Slovenija

O tem, kaj bo z našim okoljem, naj odloča tudi javnost!

Ljubljana, 21. 08. 2012 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skupina nevladnih okoljskih organizacij je na ustavno sodišče vložila pobudo za oceno ustavnosti zakona o kmetijskih zemljiščih. Prepričani so namreč, da mora biti pri odločanju o okolju nujno zagotovljena udeležba javnosti.

Če bo ustavno sodišče ugotovilo, da je novela o kmetijskih zemljiščih v nasprotju z ustavo, bo novela razveljavljena, poslovnik DZ pa bo moral biti dopolnjen tako, da bo, kadar se bo odločalo o okolju, nujno morala biti zagotovljena udeležba javnosti, je ob današnji vložitvi pobude za oceno ustavnosti pojasnila Renata Karba iz Umanotere.

Aarhuška konvencija Sloveniji nalaga dolžnost, da v postopku sprejemanja okoljske zakonodaje nujno mora zagotoviti sodelovanje javnosti.
Aarhuška konvencija Sloveniji nalaga dolžnost, da v postopku sprejemanja okoljske zakonodaje nujno mora zagotoviti sodelovanje javnosti. FOTO: Reuters

Za to pobudo se je skupina šestih nevladnih okoljskih organizacij odločila, ker ugotavljajo, da je bila novela zakona o kmetijskih zemljiščih sprejeta po skrajšanem postopku in brez sodelovanja javnosti, kar pa je v nasprotju z Aarhuško konvencijo, katere podpisnica je Slovenija. Ta nam nalaga dolžnost, da v postopku sprejemanja okoljske zakonodaje nujno mora zagotoviti sodelovanje javnosti, je pojasnila Karba. Organizacije zato želijo doseči razveljavitev zakona in obenem zahtevajo, da se v poslovnik DZ vnesejo določila Aarhuške konvencije glede sodelovanja javnosti za primer, ko zakon predlagajo poslanci.

Predsednik DZ Gregor Virant se strinja, da bi bilo primerno, da bi bila strokovna in širša javnost vsakokrat vključena v obravnavo zakonskih predlogov na matičnem delovnem telesu, prav tako pa bi bilo smiselno dopolniti poslovnik DZ tako, da bi bilo vključevanje zainteresiranih javnosti v zakonodajni proces obvezno, so sporočili iz DZ.

Prvotni predlog novele je sicer predvideval popolno ukinitev odškodnin, kar so predlagatelji kasneje dopolnili z amandmajem, v katerem so odškodnine ostale za najkakovostnejša kmetijska zemljišča z bonitetno oceno nad 50. Višino teh odškodnin pa so nekoliko znižali.

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič omenjene pobude ni komentiral, so pa z ministrstva posredovali sporočilo, da je njihovo načelno stališče, da je v sprejemanje vseh pomembnejših predpisov in njihovih sprememb vključena tudi strokovna in širša javnost.

Nevladniki: novela ogroža samooskrbo s hrano

Novela zakona o kmetijskih zemljiščih, kot izpostavljajo nevladne organizacije, zmanjšuje zaščito kmetijskih zemljišč, poslovnik DZ pa omogoča sprejetje zakonov z vplivom na okolje brez sodelovanja strokovne in širše javnosti. Novela zakona o kmetijskih zemljiščih, s katerim so poslanci uzakonili ukinitev oziroma znižanje nadomestila za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč, je začela veljati 15. avgusta.

Okoljevarstveniki so prepričani, da so poslanci zanemarili opozorila strokovnjakov in javnosti glede škode, ki bi jo lahko novela prinesla našemu okolju, in s tem kršili ustavo.
Okoljevarstveniki so prepričani, da so poslanci zanemarili opozorila strokovnjakov in javnosti glede škode, ki bi jo lahko novela prinesla našemu okolju, in s tem kršili ustavo. FOTO: POP TV

"Sprejet je bil po skrajšanem postopku, v katerem je bilo preslišano enoglasno odklonilno mnenje kmetijske in prostorske stroke, spregledan poziv civilne družbe s podpisi več kot 5000 državljanov in na kratko odpravljen odložilni veto državnega sveta," opozarjajo okoljske organizacije. Poslanci po mnenju nevladnikov prav tako niso upoštevali mnenja komisije za preprečevanje korupcije, ki je ugotovila, da gre za korupcijsko izrazito izpostavljeno področje, na katerem deluje veliko zasebnih interesov in lobijev in opozorila, da je dolžnost države, da zavaruje javni interes, tako da sprejme zakon po opravljeni javni razpravi in na osnovi strokovnih utemeljitev.

