Slovenija

O meji bo odločal Haag

Bled, 26. 08. 2007 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Janša in Sanader sta dosegla soglasje, da bo vprašanje meje na morju in spornih točk na kopenski meji reševalo sodišče v Haagu.

Slovenski in hrvaški premier Janez Janša in Ivo Sanader sta na srečanju ob robu Strateškega foruma Bled dosegla neformalno načelno soglasje, da bo vprašanje meje na morju in spornih točk na kopenski meji med Slovenijo in Hrvaško reševalo Meddržavno sodišče v Haagu.

Ivo Sanader in Janez Janša na Bledu
Ivo Sanader in Janez Janša na Bledu FOTO: Dare Čekeliš


V ta namen bosta državi oblikovali meddržavni komisiji strokovnjakov za mejo in pravnih strokovnjakov, slednji pa naj bi po pričakovanjih Janše do konca leta pripravili predlog sporazuma za haaško sodišče, ki ga bosta morala potrditi še oba parlamenta.

O varčevalcih in nuklearki še naprej dvostransko

Vprašanje dolga zagrebške podružnice Ljubljanske banke hrvaškim varčevalcem in Nuklearne elektrarne Krško bosta državi še naprej skušali reševati dvostransko, v ta namen pa se bodo v prihodnjih dneh in tednih srečali pristojni ministri, je v izjavi po pogovorih povedal Janša. Izpostavil je tudi, da ne gre za reševanje vprašanj v paketu. "Reševanje enega problema ni vezano na kakršnokoli koncesijo s katerekoli strani pri drugem odprtem vprašanju," je dejal, čemur je pritrdil tudi Sanader.

Oboji želimo, da bi imel dogovor, do katerega naj bi prišlo, široko politično podporo v obeh državah. To je garancija, da bo na koncu ta pot reševanja, ki jo sedaj ubiramo, tudi uspešna, in da bodo rešitve trajne. Brez tega soglasja se lahko z različnimi političnimi dogodki situacija menja in delo, ki je bilo opravljeno, pade v vodo. slovenski premier Janez Janša


Pred formalnim dogovorom bosta imela oba premiera v ponedeljek sestanek s predsedniki parlamentarnih strank, ki jih bosta seznanila s podrobnostmi pogovora, "šele nato pa bosta obe vladi potegnili ustrezne formalne poteze", je povedal Janša. Kot je poudaril, obe strani pri tokratnem reševanju odprtih vprašanj "izhajata iz stališča, da mora glede modalitet reševanja obstajati visoko soglasje političnih subjektov v obeh državah". "V preteklosti nekajkrat ni bilo tako, zato so bili tudi parafirani nekateri sporazumi, ki kasneje niso bili ratificirani," je dejal in dodal, da so tokrat tako v Sloveniji kot na Hrvaškem v pripravah na sestanek sodelovala vse parlamentarne stranke.


Janez Janša in Ivo Sanader
Janez Janša in Ivo Sanader FOTO: Dare Čekeliš

Potem ko sta meddržavna diplomatska komisija in komisija za mejo v 90. letih prejšnjega stoletja že naredili veliko dela, narejen pa je tudi seznam spornih točk, bosta državi za reševanje vprašanje meje "delo mešane komisije za mejo obnovili, tako da bo naredila natančen spisek spornih točk na meji, ki bo nato posredovan v reševanje sodišču", je dejal Janša po uro in pol dolgem pogovoru s hrvaškim kolegom v Vili Zlatorog. "Za mejo na morju se ve, da ni rešena," pa je v izjavi dodal Sanader in Janši pritrdil, da bo komisija ugotovila samo "točke na kopnem, ki še niso usklajene".

Janša je še povedal, so pri razsojanju glede meje dosegli "načelno soglasje, da bodo izhajali iz stanja na 25. junij 1991, tako kot smo se o tem dogovorili v brionski izjavi o izogibanju incidentom". Sanader, ki je potrdil načelno soglasje o iskanju rešitve pred Meddržavnim sodiščem v Haagu, pa je dodal, da so se dogovorili, da bodo "spoštovali načela, o katerih so se že prej dogovarjali". Pri tem je navedel mnenje Badinterjeve komisije, ki je v začetku 90. let ob razpadu nekdanje Jugoslavije zapisala, "da so meje bivših republik meje suverenih držav", kar velja tudi za meje Slovenije in Hrvaške.


