FOTO: Slovenski otroci zadovoljni, materialnih dobrin si želi le desetina

Na letošnji svetovni dan otroka so vodenje pomembnih funkcij v državi prevzeli otroci. Vlada zagotavlja, da najmlajšim namenja veliko pozornosti, Zveza prijateljev mladine Slovenije pa opozarja predvsem na nepravilnosti na pediatriji. Po raziskavi je skoraj 70 odstotkov slovenskih otrok zadovoljnih s svojim življenjem, spremenili pa bi šolski sistem.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (7)

 • Svetovni dan otrok v predsedniški palači - 4
 • Svetovni dan otrok v predsedniški palači - 3
 • Svetovni dan otrok v predsedniški palači - 2
 • Svetovni dan otrok v predsedniški palači - 1
 • Otrok prevzel županovanje v Ljubljani
 • Polona Trojar prevzela županovanje v Novi Gorici
 • Prevzem županovanja na Ptuju

Otroci v Sloveniji in drugod po svetu danes prevzemajo vodenje države, nekaterih ministrstev, občin, šol, podjetij in medijev. Vlada zagotavlja, da namenja politikam, ki vplivajo na dobrobit otrok, veliko pozornosti, Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) pa opozarja na nepopolno mrežo pediatrov in drugih specialistov v zdravstvu. Unicef pa je izdal letno poročilo, v katerem ugotavlja, da se je število otrok, ki živijo v veliki revščini, povečalo. 

Pomemben mejnik na poti k odraslosti

"Otroci si želimo, da bi lahko soustvarjali svet, v katerem bomo živeli kot odrasli," je  povedala junior ambasadorka Unicefa v Sloveniji Arja Ela Hvala, ki ji je predsednik republike Borut Pahor za en dan prepustil vodenje države.

"Radi bi sooblikovali svet, v katerem bi vsi, tako otroci kot odrasli, imeli dostop do zdravja, izobrazbe in enakih možnosti za razvoj svojih potencialov ter bi bili hkrati varni in zaščiteni pred nasiljem in zlorabami," je poudarila.

Pahor, ki je vodenje države za en dan simbolično predal mladi ambasadorki Unicefa, je na osrednji novinarski konferenci ob današnjem dnevu otroka pojasnil, da sta imela z začasno predsednico republike "osupljiv pogovor". "Zdela se mi je zelo zrela, z zelo jasnimi stališči glede zelo zahtevnih vprašanj," je dejal in dodal, da se je marsičesa naučil.

Podatek iz raziskave, ki mu jo je predstavila, da se dve tretjini otrok bojita vojne, po Pahorjevih besedah zavezuje svetovne voditelje, da storijo vse, da bo imela generacija današnjih mladih mir in varnost. Če bo to, bomo lahko reševali tudi druge probleme, je prepričan. V zvezi s podatkom, da samo sedem odstotkov vprašanih meni, da državni politiki upoštevajo mnenje otrok, pa je Pahor pojasnil, da je v svoji palači velikokrat gostil mlade in da je v svojem mandatu obiskal veliko šol, ter dodal, da bo tako tudi v prihodnje.

Sedmošolka Arja Ela, ki je to zavezo sprejela, je med drugim dejala, da je iz pogovora s Pahorjem spoznala, "kako je prijazen in kako hoče pomagati otrokom". Kot je poudarila, si želi živeti v državi, ki je prijazna do vseh, tako do otrok kot do njihovih staršev in starih staršev, želi si tudi, da je v državi poskrbljeno za izobraževanje in zdravstvo.

Družbena omrežja predsednika Državnega zbora Milana Brgleza pa je prevzela 11-letna Izabela Škornik iz Ljubljane, ki je med drugim tudi zelo aktivna Junior ambasadorka UNICEF-a.

Priložnost, da otroci prevzamejo vodilne vloge ob svetovnem dnevu, po mnenju izvršnega direktorja Unicefa Slovenija Tomaža Bergoča predstavlja pomemben mejnik na poti rednega vključevanja otrok pri sprejemanju odločitev. 

