Slovenija

Novo povojno grobišče

Radovljica, 18. 10. 2007 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z sondiranjem so potrdili obstoj grobišč povojnih pobojev na Ravnici pri Lancovem.

Na Ravnici pri Lancovem naj bi bili pokopani posmrtni ostanki žrtev povojnih pobojev leta 1945, v veliki večini pa naj bi bile žrtve hrvaške narodnosti
Na Ravnici pri Lancovem naj bi bili pokopani posmrtni ostanki žrtev povojnih pobojev leta 1945, v veliki večini pa naj bi bile žrtve hrvaške narodnosti FOTO:

Šlo naj bi za eno največjih grobišč povojnih pobojev v Sloveniji, v katerem naj bi bilo zakopanih več sto žrtev, posmrtnih ostankov pa vsaj zaenkrat ne bodo izkopavali. V grobišču po pričevanjih domačinov namreč niso Slovenci, temveč Hrvati, Srbi ali Banatski Nemci, katerih kosti komisija brez mednarodnega dogovora ne bo izkopala.

Člani državne komisije so danes skupaj z arheologi, antropologi in kriminalisti prekopali del gozda pod Pustim gradom, kamor so narodni aktivisti, ki so se oblikovali iz vrst partizanov, po pričevanjih domačinov junija 1945 zakopali najmanj dvesto otrok, žensk, starcev in vojakov. Te naj bi po zgodbi enega izmed domačinov, ki je bil tedaj star 16 let, z vlakom pripeljali iz Vetrinja do radovljiške železniške postaje. Od tam so jih peš gnali do Ravnice pri Lancovem, kjer so jih slekli in večinoma s hladnim orožjem pobili, njihove osebne predmete, od glavnikov do pisem, pa zažgali, da bi onemogočili kasnejšo identifikacijo.

Vendar pa so pričevanja domačinov precej različna, je pojasnil predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman. Dejal je, da nekatere zgodbe domačinov, ki se dogodkov z leta 1945 še spominjajo, govorijo o hrvaških žrtvah, medtem ko druge pričajo o tem, da v grobovih ležijo srbski četniki in banatski Nemci. Prave informacije je težko dobiti zlasti zato, ker je dogajanje iz leta 1945 že časovno zelo odmaknjeno, domačini pa so vedno neradi govorili o povojnih pobojih, saj so jim domači aktivisti grozili še leta 1994.

Na območju grobišča pri Lancovem naj bi bilo zakopanih več sto trupel
Na območju grobišča pri Lancovem naj bi bilo zakopanih več sto trupel FOTO: POP TV

"Če si hotel ostati živ in doma, je bilo treba biti tiho," je povedal predsednik nekdanje občinske komisije za evidentiranje pokritih grobišč Lado Eržen in dodal, da so ljudi zastraševali in jih pošiljali na prevzgojo v Kočevje. Pojasnil je, da so prav zaradi pomanjkanja uradnih pričevanj pred leti razpustili tudi občinsko komisijo, saj so o pobojih krožile številne informacije, ki pa jih ni želel nihče potrditi za zapisnik. V ljudeh, ki so videli grozote, storjene nad žrtvami povojnih pobojev, naj bi bil po njegovih besedah še vedno ukoreninjen strah.

Podatki, zbrani z današnjim sondiranjem, bodo potrebni, če bo prišlo do izkopa. Hkrati pa pomenijo korak naprej, saj bo na njihovi podlagi morebiti mogoča identifikacija ali ugotovitev, ali so bile žrtve ustreljene ali ubite s hladnim orožjem.

Vsekakor je komisija danes ob sodelovanju antropologinje potrdila pričevanja domačinov, da na območju pod Pustim gradom ležijo ostanki žrtev povojnih pobojev. S prekopom dela spodnjega in zgornjega grobišča so našli človeške kosti, ki pa so jih nato zakopali nazaj. "Do ekshumacije ne bo prišlo, dokler ne bo podpisana meddržavna pogodba s Hrvaško oziroma Srbijo, saj velja, da komisija izkopava samo prebivalce Slovenije, torej Slovence in pripadnike nemške manjšine," je povedal Dežman in dodal, da je namen sondiranja le potrditev obstoja in obsega grobišča.