Na novinarsko vprašanje, ali bo Slovenija pri razsojanju na haaškem sodišču vztrajala pri zahtevi, da sodišče upošteva tudi načelo pravičnosti, je Janša izpostavil, da bo "modalitete razsojanja, tiste, ki jih morata državi predložiti haaškemu sodišču, določila skupna komisija pravnih strokovnjakov", in izpostavil, da gre še za druga pravna vprašanja. Sanader je poudaril, da sta se dogovorila "o načelih in o skupnih odločitvah", o vprašanju načela pravičnosti in drugih podrobnostih pa nista govorila. Dodal je še, da bo "vodje hrvaških parlamentarnih strank pozval k dogovoru glede tega".

Na novinarsko vprašanje, ali bo hrvaška zaščitna ekološko-ribolovna cona tudi za članice Evropske unije začela veljati 1. januarja 2008, kot je bilo slišati iz Zagreba po petkovem srečanju Sanaderja s parlamentarnimi strankami, je Sanader dejal le, da Hrvaška v skladu z evropsko prakso "z Italijo in Slovenijo nadaljuje pogovore o tem, jih informira o hrvaških namerah, pravilih, ki bodo veljala v ERC". Pogovori se še nadaljujejo in pričakujem dober rezultat, je dodal Sanader, ki bo tako kot premier Janša danes popoldne nastopil tudi na strateškem forumu.

Opozicija opozarja na načelo pravičnosti

Opozicija je dogovor premierjev ocenila previdno, pri tem pa opozorila na problematiko uveljavitve hrvaške ERC tudi za članice EU s 1. januarjem 2008 in nujnost upoštevanja načela pravičnosti pri odločanju o meji na sodišču v Haagu.

Vodja SD Borut Pahor je dejal, da zanj dogovor premierjev o iskanju rešitve za mejo na sodišču v Haagu ni sporen, vprašanje pa je, "ali je hrvaška stran sprejela tri načela, ki jih je slovenska politika oblikovala kot svoje soglasje". Član LDS Jelko Kacin meni, da dogovor o reševanju meje v Haagu "ni odgovor", saj "če bi se želeli pogovarjati o arbitraži, bi morala hrvaška stran najprej odstopiti od namere, da razglasi ERC.

Vodja SNS in predsedniški kandidat Zmago Jelinčič je dejal, da je "Slovenija, kot kaže, pokleknila". Predsedniški kandidat Lojze Peterle meni, da sta premiera "dosegla dober vmesen rezultat" in da se da na tej podlagi graditi naprej. Predsedniški kandidat Mitja Gaspari pa je izpostavil, da se bo, če Hrvaška ERC ne bo začela izvajati, "verjetno mogoče pogovarjati o reševanju meje v Haagu, brez tega pa izvajanje prejudicira vprašanje meje".

Janez Janša in Ivo Sanader
Janez Janša in Ivo Sanader FOTO: Dare Čekeliš


Janša: Evropa potrebuje novo vizijo

Janša je v uvodnem govoru na otvoritveni slovesnosti letošnjega Strateškega foruma Bled poudaril, da Evropa potrebuje novo vizijo, novo zgodbo, ki bo več generacij uspešno nagovarjala več kot 30 držav. Dejal je tudi, da se mora Evropska unija učinkovito prilagajati spreminjajoči se svetovni realnosti. Zunanji minister Dimitrij Rupel pa je na udeležence foruma naslovil poziv k odgovornemu vizionarstvu v političnem delovanju.

Janša je poudaril, da ima EU danes, ko je relativno blizu sprejetju novih institucionalnih temeljev, zopet veter v jadrih. To je za Slovenijo po njegovih besedah zelo pomembno, saj vedrejše vzdušje izboljšuje obete za slovensko predsedovanje uniji, obenem pa povezavi dovoljuje, da se uspešneje spopada z izzivi tako nadaljnje širitve kot še tesnejšega sodelovanja.

Premier Janša se je ob robu foruma na dvostranskem srečanju ločeno sestal z makedonskim premierom Nikolo Gruevskim in gruzijskim predsednikom Mihailom Sakašvilijem. Z Gruevskim sta osrednjo pozornost namenila Zahodnemu Balkanu, še zlasti vprašanju Kosova, s Sakašvilijem pa sta govorila predvsem o razmerah v Gruziji in regiji.


Dejal je tudi, da je EU trenutno blizu uresničitvi zgodovinskih ciljev svobodne in v miru združene Evrope, vendar pa še ni povsem na cilju. Izpostavil je pomen nadaljnje širitve na Zahodni Balkan, ki bo ena od prednostnih nalog slovenskega predsedstva, poudaril pa je tudi pomen uspešnega približevanja širšega sosedstva unije - vzhodnoevropske in kavkaške regije.

