Slovenija

O Sazasu tudi na komisiji

Ljubljana, 14. 07. 2010 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb bo obravnavala delo, poslovanje in prisluškovanje direktorju Urada za intelektualno lastnino s strani Sazasa.

Poslanci se bodo glede dela na Združenju skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije (Sazas) sestali v okviru komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki bo potekala v četrtek popoldne. Med dnevnimi točkami komisije je tako tudi pisno poslansko vprašanje Jožeta Tanka v zvezi s sodelovanjem državnega sekretarja Jožefa Školča pri neupravičenem prisluškovanju direktorju Urada za intelektualno lastnino.

Matjaž Zupan
Matjaž Zupan FOTO: Miro Majcen

Sazas naj bi društvom in šolam zaračunaval nerazumljivo visoke zneske za predvajanje avtorske glasbe. Po naročilu združenja naj bi nezakonito sledili in prisluškovali direktorju Urada za intelektualno lastnino Juriju Žureju. Policisti so že uvedli predkazenski postopek.

SAZAS deluje zakonito

Združenje SAZAS tudi z davčnega vidika deluje popolnoma zakonito, saj je bilo v letu 2009 predmet podrobnega davčnega pregleda za obdobje zadnjih petih let poslovanja, ki ni odkril nikakršnih nepravilnosti. Trditve o davčnih utajah so lahko zgolj namerno škodoželjne.

Iz odgovora DURSa je po njihovem mnenju izhaja, da je prenos pravic mogoč. Iz 2. odstavka 70. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah pa izhaja, da avtor lahko s pogodbo ali drugim pravnim poslom prenese na druge osebe posamične materialne avtorske in druge pravice, če ni s tem zakonom drugače določeno.

SAZAS
SAZAS FOTO: E plus

Iz vsebine prijave na protikorupcijsko komisijo, katero pozna Združenje SAZAS, izhaja, da je Jurij Žurej domnevno povezan z radijskimi in televizijskimi postajami, da je na ne transparenten način pisal predlog Zakona o avtorski in sorodnih pravicah brez predstavnikov avtorjev in ni poznano niti kdo mu je za to plačal.

Jurij Žurej naj bi celo v službenem času, ko ga plačujejo slovenski davkoplačevalci, delal za korist privatnih oseb in želel zaščito pravic preko kabelske retransmisije Združenju SAZAS ukiniti, in domnevno ta posel podeliti nekomu drugemu. Tožilstvo obravnava tudi ovadbo proti  Juriju Žureju, ker je na nezakonit način poskušal priti do poslovnih podatkov pri čemer naj bi tudi izsiljeval in grozil, čeprav ga kot javnega uslužbenca zavezuje strog etični kodeks in Zakon o javnih uslužbencih.

Vsa dejanja Združenja SAZAS temeljijo na pravni podlagi; ali Urad RS za intelektualno lastnino postopa skladno z zakonom kot zaščitnik avtorske pravice, pa bo šele potrebno ugotoviti, še menijo v združenju Sazas.

Združenje SAZAS bo z organi pregona v celoti sodelovalo pri odkrivanju preteklih dogodkov in sodelovalo tudi pri razkritju nezakonitega razpečevanja osebnih podatkov , in to celo podatkov o mladoletnih otrocih, so še zapisali v sporočilu za javnost. Ker naj bi  Jurij Žurej celo izjavil da ima na Združenju SAZAS več ljudi, se bo zgodba o domnevnem nezakonitem pridobivanju podatkov morala s pomočjo organov pregona do konca razčistiti in ugotoviti ali je državni organ na nezakonit način nadzoroval zasebno organizacijo.

Menijo še, da zadev ne bodo več komentirali, dokler ne bodo postopki zaključeni. 

Ozadje afere

Pismo o domnevno nezakonitem delovanju Sazasa je Žurej odposlal tožilcem. Med nadzorom Sazasa je tudi posumil, da v društvu predvsem kujejo dobičke in da s tem kršijo zakon. Pozval je tudi tožilce, naj v tem primeru prepovejo Sazasu delovanje v obliki društva.