Leta 2001 so kriminalisti uvedli preiskavo

Prvič se je o preiskavi grobišča žrtev povojnih pobojev na Lancovem sicer govorilo že leta 2001, vendar pa potem preiskave območja niso izvedli. "Kriminalistična policija je lokacijo preverjala, vendar ker ni bilo dokazov, ni mogla uvesti preiskave, so pa zbrani podatki osnova tudi za naše nadaljnje delo," je povedal Dežman.

Medtem ko je terenska preiskava grobišča na Lancovem vsaj zaenkrat končana, pa se na Hrušici pripravljajo na izkop posmrtnih ostankov žrtev povojnih pobojev. Izteka se namreč razpis za izkop, ki ga bodo po Dežmanovem mnenju izvedli še letos. Ob tem pričakuje, da bodo odkrili okostja domobranskih oficirjev, ki so domnevno pokopani na območju Hrušice.

Ob tem je Dežman pojasnil, da je prejšnja komisija, ki je imela drugačne postopke preiskovanja grobišč, predlagala, da se na teh mestih postavi spomenike in da se organizirajo proslave sprave. Leta 2005 pa je z delovanjem začela nova komisija, ki uporablja drugačne metode preiskovanja, in sicer takšne, ki so v uporabi tudi pri preiskovanju grobišč na območjih bivše Jugoslavije in Ruande. Prisostvujejo tudi kriminalisti, saj bi lahko v primeru zadostnih dokazov uvedli pravni pregon zoper storilce.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
18. 10. 2007 22.44
+1
hot shot pojdi lepo spat , pa vzemi si malo drugačne knjige , lahko tudi kakšno biologijo, pa malo poglej gene in vse istalo sranje. neprekinjeno pozivaš k nečemu. LOL Lahko noč
Prvo Bore
18. 10. 2007 22.27
Komunisti so bili proti belim Slovencem ZLATI fantje. Stara mamca je rekla: če je vojna je vojna za vse . Če ste rekli, da treba vse ženske posilt, potem se tega držite. Zakaj bi se mi opravičili belogardistom, ali kakor ti praviš zavednim Slovencem LOL, ki so držali z nacisti. Daj se malo prebudi in priznaj , da si seme izdajalca, ki se je prodal okupatarjem. Pardon, tako pač je. Pri sebi vse uštimi, pa bo.
kriss714@amis.net
18. 10. 2007 22.02
Gen, drži se tvoje obljubljene ignorance, ker se mi res ne ljubi odgovarjati glih vsakmu debilu. Kar se kazivosti tiče: Pravnomočno dokaži, sicer je pa kaznivo očitanje KD. Tako, da ne boš zabluzil.
DarthRevan
18. 10. 2007 21.54
*Zeh* Kriss, res, razmisli malo o tem svojem stilu pisanja. Nekoč si bil bolj zabaven...
Prvo Bore
18. 10. 2007 21.52
lootieee kje si pa sedaj našla Jugoslavijo in Rusijo LOL V teh luknah so pa itak ustaši !! LOL Tito je imel Goli Otok za Miloševiča, Tuđmana, Izetbegoviča, ali treba še kaj napisat. SSSR je pa prodal Gorbačov, zapil pa jo je Jelcin.
Prvo Bore
18. 10. 2007 21.48
No potem priznaš, da ste sodelovali z okupatorjem. Klerikalci, še posebno meščani in hvalo bogu, da ne vsi, še posebno cerkev, so sodelovali z Nemci. Nemci niso bili turisti, ali ne. Okupatorske sile , ali ne. Partizani pa so bili zavedni Slovenci, ki so se jim uprli, saj to smo že miljonkrat povedal in vemo to.
kriss714@amis.net
18. 10. 2007 21.46
Genčič degenčič torbico nosil, za partizane živeža prosil. Soseda je dala kanto smeti, mala marjanca pa dve med oči.
lootieee@gmail.com
18. 10. 2007 21.43
eh prvoborec, poglej kam je šla jugoslavija - tko k rusija, u revščino, vojno pa žrtve... scer pa. lah si zdej pametn k ne veš kva bi se zgodil... m'