Vila Zlatorog na Bledu, kjer sta se sestala hrvaški in slovenski premier Sanader in Janša
Vila Zlatorog na Bledu, kjer sta se sestala hrvaški in slovenski premier Sanader in Janša FOTO: Dare Čekeliš
Premier je v govoru izpostavil tudi druga prednostna področja slovenskega predsedovanja, kot so lizbonska strategija, energetska politika in medkulturni dialog. Zaključil je, da mora institucionalno okrepljena EU svetu ponuditi novo zgodbo. Evropa mora po Janševih besedah postati "globalni igralec, inovativna sila, ki bo pospeševalec modernizacije globalne skupnosti". Prav inovativne ideje in predlogi so po njegovem mnenju dodana vrednost foruma, kot je blejski.


Ob robu strateškega foruma na Bledu je imel zunanji minister Rupel tudi več dvostranskih srečanj. Kolegom iz BiH Svenu Alkalaju, Makedonije Antoniu Milošoskemu in Cipra Erato Kozaku-Markulis ter posebnemu predstavniku EU za Južni Kavkaz Petru Semnebyju je predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja EU v prvi polovici prihodnjega leta, s kolegi pa se je pogovarjal tudi o dvostranskem sodelovanju.

Rupel je prav tako izpostavil vlogo EU v današnjem svetu, ki ga zaznamuje velika medsebojna povezanost. Unija mora po njegovih besedah pripomoči k vzpostavitvi trajnostnega in vzdržnega svetovnega reda ter k iskanju rešitev na področjih boja proti podnebnim spremembam, revščini ter pri prizadevanjih za mir, stabilnost in gospodarski razvoj.

Tako kot Janša je tudi Rupel izpostavil pomen nadaljnje širitve EU na Zahodni Balkan, za kar si bo Slovenija trdo prizadevala, in širše. Napočil je čas, da udejanjimo zaveze solunske deklaracije, je dejal. Vse udeležence in nosilce političnih odločitev pa je Rupel še pozval k odgovornemu vizionarstvu v političnem delovanju.