Ker se vsebina spornega zakona nanaša na zmanjševanje zaščite kmetijskih zemljišč pred nenadzorovano pozidavo in s tem nepovratnim uničenjem, gre zaradi zaskrbljujočega stanja kmetijskih zemljišč za zagotavljanje samooskrbe s hrano po mnenju pobudnic tudi za kršitev 71. in 72. člena ustave, ki državi nalagata posebno varstvo kmetijskih zemljišč in skrb za zdravo življenjsko okolje.

Konkurenčnost gospodarstva ali razprodaja zemlje?

Novela prinaša črtanje odškodnine za zemljišča, ki imajo boniteto nižjo od 50. Za tlorisno površino pa se bo po novem zakonu štela tlorisna velikost stavbe na stiku z zemljiščem v skladu s predpisom, ki ureja projektno dokumentacijo.

Novela je veliko prahu dvignila predvsem v strokovnih vrstah, kjer so opozarjali na možnost razprodaje najboljše kmetijske zemlje, ki jo bo lahko omogočil nov zakon. Koalicijske stranke pa so nov zakon zagovarjale predvsem, ker naj bi z njim pospešili konkurenčnost slovenskega gospodarstva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pesnitev
22. 08. 2012 08.57
+1
Janša je naredil uslugo svojemu ljubemu bratcu, da mu ne bo treba rušiti na črno zgrajene bajte, kaj bajte, palače!
periot22
21. 08. 2012 21.44
+3
Taboljša kmetijska zemljišča za nakupovalne centre, slaba zemlja in strma pobočja za kmetijstvo, pa kje imajo ti v vladi možgane!!!!!!Zdaj pa naj jedo zelenjavo in sadje iz Lidla in Hoferja!!!!
pa dobr no
21. 08. 2012 14.37
+2
Še dobro, da so sprejeli ta zakon. V mojem primeru je ta odškodnina čisto zgrešena. Parcela je v centru naselja. Edino moja parcela je označena kot kmetijska z visoko boniteto. Prostorski načrt predvideva gradnjo. Parcela je zazidljiva. Tam ni kmetijske dejavnosti. In seveda veseli birokrati so uredili odškodnino, ker zidam po kmetijskem zemljišču. Ta zemlja je manj kmetijska kot prešernov trg v LJ. Tam je namreč več dreves in zelenja. Kjer so že predvidene gradnje v prostorskem načrtu v naselju je odškodnina za spremembo namembnosti popolnoma napačna, zgrešena in birokratska zabloda. Še dobro, da so spremenili te trapaste predpise.
pa dobr no
21. 08. 2012 14.39
+4
Razumljivo pa je, da se izven naselij omeji gradnjo. Pa ne z odškodninami in legalizacijo gradenj. Kdor ima denar tako zida kjer hoče. Neka odškodnina ne bo zaščitila kmetijske zemlje. Še vedno jo lahko kadarkoli plačaš. Zadeva je enostavna. Če ni v prostorskem načrtu predvidena gradnja, gre v rušenje in je zadeva urejena.
indal
21. 08. 2012 13.20
+10
Ma kaj kmeta je potrebno uničit, ker je edini lahko samozadosten! Politika=podn personal!
pesnitev
22. 08. 2012 09.01
+1
Kaj imajo naši politiki pojma o pridelovanju hrane! Sedijo lepo plačani v svojih poslalskih klopeh, krmijo se iz korit v parlamentu, stanujejo v poceni a lepih družbenih stanovanjih, doma imajo vilo, zgrajeno na boljših kmetijskih površinah, okrog nje pa angleško tratico. Kupujejo v Lidlu in nikoli nimajo rokic umazanih od dela. Kaj boš tem ljudem govoril, saj jim ni mar drugega, kot lastno udobje!