Iz združenja Sazas pa so Žurejevo pismo tožilstvu komentirali le po elektronski pošti. Zapisali so, da "iz ovadbe na državno tožilstvo, policijo ter prijave na Komisijo za preprečevanje korupcije izhaja, da naj bi Žurej deloval v korist kapitala, uporabnikov glasbe ter v škodo avtorske zaščite." S policije pa so sporočili, da Žurejeve ovadbe obravnavajo neodvisno in odločno zavračajo, da bi podatke iz preiskave posredovali Jožefu Školču. Slednji, spomnimo, nam je pred dnevi namreč dejal, da se je o tem primeru pozanimal prav pri policiji.

Kot je razvidno iz ovadbe, sta po navodilu Sazasa dve osebi tri mesece sledili Žureju, direktorju UIL, ki nadzira Sazas. S sledenjem naj bi Sazas ustvaril tudi nekakšne sheme socialnih mrež več Slovencev. Tako naj bi pri Sazasu obstajale cele mape o znanih ljudeh.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krucyfix
14. 07. 2010 13.34
SAZAS ima že leta sloves izsiljevalske mafijske združbe, država pa se ni kaj prida ukvarjala ne z izvajanjem tozadevnih zakonov ne z njihovo dodelavo. Tovrstne kolektivne organizacije nujno rabijo strog zunanji nadzor financ, sicer nič čudnega da znatni delež izterjanih pristojbin pristane v žepih posvečenih. In res bi jim bilo nujno smiselno omejit pristojnosti pri neprofitnih dejavnostih ter vzpostavit enakovreden sistem individualnega uveljavljanja avtorskih pravic za tiste ki njihovih "storitev" nočejo (tj da uporabniki niso apriori dolžni javljati kolektivnim organizacijam uporabe ki se le-teh ne tiče, so pa dolžni predložit dokumentacijo neodvisnemu nadzoru).
CtrlDelete
14. 07. 2010 12.52
24 ur in Pop TV......a vi plačujete Sazasu?
CtrlDelete
14. 07. 2010 12.21
Naj protikorupcijska komisija ter kriminalisti raje raziščejo povezavo med Žurejem in Urbanom Cento (bivši član skupine Agropop), kateri očitno ima željo po ustanovitvi novega "Sazasa"!!! Govori se, da sta bila sošolca in, da sta velika prijatelja! Gospod Žurej, raje pustite kriminalistom in korupcijski komisiji, da opravijo svoje delo!
CtrlDelete
14. 07. 2010 12.19
24 ur, POP TV......s takimi naslovi in podnaslovi v stilu "Predlagajo prepoved delovanja Sazasa"..."Ali so Sazasu šteti dnevi?"....in s takim načinom pisanja ter gonje proti Sazasu ter članom Sazasa je normalno, da ustvarjate sovraštvo do slovenskih glasbenikov. Dajte se malo zamislit!!!!
CtrlDelete
14. 07. 2010 12.17
V vsaki normalni in civilizirani državi, avtorji imajo pravico zaščite svojih glasbenih del. Radijske postaje so dolžne plačevati določen znesek avtorjem predvajanih del, prav tako tudi lokali, kinematografi in ostali organizatorji javnih prireditev po tarifi ki je dostopna vsej javnosti na spletni strani Sazasa! Tudi književniki, filmarji oziroma avtorji v teh panogah imajo svoje inštitucije za zaščito njihovih avtorskih del! Pravzaprav, je od nekdaj jasno da vsi avtorji (glasbeni, književni, filmski...) živijo od javnih predvajanj na takih in drugačnih nosilcih, a ne toliko od koncertiranja. Koncerti so bolj za užitek glasbenikom ter publiki! Zaslužijo pa najbolj organizatorji takih prireditev, gostinci, ne pa naši glasbeniki. Popolnoma razumem, da je vsakemu od nas težko dat 1 cent, če lahko mirno snemaš glasbo dol z interneta brez stroškov. Tudi mnogo radijskih postaj vrti glasbo ne da bi plačevalo 1 cent za to kriminalno početje. Avtorji pa tako rekoč nimajo nobene zaščite.