Slovenija

O zdravilstvu spet jeseni

Ljubljana, 10. 07. 2007 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister Bručan je bil znova tarča kritik, kjer je pred poslanci vnovič zagovarjal novi zakon o zdravilstvu.

Poslanke in poslanci so ob tem sprejeli dopolnila k več kot desetini členov, zato bo DZ o zakonu dokončno odločil šele po parlamentarnih počitnicah, na septembrski seji.

Poslanke in poslanci so se v okviru druge obravnave zakona o zdravilstvu, s katerim želi vlada urediti doslej zakonsko povsem neurejeno področje ter zaščititi uporabnike storitev zdravilcev, v polemični razpravi največ časa ustavili pri opredelitvi same zdravilske dejavnosti. Čeprav se poslanci strinjajo, da mora država preprečiti škodljivo delovanje "šarlatanov", opozicija oporeka že osnovnemu terminu zdravilstvo, s čimer bo po njenem mnenju postavljena preostra ločnica med uradno in alternativno medicino.

Mnogi se zavzemajo za sodelovanje med obema vejama medicine
Mnogi se zavzemajo za sodelovanje med obema vejama medicine FOTO: POP TV

Predlagatelj želi urediti področje zdravilstva, ki je bilo do sedaj v Sloveniji prepuščeno trgu in se je opravljalo kot gospodarska dejavnost, pri tem pa so tako uporabniki storitev kot zdravilci prepuščeni sami sebi in svoji iznajdljivosti. Z zakonom se bo ustanovila zdravilska zbornica, ministrstvo pa bo sprejelo podzakonski akt, v katerem bo opredeljeno, kateri zdravilski sistemi in zdravilske metode sodijo pod zakon in v kakšnem obsegu.

Poslanske skupine LDS, NP, SD ter ločeno SNS z vsebinsko povsem enakima dopolniloma predlagajo, da bi v zakonu opredelili, da zdravilska dejavnost temelji na tradicionalni, komplementarni in alternativni medicini, o čemer govorijo tudi številni dokumenti, ki so jih sprejeli Svetovna zdravstvena organizacija, Svet Evrope ter Evropski parlament.

Ministrstvo za zdravje kot predlagatelj zakona še vedno stoji na stališču, da uporaba izrazov, kot so tradicionalna, alternativna ali komplementarna medicina pomeni zavajanje uporabnikov teh storitev, da gre za medicino. Iz tega vidika je izraz zdravilstvo ustreznejši, je v uvodnem nastopu v DZ danes poudaril minister za zdravje Andrej Bručan ter zavrnil podporo dopolnilom opozicijskih poslanskih skupin. Zdravilstvo ne temelji na znanstvenih dokazih, zato ga ni mogoče uvrstiti v zdravstveno dejavnost in v zakonodajo, ki ureja zdravstveno dejavnost, je še dejal.

Poslanke in poslanci so o zakonu že opravili splošno razpravo. Ob tem je predlog naletel na številne pomisleke. Poslanke in poslance, zlasti iz opozicijskih vrst, predvsem moti popolno ločevanje zdravilstva od uradne medicine ter uporaba termina "zdravilstvo" namesto "komplementarna" in "alternativna" medicina. Zato je tudi v drugem branju k zakonu vloženih 21 dopolnil.

Kritika Bručana

Zakon naj bi določil vrste zdravilstva, izvajalce zdravilstva, način opravljanja zdravilske dejavnosti, poenotil izobrazbo, licenciral registrirane zdravilce v Zdravilski zbornici.

Prevladal in zmagal je nesodoben, izjemno konzervativen pristop v odnosu do komplementarne in alternativne medicine, je Cveta Zalokar Oražem (poslanska skupina nepovezanih poslancev) očitala predlagatelju. Ob tem je opozorila, da zdravnikom po predlogu drugega zakona, zakona o zdravniški službi grozi odvzem licence zaradi ukvarjanja oz. uporabe zdravilskih metod.

"Težko rečem, ali je zakon idealen ali ne, to bo pokazala praksa, je pa po mojem mnenju vsekakor bolje od nič," je dejal Bručan
"Težko rečem, ali je zakon idealen ali ne, to bo pokazala praksa, je pa po mojem mnenju vsekakor bolje od nič," je dejal Bručan FOTO: POP TV

Minister Bručan je v nadaljevanju razprave zanikal, da bi v primeru profitnega ukvarjanja zdravnika z zdravilstvom prišlo do odvzema licence. Enako so prepričani tudi v vrstah vladne koalicije. Težko rečem, ali je zakon idealen ali ne, to bo pokazala praksa, je pa po mojem mnenju vsekakor bolje od nič, kar smo imeli do sedaj, je svoje nestrinjanje z dopolniloma izrazila Mojca Kucler Dolinar (NSi).

Dopolnila so vložena tudi k členom, ki se nanašajo na oblike zdravljenja in uporabo metod, ki naj bi jih zdravilska dejavnost vsebovala, pri evidentiranju tega zdravljenja in vodenju dokumentacije, pri opredelitvah izvajalcev in pogojih, ki jih morajo le ti izpolnjevati, pri načinu združevanja in povezovanja izvajalcev na področju dejavnosti.

Za medsebojno sodelovanje

Vodja odbora za komplementarno in naravno zdravilstvo v zdravstveni negi v Društvu medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Ljubljana Zdenka Dovč je tako že pred dnevi poudarila, da se zavzema, da bi obe veji medicine začeli sodelovati, saj bi le tako bolniku lahko nudili informacije o dodatnih možnostih zdravljenja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

topovsek@hotmail.co.uk
02. 09. 2008 10.30
Ja, jaz sem tudi za sprejem komplementarne in alternativne medicine, in predvsem za razlikovanje od religoznega in ozoteričnega čarovništva. V zdravilstvu bi rad pozdravil akupunkturo, homeopatijo, nevralno terapijo, fitoterapijo, psihoterapijo in še nekaj metod kot npr. ventuze...Ne pozdravljam pa nepriznanih metod iz sekt in ezoterike. V so vrgli te metode zdravilstva, ki jih je objavil Uradni list, kar v koš za smeti. Tja tudi spadajo. Bručan je bil vsekakor boljši od te managerke, četudi on ni vedel kaj je psihologija; ampak upam, da bomo dobili sedaj za Ministra za zdravje psihiatra, pa četudi zato ne bomo 100% zadovoljni z vlado. Zdravje je le bolj pomembno kot denar.
victoriosus
10. 07. 2007 16.55
Jaz sem za sprejem alternativne medicine. Vem samo za homeopatijo, da ni blef. S tem imam zelo dobre izkušnje. Ostalih ne poznam in jih zato ne komentiram.