Slovenija

Obalno zavetišče: ministrstvo odpravilo odločbo inšpekcije. Bo kdo odgovarjal?

Koper, 27. 05. 2016 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kmetijsko ministrstvo je odpravilo odločbo veterinarske inšpekcije, ki je bila podlaga, da je koprska občina upravljanje z zavetiščem odvzela obalnemu društvu proti mučenju živali. Ugotovitve koprske veterinarske inšpektorice Neve Blažina Sedmak so bile nezakonite, pravijo v društvu, zato pričakujejo njen odstop. Oprati si želijo tudi ime, ki ga je oblatil koprski župan.

Kmetijsko ministrstvo je v svoji odločbi ugodilo pritožbi obalnega društva proti mučenju živali, odpravilo odločbo veterinarske inšpekcije in ustavilo predmetni postopek.

Koprska veterinarska inšpekcija je namreč lani odločila, da društvo ne izpolnjuje pogojev za izvajanje zdravstvenega varstva živali v obalnem zavetišču ter društvu tedaj obenem prepovedala sprejemanje in oddajanje živali. Prav tako je inšpekcija društvu naložila, da živali, ki so bile še v zavetišču, odda v mesecu dni, izvajanje javne službe v zvezi z obalnim zavetiščem pa je koprska občina nato interventno dodelila Komunali Koper.

Kletka
Kletka FOTO: Facebook/Obalno Zavetišče

"Iz obrazložitve, spisane na desetih straneh, izhaja, da so bile ugotovitve koprske veterinarske inšpektorice Neve Blažina Sedmak, v sporni odločbi, s katero nam je še pred pred potekom pogodbe o opravljanju javne službe zavetišča za zapuščene živali z obalnimi občinami, prepovedala opravljanje dejavnosti zavetišča, nezakonite," je zapisala Andrea Bogataj Krivec iz Obalnega društva proti mučenju živali.

Iz obrazložitve odločbe po njenih besedah izhaja:
- da je pritožba ODPMŽ na inšpekcijsko odločbo utemeljena,
- da ODPMŽ pred izdajo odločbe ni bila dana možnost izjasnitve,
- da dejansko stanje ni bilo popolno ugotovljeno,
- da med dokumenti ni bilo bistvenih dokazov, potrebnih za odločitev v zadevi,
- da je ODPMŽ na dan inšpekcijskega pregleda imelo podpisano pogodbo o zagotavljanju veterinarskih storitev z verificirano veterinarsko organizacijo, Bolnico za živali Postojna,
- da se po Obligacijskem zakoniku šteje, da je bilo ODPMŽ z Veterinarsko ambulanto Koper še vedno v pogodbenem razmerju, čeprav VA Koper aneksa k pogodbi iz neznanega razloga ni podpisala, saj je ODPMŽ pri tej ambulanti še vedno naročalo nujne in nenujne veterinarske storitve, ki jih je Veterinarska ambulanta Koper za ODPMŽ tudi opravljala in zaračunala, tudi po poteku pogodbe 31. 5. 2015, kar je razvidno iz računov za mesec junij 2015,
- da veterinarska inšpektorica ob morebitnem dvomu o pogodbi za veterinarske storitve ni zaslišala obeh pogodbenih strank,
- da veterinarska inšpektorica ob inšpekcijskih pregledih ni vključila zakonite zastopnice ODPMŽ, niti ji ni vročila zapisnika,
- da odločba ni bila poslana odvetnici ODPMŽ, niti Veterinarski bolnici Postojna, ki jo prav tako bremenijo žaljive navedbe inšpektorice, poslana pa je bila v vednost Mestni občini Koper, Veterinarski ambulanti Koper in Svetu zavetišča,
- da je veterinarska inšpektorica dvomila o resničnosti sklenjene pogodbe med Bolnico za živali Postojna in ODPMŽ ter o tem celo obvestila Sektor kriminalistične policije v Kopru,
- da koprska policija ne obravnava nobenega kaznivega dejanja v zvezi s to pogodbo,
- da je nerazumljivo vztrajno odklanjanje inšpektorice, da se ugotovi resnično stanje zadeve in je presoja stanja očitno neobjektivna in v škodo ODPMŽ, rezultat subjektivne ocene, ki nima temelja v dejstvih,
- da je inšpektorica izdala prvo odločbo po nepravilno opravljenem inšpekcijskem pregledu,
- da je izdaja take odločbe nepravilna in nezakonita,
- da ODPMŽ ni kršilo zakona ali drugega predpisa in se zato postopek ustavi,
- da je UVHVVR Koper dolžna poravnati ODPMŽ stroške pritožbenega postopka.

