Slovenija

ANIMACIJA: Obilne padavine povzročile razlivanje rek in tudi plazove, veter povzročal težave

Ljubljana, 11. 01. 2016 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z./V.L./K.H./STA
Komentarji
131

Hladna fronta, ki je zajela Slovenijo, je prinesla obilo padavin. Na severnem Primorskem se razlivajo posamezne reke. Na Koroškem, Dolenjskem, pa tudi v osrednji Sloveniji je težave povzročal močan veter. Meja sneženja se je spustila pod 1000 metrov, na Kredarici je že več kot meter snega. Vreme se bo do jutra umirilo.

Več videovsebin
  • Animacija padavin
    00:35
    Animacija padavin
  • Vreme na Dolenjskem in v Beli krajini
    01:09
    Vreme na Dolenjskem in v Beli krajini
  • Iz SVETA: Kolpa odnesla žico
    02:10
    Iz SVETA: Kolpa odnesla žico
  • Iz SVETA: Oranžni alarm
    03:05
    Iz SVETA: Oranžni alarm
  • Iz SVETA: Gasilci in reševalci v pripravljenosti
    02:50
    Iz SVETA: Gasilci in reševalci v pripravljenosti
  • Iz 24UR: Obilno deževje grozi, da bo odneslo žico
    02:44
    Iz 24UR: Obilno deževje grozi, da bo odneslo žico
  • Iz 24UR: Na Vipavskem hudi nalivi
    03:01
    Iz 24UR: Na Vipavskem hudi nalivi
  • Iz 24UR: Vreme se bo umirilo
    01:23
    Iz 24UR: Vreme se bo umirilo
  • Iz 24UR ZVEČER: Narasle reke in močan veter
    02:24
    Iz 24UR ZVEČER: Narasle reke in močan veter
  • Iz 24UR ZVEČER: Kje je padlo največ dežja in kje je vreme naredilo največ škode?
    00:52
    Iz 24UR ZVEČER: Kje je padlo največ dežja in kje je vreme naredilo največ škode?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj lahko pričakujemo?
    00:46
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj lahko pričakujemo?
  • Iz 24UR ZVEČER: S čim so imeli gasilci največ dela?
    00:41
    Iz 24UR ZVEČER: S čim so imeli gasilci največ dela?
  • Iz 24UR: Ekstremno vreme
    00:47
    Iz 24UR: Ekstremno vreme
  • Iz 24UR ZVEČER: Razmere na severnem Primorskem
    01:43
    Iz 24UR ZVEČER: Razmere na severnem Primorskem
  • Iz 24UR ZVEČER: Gasilci bodo v pripravljenosti vso noč
    00:57
    Iz 24UR ZVEČER: Gasilci bodo v pripravljenosti vso noč

Hladna fronta, ki je zajela Slovenijo, jo bo v večernih urah prešla, s seboj pa bo prinesla tudi posamezne nevihte s krajevnimi nalivi, kar sicer ni običajno za januar. Jugozahodni veter je zvečer začel slabeti, a bo ob prehodu fronte krajevno lahko spet okrepljen za krajši čas. Do jutra naj bi se sicer vremensko dogajanje povsem umirilo.

Naraščanje rek zaradi obilice padavin

Na širšem območju Tolmina, Bohinja in v Idrijsko-Cerkljanskem hribovju se razlivajo posamezne reke in manjši vodotoki, na teh območjih pa nadaljnje naraščanje rek pričakujejo vse do jutra. Tudi drugod po državi so v večernih urah možni hitri porasti in razlivanja manjših vodotokov in hudournikov.

Po podatkih Agencije RS za okolje, ki so jih objavili ob 20. uri, je od jutra v Posočju padlo od 80 do skoraj 180 l dežja na kvadratni meter, drugod na zahodu od 15 do 80 l na kvadratni meter, manj kot 10 litrov pa na Krasu in v slovenski Istri. Na Območju kamniškoSavinjskih Alp je padlo do okoli 70 l na kvadratni meter padavin.

Po napovedih vremenoslovcev se bo deževje na severnem Primorskem najbolj okrepilo kmalu po polnoči. Na območju Vipave pričakujejo številne poplave, kar bi lahko povzročilo zapore lokalnih cest. Reka Vipava naj bi se namreč sredi noči dvignila za tri metre.

