Slovenija

O paradi nič novega

Ljubljana, 02. 03. 2006 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sprejet je program državnih proslav, ni pa še znano, ali bo na obletnici osamosvojitve tudi vojaška parada.

Dan državnosti in 15. obletnico osamosvojitve bo Slovenija obeležila s serijo prireditev po različnih krajih po Sloveniji, s pričetkom 23. maja v Pekrah in zaključkom 25. oktobra v Kopru.
Dan državnosti in 15. obletnico osamosvojitve bo Slovenija obeležila s serijo prireditev po različnih krajih po Sloveniji, s pričetkom 23. maja v Pekrah in zaključkom 25. oktobra v Kopru. FOTO: POP TV

Vlada je sprejela program državnih proslav, ki vključuje tudi državno proslavo ob dnevu državnosti in samostojnosti Slovenije.

Na tej proslavi naj bi sodelovala tudi Slovenska vojska, v kakšni obliki, pa še ni znano. Koordinacijski odbor za pripravo državnih proslav bo namreč po sklepu vlade konkreten scenarij proslave pripravil 30 dni pred proslavo, je pojasnil obrambni minister Karl Erjavec.

Tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak pa je pojasnil, da si vlada želi, da se poišče nekakšen primeren način praznovanja državnih praznikov. "Po našem mnenju se spodobi, da so SV, policija, Združenje veteranov vojne za Slovenijo in Združenja Sever v ospredju, saj namreč brez njih ne bi bilo niti dneva državnosti niti 15. obletnice osamosvojitve. Vlada si tudi želi, da bi organizirali takšno praznovanje, ki bo širše, ki bo zajelo celotno Slovenijo, ne samo Ljubljano, in ki bo združevalo, kot se za ta praznik tudi spodobi," je še dejal Hajdinjak.

Erjavec ni v sporu

Obrambni minister Karl Erjavec zagotavlja, da se glede vojaške parade ne prereka z Drnovškom.
Obrambni minister Karl Erjavec zagotavlja, da se glede vojaške parade ne prereka z Drnovškom. FOTO: Dare Čekeliš

Obrambni minister se je odzval na novinarske prispevke, iz katerih je mogoče razbrati, da se glede načrtovane vojaške parade javno prereka s predsednikom države in vrhovnim poveljnikom Slovenske vojske Janezom Drnovškom. "Seveda nič od navedenega ne drži! Od kod torej medijem taka informacija?" se v sporočilu za javnost sprašuje minister in v naslednjem stavku ugotavlja, da jo je posredoval poslanec SD in član parlamentarnega odbora za obrambo Aurelio Juri.

Juri je v pismu predsedniku odbora za obrambo Antonu Anderliču (LDS) med drugim zapisal: "Menim, da je neodgovorno s strani ministra, ki za stanje v vojski skrbi, da se o njenem angažiranju v slovesne in siceršnje namene javno prereka z njenim vrhovnim poveljnikom," navaja Erjavec.

Predsednik Janez Drnovšek vojaške parade noče. Predlaga, naj se denar od parade raje nameni Darfurju.
Predsednik Janez Drnovšek vojaške parade noče. Predlaga, naj se denar od parade raje nameni Darfurju. FOTO: POP TV

Minister poslancu odgovarja, da je v svoji prvi izjavi za medije pojasnil, da spoštuje Drnovškovo mnenje, vendar je hkrati opozoril, da minister za obrambo ni pravi naslovnik v zvezi z odločitvijo o vojaški paradi. "Zato sem z vsebino pisma seznanil vlado. Nobenega prerekanja torej ni bilo, saj gojiva s predsednikom Drnovškom korektne odnose," še piše Erjavec.

Jurija še prosi, da mu odgovori na preprosto vprašanje: "Kje in v kakšni obliki sem se javno sporekel z vrhovnim poveljnikom SV in predsednikom države Janezom Drnovškom".

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

beno.pehani@telemach.net
04. 03. 2006 19.27
Dejstvo je, da se Slovenci premalo zavedamo pomena osamosvojitve in pridobitve lastne države in bi vojaška parada, morda le doprinesla nekoliko več samozavesti in ponosa. Denar pa se je zapravljal tudi za veliko bolj nepotrebne in nepomembne zadeve.
beates.jenna@vroca.com
03. 03. 2006 10.24
Zakaj pa ne parada ? Sem za. Saj se Kitajčki tud razkazujejo, mi pa se tko radi primerjamo z njimi, ko gre za njihovo produktivnost za četrt kile riža na uro... Verjetno vsi pozabljate, kako smo prišli do osamosvojitve in da kljub cakanju NATA tega kr ni blo in ni blo...
ssg
03. 03. 2006 09.14
Pa nisem zdravnik, mimgrede!
ssg
03. 03. 2006 09.12
Andro.cen, Afganistan se napiše drgač. ;) Smo beden in relativno bogat narod, ki ne ve, kaj počet z dnarjem! Se je že kkšn naš poslanc vprašu, kakšno je stanje v našem zdravstvu, kok zastarele so bolnce in aparati v njih? Ne, ker je za njih poskrbljeno kot na rajskem otoku, če jim še vedno ni všeč, pa grejo v tujino! Ste se že kdaj vprašal, kako to okolje vpliva na produktivnost, inovativnost in razpoloženje zaposlenih v zdravstvenih ustanovah, predvsem zdravnikov, ki se celo večnost učijo, učijo in učijo, na konc pa ne ne vem kok visoka plača pa starinsko delovno okolje!! Halo, govorim o najpomembnejših ljudeh na svetu, zdravnikih!!! Ste se kdaj vprašal, kaj boste, če jih ne bo več, pa že zdaj jih primanjkuje?! Vi bi pa keš za parado, kruha in iger, kaj? Dokler sistem ne bo razpadu, tko kot je razpadlo Rimsko cesarstvo!
andro.cen@email.si
03. 03. 2006 02.28
Ja zakaj pa je ne bi meli. Če lahko pošiljamo vojake v Irak, Avganistan in sam bog ve kam še..., pol jih lahko vsaj enkrat na 5-10 let vidimo na paradi (saj ne vemo kateri od njih se ne bo vrnil iz puščave). Me pa res zanima koliko slovencev mlajših od 30 let je že kdaj videlo vojaško parado? (v živo)
zjolah
02. 03. 2006 16.48
Praznovanje obletnice sosamosvojitve z manifestacijamiin parad vseh vrst RAZEN VOJASKE- HVALA!!!! POZDRAV IZ SVEDSKE