Drugostopenjski organ je pritožbeni organ, ki ravna neodvisno in samostojno odloča o pritožbi. V tem primeru je drugostopenjski organ samostojno presodil dejstva dugače kot provostopenjski organ - inšpektorica. Gre za običajen pritožbeni postopek. Konkretni primer bo Uprava preučila in podrobneje odgovorila v nasledjem tednu. Matjaž Emeršič, Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

V društvu zdaj pričakujejo odstop inšpektorice

"Kaj je vzrok za tak nezakonit in nevestnen postopek dotične inšpektorice, si lahko samo mislimo. Vemo samo, da so bile s takim postopkom kršene naše pravice, povzročena nam je bila moralna in materialna škoda, javno nas je oblatila obalna občina, predvsem župan MOK Boris Popovič. Tega se popraviti ne da," je še dodala Bogataj Krivčeva in poudarila, da naj bi inšpekcijske službe v naši državi varovale zakonitost, vestno in v skladu z zakonodajo opravljale svoje delo, še posebej veterinarska je tista, ki ima edina v svojih rokah vzvode za zagotavljanje dobrobiti živali.

"Koprska inšpektorica nam poleg vsega navedenega ne odgovarja niti na prijave, čeprav jo zakon k temu zavezuje. Zaradi vsega tega menimo, da ni sposobna opravljati svojega dela vestno in v skladu z zakonodajo. Pričakujemo, da bo Neva Blažina Sedmak s svojega položaja direktorice območnega UVHVVR nemudoma odstopila," je še pozvala.

Če bi inšpektorica opravila svoje delo korektno in zakonito, bi se zgodba zavetišča zagotovo odvila bistveno drugače, je prepričana.

'Prav je, da si operemo ime, ki je bilo tako oblateno'

Na začetku tedna se je sicer iztekel enomesečni rok za prijave na razpis za upravljavca obalnega zavetišča. Prispeli sta dve prijavi, v obalnem društvu pa se kljub drugačnim napovedim nanj niso prijavili.