Premier Miro Cerar, ki je svojo funkcijo predal otroški predsednici vlade Dori Pestotnik Stres, pa je poudaril, da je izjemno vesel, da lahko sodeluje v pobudi, saj je to priložnost, da se mladim še bolje prisluhni, hkrati pa se jim tudi približa politično odločanje.

Tako bi denimo lahko imeli otroškega ministra, ki bi se zavzemal za pravice otrok, ter oddajo in časopis, ki bi govorila o otrokovih pravicah, je dejala. S Cerarjem sta sprejela pomembno zavezo, da bosta še naprej delovala v prid otrokom in v smeri uresničitve agende 2030, da se v Sloveniji razpolovi stopnja otrok, ki živijo pod pragom revščine.

Fotogalerija (7)

 • Cerar otrokom simbolično predal vodenje vlade - 7
 • Cerar otrokom simbolično predal vodenje vlade - 6
 • Cerar otrokom simbolično predal vodenje vlade - 5
 • Cerar otrokom simbolično predal vodenje vlade - 4
 • Cerar otrokom simbolično predal vodenje vlade - 3
 • Cerar otrokom simbolično predal vodenje vlade - 2
 • Cerar otrokom simbolično predal vodenje vlade - 1

Podobno zavezo sta sprejela tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak in Lovro Gliha, ki je stopil v njene čevlje. "Ministrica je bila super, zelo sva se razumela in zdaj še bolj cenim delo, ki ga opravlja," je dejal Gliha v izjavi za medije.

Tit Šenk, ki je poleg vloge direktorja Unicefa Slovenije prevzel tudi vlogo ministra za izobraževanje, znanost in šport, pa se je kot minister zavzel za manj domačih nalog v šoli in manj stresa pri ocenah v šoli.

Mladi so na današnji dan na pobudo Unicefa pomembne vloge prevzeli po vsem svetu, v Sloveniji so se prelevili v vodilne državne politike in župane, prevzeli vodenje nekaterih podjetij, kulturnih ustanov in šol, vodili bodo tudi informativne oddaje. 

Vlada: 'Ena naših ključnih strateških usmeritev so ravno otroci'

Vlada zagotavlja, da najmlajšim namenja veliko pozornosti. Zaveda se namreč, da so bili otroci in mladi v precejšnji meri žrtve nedavne gospodarske krize, so zapisali na uradu vlade za komuniciranje.

Proračunski dokumenti za prihodnje leto sproščajo še zadnji varčevalni ukrep pri otroškem dodatku, saj ga bodo dobili tudi tisti iz 7. in 8. dohodkovnega razreda. Od lanskega leta pa 97.000 otrok prejema deset odstotkov višji otroški dodatek od tistega, ki je bil določen z varčevalnim zakonom iz leta 2012.

Šola

Mednarodni dan ima velik pomen pri osveščanju odraslih o potencialu otrok. (Foto: iStock)

S spremembo zakonodaje se je nekoliko povečalo tudi število učencev, ki imajo šolsko malico. Teh je zdaj 98,6 odstotka. Poleg tega se je povečalo število učencev, ki imajo kosilo.

ZPMS: Izzivov za izboljšanje položaja otrok je še veliko

Zveza prijateljev mladine Slovenije je ob tej priložnosti v svoji poslanici zapisala, da je njihovo prizadevanje usmerjeno v to, da bi otrokom zagotovili kakovostno, varno in vsestransko spodbudno okolje. 

S pomočjo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti začenjajo kampanjo za pomoč staršem pri vzgoji otrok, ki so jo poimenovali Zavestno starševstvo. Pozdravljajo tudi napoved univerzalnega otroškega dodatka.

