Slovenija

Občine zadolžene za 453 milijonov evrov

Ljubljana, 09. 06. 2009 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Računsko sodišče se je zavzelo za boljši nadzor nad zadolževanjem občin. Trem od skupno desetim v revizijo vključenim občinam je izreklo negativno mnenje o pravilnosti poslovanja.

Računsko sodišče je v okviru revizije pravilnosti in smotrnosti poslovanja občin na področju zadolževanja, v katero je bilo vključenih deset občin, zaradi ugotovljenih sistemskih slabosti priporočilo ministrstvu za finance, naj izboljša uspešnost uravnavanja zadolževanja. 

Računsko sodišče se je sicer za revidiranje omenjenih desetih občin odločilo na podlagi navedb iz medijev ter podatkov o stanju dolga in najemanju posojil.
Računsko sodišče se je sicer za revidiranje omenjenih desetih občin odločilo na podlagi navedb iz medijev ter podatkov o stanju dolga in najemanju posojil. FOTO: 24ur.com

Pri tem imajo v mislih predvsem okrepitev upravnega nadzora, ki ga kot pristojno izvaja finančno ministrstvo, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik računskega sodišča Igor Šoltes. Ta nadzor bi po njegovih besedah okrepili z ustrezno aplikacijo, ki bo sprotna glede poročanja podatkov občin o stanju zadolženosti, tako zadolženosti občine same kot javnega sektorja v občini, torej podjetij, skladov, zavodov itd. Poleg tega bi bilo treba v to vključiti tudi blagovne kredite oziroma vse tisto, kar pomeni stanje dolga občine do posojilodajalcev.

Zadolževanje družb namesto občine

Med glavnimi slabostmi v sistemu, ki jih ugotavlja računsko sodišče, je namreč med drugim to, da v upravni nadzor niso vključena poroštva in blagovni krediti. Tveganje predstavljajo tudi ustanavljanje gospodarskih družb, ki se zadolžujejo namesto občine, in posredna zadolževanja s pomočjo izvajalcev investicij. Podatki pri četrtletnem poročanju so pogosto nepopolni in napačni, sistem poročanja pa ni podprt z računalniško aplikacijo.

Problematika zadolževanja občin je po Šoltesovih besedah zanimiva tema še posebej pred prihajajočimi lokalnimi volitvami, ko trend zadolževanja verjetno ne bo šel navzdol, ampak navzgor. Skupni dolg slovenskih občin in javnega sektorja na ravni občin je konec leta 2008 znašal 453 milijonov evrov. V letu 2008 izstopa povečanje skupne zadolžitve občin za 104 milijone evrov oziroma za kar 54 odstotkov v primerjavi z letom prej.

Računsko sodišče opaža trend zmernega naraščanja deleža občinskega dolga v javnem dolgu države, ki pa je bil kljub temu v letu 2007 še zanemarljiv, znašal je 2,6 odstotka.
Računsko sodišče opaža trend zmernega naraščanja deleža občinskega dolga v javnem dolgu države, ki pa je bil kljub temu v letu 2007 še zanemarljiv, znašal je 2,6 odstotka. FOTO: Reuters

Šoltes ob tem glede spreminjanja zakonodaje na področju zadolževanja pravi, da je splošen trend nižanje restriktivnosti ureditve, tako da je možno višje zadolževanje občin, predvsem pa pravnih oseb javnega sektorja na ravni občine. Konec leta 2008 po podatkih finančnega ministrstva ni bilo zadolženih 44 občin, toda v 12 primerih so poročale o zadolženosti drugih pravnih oseb javnega sektorja občine, kar pomeni, da je le 32 občin ali 15 odstotkov nezadolženih. Pri tem računsko sodišče dodaja, da v podatkih manjkajo tudi blagovni krediti in zadolžitve v letu 2009, kar pomeni, da je končna številka verjetno nižja.

Trem občinam negativno mnenje

"Zadolževanje lahko potisne občine v položaj, ko ne morejo izvajati svojega osnovnega poslanstva," je dejal Šoltes in poudaril, da občine po svoji funkciji niso profitne organizacije, ampak so namenjene ljudem. "Zato je pomemben upravni nadzor, da se lahko pravočasno ukrepa, ko se kazalci zadolženosti začnejo gibati nevarno navzgor," je povedal in dodal, da je lahko najbolj kritično prav leto pred volitvami.

Računsko sodišče je sicer trem od skupno 10 v revizijo vključenih občin izreklo negativno mnenje o pravilnosti poslovanja na področju zadolževanja. To so občine Gornji Petrovci, Gornji Grad in Štore. Kuzma in Muta sta dobili mnenje s pridržkom, Lovrenc na Pohorju, Miklavž na Dravskem polju, Murska Sobota, Radlje in Šmarje pri Jelšah pa pozitivno.

Občina Štore si je na primer negativno mnenje prislužila zaradi sklepanja pogodb o zadolžitvi, finančnem najemu in prevzemu dolga brez soglasja ministrstva za finance, nezakonite poroštvene izjave in neplačevanja obveznosti do dobavitelja, ki jih je upnik prodal banki.

Negativno mnenje za Gornje Petrovce je posledica preseganja dovoljenih limitov pri likvidnostnem dolgu v letu 2006 in 2007, stanju dolga v 2007 in 2008 ter odplačilih dolga v 2007 in 2008; sklepanja pogodb o zadolžitvi, finančnem najemu, blagovnih kreditov, prevzemov dolga brez soglasja finančnega ministrstva; preseganja dovoljene višine poroštev in dveh nezakonitih poroštvenih izjav.