Močno so že narasli tudi hudourniki v Posočju, Bohinju in na območju Idrijsko-Cerkljanskega hribovja. Na severnem Primorskem so zato v pripravljenosti gasilci, ki imajo na voljo 11 tisoč protipoplavnih vreč, s katerimi bodo pomagali domačinom.

hidrološko opozorilo
hidrološko opozorilo FOTO: ARSO

Reka Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav, na spletnih straneh navaja Agencija RS za okolje (Arso). Ponoči lahko opozorilne pretoke doseže reka Vipava s pritoki, proti jutru pa tudi reka Kolpa.

Podjetje Kovod Postojna obvešča porabnike pitne vode iz vodovodnega sistema Ilirska Bistrica- Suhorje, da je zaradi obilnih padavin povečana motnost pitne vode, zato je treba vodo pred uporabo v prehrambne namene prekuhati. Pred prekuhavanjem je treba odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in filtriranjem skozi več plasti - na primer prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter. Ko voda zavre, naj močno vre še tri minute. Tako pripravljeno vodo hranite v hladilniku v isti posodi, v kateri ste jo prekuhavali, uporabljate jo lahko 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Zaradi naraslega Bohinjskega jezera in nanosa materiala je zaprta cesta Ribčev Laz-Ukanc. Kot so pojasnili v kranjskem regijskem centru za obveščanje, za zdaj na tem območju narasle vode ničesar ne ogrožajo. Na terenu so gasilci. Je pa poplavilo kleti nekaj hiš na območju Bohinjske Bistrice.

Na cesti Podrošt-Zali log se je sprožil zemeljski plaz, zaradi katerega je na cesti polovična zapora, nanos pa že odstranjujejo delavci cestnega podjetja. Na območju občine Železniki se je plaz vsul tudi v potok Smoleva. Cesta Žiri-Rovte pa je bila poplavljena.

Oranžna stopnja ogroženosti

Na Arsu so zaradi obilnih padavin in močnega vetra razglasili oranžno stopnjo ogroženosti. Ta pomeni, da so možne žrtve in gmotna škoda. 

Ob nočni plimi med 22. in 2. uro lahko gladina morja na mareografski postaji Koper doseže višino okoli 310 cm in pri tem poplavi nižje dele obale. Zaradi močnega jugozahodnega vetra bo povišano tudi valovanje morja, najbolj bo izpostavljeno območje Piranskega rta, še navaja Arso. 

meteoalarm
meteoalarm FOTO: Meteo.si

Podatki samodejnih hidroloških postaj.

Težave zaradi močnega vetra

Večji del dneva je pihal okrepljen jugozahodnik, ki je po nižinah v sunkih dosegal hitrost okoli 70, v višje ležečih krajih pa tudi nad 100 km/h.

Na območju Koroške in Dolenjske so gasilci in delavci cestnih in komunalnih služb ves dan odstranjevali na ceste podrta drevesa, popoldne pa je na več območjih predvsem vzhodne polovice države močan veter razkril tudi nekaj streh.

Na Rakitni je orkanski veter le 30 metrov od hiše podrl mogočne smreke.

Orkanski veter je podrl smreke na Rakitni.
Orkanski veter je podrl smreke na Rakitni. FOTO: Facebook/Miha Debevec

Na območju občin Podvelka in Radlje ob Dravi so radeljski prostovoljni gasilci in delavci podjetja Voc Celje s cest že odstranjevali nekaj dreves, med drugim z glavne ceste Dravograd-Maribor pri hidroelektrarni Vuhred. Podrto drevo je ogrožalo tudi promet na cesti Kotlje-Rimski Vrelec v občini Ravne na Koroškem.

Zaradi J-JZ vetra je bilo današnje jutro poletno toplo. Spet je bilo najtopleje v Beli Krajini in ob morju, kjer so namerili okrog 15 stopinj Celzija. Odklon pa blizu 20 stopinj Celzija, sporoča naš hišni prognostik Blaž Šter.

Na Koroškem, na cesti Podvelka-Lehen v občini Podvelka, je nagnjeno drevo ogrožalo telefonski vod in promet, zato so posredovali tamkajšnji gasilci in drevo odstranili. Veter je podrl tudi več dreves na območju občin Dolenjske Toplice in Straža, ki so jih nekatera že odstranili upravljavci cest.

V Kočevju se je dopoldne zaradi močnega vetra drevo naslonilo na kabel telefonskih komunikacij. Posredovali so tamkajšnji prostovoljni gasilci, ki so ga razžagali in kabel sprostili.

