Slovenija

Židan ustanavlja svet modrecev, v katerem bo tudi Milan Kučan

Ljubljana, 15. 06. 2014 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Štiri tedne pred volitvami je predsednik SD Dejan Židan poskrbel za preobrat. Ustanavlja svet modrecev, kjer bodo poleg staroste stranke Mirana Potrča in predsednika Boruta Pahorja sedeli še Milan Kučan, Ciril Ribičič in Janez Kocjančič.

Nekdanji predsednik Milan Kučan, pa nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič, šef Olimpijskega komiteja Janez Kocjančič, ob njih pa tudi starosta stranke Miran Potrč in aktualni predsednik države Borut Pahor. Takšno posvetovalno telo si je zamislil predsedujoči SD Dejan Židan, ki mu javnomnenjska podpora naglo pada, čeprav so ga na to mesto postavili ravno zato, da bi naredil preobrat. Z zadnjo potezo je sicer naredil preobrat, ki pa v ospredje ne postavlja mlade, pogled v prihodnost, ampak se vrača v neke druge čase.

"Ta svet modrecev je predvsem znak, da stranka prizna, da ima svojo zgodovino in da hoče biti do svoje zgodovine transparentna," pa svojo potezo za 24UR komentira Židan. Zanika, da bi bil to način, da se strice iz ozadja postavlja v ospredje. "Usmeritev stranke določa predsednik, organi stranke. Tu ni nobene bojazni, da se stranka vrača v svojo preteklost," poudarja Židan.

Ob Kučanu, Ribičiču in Kocijančiču pa ne bo sedel odstopljeni šef stranke Igor Lukšič, ki zadnje Židanove poteze ostro obsoja.

Milan Kučan
Milan Kučan FOTO: Aljoša Kravanja

Stranke lahko kandidatne liste vložijo do srede

Stranke in liste, ki nameravajo nastopiti na prihajajočih drugih predčasnih parlamentarnih volitvah zapored, lahko kandidatne liste vložijo do srede. Tako bodo že v prvi polovici tedna znani kandidati za poslanske stolčke, intenzivnejše bo tudi nagovarjanje volivk in volivcev. Prihodnji teden bodo dokončno jasni tudi obrisi predvolilnih koalicij.

Za poslanske stolčke se bodo vnovič potegovali dosedanji poslanci z izjemo Majde Potrata, Mirka Brulca in Srečka Meha, ki gredo v pokoj. Med kandidati so tudi predsednik DZ Janko Veber in ministri iz vrst SD, torej tudi predsedujoči stranki Dejan Židan, medtem ko nekdanjega predsednika SD Igorja Lukšiča na listi ni. Iz vrst Solidarnosti je kandidatov 15, med drugim vsi trije sopredsedniki Damjan Mandelc, Uroš Lubej in Marina Tavčar Krajnc, pa tudi nosilec liste Solidarnosti na nedavnih evropskih volitvah Dušan Keber.

Ostale stranke oziroma liste obljubljajo, da bodo svoje kandidate predstavile do roka. V prvi polovici prihajajočega tedna se bodo tako zvrstile seje organov strank, ki bodo potrjevali kandidatne liste. Te so sicer večinoma že oblikovane, a jih v strankah še ne razkrivajo.

Predvolilno povezovanje

Zadnje dni najbolj aktualna tema na slovenskem političnem parketu pa je predvolilno povezovanje, ki očitno vendarle ne bo tako enotno, kot je sprva kazalo. Nekatere stranke so pogovore že zaključile, a ne glede na vsa poudarjanja - predvsem na levem političnem polu -, da se je zaradi nevarnosti nove razdrobljenosti glasov treba povezovati, se očitno ponavlja prav ta zgodba nedavnih evropskih volitev. Jasno je namreč, da bo predvolilnih koalicij več, mnoge stranke pa so izbrale samostojen nastop na volitvah.

Za skupnega sta se sicer odločili že omenjeni SD in Solidarnost, s tem da je SD z DeSUS oblikovala še t. i. socialdemokratski blok za vse generacije. Znano je tudi že, da bo v enaki sestavi kot na evropskih volitvah tudi na državnozborskih nastopila koalicija Združena levica z Demokratično stranko dela, Iniciativo za demokratični socializem, Stranko za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS ter nekaj manjšimi gibanji.