A tudi v prihodnje izzivov za izboljšanje položaja otrok v naši družbi ne manjka, menijo v ZPMS. Na področju zdravstva še vedno beležijo nepopolno mrežo pediatrov in drugih specialistov. Ob tej priložnosti pa ministrstvo za izobraževanje ponovno pozivajo, naj ne spreminja obstoječega sistema vodenja otrok na sistematske zdravstvene preglede.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije pa opozarja, da ima vsak otrok pravico do preživetja in razvoja. Poudarja, da si moramo vsi prizadevati za izboljšanje položaja otrok. "Še vedno imamo otroke in tudi skupine, ki ne morejo polno uživati pravic," so zapisali.

Slovenski otroci kritični do šolskega sistema

V Sloveniji je, kot je pokazala raziskava, ki sta jo pripravila Unicef Slovenija in Mediana, s svojim življenjem zadovoljnih nekaj manj kot 70 odstotkov otrok. 
V raziskavi je sodelovalo 800 osnovnošolcev iz celotne Slovenije v starosti od sedem do petnajst let.

Več kot 78 odstotkov vključenih v raziskavo je dejalo, da so v življenju najbolj zadovoljni, da imajo družino, ki jih ima rada. Skoraj polovica otrok je zadovoljnih, da so zdravi in da imajo prijatelje. Materialne dobrine so pomembne le desetini.

otroci in denar

Materialne dobrine so pomembne le desetini slovenskih otrok. (Foto: iStockphoto)

Šolanje se zdi pomembno 17 odstotkom vprašanih. Le šest odstotkov jih pomoč v primeru slabih ocen poišče pri učiteljih ali šolskih svetovalnih delavcih. Le nekaj več kot polovica jih meni, da učitelji in pedagogi upoštevajo njihova mnenja. Kar 16 odstotkov pa jih ima občutek, da s temi osebami nimajo stika.

Milan Brglez je prepričan, da bi bilo treba v tej luči spremeniti šolski sistem in otrokom najprej prisluhniti. 

Vsakemu 12. otroku gre slabše kot njegovim staršem

Kljub zagotovilom vlade, da deluje v korist vseh otrok, približno 40 nevladnih organizacij ministrstvo za notranje zadeve poziva k odpravi pripora za migrantske otroke. Pripor ni nikoli v otrokovo korist, so opozorile. Njihov poziv podpira tudi Agencija ZN za migracije.

Letošnje Unicefovo poročilo je pokazalo, da gre vsakemu 12. otroku na svetu slabše kot njegovim staršem. 

Mednarodni dan otroka obeležuje dan, ko je Generalna skupščina Združenih narodov leta 1989 sprejela konvencijo o otrokovih pravicah in leta 1959 deklaracijo o otrokovih pravicah. Konvencija je opredelila številne otrokove pravice, med njimi pravice do življenja, zdravja, šolanja in pravico biti slišan.

Največje nazadovanje kvalitete življenja otrok so avtorji poročila zabeležili v Južnem Sudanu, slabše kot njihovih staršem pa se godi tudi otrokom v Srednjeafriški republiki, Siriji in Jemnu.

V 19 državah, med drugim v Iraku, Libiji in Ukrajini, se je povečalo število otrok, ki so umrli zaradi nasilja.

V več kot 14 državah, med drugim v Kamerunu in Zimbabveju, se je povečalo število ljudi, ki živijo v izjemni revščini. V 21 državah, med drugim v Siriji in Tanzaniji, pa se je zmanjšalo število otrok v osnovnih šolah.

Pestro dogajanje po Sloveniji in Evropi

Otrokom so svojo vlogo danes poleg predsednika Pahorja in premierja Cerarja predali še ministrica za delo in enake možnosti Anja Kopač Mrak in direktorica Slovenskega etnografskega muzeja Tanja Roženbergar. Ključe mesta so jim za en dan predali tudi župani več kot desetih občin.

V parlamentu so odprli razstavo avtorja Zorana Smiljanića Ustava v stripu in povabili na lutkovno predstavo Zvezdica zaspanka v izvedbi Marionetnega gledališča Jurček iz Hrastnika. 

 


 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 67
ni_mi_vse_eno 21.11.2017 18:16:37
unicef, dobrodelna organizacija, ki večino darovanega denarja porabi sama: Formula for Disaster: UNICEF documentary.
Več komentarjev