi za javno zdravje....če država mastno služi s cigareti. naj tudi omogoča uporabo le-teh.
DAEMONIUM
28. 10. 2016 17.40
+3
tudi jaz sem gledal to odajo in mi ie slo na bruhanje od tiste Cebaskove in Petriceve iz ministrstva za zdravje, bolj nesposobnih ljudi na enem kupu pa res malokdaj vudis. Sploh petriceva, ki se ju sanja ne o dejanskem stanju med navadnimi ljudmi, in sedaj se te izgube ki zasluzijo od 3000 eur naprej, dobesedno mozahisticno izzivljajo nad narodom pri tem pa pojma nimajo kako to resujejo razvite drzave kot je Avstrija, Svica, ampak one najdejo Avstralijo za vzgled kjer vladajo popolnoma drugacne druzbenoekonomske razmere. Zakaj se povsod ne zgledujemo po Avstrijcih ampak samo tam kjer taksnim kvazi strokovnjakom pase ali pa ne pase, pac odvisno od trenutnih razmer!
LLLEPI
31. 10. 2016 18.42
+1
Drzava oziroma politiki kajti drzava smo mi vsi ne sluzijo mastno samo na kajenju tu je se pijaca tako alkoholna kot brezalkoholna vsa hrana z sadjem vred obleka obutev avtomobili pogonska goriva elektrika itd
LLLEPI
31. 10. 2016 18.44
+1
Drzavljani pa to veselo placujemo in se zgovarjamo na drzavo.Torej kaj je to drzava a nekaj tisoc politikov ki veselo kradejo v imenu drzave.Ali pa smo mi vsi drzava.Kajti ozemlje brez drzavljanov ni vredno nic in je puscava
Artechh
28. 10. 2016 14.38
-7
Prepovedat kajenje na VSEH javnih mestih tudi.... Ko kakšen k$&&/% na avtobusni postaji zraven mene prižge in še tist dim vame piha me prime da bi mu cel cigaret ke v usta porinu
flojdi
29. 10. 2016 16.54
+1
.poskusi : it živet nekam na deželo. pridi po tem na avtobusno postajo nekam v sredo mesta..in vDihaj izpušne lepote
siFBI
28. 10. 2016 14.36
+9
Take bedarije se vladajoči spomnijo takrat, ko nimajo popolnoma nič koristnega za pokazat v svojem revnem mandatu. Pač ni sposobna nič drugega delat ko nekaj prepovedovat in polnit blagajno. Ne vem narod kdaj nam bo dost tega tlačanstva. Kdo kadilcem kupi čike? Država? Ne, sam si jih je kupil in sam jih skadi pa še državi donira 3/4 cene. Zato ljudje kadite, kadite. Cela vlada je očitno na opijatih pa ni več razsodna v katero stran jih vleče. Upam, da v propad.
Heretik1
28. 10. 2016 14.12
+16
Kako nizko je padla ta gnila država od Slovenije! Demokracijo bo treba ukiniti, v socializmu smo bili dosti bolj svobodni!
cirenij
28. 10. 2016 14.41
+15
Vsemu, kar zahtevajo bruseljski birokrati, se uklonimo. Kdaj bodo naši politiki začeli razmišjlat s svojo glavo? Pa ne smejo. Res je bilo veliko, veliko več svobode v prejšnjem sistemu.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
28. 10. 2016 14.53
+10
Po 3.a členu Ustave smo dolžni klečeplaziti Bruslju.... Pač nismo več suverena država..... Slovenija mora upoštevati Evropske direktive in regulacije, sicer nam grozijo milijonske kazni.... Dobrodošli v EU.....
wolfterier
28. 10. 2016 16.08
-2
Antikrist,saj ti vladajo socijalisti,ki si jih volil,kaj pa zdaj jamraš...
Heretik1
28. 10. 2016 18.03
+1
@wolf Sploh ne hodim na volitve, ker so vsi politiki isti! Samo krasti znajo!
wolfterier
29. 10. 2016 09.41
+1
Potem si sokriv za stanje,ki ga imamo,nje...