Planinškova je še dejala, da sta občini Štore in Gornji Petrovci tudi po podatkih za leto 2008 prezadolženi, Gornji Grad pa ob upoštevanju izvršb na meji dovoljene zadolžitve oziroma ravno zaradi omejitve pri izvršbah verjetno niso presegli limita. Stanje dolga občine v Štorah po oceni računskega sodišča presega proračun, v Gornjem Gradu in Gornjih Petrovcih pa ga skoraj dosega. Vse tri občine imajo še vedno izvršbe.
Med desetimi revidiranimi občinami po stanju na dan 31. december 2008 zaradi zadolžitve občine največ dolguje občan Gornjih Petrovcev, in sicer skoraj 1432 evrov ali 6,5-krat več, kot dolguje v povprečju zaradi dolga občine prebivalec Slovenije (222 evrov).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
09. 06. 2009 19.58
Janša in ostali bi vse te stvari uredili, čle da bi dobili še en mandat. Kar ste obkrožili, zdaj iamte. Janez je stano opozarjal, da rabi močno in enotno stranko, sicer je njegova vizija ogrožena. Ravno to s eje zgodilo, namesto, da bi s ebogatili ter redili, imamo krizo, čeprav imata Janša in Vizjak vs eukrepe v malem prstu, Zver celo ve za jasen pogled na izhod iz tega. Žal je sledni odpeketal v Bruselj, ampak JanezJanša nas gotovo ne bo zapustil!! Dobimo se v Lepeni!!!! Kaj bi brez tega gospod, bi ans vodil Zvetr, Virant ali Rupel? Čuvajmo ga ("ko zenicu svoga oka"")
revolver
09. 06. 2009 18.15
Pahorju pa se lepo in prav
odbogaposlan
09. 06. 2009 18.10
Mali Šrotki. ali večinoma jih je izpostav SLS: 300 nepotrebnih občin. že evropske usmeritve so lajale, da jih je 120 preveč! fikus in tajnica, ter kanalizacijski psoli za prijateljčke župana al županje!
Tonček Balonček
09. 06. 2009 18.07
459261, vseh teh kraj so krivi Komunisti, kaj ne veš, kam spada tamkajšni župan in upravnik!!? Hočlemo nove volitve, seveda tudi lokalne! Franc Bogovič je zaslužen, da so napravili nove pločnike v Velikem Podlogu in most v Gržeči vasi! Po končani gimnaziji v Brežicah jegospod F. bogovič študiral agronomijo na Univerzi v Mariboru. Leta 1987 se je poročil in z ženo Bojano zaplodil tri otroke!, Damjana, Katjo in Uroša, zelo častivredno, kaj takega se ne dogaja kar tako! Pred ustanovitvijo družinskega podjetja 1990, je bil pet let zaposlen v podjetju Agrokombinat Krško. Do leta 1998 je uspešno razvijal družinsko podjetje, ki ga danes vodijo žena Bojana in njegova brata Maksi in Andrej. Leta 1986 je postal predsednik KS Koprivnica. Decembra 1998 je bil prvič izvoljen za župana občine Krško. Po lokalnih volitvah 2002 pa je začel svoj drugi županski mandat. On je pač v SLS, nekje moraš biti, seveda je odprt za sodelovanje, predvsem, e če kod kaj ponudi in se začne trgovati! Bravo Janša, tako se dela, iz majhnega raste veliko!
459261
09. 06. 2009 15.49
zakaj ni omenjena občina krško kjer se krade sto na uro...zakaj?fukncionarji kupujejo zemljišča po 9 eur/m2 naredijo spremembo namembnosti potem pa prodajo za 100 eur.
Xspot
09. 06. 2009 15.34
V določenih občinah, kot je Štore, so dolgovi kroničen problem, ki je nastal z zavoženo urbanistiko iz preteklosti. Sicer pa ni (bil) problem, dokler lahko neko opuščeno šavje prodajo za več sto tisoč evrov, ko ga spremenijo v industrijsko cono. Katastrofa so skrajno zlobirani Občinski sveti, ki ne poznajo nobene osebne odgovornosti, kaj šele poslanstvo za ljudi, ko jim še danes ne morejo zagotoviti vode in elektrike, ker se nočejo zadolžiti za alkaten in kabl, oziroma že takšni projekti presegajo njihove zmožnosti. Birokracija pri nas, od nastanka države, še ni občutila krize, ves čas je v razmahu, ljudje pa umirajo od revščine oziroma se dobesedno borijo za golo preživetje. O konkretnem vplivu posameznika in javnosti na politiko, pa skoraj nima smisla razpravljati, ker tega ni.
frako
09. 06. 2009 15.22
mkrebs 09.06.2009, 15:05 2 Bilo bi realno, ko bi računsko sodišče ugotovilo, da je 300 občin, pa malo manj upravnih enot, za 2-mio Slovencev le malo predrago kako pa bodo drgač celo žlahto zaposlil
kg83
09. 06. 2009 15.21
Glede na to, da je Štore na rob preživetja pognal nekdanji poslanec SDS bi predlagal, da dolgove servisira kar janezek janšek, sej mu je še kaj ostalo od tistih orožarskih miljard!
Marija Krebs
09. 06. 2009 15.05
Bilo bi realno, ko bi računsko sodišče ugotovilo, da je 300 občin, pa malo manj upravnih enot, za 2-mio Slovencev le malo predrago
Buena Vita
09. 06. 2009 14.58
kaj pa tajkuni,to je blagoslovljena kasta,,tej kasti ne more in noče nihče nič---mafijci in vlada puhca,,zakoreninjena korupcija