Slovenija

Novinarji Maga pozvali k odstopu

Ljubljana, 13. 12. 2007 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novinarji Maga so predstavnika zaposlenih v nadzornem svetu Dela d.d., Stojanova in Prpiča, pozvali k odstopu s funkcij.

Vesa Stojanova in Tomaža Prpiča, ki kot predstavnika zaposlenih zasedata mesti v nadzornem svetu Dela, novinarji Maga v današnjem sporočilu za javnost pozivajo k odstopu z omenjene funkcije. V Magu opozarjajo, da sta Stojanov in Prpič ob predlogu nadzornega sveta za novega odgovornega urednika "ravnala v nasprotju z interesom novinarjev Maga, katere bi v skladu s svojo funkcijo morala predstavljati". Kot je znano, so nadzorniki v torek za novega odgovornega urednika predlagali prav Stojanova, novinarji Maga pa so ta predlog pojmovali kot politični prevzem tednika.

Zaradi predloga nadzornega sveta mnogi bralci Maga že odjavljajo naročnino.
Zaradi predloga nadzornega sveta mnogi bralci Maga že odjavljajo naročnino. FOTO: POP TV

V svoji izjavi so novinarji zapisali, da Stojanov ob svoji prijavi na razpis za urednika Maga ni upošteval predhodne javno izražene podpore novinarjev Maga sedanjemu odgovornemu uredniku Silvestru Šurli. S tem je deloval izključno za interes kapitala in zoper interes zaposlenih novinarjev Maga. Enako je s svojim glasovanjem za Stojanova kot novega urednika ravnal Tomaž Prpič.

'Bralca lažje izgubiš kot pridobiš'

Predstavnik zastopstva novinarjev tednika Mag, Igor Kršinar, je ob vsem tem dejal, da "si ne predstavlja, da bi podprl nekoga, ki je bil predlagan za to, da bi jih kaznoval, ker so se uprli politično motiviranim pritiskom nadzornega sveta". Pojasnil je, da je javnosti znano mnenje novinarjev Maga, da je bil odgovorni urednik zamenjan, ker se je uprl političnim pritiskom. Pri tem je poudaril, da so za novega odgovornega urednika predlagali nekoga, ki je celo član nadzornega sveta. "Gre za politični prevzem tednika Mag," je še dodal.

28. novembra je nadzorni svet časopisne hiše Delo sprejel odločitev o objavi razpisa za mesto odgovornega urednika tednika Mag. Ob tem je dosedanji v.d. odgovornega urednika Silvester Šurla opozoril, da sta predsednica in podpredsednik nadzornega sveta Andrijana Starina Kosem in Stojan Zdolšek poskušala izvajati politične pritiske nanj in na redakcijo Maga, objava razpisa pa naj bi bil prvi korak k Šurlini zamenjavi.

Po mnenju Kršinarja je tednik Mag dolga leta predstavljal relevantna politična mnenja, ki v drugih medijih niso mogla biti izražena. "Na čelo Maga sedaj prihaja oseba s popolnoma drugačnim svetovnonazorskim vrednostnim sistemom," je dejal in dodal, "da Stojanov pod krinko večje pluralnosti napoveduje kadrovske okrepitve". Po njegovih besedah že prihajajo prve odpovedi naročnikov. "Bralca lažje izgubiš kot pridobiš," je pojasnil.