"Ker nismo bili konkurenčni," je za 24ur.com povedala Bogataj Krivčeva, ki napoveduje, da bodo v boju za naprej uporabili vsa pravna sredstva. "Prav je, da si operemo ime, ki ga je župan tako oblatil in popljuval. Ko ljudem 15-krat poveš eno stvar, sčasoma začnejo verjeti, in on nam je s tem dejansko povzročil ogromno škodo, izgubili smo veliko podpore," je še dejala.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prašek
27. 05. 2016 13.27
+10
»Da naj bi inšpekcijske službe varovale zakonitost .........« In to rečejo za koprsko občino, za katero je jasno komu je podložna ! Obvezen odstop inšpektorice , občina pa naj povrne vse stroške, katere so bile ODPMŽ povzročene. In javno opravičilo !
ni_mi_vse_eno
27. 05. 2016 13.13
+7
Takrat se je veliko prahu dvigovalo, ker je hotel župan Popovič prikazati, da je društvo proti mučenju živali mučilo živali. Seveda odgovarjal ne bo nihče, saj nismo na divjem zahodu, ampak v Sloveniji. Tam te mogoče pravica doleti po desetih letih, če slučajno nisi ukradel miljone, ampak pašteto. :)
mikkki
27. 05. 2016 12.34
+1
Heh. Popaj lahko lokalno vse popedena. Na drzavne instance tezko vpliva. Nic. Vecjo moc bo treba zrihtat. Enih par konjev.... pa bo motor dovolj mocan. Hmmm.
catman
27. 05. 2016 11.48
+10
Takšna inšpektorica ne smao, da bi morala takoj odstopiti, ampak za svoje početje tudi materialno odgovarjat. Konkretno. Enako velja za tega župana. Taki osebki ne bi smeli niti ure več delat v JS, nikoli!
prašek
27. 05. 2016 13.29
+7
Inšpektorica in župan bi si morala razdeliti stroške škode , ki sta jo povzročila !
Transformerji
27. 05. 2016 11.45
-5
Imam predlog: naj obstaja samo še davčna inšpekcija, ki je v interesu države. Vse ostale inšpekcije naj se pa ukinejo, naj vse njihovo delo opravljajo ministri direktno, da ne bodo potem izjavili, da vedo, kaj se dogaja. Tako si bodo tudi zaslužili svojo plačo. Imamo pa protikorupcijsko komisijo z lovcem, in če ministri ne bodo delali tako kot morajo, bo pa ta komisija naredila red. In če je tudi ta podkupljena in skorumpirana, potem bomo pa spet tu, kjer smo sedaj.
GBTA
27. 05. 2016 11.41
-7
Super spet bodo pse kradli po belem krizu, jih vozli v zavetisce trdili, da ga ni. Nasljedni dan pa ti racunajo spanje, hrano in odvoz zivali. Najvecji nateg! Zdej je bil vsaj 4 mesece mir!
?akula
27. 05. 2016 21.38
+6
Pse, ki se potepajo je pravilno, da se jih odpelje v zavetišče. Vsepovsod povzročajo nesnago, tako da smo tudi lastniki psov, ki za njih skrbimo večkrat deležni kritik. Lastnikom potepuških psov ni dovolj, da se jim zaračuna le stroške, temveč bi morali plačati tudi kazen.
kiboko
27. 05. 2016 11.15
+9
Bo kdo odgovarjal? To bi bila kršitev vseh temeljev naše državne ureditve. Državni uslužbenec ne more odgovarjati za svoja dejanja. Recimo v tem primeru, ko je inšpektorica dobila komando naj likvidira društvo, kako pa naj zdaj ona "odgovarja"? Če bi to naredila, bi se celoten sistem sesul, nihče ne bi več upošteval nezakonitih ukazov stricev iz ozadja ... Slovenija bi se sesula in bi bila videti kot kakšna zahodnoevropska država, kjer so državni uslužbenci le "servis", namesto aristokracija.
bracobaldo
27. 05. 2016 11.07
+7
Upam, da bodo nekega dne obalni kriminalisti in sodniki zbrali pogum in in počistili, kar se je za časa vladanja Borisa I. Dolgoprstega, nabralo. Žal pa na obali ni alternative, imamo še Jurije, Marušiče in Čoke.
Sputnik
27. 05. 2016 11.06
+1
felixkp
27. 05. 2016 11.03
+6
Velik bravo tudi od mene. Pa, da se mora P. z prijateljem M. vtikati tudi tukaj. Še jim ni dovolj.
CIGU MIGU
27. 05. 2016 10.55
+2
ćrnogorci so prevladali obali in mislim da se bodo kar med seboj poiskali in si izrekli kakšno glasno
NotMe
27. 05. 2016 10.50
+19
BRAVO!!!!!!!!!!! Novinarji, malo se še pozanimajte o stanju prej in potem. Popovič je res prefarbal bokse. To je pa tudi vse. Živali se oglašujejo le na njihovi strani, ure za sprehajalce so smešne, vikendi zaprto, živali se dajo vsakemu, ki pride mimo, ne dajejo informacij javnega značaja, živali non stop v lepo pobarvanih kletkah, komaj da so v izpustih, z njimi se nihče ne ukvarja - socializira, bolne in ranjene nimajo šans, dokumentacija pomanjlkjiva. Malo preverite še tolele!
mackon08
27. 05. 2016 10.47
+18
Popoviča tožit in v čuzo kam tudi spada.
kiboko
27. 05. 2016 10.04
+21
Gre za vojno med državni sektorjem in nevladnim. Državni sektor uničuje gospodarstvo in nevladni sektor, ker imajo državo za svoje lastno zasebno podjetje, vse ostale pa za konkurente. Seveda je to početje neustavno, nezakonito, nelegitimno, nemoralno in nedopustno ... ampak se ta vojna še vedno izvaja.
me987
27. 05. 2016 09.51
+10
"Na morju" za pravi znesek lahko dobiš ampak čisto vse. drugod po Sloveniji bo kdo še kaj negodoval in pripomnil, doli pa ni problema pri nikomer. nobenega.
estelle.r
27. 05. 2016 09.43
+23
Me veseli, da Popovicev tiranizem ne seze do Ljubljane in ne more vedno delati, kar se mu zahoce.
mackon08
27. 05. 2016 11.50
+7