V prihajajočem tednu je pričakovati še razplet pogovorov za povezovanja, ki jih želijo sklepati v PS in v Zavezništvu Alenke Bratušek (ZaAB). V slednjem so tudi najbolj skrivnostni in vseskozi poudarjajo, da bodo zadevo komentirali po zaključku pogovorov. Predsednik SMS - Zeleni Igor Jurišič je potrdil, da so se odločili za sodelovanje z ZaAB in skupen nastop na volitvah, poleg njih naj bi se po nekaterih informacijah ZaAB povezala še z Zares.

Predsednik SD Dejan Židan ustanavlja svet modrecev.
Predsednik SD Dejan Židan ustanavlja svet modrecev. FOTO: Aljoša Kravanja

Prvak PS Zoran Janković pa je nedavno razkril, da bodo nadaljevali pogovore z Demokratsko stranko Slovenije in z LDS. Predsednik LDS Anton Anderlič je ob tem poudaril, da mu ni toliko pomembno, koliko kandidatov bi imela LDS na listi, pač pa kdo bi kje kandidiral in kakšne možnosti bi imel za izvolitev. Sklepati gre, da bo o tem razpravljal tudi svet PS, ki bo predvidoma v ponedeljek.

Javnosti bo predvidoma v začetku tedna dokončno odločitev glede povezovanj pojasnil tudi predsednik stranke Verjamem Igor Šoltes, ki je že konec tega tedna dejal, da gredo njihova prizadevanja zlasti v smeri povezovanja s civilnimi iniciativami s področja trajnostnega razvoja in z zagovorniki zelene politike.

Nedavno ustanovljena Stranka Mira Cerarja (SMC), ki se ji po vseh zadnjih javnomnenjskih raziskavah na volitvah 13. julija obeta zmaga, pa bo podporo med volivci preverjala samostojno.

Na desnem političnem polu v volilno tekmo vstopajo vse tri aktualne parlamentarne stranke - SDS, SLS in NSi - s samostojnimi listami. So pa v SLS in NSi že potrdili, da nameravata stranki podpisati dogovor glede sodelovanja na državnozborskih volitvah, podobno kot na nedavnih evropskih, a tokrat skupne liste teh dveh strank ne bo.

V SDS medtem zagotavljajo, da bodo svojo kandidatno listo predstavili v ponedeljek. Kot kaže, pa se je retorika med vodjema SDS in NSi, Janezom Janšo in Ljudmilo Novak, ki se je pred meseci zaradi arhivske novele precej zaostrila, pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami vendarle omehčala. NSi je tako vabilo k sodelovanju na podlagi svojega akcijskega načrta poslala tudi Janši. Slednji pa je v petek poudaril, da je bila SDS vedno pripravljena sodelovati z vsemi strankami, dodatno zaželeno pa da se jim zdi sodelovanje pomladnih strank. "Tudi zdaj se trudimo v to smer in me veseli, da prihaja do pozitivnih odzivov," je dodal.

Trenutno se na samostojen nastop pripravljajo tudi v DL, kjer se tokrat nadejajo boljšega rezultata kot na evropskih volitvah. A povezovanj v liberalni sredini še vedno niso povsem izključili.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2447)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