Stojanov pa v svoj zagovor meni, da je naloga uredništva, "da naredi časopis za čim širši spekter bralstva", medtem ko je na strani bralcev odločitev, ali bodo sprejemali tak časopis.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rosomoh@email.si
14. 12. 2007 06.46
peca.....tvojemu mnenju ne gre oporekati,v večini je res.Ni pa se možno strinjati s tem,da imamo dobre novinarje.Imamo nekaj dobrih novinarjev,to drži.Večina pa je proizvod FSPN,ki je vsa leta načrtno vzgajala prepisovalce tekstov,ki so jih dobili na novinarskih konferencah.Med novinarji imamo celo nekaj ponaredkov(Repovž,Jež),ki so dolžni ohranjati zvestobo tistemu,ki jim je omogočil delo in skozi svoja ravnanja(Repovž) in pisanja(Jež) to tudi počnejo. O presojanju z lastno glavo,kaj brati,pa toliko,od 1.dec.dalje v mojem poštnem nabiralniku ni več DELA,časopisa v katerem sem vedno najprej prebral....iskrico. Tudi tebi...srečno.
Luka Kovi? 1
13. 12. 2007 21.18
rosomoh | 13.12.2007 | 15:08 in podobni ; trg in s tem potrošniki odločamo o občilu. Kupiš, ne kupiš; s tem dobi lastnik signal o kvaliteti novinarjev. če hre za druge interese so motivi drugi. Tisti, ki odloča pa nosi tveganje in odgovornost npr.: prodaja Merkatorja je bila napaka je spoznal JJ; rezultati niso bili pravi (obvladovanje medijskega prostora)in njegove kombinaciuje z ASK se niso izšle (ta mu je maščevanje napovedala že poleti -očitno ni govorila v prazno. Markež je izjavil, da še ni rekel zadnje - počakajmo! Slivnikov odhod se že kaže v izboljšanju kvalitete Dela. Kaže, da se RTVslo izvija iz objema vlade. Imamo dobre novinarje. pluralnost medijev ne zagotavlja vpliv nanje in poenotenje novinarskega dojemanja stvari o kateri poročanjo z grožnjam iin cenzuro. Pluralnost zagotavljajo novinarji, ki obvladajo svoj poklic in potrošniki, ki z lastno glavo presojajo kaj želijo brati. Arečno v prihajajočem 2008!
Tonček Balonček
13. 12. 2007 20.36
Odkar so odstranili Milharčiča, tistega popismenega rdečkarskega pisuna, je sobotna priloga Dela odlična, še posebno so vredni branja prispevki akademika Draga Jančarja (....sem ravno sedel v dunajski kavarni in bral, kako je komunizem v Sloveniji....) in veličastni intevjuji gdč. Vesne MIlek. Nova urednica je to prilogo prenovila in jo napravila svetovljansko, res pa ej, da spet pogrešam globoke in pronicljuve analite gospoda D. Rupla, ta je pa znal, še, če kdo ečsa ni mogel objaviti, mu je on izposloval objavo in s eodpovedal honorarjem! Le tako naprej!!! Upam, da bo zdaj, med predsedovanjem, kakšno globoko misel objavil tudi Erjavec, pa naša ministrica za znanost in druga peresa, ki imajo za poveati kaj tehtnega!!
manjakranjc@hotmail.com
13. 12. 2007 18.42
jrainer, ..le sobotno prilogo naj pustijo na policah.
jrainer@siol.net
13. 12. 2007 17.50
Če ga pred leti nebi pod svoje okrilje vzelo Delo, tile novinarji sploh ne bi imeli možnosti pozivati k odstopu, bojkotu in kaj vem kaj vse še, ker se od tisoč prodanih izvodov pač ne bi dalo preživeti...... Zaradi mene, ga lahko umakejo iz prodajnih polic, nobene velike škode ne bi bilo storjene.
Zatarra
13. 12. 2007 16.48
P.S.: Pomembno je, da poskrbimo za svoje riti, kajneda ... Eni in drugi.
Zatarra
13. 12. 2007 16.43
