Slovenija

Novo pomembno odkritje naših arheologov s pomočjo najnovejše tehnologije

Vrata, 30. 03. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Strokovnjakom iz Narodnega muzeja Slovenije je v okviru evropskega projekta Claustra+ uspelo potrditi nov odsek poznorimskega zapornega sistema, imenovanega claustra Alpium Iuliarum. Na podlagi terenskih raziskav in lidarskega posnetka jim je uspelo dokumentirati skromne ostanke nekoč mogočnega zapornega zidu.

Claustra Alpium Iuliarum je bil v 4. stoletju največji rimskodobni arhitekturni podvig na ozemlju današnje Slovenije in sodi med najpomembnejšo kulturno dediščino pri nas. Kot so zapisali v Narodnem muzeju Slovenije, je zaporni sistem služil nadzoru nad trgovino in premiki prebivalstva na ozkem prehodnem območju jugovzhodnih Alp, kjer je deloma potekala tudi severovzhodna meja antične Italije.

Posamezni ostanki teh zapor se raztezajo med Kvarnerskim zalivom na Hrvaškem in Posočjem v Sloveniji. Danes poznamo okoli 30 kilometrov ostankov zapornih zidov s 107 stolpi, petimi trdnjavami in utrdbami ter dvema utrjenima mestoma v Ajdovščini (Castra) in Reki na Hrvaškem (Tarsatica).

V arhivskih virih se na prostoru Cerkljanskega hribovja omenja daljši rimski zid, ki je varoval prehod iz Poljanske doline v Cerkno, na grebenu, imenovanem Vrata. Strokovnjaki iz Narodnega muzeja so opazili, da so pomenljivi tudi toponimi pri grebenu ("Vrata", "Na vratih" in "Za zidom"), ki najverjetneje označujejo prehod, prelaz, morda celo zid ali vrata v zidu.

Slovenski zgodovinar Pavle Blaznik je v šestdesetih letih 20. stoletja na podlagi skoraj 200 let starih skic zahodne meje loškega gospostva rimski zid že pravilno umestil na greben med Planino in Podplečami, a takrat raziskovalna skupina arheologov pod vodstvom Jaroslava Šašla območja zidu ni našla.

Odkrili so ga skoraj dvajset let pozneje, ko je arheologinja Nada Osmuk sledila trasi rimske ceste, ki je preko prelaza Vrata nad Podplečami vodila iz Cerknega proti Hotavljam. Na grebenu je opazila obrise ostankov močnejšega zidu, ki so potekali v smeri sever – jug. V svojih poročilih je omenila odkrite ostanke malte in obrise zidu ter jih pravilno pripisala takrat že dobro poznanemu zapornemu sistemu claustra Alpium Iuliarum. Njena opažanja žal niso dočakale sistematične raziskave ali obširnejše objave.

Uporaba najnovejše tehnologije LiDAR

Na podlagi študija arhivskih podatkov in zapiskov s pomočjo najnovejših tehnologij (LiDAR) je v okviru projekta CLAUSTRA+ skupina arheologov Narodnega muzeja Slovenije uspela potrditi in dokumentirati »izgubljeno« poznorimsko zaporo Vrata. Na lidarskem posnetku so vidni površinski znaki, ki so predstavljali linijo ostankov zidu.

LiDAR (Light Detection and Ranging) je metoda daljinskega zaznavanja, pri kateri z laserskim skenerjem, nameščenim na letalo, zajemamo podatke o zemeljskem površju. Rezultat skeniranja je oblak točk (odbojev) v 3D koordinatnem sistemu iz katerega lahko izdelamo natančen zemljevid površja, t.i. digitalni model reliefa. V nasprotju z aerofotografijo nam lidar omogoča zaznavo struktur na površju zemlje tudi na mestih, ki so porasli z gozdovi.

Na južnem delu trase je bil zid v dolžini 130 metrov zaradi večjih kmetijskih posegov povsem uničen že v 90-ih letih prejšnjega stoletja, osrednjih 360 m trase pa je bilo uničenih že v času med obema vojnama. Italijanska vojska je tu v okviru izgradnje Alpskega zidu namestila težko oborožitev, da bi utrdila mejo med Italijo in Kraljevino Jugoslavijo. Celotna zapora je merila vsaj 740 metrov.

Strateško pomemben prehod

Zapora Vrata se nahaja na prelazu med Poljansko dolino in Cerknim, katerega strateški pomen dokazujejo tudi številni ostanki vojaških objektov iz drugih obdobij. V antiki je tu potekala cesta, ki je povezovala Škofjeloško območje s Posočjem. Glavna povezava proti Italiji je sicer vodila preko Ljubljane (Emona) in Ajdovščine (Castra) v Oglej (Aquileia), vendar je bila v nemirnih časih poznorimskega obdobje nevarna, zato se je promet po njej zmanjšal. Aktualnejše so postale stranske poti. Ena od njih je vodila preko Cerkljanskega hribovja, ravno preko prelaza Vrata in zato so Rimljani tudi tu z zidom vzpostavili nadzor.

