Slovenija

Novo leto prineslo preiskovalni urad

Ljubljana, 01. 01. 2010 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z novim letom začenja delovati nacionalni preiskovalni urad, njegova naloga pa bo preiskovati najtežja in najbolj zapletena kazniva dejanja. Začasno ga bo vodil Robert Črepinko.

Robert Črepinko
Robert Črepinko FOTO: Jani Dolinšek

Nacionalni preiskovalni urad bo začel delovati na podlagi akta o uvrstitvi posebnih delovnih mest in nazivov v nacionalnem preiskovalnem uradu v plačne razrede, h kateremu je novembra soglasje dala tudi vlada. Za njegovo povsem nemoteno delovanje bo sicer treba sprejeti še spremembe zakona o policiji, ki bodo določile delovno področje urada, imenovanje njegovega direktorja, njegove pristojnosti in zaposlovanje v uradu. Kot vršilec dolžnosti ga bo vodil dosedanji pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Robert Črepinko.

SDS še ne vidi zakonske podlage

Omenjene spremembe je vlada potrdila na seji sredi novembra lani, državni zbor pa za zdaj o njih ni odločal. V stranki SDS so zato prepričani, da za ustanovitev urada še ni zadostne zakonske podlage. Kot je na novinarski konferenci aprila lani povedala notranja ministrica Katarina Kresal, bo urad prostorsko ločen od policije, deloval pa bo v sklopu policijskega sistema.

V njem bo delalo med 70 in 80 strokovnjakov, od tega jih bo polovica predvidoma prišla iz sedanjih vrst za to usposobljenih kriminalistov, ostali pa bodo predstavniki drugih javnih uslužbencev, ki delajo na tem področju, in drugi, ki bodo prišli s trga dela.