No ja, nič presenetljivega ... Za Slovenijo. Sicer pa, blagovna znamka neke publikacije ni bistvena. In zadeve so kristalno jasne. Ne le od tukaj in zdaj naprej.
endrug
13. 12. 2007 16.37
He-he, ko pa so se prodali Delu je bilo pa vse v redu. In celo s šampanjcem se je nazdravljalo, ko je postal Slivnik šef Dela. Ja, svet je pač okrogel in se hitro vse zavrti. Nekateri pač živijo le za danes in ne mislijo na jutri.
politik70
13. 12. 2007 16.05
Manja Da nisi ti malo mimo ustrelila... .....Na tvojem mestu bi raje kakšen drug položaj branil. Ne skrbi Repovža bomo obranili. Kar se pa polžev tiče se pa na Exima obrni . On je strokovnjak na tem področju! Kar se pa vira tiče Čuvaj ga tudi mi imamo svoje! Pozdrav Politik70
Tonček Balonček
13. 12. 2007 16.00
Te Repovže, Ježe, Stojanove, Markeše in podobne bi morali postaviti pred sodišče, kot so dahavce, da se ve, kdo je napoti revoluciji in ciljem napredka. Ne dovolimo, da nas pri t (končno!!) potovanju k luči ovira hudi duh. Ve se, kako je treba z njimi!!!
pahor?ek
13. 12. 2007 15.40
Za svobodno, neodvisno ter uravnoteženo novinarstvo...
rosomoh@email.si
13. 12. 2007 15.08
Stojanov bo naredil tednik za čimširši spekter bralstva.To je norčevanje iz bralcev in poniževanje tistih,ki razumejo ozadje.Ta qasi novinar(njegovo pisunsko packarijo poznam iz DELA)ima nalogo napraviti še en tednik podoben Mladini.Vse s ciljem sesuti to vlado in na naslednjih volitvah ponovno ustoličiti komunajzarske mladiče.Vlada sicer res ni kaj prida,posamezni ministri katastrofa,toda še vedno boljša od vseh prejšnjih.Primerjava o nastavitvi Jančiča in Stojanova pa je primerna samo s tega gledišča...na eni strani je bil poskus izboljšanja kvalitete časopisa(Jančič),uprli so se lenuhi na Delu,med njimi tudi Stojanov,na drugi strani pa gre za namen utišati par pronicljivih novinarjev,ki znajo in upajo napisati resnico.
manjakranjc@hotmail.com
13. 12. 2007 14.45
Politik70, ... peticija v teku; Repovž pa bo kmalu le povž; stolček se mu že maje... vem vem, zanima te od kje vem, a tega ti pač ne povem.
euro
13. 12. 2007 14.41
politik70 Resnična hvala za uslugo. Vidiš, da se da sodelovati, le volja mora biti.
politik70
13. 12. 2007 14.37
euro | 13.12.2007 | 13:03 Ali kdo ve kam sta se skrila Zgaga in Repovž? A tega si mislil? Klikni na starejši prej pa se ti bo vrnil! Hvala ni zakaj! Politik70
euro
13. 12. 2007 14.35
politik70 Teško nam gre, ker je v teku vaša cenzura! Ali bi lahko posredoval pri tvojih, da mi vrnejo prejšni zbrisani post?
politik70
13. 12. 2007 14.28
euro in max dejmo desničarji akcija peticija dejmo mal migat ste čist ven iz forme.V bruselj takoj pa Slivnika za jajca prjet dejmo fantje niso to kosti iz pohorja za vas gre! Ali vam uno našo na Juriš posodimo? Pozdrav Politik70
bizarnost@email.si
13. 12. 2007 14.25
Kosir pust Repovza, ki ni vreden da ga ... Prodani duši se smeje, ker mu uničujejo konkurenčni tednik. S pomočjo rdečih botrov je investiral v tednik Mladina, ki je bil tik pred bankrotom.
bizarnost@email.si
13. 12. 2007 14.22
Podlim igram Šrota, Zdolška in Starine ni konca ne kraja. Vse bi naredili za svojo korist in polnjenje že itak prenatrpanih žepov.
Prvo Bore
13. 12. 2007 14.18
Pa kaj se desničaji mečete po tem Magu ?? Imeli ste "Slovenec" časopis in kaj je bilo z njim ?? Propadel je !! LOL Desničarjev je samo še za en otroški vrtec !!