S potrditvijo še ene od zapor v sklopu sistema claustra Alpium Iuliarum postaja slika obrambnega sistema celovitejša. Rimski zid priča o pomembnosti našega prostora v poznorimskem času, obdobju državljanskih vojn in vpadov mnogih ljudstev v Rimsko cesarstvo. V nemirnem času so bili hitri premiki enot, logistika in učinkovita pošta izjemno pomembni, zato so vse pomembnejšo vlogo pridobivale stranske poti, ki so vodile preko težje prehodnih območij, kakršno je Cerkljansko hribovje. Celotna regija pa je s tem dobila novo, pomembnejšo vlogo v antiki.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
01. 04. 2019 09.09
-1
jaz sem pa mislil da so kakšno hrvaško vojaško ladjo našli na dnu Piranskega zaliva
zemljan10
01. 04. 2019 07.13
+7
A, pa na koledar tudi naj pogledamo danes?
kivzfccz
01. 04. 2019 07.12
+5
Pricakovl sem zemljevid ostankov zidovja za Slovenijo.
Bigbadjohn
01. 04. 2019 07.10
-1
Vidim, da noben od mojih cenjenih sokomentatorjev še ni dojel, da je nauk članka politika do migrantov Rimskega imperija. Hja, verjetno v tem grmu tiči zajec, zakaj nikoli ni in ne bo prišlo do obstoja Slovenskega imperija- ker se iz zgodovine ničesar ne naučimo...
Opta Musi
31. 03. 2019 20.29
+12
Sem mislil, da so na fotkah obcestni koli za sneg.
tarzan13
31. 03. 2019 16.57
+11
odlično ohranjena rdečo bela puščica iz unih časov...
detect
31. 03. 2019 16.53
+13
mertseger
31. 03. 2019 14.41
+80
En boljših člankov na tej zanič strani.
Opta Musi
31. 03. 2019 14.37
+60
Fotke so pa take da ne veš kaj je sploh na njih.
Protoc
31. 03. 2019 15.01
+23
Ta ki je dal minus nej meni tudi razlozi kaj vidi na sliki..to je kot bi nabiral gobe in eno sliko stisnil, pa rekel..evo ves tu je bil zid . Danes nekam diši na poletje..
disorderliness
31. 03. 2019 14.12
-34
Mogoče pa to dokumentira do kod smejo italijanske ozemeljske težnje. Kot sem že dejal, zastonj se pričkamo o Piranskem zalivu, ko točno vsi vemo, da je italijanski.
VolkBrenin
31. 03. 2019 15.59
+36
si hecen...neko rimsko zidovje je tudi pri pri ptuju / petovio...in drnovim / neviodunum...najbolje da tukaj čez potegnemo črto...pa je italija čez 3/4 slovenije....Kar se tiče piranskega zaliva ...V stavbi občine Piran , nad pregibom prvega stopnišča , ki vodi iz pritličja , je na levi strani vzidana kamnita plošča , na kateri švicarski državljan grof Antonio Caccia zapušča ali podarja občini Piran svoja posestva v Salvore ( Savudrija) . Vklesano je naslednje sporočilo - prevod - Naj se sedanji in prihodnji ( rodovi ) s hvaležnim čutom in občudovanjem spominjajo Antonia CACCIA , helvetskega državljana , ki je piranski občini posestvo salvore v javno dobro zapustil . 18. Marec 1893 . Del iz pisne razprave o tej temi . Avtor , Bert Pribac iz Šavrina . Najmanj kar bi slovenija morala zahtevati je vse omenjeno , katastri obstajajo in so Popolnoma jasni , prav tako oporoka pokojnega grofa Antonia Caccia . Ker smo v bistvu na ničelni točki zaradi nepriznavanja arbitražne sodbe s strani hrvaške ( v bistvu nam to daje nova izhodišča - tudi pravna ) bi morala slovenija izhajati ( najmanj iz te oporoke , ki NI bila nikoli preklicana ali kako drugače spremenjena ) . In TO In samo TO bi morala vsebovati tožba slovenije proti hrvaški ( o kateri se govori z naše strani ) . Povsem dovolj . Če koga zanima kaj več si lahko prebere v razpravi z naslovom - Piranski zaliv je lahko samo piranski , avtor - Bert Pribac . Razprava vsebuje kup dokazov in dejstev , v bistvu slovenska stran ne potrebuje ničesar drugega , kar je našteto v tej razpravi , ker je to povsem dovolj ( dokazov) za kakršno koli sodišče že . ...če že ...
JohannDoe
31. 03. 2019 20.25
+5
Prvo mi razloži kaj imajo Italijani z Rimljani in rimskimi zidovi. Potem mi pa razloži po čem je Piranski zaliv italijanski. Če po narodnosti, potem je že pri trstu in onkraj slovensko.
Manandi
31. 03. 2019 14.03
-33
Škoda cajta, gnara in besed..
Misko5990
31. 03. 2019 14.02
-29
V sloveniji najti kaj dragocenega?? Mogoce kaksen ovenel regrad
JohannDoe
31. 03. 2019 20.27
+3