  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lepa Primorska
27. 02. 2009 18.37
POLETI PA SEVEDA NA MORJE NA HRVAŠKO.PRODANE DUŠE SLOVENSKE.
minnaema@yahoo.com
29. 08. 2007 13.05
Zelo strkovna komisija naj ima zadnjo besedo za pripravo resničnih zgodovinskih okoliščinah na morju in na kopnem med državama bivše Jugovine.Zgodovina mora biti tudi predmet pogajanj, ker to kar je bilo v preteklosti in če se resnice preteklih dejanj postavljajo v aksiome je to korist za sosede in poguba za našo (SI)državo, ki mora imeti ob sebi pogajalce - da prave trmaste in nepopustljive pogajalce, ki znajo svoje zahteve tudi pravilno in ob pravem času dokumentirati, ker tako je (SI) v prednosti- le pravilno je eksaktno je potrebno pristopiti !
minnaema@yahoo.com
29. 08. 2007 12.57
BREZ OBSOJANJ, ker tAKŠNA DEJANJA ne rešujejo ničesar. Strahovito akuratno je potrebno izdelati argumente za Haag. Za pogajanja so potrebni akuratni oz. akribicijski specialisti, ki svoje delo znajo konstruktivno voditi do agatologije za SI.
nutrispirit
27. 08. 2007 18.53
tako je, takrat ko bi se moralo se ni posredovalo - ob osamosvojitvi. takrat pa so bili glavni in najbolj glasni kdo?!?!?! da vam malo osvežim spomin - bučar, anderlič, drnovšek, kučan in njihova "mafija". zaj pa pljuvate po JJ, ker "zgodovinskega dejstva" ne more spremenit. zakaj? odgovorite si sami če ne pa vprašajte levico!
lyinx01@volja.net
27. 08. 2007 09.21
Ja normalno da je obveljal hrvaški predlog št.2 saj drugače pa bi poleg neprijetne nemške obveščevalne še hrvati pokazali kakšen dokument iz trgovine z orožjem pol pa bi bilo prevroče za JJ
politik70
27. 08. 2007 07.02
No zdaj smo ga pa najebal.Hrvatom bomo Morali dati pol zaliva plačati dolg od LB skladišče za jederske odpadke pa je v Sloveniji.In kaj bomo slovenci dobili? Prst v rit in jederske odpadke. Vsi hrvaški mediji poročajo da je Slovenija POPUSTILA IN PRISTALA DA SE ODLOČA V HAAGU. Že na začetku smo v slabšem položaju.In če pogledamo malo po zgidovini nazaj je Slovenec zmerom izgubil in verjetno bomo tudi sedaj.ZGODOVINSKA SRAMOTA SE NADALJUJE.
bonsai9@email.si
27. 08. 2007 07.00
Ma še plačali bi Hrvatom, če vzamejo JJ in Ruplna. Sicer saj se bosta JJ in Sanader že zmenila po mobiju, kdo naj kje koga vrže v vodo, kdo naj porine Jorasa...
Tedy1967
27. 08. 2007 06.56
Če gremo na arbitražo z stanjem meje kot je bil ob osamosvojitvi in se Hrvati s tem strinjajo, ne vem zakaj potem sploh arbitraža. Tukaj močno smrdi. Spet se bo kupčkalo.
goso
27. 08. 2007 06.15
Zdaj se bo pa začelo lobiranje v Haagu, če se ni že prej. Vedno bo, kdo bo koga za centimetre. Kar so zasedli, ne bodo odstopili. Mi bi moral takrat zasest , ko je bil čas za to, pa bi se sedaj drugač pogovarjal. Pa bi mi spuščal centimetre. Piranski kataster!
NoriKonj
26. 08. 2007 23.59
Čriček in abc, jaz imam tudi predlog: Hrvatom damo Rab in Krk, obljubimo, da noben čistokrven Slovenec ne bo več hodil na dopust k njim in jim čenkamo Rupla v zameno za mejo na Mirni.
Uporabnik113189
26. 08. 2007 23.36
Ni mi poznano ozadje, verjetno nikomur ni. Prepričan sem, da gre za slepilni manever, kjer si JJ in Sanader rešujeta vsak svoje popolnoma zavožene volitve. Gre pa hkrati za polje, katerega osnovne pozicije so bile postavljene v času Tuđmana, ki ima na vesti ogromno življenj samo zato, ker se je želel igrati generale in so se mu na žalost mnogih izpolnile sanje..Takrat je bila v Sloveniji zelo popularna teza, da je najbolj pomembno ostati zunaj, ko nas poskušajo potegniti v umazane balkanske igre z vojno..Če gledam iz tega vidika, smo zopet na začetku.. Skupaj z zločinci so nas uspeli stlačiti nazaj v njihove igrice in v Haag. Že od vsega začetka je jasno, da je polovica Piranskega zaliva grda past s strani Hrvatov..Žal ni v Sloveniji nobenega dobrega generala, ki bi znal razmišljati strateško..Trop prodanih politikov, ki povsod lezejo v riti..Vse kaže, da bo zaliv in prosto izhod na morje stvar naslednjih generacij, kar se bo reševala v zelo oddaljeni prihodnosti.
abcabcabc@email.si
26. 08. 2007 22.55
Lepo je iti Hrvatom na arbitražo s tujim ozemljem. Jaz bi tudi šel na arbitražo o sosedovi hiši, ki ni bila nikoli moja...
?ri?ek
26. 08. 2007 22.45
Šenkamo JJa in vlado Hrvatom in plačamo dolg LB... fer cena!!!
5R1-K
26. 08. 2007 22.03
tilen555...good point! Haag je kompromis. Življenje pa je polno kompromisov, kjer nihče ne zgubi, temveč vsi pridobijo!
tilen555@hotmail.com
26. 08. 2007 21.59
Lucasa: zakaj bi bilo pa za nas najslabše sodišče v Haagu? Kakor vem, naj bi bilo za hrvate najbolj ugodno sodišče v hamburgu in so oni to forsirali?
5R1-K
26. 08. 2007 21.57
lucasa...jaz tebi nisem rekel, da imaš prazno glavo. Ravno nasprotno, želel sem poudariti, da ne padaj pred tistimi, ki ne navajajo neben tehten dokaz za svoje trditve.
5R1-K
26. 08. 2007 21.54
bonsai... jaz sam se izogibam izrazov kot sta "beli", "rdeči" in "naši", "vaši". Sploh o tem nisem govoril, zato ne potvarjaj mojih besed.
bonsai9@email.si
26. 08. 2007 21.47
5R1+K Sej se boš kmalu utišal oziroma te bo kdo drug. Malo pejt iz bajte in boš vidu ko boš vn iz kroga belih
lucasa
26. 08. 2007 21.37
@ 5R1+K NE sodi praznosti glav po svoji glavi!!!!!
5R1-K
26. 08. 2007 21.31
lucasa&bonsai9... ne povzemajta trditev, ki temeljijo na praznih glavah!