Urad naj bi povečal odstotek okritih kaznivih dejanj

Kot je tedaj povedal predsednik vlade Borut Pahor, so cilji urada za 20 odstotkov več odkritih kaznivih dejanj, za 80 odstotkov več vloženih obtožnic brez dopolnitve v obdobju dveh let in za 30 odstotkov več zasežene protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Menil je, da so zastavljeni cilji visoki. Toda Slovenija jih mora izpolniti, če želi biti uspešna v pregonu gospodarskega kriminala in korupcije, je poudaril. Projekt urada je sicer nastajal tri mesece, vodila pa ga je kriminalistična policija v sodelovanju s strokovnjaki z upravnega dela ministrstva ter strokovnjaki zunaj ministrstva in policije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
03. 01. 2010 20.18
ufa ti njihovi domači pragovi so tudi močno osmoljeni--bodo imeli dela pri sebi več kot preveč
FUKONJA
03. 01. 2010 10.45
Ker je to zelo ugleden urad, ki ga je ustanovila zelo ugledna odvetnica na čelu policije, bodo zagotovo najprej počistili pred svojim lastnim pragom. Državljani smo že dolga leta pogrešali tako kredibilen in nepristranski urad. Ha, ha...................
Buena Vita
03. 01. 2010 00.43
HA,HA,HA TOLIKO MLATITE PO JANŠI,NOBEN SE NE PODPIŠE POD ZAHTEVO ZA PREISKAVO O PRODAJI OROŽJA,NBEN SE NE POSTAVI V VRSTO IN PODPIŠE
Osvald
02. 01. 2010 22.47
Predvidevam da vodilni ne bodo nastavljeni po okusu kresalove , ali pa da niso kandidirali kdaj za SD kot Dušan Semolič ko veselo molči in pa narod strada.
Buena Vita
02. 01. 2010 14.08
JA RES JE--KR NAJ SE LOTIJO JANŠE IN TRGOVINE Z OROŽJEM-----DEJMO SE ZAVEZAT VSI K PODPISU ZA TO SVETO ZAHTEVO, MOJ PODPIS IMASTE,IME IN PRIIMEK--BODITE KAVELJCI IN DEJTE VSI OSTALI ZAHTEVAJTE TO,,,,, PRVI JE NA VRSTI JANŠA DRUGA JE KRESALOVA MAMIČKA IN SENIČKE TRETJI JE GOLOBIČ POTEM SLEDIJO JANKOVIČI POTEM TAJKUNI DEJMO,HOČEM VIDETI PODPISE IN ZAHTEVE,,SAMO KOSA NAJ NE IZPUSTIJO
FUKONJA
02. 01. 2010 13.42
Vse čestitke prvi dami policije za tako smeli in pogumen korak, da je ustanovila različico FBI na slovenskih tleh. Gorje kriminalcem. Če gospodična misli resno, bomo videli na primeru njene ožje sorodnice. Upajmo le, da se urad ne bo brezglavo, kot tele v zid, zaletaval v orožarske afere. Sedaj, ko sta Kos in Moge izgubila vso svojo kredibilnost in ugotovila NIČ, je prav, da to umazano delo nadaljuje kakšna druga služba, kot npr. SLO - FBI. Sovražnika je res treba totalno zatolči, pa pika.
Tonček Balonček
02. 01. 2010 12.33
Ponovno ne napočil čas, ko smo prišli do spoznanja, da je strankarski sistem popolna zabloda, utvara demokracije! Mi smo za to potrebovali le dvajset let! Hvala Janša, gremo na ulice in uničimo pa meščanski privid, dajmo delavcem in kmetom kar jim proipada, z volitvami je sama izguba časa, od 1. nagrade za najleši par leta si pa ni kaj pomagati! Mi smo s tabo!
NENORMALEN
02. 01. 2010 11.41
DESNIČARJIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
pipi77
02. 01. 2010 11.38
ŽAL ČE STE ZASLEDIL ŽE SI DELAJO PODLAGO ZA VOLITVE ČISTO DRUGAČ KOT SO BILE DO SEDA SCENARI SE ŽE PRIPRAVLJA ZA SLOVENČKE !!!!!
pipi77
02. 01. 2010 11.35
ŽALOSTNO DALEČ SMO PRIŠLI ŠE MALO ČEZ PRAG PA NAZAJ V BALKAN!!!TO JIM ZELO DIŠI SAMO BI PREIMENOVAL NE VEČ JUGOSLAVIJA AMPAK JUGOEVROPA ŠE MALO DRAGI SLOVENČKI PA BOMO TAM KJER SMO BILI!!!!!!ŽALOSTNO TODA RESNIČNO!!!!!
mindfucker
02. 01. 2010 11.09
kdo bo stražil stražarja?
metuljka
02. 01. 2010 10.58
Druga republika - SDS vojaška hunta (COPY PASTE from Argentina)
FUKONJA
02. 01. 2010 10.43
Modificirana izvedba ameriškega FBI na slovenskih tleh pomeni le eno, bolj temeljito obračunavanje z notranjim ideološkim sovražnikom. Tako, kot dosedaj, bomo tudi v bodoče, priča zlorabi represivnih ogranov za politične namene. Kaj več si od tega ne moremo obetati.
Tonček Balonček
02. 01. 2010 10.38
Jasno je, da ni le Kresalova slab človek, slabi so vsi, kar se je pokazalo ob zadnji menjavi vlade, včasih, ko so bili v levih vladah še janša, Peterle ter Rupel, te razlike niso bile tako očitne, zdaj je pa ta razlika dejansko v nebo vpijoča. Po mojem bi morali vs etre komisije ukiniti, najbolje bi bilo, če bi enostavno ukinili te stranke, saj je vs eskupaj brez pomena, sploh pa volitve. Na njih Janša vedno izgubi in na ta demokratičen način pošteni Slovenci nikoli ne bomo tega naroda pripeljali na pot v blagostanje, enostavno se ne moremo sprostiti. Po Marxu je več kot jasno, da je edina pot revolucija, začela se bo s spomladanskimi demonsztracijami, delovni ljudje in občani bomo prevzeli oblast, ustanovili komitete in zadeve uredili kot je treba. Upajmo, da takrat prejmemo tudi blagoslov novega Škofa in pozdravno brzojavko iz Vatikana. Morda pride tudi msgr. kardinal Rode in nas pozdravi s spodbudnimi besedami! Dost mamo teh komunajzarjev, v bistvu so revizionisti in kontrarevolucionarji, hočemo pravo oblast delavcev in kmetov, tistih, ki ustvarjajo nopvo vrednost, dol z birokracijo, tajkuni in imigranti, ki nas izkoriščajo! Janša je eden redkih, ki je dojel, kje se srčika problema našega naroda! Se vidimo! Noben vodni top ne bo nikoli preprečil tega, da v Sloveniji ne bi upoštevali nteresov delovnega ljudstva!!
Leandra
02. 01. 2010 10.30
Ker so blizu Policije lahko kar čapnejo tisto Celjsko Frideriko pardon Fizioterapevtko..??
Marko Apšner
02. 01. 2010 09.59
škoda ker bo samo davkoplačevalski denar šev pa nič iz tega
coprnjak
02. 01. 2010 08.59
ministrica je slab človek in ni nobenega dvoma o tem. Kdor naseda na njene laži ali zaigran jok, je pač malo omejen.. V enem letu njenega vladanja niso ničesar odkrili, sedaj pa bodo!? Dej,dej A so imeli zvezane roke? samo plače so si popravili in volilcem omejenim nametal blato v oči
VolilecSI
02. 01. 2010 02.20
Me sploh ne preseneča, da ti parazitski dediči že zdavnaj preminule Titove ideologije, ki na žalost Slovencem še zmeraj vladajo, sedaj ko razmere terjajo takojšnjo zamenjavo nesposobne oblasti in temeljite ustavne spremembe, na hitro ustanavljajo svojo novodobno UDBO! Tokrat se gotovo ne bodo tako strahopetno potuhnili, kot takrat po osamosvojitvi. Tokrat bodo poskusili uporabiti prav vsa v minulih letih pripravljena sredstva za ohranitev oblasti nad našo sicer osamosvojeno a praktično iz njihove strani v celoti polastninjeno državo in posledično podjarmljenim slovenskim prebivalstvom. Bodo pač tvegali, izid pa je v vsakem primeru jasen - II. REPUBLIKA!
M-teorija
01. 01. 2010 23.39
Se še kdo spomni, kako je Kresalova jokala. Verjamem tudi da se kaj takega težko zaigra, vsaj dvomim da ravno ona takšna igralka. Njene solze so bile iskrene, torej ne more biti slab človek. In ni bila zastonj proglašena za politično osebnost leta. Svoje delo opravlja res dobro in prav tako upam, da so v osnovno jedro preiskovalnega urada izbrali prave ljudi. Glede na to, da se je veliki kriminal vedno izmikal roki pravice nam tudi ne preostane drugega, kot da poskusimo nekaj novega in to je ta urad, bolje to kot pa 20 let nategovanja države in državljanov s starni izmuzljivih kriminalcev.
d899
01. 01. 2010 21.54
če bi temu uradu bilo ime MILICA, bi potem verjel da bo kaj iz tega...