speedstar
28. 10. 2016 13.58
+16
Če bi država želela, da državljani nehajo kadit, bi lahko to storila z enim samim zakonom, oziroma s precejšnim povečanjem marž. Tako pa je trošarina tobačnih izdelkov skrbno izračunana kalkulacija s katero država mastno služi. Dvigni ceno dvakrat letno, a le za toliko, da jo bodo vsi kadilci tudi plačali. Po drugi strani preganjajo elektronske cigarete, katere dokazano pomagajo pri odvajanju in so veliko bolj varne, kot zrak v marsikateri fabriki pri nas, z namenom da pokrivajo izpad sredstev, zaradi bivših kadilcev ki so začeli uporabljati te naprave. Državi ne smrdi cigaretni dim, bolj jim diši denar ki ga dobijo v blagajno.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
28. 10. 2016 13.42
+11
˝Raziskave namreč kažejo, tako pravi ministrica, da kajenje elektronskih cigaret kar štirikrat poveča verjetnost, da bodo začeli kaditi navadne cigarete.˝.................. RAZISKAVE TUDI KAŽEJO, DA SO ELEKTRONSKE CIGARETE NAJBOLJ UČINKOVIT PRIPOMOČEK ZA PRENEHANJE KAJENJA!...... Zakaj Britansko ministrstvo za zdravje spodbuja kadilce k uporabi elektronskih cigaret? Ker njihove raziskave kažejo, da so bistveno manj škodljive od navadnih cigaret in so najbolj učinkovit priipomoček za prenehanje kajenja.....
ADRR
28. 10. 2016 14.57
-4
Nikotin je strup za telo. Nima nikakršnega dobrega učinka. Zato so tudi el-cigarete škodljive. Sicer manj kot običajne, ampak vseeno. To je fakt in ne mi sipat minuse, ker vam resnica ne diši.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
28. 10. 2016 15.22
+5
Niso neškodljive, so pa 95% manj škodljive od navadnih cigaret, saj vsebujejo samo nikotin... Ne vsebujejo pa katrana, monoksida, dioksida, arzena, formaldehida in ostalih tisoče toksičnih in kancerogenih spojin, ki jih najdemo v navadnih cigaretah.....
bakiras
28. 10. 2016 15.32
+2
Ni nikotin problem. problem je papir in skropiva ki ga uporabljajo pri pridelavi tobaka. pa se nadalje do izdelave cigaret. to je problem. SAmo s tem se nihce ne ukvarja.
wolfterier
28. 10. 2016 16.10
-2
Si videl posnetek tistega,ki se mu je elektronska cigareta vžgala v žepu...jajčka na oko,hehe !
KardinaIFrancRodeVKristusu2
28. 10. 2016 18.34
+3
wolfterier: Vsaka nekvalitetna baterija lahko eksplodira..... Tako v i-phoneu, kot v daljincu, kot v baterijski svetilki..... Kdor pač kupuje nekvalitetne baterije sprejme to tveganje, pa nihče ne reče, da bi bilo potrebno dvigniti trošarine ali omejiti prodajo AA baterij......
wolfterier
29. 10. 2016 09.44
+1
Res je,Kardinal,zato pa kupujte cigarete,to je koristno za zdravje in proračun,a ne...
murinar
28. 10. 2016 13.40
+2
Sam sem kadil a sem že pred leti nehal. Me ne moti ,če kdo zdraven mene kadi a sam ne mislim več dajati denar zato ,da si uničujem zdravje! Torej z moje strani je kajenje čista traparija. Pa tudi nacejanje z alkoholom je enako! Nikotin alkohol -droga ! Če nebi bila nebi pili in ne kadili! Sam spijem kdaj pa kdaj kozarec vina ali malo pivo in to ,da ne vozim a pitje zjutraj mi je pa ogabno .
aquauris
28. 10. 2016 13.26
-10
V peči se tud kadi, pa nimam odprte...torej,če kadiš,se zapri v en mali prostor,se zastrupi kolikor se hočeš, drugim pa ne smradi v nos, pa bo.
siFBI
28. 10. 2016 14.30
+7
Če ti ni jasno ima tvoja peč dimnik, ki kadi tudi tistim, ki se ogrevajo na bolj ekološki način. Zato ti predlagam, da izklopiš gretje saj drugim okoli tebe tudi smrdi. Vidiš. Takoj se ti lahko vrne tvoja glupa pamet.
Principat
28. 10. 2016 13.19
+9
sosed že ima probleme , naj že objavijo to enotno embalažo , da bo na šverc lahko pakiral tudi on v enotno embalažo , vendar njegovi bodi cenejši ,, 20 let že nič ne dela , le z malekostjo se ukvarja in to nekaj malega čez nekontrolirano mejo , pojma nima kaj je žulj , spet mi dajejo vodo na mlin
drobiž
28. 10. 2016 13.11
+16
Še malo pa bo davek na parne savne tam se tudi kadi! Pomislite Kolarjeva. kadi se tudi iz hlevskega gnoja, davek na krave, prašiče....