comment123
24. 06. 2014 16.21
-1
G.MIlan Kučan ima izkušnje in modrost in tudi ne zanj niti za ostale nismo slišali nikoli, da bi bili česa osumljeni. meni se ne zdi nič sporno, naučili bodo marsikoga moralnih vrednot, če ne kaj bolj pomembnega.....zdaj pa udarite z vašo negativno, strahov polno energijo!
jan333
18. 06. 2014 09.26
+4
Neketari izmed modrecev se že javno zavzemajo, da se v ustavo RS poleg Italijanske in madžarske manjšine, vpišejo še priseljenci in bivše juge. Torej živela nova Jugoslavija in to kar v Slovenji.
fracola
18. 06. 2014 08.01
+2
modreci, hahaha. To je pa nemodra poteza SD-ja in konec luštnega če bodo te patrone noter vzeli
trava@pinkponk.com
17. 06. 2014 13.14
zakaj sem to napisala ker je ogromno komentarjev od danes izginilo tudi moj.in vi 24 ur se imate za najboljšega.žalostno
picijulka1
17. 06. 2014 12.30
+0
Dnevnik poroča: "Nekatere v vrhu Slovenske škofovske konference očitno zelo skrbi razplet julijskih volitev. Škof je na skrivno kosilo in pogovor o povezovanju povabil prvake pomladnih strank.
kosovarec
17. 06. 2014 10.34
+3
MODRECI na površje država na dno!!!
kosovarec
17. 06. 2014 10.32
+6
Dolgo časa so se skrivali a nazadnje so le priplavali na plan.!!!
kosovarec
17. 06. 2014 10.31
+8
To bo sedaj pogreb stranke SD!!!!
Paine
17. 06. 2014 18.15
+1
kapljač1
17. 06. 2014 10.12
-3
Če dobro premislimo, je država v prejšnji državi funkcionirala kot država mora. Vsi omenjeni člani sveta modrecov, so bili aktivni že takrat. Nedvomno imajo velike izkušnje. Vsaj prisluhnit bi današnji "mladi" , predvsem pa "nehvaležni otroci in pa razvajeno derište", morali kdaj.
Paine
17. 06. 2014 18.15
+2
Fanika Baraga
17. 06. 2014 10.07
+3
a snaga ne dela več v murglah???
tapunkljast
17. 06. 2014 09.43
-2
brvo dejan da rešmo ostankov domo bra ncev in porepnikov rkcja
PRAZNOSLAMOMLATEC
17. 06. 2014 08.14
+2
..pobiralci odpadkov.........
pesnitev
17. 06. 2014 07.52
-3
Hvala bogu, da se enkrat piše nekaj o modrosti in modrecih, ne pa samo o tem Ivanu J.
calypsek
17. 06. 2014 05.23
+6
Temle Kučanu bi jaz penzijo vzel.....
tapunkljast
17. 06. 2014 09.44
+0
Jeanus1
16. 06. 2014 22.58
+4
Židan, si pa našel ekipo, ki bo harala.....tako kot do sedaj, za svoje interese in za svoj žep. Tudi tebi bo odklenkalo, ker očitno tudi sam nimaš pojma kaj sploh bi rad. Navadni populizem in navadni populist si!
pesnitev
17. 06. 2014 07.53
+0
Opala, da smo na jasnem: Židan je bil doslej naboljši kmetijski minister, to mu ne smemo oporekati!
john gotti
16. 06. 2014 21.22
+4
krivulja slovenije kaže kakšne modrece smo imeli vsa ta leta...to so zame bolj modrci kot pa modreci
deathbite
16. 06. 2014 19.59
-6
Židanu se je tut sfuzlal! Tako ne bodo prišli v parlament! Edini v tej druščini, za katerega bi dal roko v ogenj, da je kredibilen, je Potrč. Ostali pa...
Jeanus1
16. 06. 2014 22.59
+3
Da te popravim, tudi pri Potrču je fino kiksnil v prazno!
HooplaToopla
16. 06. 2014 19.06
+9
Na zgornji sliki s palicami, da si pomaga pri hoji in s šilt kapo, ter rdečo majo s črko "D" na trebuhu ... je videti Židan bolj tak kot Peter Griffin a.k.a. "Family Guy" ... >>> Pravi levičar gre v naravo z oprtano puško. Ne pa s palicami za hojo, kot kaka stara mama ... Naj se raje zgledujejo po ustanoviteljih OF. Ne pa po Kučanu, Pahorju in Zemljariču, ki so prej in bolj lumpje, kot pa nekakšni modreci ....
kaverna
16. 06. 2014 18.38
+4
svoji k svojim.Tu ne vidim nič spornega.Končno se lahko ljudje odločajo glede na odkrite karte in to je poanta.Vsaj jaz tako nekako razumem to zadevo
kill_m_polo
16. 06. 2014 23.13
+3
Seveda. Raje tako odkrito, kot pa iz ozadja. Tako bodo ljudje vsaj vedeli koga volijo. Edino pošteno! Btw: jaz jih ne bom v nobenem primeru
Paleozoik
16. 06. 2014 17.45
+2
Rabimo vlado delavcev in kmetov, nad Židanom in Bogovičem bo bdel Svet modrecev, Janša bo skrbel za mobilizirane v našo soldatesko, ena od lLDSovih strank pa za ljudsko policijo, pa še Novakova naj bo zrave, za boh pomagaj.
deathbite
16. 06. 2014 20.00
+5
Ja teli, našteti, so nas pripeljali v "lepšo in boljšo samostojnost!
Jeanus1
16. 06. 2014 23.00
+2
Pravzaprav smo že skoraj tam kjer se cedita med in mleko.