Slovenija

Varuhinja pozdravlja strožjo zakonodajo: Nasilneži morajo vedeti, da se jim nasilje ne izplača

Ljubljana, 01. 07. 2016 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Opredelitev družinskega nasilja bo po predlogu novele zakona razširjena, policija in sodišča bodo dobili dodatna pooblastila, žrtve pa bodo oproščene plačila sodnih taks. Nasilnežem je treba jasno povedati, da se jim nasilje ne izplača, pravi varuhinja človekovih pravic.

Ustavimo nasilje v družini
Ustavimo nasilje v družini FOTO: Thinkstock

Člani odbora DZ za delo so na današnji seji izpostavili številne probleme glede obravnave nasilja v družini in predlagali vladi upoštevanje njihovih pripomb pri pripravi predloga sprememb področne zakonodaje, ki naj bi bil v DZ jeseni. Varuhinja človekovih pravic Vlaste Nussdorfer morajo nasilneži dobiti sporočilo, da se jim "nasilje ne izplača".

Varuhinja človekovih pravic Vlaste Nussdorfer
Varuhinja človekovih pravic Vlaste Nussdorfer FOTO: Damjan Žibert

Žrtve nasilja pa morajo po drugi strani vedeti, da se jim prijava nasilja izplača, je še poudarila varuhinja na seji, na kateri so na zahtevo poslanske skupine nepovezanih poslancev obravnavali tematiko preprečevanja nasilja v družini.

Nujno je posebno pozornost nameniti zaznavi nasilja v družini, ko se ta šele začenja, je v imenu predlagateljev dejala poslanka Zavezništva Alenka Bratušek. Družba mora po njenih besedah podati jasno sporočilo, da je nasilje v družini nesprejemljivo. Žrtve nasilja in njihove svojce je treba opolnomočiti, da se pravočasno odzovejo na nasilje, družba pa mora vzpostaviti mehanizme za preprečevanje nasilja v družini, je pozvala.

Predlog novele zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki ga je predstavila državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost Martina Vuk in je zdaj v medresorskem usklajevanju, med drugim širi nabor oseb, ki se jih šteje za družinske člane. Opredelitev družinskega nasilja je razširjena, policija in sodišča bodo dobili dodatna pooblastila, žrtve pa bodo oproščene plačila sodnih taks.

Nepovezanost institucij

Po izkušnjah nevladnih organizacij, denimo Belega obroča Slovenije, institucije opravijo svoje delo zelo dobro. Zatakne pa se takrat, ko bi se morale povezovati med seboj. "Med institucijami ni povezave," je opozorila predsednica Belega obroča Milojka Vida Intihar.

V Društvu za nenasilno komunikacijo pa so menili, da je treba nasilje v družini obravnavati v širšem kontekstu in se ne bi smeli osredotočiti samo na vprašanja, ki so neposredno povezana z njim. Nasilje v družini se povezuje s številnimi drugimi področji, kot so stanovanjska politika, izobraževanje in delo, so opozorili.

Vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto na Generalni policijski upravi Anton Klančnik se je osredotočil na nasilje, ki so mu v sodobnem svetu komunikacij izpostavljeni otroci. V varnem zavetju otroške sobe so lahko preko interneta zlorabljeni z vseh strani in vseh koncev sveta, je posvaril.

V razpravi so poslanci SMC, med njimi Jani Möderndorfer in Saša Tabakovič, opozarjali, da bo konkretne predloge zakonskih rešitev mogoče podati šele jeseni, ko bo predlog novele v skladu z napovedjo pristojnega ministrstva v DZ. Že zdaj pa je po Tabakovičevi oceni mogoče nekatere predlagane ukrepe oceniti kot dobrodošle. Tako bo denimo policija pod določenimi pogoji lahko vstopila v stanovanje, kjer se odvija nasilje.

