Slovenija

Ob Pučnikovi smrti: Protokol razdvojil poslance

Ljubljana, 15. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik državnega zbora Borut Pahor je sporočil, da žalne seje ob smrti Jožeta Pučnika ne bo. Se pa bodo poslanci Pučniku poklonili z minuto molka na naslednji seji državnega zbora.

Protokol je razdvojil poslance
Protokol je razdvojil poslance FOTO: POP TV

Vodja odbora za slovo od Pučnika, predsednik SDS Janez Janša, danes ni želel pred kamero, iz stranke pa so pismeno sporočili, da so predsedniku državnega zbora Pahorju in poslanskim skupinam vladnih strank predlagali, naj "To nerazumno in nepietetno odločitev ponovno pretehtajo".

V liberalni demokraciji in v nacionalni stranki na drugi strani pravijo, da Pučnik ni izjema in da so protokolarna pravila za vse enaka.

Anton Anderlič je menil, da žalna seja ni primerna, da bi se tako ali drugače politično obračunavalo
Anton Anderlič je menil, da žalna seja ni primerna, da bi se tako ali drugače politično obračunavalo FOTO:

Anton Anderlič - LDS: "Mi nismo bili proti žalni seji, ampak smo preprosto soglašali z gospodom Pahorjem, da ne bi bilo primerno narediti izjeme pravila. Protokol je namreč zelo natančen. Vsi so enaki in vredni enakega spoštovanja."

Predsednik SDS pa je včeraj zahteval, naj se sedanja vlada opraviči za krivico, ki jo je utrpel Jože Pučnik.

Miran Potrč - ZLSD: "V naši stranki smo se gospodu Pučniku že opravičili in sicer takoj po letu 90." Žalni seji pa načeloma niso nasprotovali. "Škoda je, da protokolarna pravila, ki jih bomo sprejemali v petek, tega vprašanja ne urejajo," je še povedal Potrč.

V vladni ljudski stranki, ki je idejo o žalni seji podprla, so prepričani, da si tako velika osebnost v slovenski zgodovini ni zaslužila takšnih prerekanj.

Janez Podobnik – SLS: "Zelo obžalujemo odločitev, da ne bo žalne seje v državnem zboru. To so zadeve, ki so vezane na srce in zavest."

Vlada bo jutri odločila o tem, ali bo dan Pučnikovega pogreba razglasila kot dan žalovanja po vsej Sloveniji in ali bo v Pučnikovo čast na njegovem pogrebu prisotna častna četa slovenske vojske.

Tako kot v SDS, izjave niso želeli dati niti v stranki NSi. Zapisali pa so, da odločno protestirajo proti Pahorjevi odločitvi in da Pučniku sedanja večina na oblasti celo v novi državi krati zasluženo spoštovanje ob smrti.

Ob mrliški vežici naj bi se od pokojnega Pučnika z govorom poslovil tudi predsednik državnega zbora Borut Pahor. Po mnenju SDS pa svojci s tem ne soglašajo.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3