ADRR
28. 10. 2016 14.58
+1
To je primerjava jabolk in hrušk. Kadi se ti tudi iz ust pozimi, a ne.
bakiras
28. 10. 2016 13.10
+27
Cez 50 let ne bo nihce vec kadil. Ljudje pa bodo se kar umirali za rakom. KAj pa potem? Kaj pa bodo tedaj okrivili za tovrstne smrti?
bakiras
28. 10. 2016 13.15
+29
Kot da je cigaret vsega kriv. Rajsi naj pogledajo s cim nas vse zastruplja hrana, pijace, zrak, da ne omenim farmacije! IN vsa kemija, ki so jo vrinli v nase zivljenje. KOzmetika,cistila, ....
kokon12
28. 10. 2016 13.26
+12
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ADRR
28. 10. 2016 15.00
+4
Cigareti še zdaleč niso vsega krivi. Definitivno pa ne pripomorejo k zdravju, ampak ga poslabšajo. In splošno zdravje naroda pada na račun tega. Vmes pa služi tobačna industrija. Trošarine pa ne gredo namensko v zdravstvo, ampak v malho brez dna v državni blagajni.
wolfterier
28. 10. 2016 16.13
+1
Zdaj ozdravijo že 60% raka.Pljučnega le 11%...pa malo razmislite,kadilci 1
flojdi
29. 10. 2016 16.47
.? a le kadilci ..., kaj pa tisti , ki delajo celo življenje v premogovem, tekstilnem, papirnem, keramičnem, plastičnem, lesnem ,lakastem,etccc PRAHU. A taki Nimajo Pljučk ?
LLLEPI
31. 10. 2016 18.17
Ne gre se za to kaj je cigareta kriva gre se za pobiranje denarja
Alex000
28. 10. 2016 13.07
+33
Gospa Milojka Kolar Celarc , ali si želite v svojem mandatu postaviti "spomenik" , kot Keber (zdravljeni alkoholik, ki je prepovedal alkohol ?) ????? Spoštujem to, da je opustil alkohol, a ne tega, da vsi drugi , ki ga ne NISO LJUDJE !!! Enako se dogaja sedaj s kadilci. Ne vem, ali ste kdaj kadila (aaaaaaa, probala ste sigurno) . .................Ste nas kadilce segnali iz lokalov, sedaj nas hočete še iz vrtov. Kam pa potem še smemo? Če bi narkomane toliko preganjali kot kadilce, bi se kriminaliteta zmanjšala za 50%. Ne bi bilo toliko žeparjenja, ropov in ubojev. Za te zločine nismo bili nikdar kriivi običajni kadilci navadnih cigareti!!!
matdej
28. 10. 2016 13.10
+13
kokon12
28. 10. 2016 13.30
+6
Točno tako alex, poleg tega, pa v lokalih kjer je cca. 100 gostov ponavadi 8-10 nekadilcev. Kdo zdaj koga heba?
ADRR
28. 10. 2016 15.01
-3
Saj vas nihče ne odganja iz vrtov. Samo kaditi ne boste smeli tam :)))
Alex000
28. 10. 2016 15.45
+4
ADRR : Nekadilci ste si izborili prostor v toplih lokalih , nas pa segnali na mraz. Zdaj pa dajte MIR!!! Če pa že hočete biti povsod , se pa zavedajte, da imamo kadilci prav toliko pravic kot nekadilci. Tudi mi smo ljudje. Ampak vi nam hočete odvzeti vse pravice. V Avstriji, na Češkem,........lahko še vedno kadimo v lokalu, le v SLO je pa to zločin nad nekadilci. Grem bruhat............................................................
wolfterier
28. 10. 2016 16.15
-5
Če ne zdržiš pol ure brez cigarete,pa zmrzni...
bakiras
28. 10. 2016 13.06
+3
Naj znizajo dajatve na tobak, pa bodo imeli ne symo cent ampak evro. samo tezko se jim je odrect denarja, ceprav so tako proti kajenju. DVolicnezi.
Jure Slanovic
28. 10. 2016 14.24
+4
Use povedano!dvolični Manipulatoji ,da jim ni para!!!:-))še sebe nj en dan omejijo, pa doma nj ustanejo k nau nobene škode od njihovih vsakdanjih trapastih omejenih zakonov!:-)) živela ZLOVENIJA in klub trapastih politikou!!!:-))