V ZL pa so opozorili, da je nasilje v družini tesno povezano z ekonomskim stanjem. Prizadevanja za manj revščine v družbi so tako hkrati tudi prizadevanja za manj nasilja v družini, je dejal Miha Kordiš.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLObunkeljn
05. 07. 2016 14.26
+5
Lahko se repenčite kolikor hočete, deklica se je \"rešila\" muk, vsi vi z gospo Vlasto ... in oni samopromotorji tipa Primc in njegova gospa in pa ona dečva, ki je pred parlamentom vzneseno deklamirala Pavčka ... nič niste naredili ... prav nič ... samo zavrženo ste se samopromovirali ... zdaj, ko pa res \"za otroke gre\" .... pa nič pamfletov in parol .... sram naj vas bo! Zelo sram! Beda politikantstva ... za tiste, za katare bi naj šlo, pa trpijo in umirajo! Ne vem, kdaj bo tudi ta totalno nesposobna ministrica Kopačeva odstopila in priznala, da nič , prav nič ne dela .... V takih primerih , bi morale za zapahe tudi socialne delavke, kot soudeleženke umora ... pa razgnat bi bilo treba vodstvo Fakultete za socialno delo, če producira tako nesposobne kadre! Res nagnusni ste vsi skupaj! Če ni pravega zakona, pa naj Klemenčič odstopi .... pa Ljudmila , ki je sponzorirala \"za otroke gre\" , seveda s povsem sebičnimi nekrščanskimi motivi , se lahko skupaj s Primcem in ono teto njegovo in druščino prvič po krščansko zazre vase ... Ali je res šlo za otroke? Glede na to, da kruto umirajo, so precej slabo poskrbeli \"za otroke\"! Ogabni ste, vsi!
Heretik1
03. 07. 2016 20.50
-2
Žensk se ne pretepa! Babo lahko nalomiš samo v primeru, če si zasluži.
Ramzess
02. 07. 2016 09.26
+0
Opredelitev, razlaga bo razširjena, a še vedno dovolj splošna, da si bo zakon vsak lahko razlagal po svoje. To ne vodi nikamor, razen v teror posameznika zaradi najmanjših malenkosti.
Ramzess
02. 07. 2016 09.27
+3
Postopno razvrednotenje družine, ... ponekod bi še radi pojme kot so oče, mati, ata, mama in podobno izbrisali iz slovarja, ohranili le pojme roditelj in podobno. Zamislite si kam to pelje.
Ramzess
02. 07. 2016 09.35
+3
Pred leti je zakon, ki bi državnim službam dal (pre)velike pristojnosti in pravice, ne referendumu padel. Isti zakon bi pravice staršem in sorodnikom jemal, ... ker je oblast to možnost izgubila ubira drugo pot na bojišče, ki se imenuje družina. Kaj je učinkoviteje kot starše nadzirati in kontrolirati preko otrok, če ne boš naredil tega in tega, bomo naredili to in to, pri vaši in celo volji otroka, ... Poglejte samo kar se dogaja po svetu. Če ne dovolite cepljenja, vam otroka lahko vzamejo in cepijo prisilno, za zdravljenje velja enako, itd. Kaj bo šele, ko bo bojda decembra letos v EU stopilo v veljavo obvezno čipiranje dojenčkov, se pravi novorojenčkov.
Ramzess
02. 07. 2016 09.37
+3
Eno je zakon proti pregonu dejanskih nasilnežev, težava je, da se isti zakon, splošen kot je, izrablja tudi proti vsem drugim, če in ko je to v interesu oblasti.
Maday
01. 07. 2016 20.45
+0
Kdaj bodo ukinili to delovno mesto brez KORISTI...in vse ostale varuhe trave in asfalta to je sam G......................................................................noj..Nikogar NAROD ne potrebuje, nikogar ne želi in nikogar nočejo poslušat..Želijo da jih pustijo na Miru DRŽAVA je danes samo še TERORIST ki izvaja TEROR, posiljevanje in silo nad NARODOM..
Kresho91
01. 07. 2016 21.12
+4
Zaradi takih oseb, ko si ti smo danes v takih "mukah". Zaradi tega, ker se ne zavedaš kako je VSE povezano in da mora biti red. Zakaj v mukah? Ker danes si nekateri primitivneži mislijo, da če je človek svoboden, lahko dela kaj hoče...no v teoriji je tako, ampak v praksi si svoboden toliko, v kolikor ne posegaš v svobodo drugih. Če nebi bilo regulacij nebi nikoli uspeli, kot družba, zaradi razloga kot si navedel/navedla "Narod nikogar ne potrebuje, ne želi, poslušat..". Če bi tvoja teorija obveljala, danes tega nebi moral/a napisat na 24ur.com ali bilo kam drugam, še niti povedat nikomu saj nebi imeli jezika.Samo SKUPNO smo lahko boljši. Glede delovnega mesta pa je KORISTNO saj nekdo mora gnjavit one, ki prestavljajo te zadeve.
ssecnik
01. 07. 2016 20.15
+3
zanima me,kakšno zaebno življenje ima Nussdorferca.
ssecnik
01. 07. 2016 20.14
+1
Baba se lahko zgoni,ti si pa protidružinski element.
Jocipros
01. 07. 2016 20.05
+2
Nussdorferca spet policijsko palamudi. Naj si ogleda, kako te stvari rešujejo Rusi. No, ja, važno da ji je janša zrihtal dobro plačo, drugo je pa itak ne zanima...
LordKEK
01. 07. 2016 19.53
+5
Po tanovem otroku ne smes vzet fbja. Ker to je nasilje.
SlikaBrezOkvirja
01. 07. 2016 19.20
+5
nasilneže? kaj pa psihično nasilje žensk oziroma nasilnic v tem primeru? Diskriminatorno...že verjetno res, da je več moških nasilnih fizično in psihično, a tudi ženske obstajajo... In zakaj je pri nas recimo samo varna hiša za ženske oziroma matere? Način govora varuhinje pove vse o zaostalosti sistema, ki ga vodi...
nekdotukaj
02. 07. 2016 09.02
+1
Naj te potolažim, pri nas obstaja tudi varna hiša za moške in to v Mariboru. ;)
nergach
01. 07. 2016 18.05
+10
Vlasta ti si izven realnosti. Tukaj trobiš o nekih nasilnežih, a ženske so že zdavnaj presegle ta nivo. Danes je zaščite potreben moški, ki je žrtev razdiralnega nasilja žensk v navezi s sodnicami, socialnimi delavkami, prijateljicami....skratka Vlasta, za časom si. Tam si samo zato, da pokuriš te svoje tisoče evrov , ki ti jih omogoča ta sinekura, odločbe, ki jih pa napiše tvoj urad so pa vse po istem kopitu: nismo pristojni....
samo_povem
01. 07. 2016 18.50
+1
ho?emVšolo
01. 07. 2016 18.05
+7
strožja zakonodaja ne učinkuje. Potrebno je dvigniti vrednote v družbi, kar pa nam kapitalizem preprečuje. Varuhinja bi pa že lahko vedela to.
The_Duke
01. 07. 2016 18.01
+15
JAVNO VPRAŠANJE za nekoga ki se postavlja nad državne inštitucije in njihove odlkočitve! Gospa nus pa tisto naprej ALI BO POLICIJA IN SODSTVO UGOTAVLJALA TUDI ZLORABO INŠTITUTA DRUŽINSKEGA NASILJA S STRANI ŽENS KO BODO LE TE HOTELE DOSEČI SELITEV PARTNERJA IN MESTO ZA LJUBIMCA?