DarthRevan
18. 10. 2007 21.41
Kriss že spet javno poziva k umoru drugače mislečih. A ni to kaznivo?
Prvo Bore
18. 10. 2007 21.40
Ja ja kriss Vi meščani, ki Vas sedaj mučijo Vaši kmetje, ki so postali delavci. VEDNO ste se podrejali slovence in nič več tega. Pa v katerem času živiš ?? LOL Saj sem Ti povedal Rajši Srba , kot pa Klerikalnega Slovenca, ki me je prodal.
hot-shot69
18. 10. 2007 21.37
Prvo Borec, a naj bi s kurcem opletali po partizanih? Z Nemci so sodelovali, ker so za boj potrebovali OROŽJE.
kriss714@amis.net
18. 10. 2007 21.18
Prvoborac, na vislice z balkanoljubnimi paradajzarji, kot si ti. Združeni evropi smo se pa priključili z referendumsko večino, pa če se razpočiš. Raje povej od kod legitimiteta poslancem na zasedanje avnoja leta 43, kjer so slovenijo podredili velikosrbom.
Prvo Bore
18. 10. 2007 21.05
Težki zavedni Slovenci skupaj z Nemci LOL Glava boli od smeha. Zgodovina Kraljevina Jugoslavija je podpisala pristop k trojnemu paktu, ali ne. Partizanščina je odpor ljudstva, kar Viu klerikalni meščani nikoli ne boste priznali, da ste VI izdali Slovence in ne mi. Če ne bi po prvi svetovni vojni imeli Srbe, bi še sedaj bili Habsburžani. Meni se zdi, da je Marija Terezija več naredila za zavedne Slovence , kot pa Vi klerikalni meščani. Na vislice z Slovenci, ki so nas želeli priključiti velikemu rajhu.
DarthRevan
18. 10. 2007 20.42
Kdor visoko leta, ima veliko večjo razdaljo za prosti pad.
kriss714@amis.net
18. 10. 2007 20.41
Izdajalci slovenstva so delali revolucijo in kolaborirali s srbi v njihovih velikosrbskih ekspanzionističnih težnjah. Zato pa so tudi pobijali zavedne slovence, ki so se jim uprli. Jasno, da so pri tem poiskali legalno pomoč. Ne pozabi, da je kraljevina leta 41 kapitulirala, torej je bila nemška okupacija žal legalna. Partizanščina pa ne. Tako po takrat veljavnem mednarodnem pravu.
brainiac
18. 10. 2007 20.39
kriss714.razlike ni.tako nsdap, kot tudi zkj, kot stranki sta zelo temeljito "počistila" nesnago v svojih in tujih vrstah!
Prvo Bore
18. 10. 2007 20.35
Kaj lupetaš Kriss ? Naj vidimo, koliko je bilo izdajalcev v Sloveniji ?? Bomo saj lahko kam peljali pse, da se poščijejo LOL.
kriss714@amis.net
18. 10. 2007 20.30
Ajd, prvoborac spet lupetaš bedarije. Z vsakim novim grobiščem si bolj paničen, ker vidiš kako se v resnici zločina utaplja tvoj napiflan mit o partizanščini. Kakšna je pa razlika med NSDAP in ZKJ?
Prvo Bore
18. 10. 2007 20.22
hot-shot69 Ti potem priznavaš, da ste bili za kolaboracijo z Nacisti in hvala bogu nekdo ali nekateri niso dovolili tega. Ti potem podpiraš slovensko hlapčestvo in ne mi rečt, da ste želeli biti samostojni, če smo imeli Italjane, Nemce in Madžare za okupatorje na ozemlju Slovenije. Kje TI vidiš samostojnost Slovenije ? Sam vidim samo izdajalce slovenskega naroda, tako kakor je sedaj Jelinčič rekel. Pod okriljem RKC.
hot-shot69
18. 10. 2007 20.17
Prvo Borec, narobe se je slišal kar sem napisal. Maščevanje je v človekovi naravi (oko za oko...kje sem to že prebral???), kot je že temačni rekel, belogardisti, domobranci... so pobijali iz maščevanja, najbolj je pa kriv za morijo tist k jo začne (PARTIZANI!!!). VERA, DOM, DRUŽINA --LEPO SE SLIŠ :)