Veter je odkril streho na bencinski postaji v Selnici ob Dravi.
Veter je odkril streho na bencinski postaji v Selnici ob Dravi. FOTO: Svet

Močan veter je odkril kar nekaj streh stanovanjskih in gospodarskih poslopij po Sloveniji. Na Zgornjem Jezerskem je močan veter odkril streho gospodarskega poslopja. Tudi tam so na pomoč priskočili prostovoljni gasilci, ki so streho prekrili.

V naselju Spodnja Senica v občini Medvode je močan veter odtrgal žleb na družinski hiši. Posredovali so gasilci PGD Sora, ki so zaključno pločevino žleba ponovno pritrdili na objekt. V Šentjerneju pa je smreka padla na streho stanovanjske hiše.

Podrta drevesa v naselju Smolnik v občini Ruše.
Podrta drevesa v naselju Smolnik v občini Ruše. FOTO: Svet

Veter je odkrival strehe tudi v Praprotnem v občini Šentjur, v Rakeku, v Novem mestu, v občini Hoče-Slivnica, v Podgorju pri Celju, v Črni na Koroškem, Sevnici in Straži. V Kostanjevici na Krki grozi, da bodo drevesa padla na stanovanjsko hišo. Posredujejo gasilci.

V Vinici je veter povzročil prekinitev oskrbe z električno energijo, v Lesičnem v občini Kozje pa se je podrl električni drog.

Tudi na obali veter povzroča težave, močan veter je v Portorožu poškodoval tri plovila ter podiral drevesa.

Previdno na cestah, veter podira drevesa.
Previdno na cestah, veter podira drevesa. FOTO: Robert Erjavec

Žično ograjo bodo zaradi poplav začasno delno odstranili

Zaradi poplavljene žične ograje ob Kolpi za zdaj škode niso ugotovili, se pa bojijo, da bi ob obilnejših padavinah ograja lahko zaradi težjega vodnega plavja popustila in se odtrgala. Zato se dogovarjajo, da bi na najbolj ogroženih mestih žično ograjo prekinili in jo delno odstranili, je povedala županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič.

Žično ograjo bi delno odstranili na najbolj ogroženih mestih, ko bo voda upadla, in sicer tako, da bi jo lahko takoj postavili nazaj, če bo to potrebno. Ograjo, ki ji preti narasla Kolpa, naj bi najprej odstranili tam, kjer je predvideno, da bi jo nadomestili s panelno, je pojasnila.

Kolpa, ki je narasla zaradi zadnjih padavin in taljenja snega, je predvsem v črnomaljski občini v nedeljo začela prestopati bregove in poplavila tudi nekatere dele žične ograje ob meji s Hrvaško.

Po podatkih Čemas Stjepanovičeve je reka žično ograjo poplavila predvsem v Poljanski dolini ob Kolpi in še ponekod nižjevodno. Najbolj se je razlila pri mlinu v Vukovcih, v delu krajevne skupnosti Vinica in nižje proti Gribljam, pri tem pa je žična ograja ostala pritrjena in je narasla voda ni uspela odnesti. Žično ograjo je poplavilo tudi na območju Krajinskega parka Kolpa, je dodala. Kolpa je žično ograjo ob meji poplavila tudi ponekod na Kostelskem oz. v svojem gornjem toku, so povedali na tamkajšnji občini.

V noči na petek naj bi snežilo

Sicer pa bo jutri delno jasno z občasno spremenljivo oblačnostjo. Ponekod bo pihal veter zahodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6, v severnih krajih malo pod 0, najvišje dnevne od 6 do 11 stopinj Celzija.

Meja sneženja je bila danes sprva med 1500 in 1800 metrov, ob koncu padavin pa se bo spustila pod 1000 m nadmorske višine. Na Kredarici je že več kot meter snega, še več pa ga je v Kaninskem pogorju. Obstaja velika nevarnost snežnih plazov.

V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Nekoliko hladneje bo. V četrtek bo sprva precej jasno in ponekod po nižinah megleno, čez dan pa se bo oblačnost od jugozahoda povečala. Popoldne bo na Primorskem pričelo deževati, zvečer in v noči na petek pa bodo padavine zajele vso Slovenijo. V notranjosti bo večinoma snežilo.

Večji del Evrope bo v višinah preplavljen s hladnim polarnim zrakom. Nad območjem Alp bodo pihali severni vetrovi. Po možnem sneženju v noči na petek lahko od petka naprej pričakujemo suho in mrzlo vreme z dnevnimi temperaturami večinoma pod 0 stopinj Celzija. Ponekod bo pihal severni do severovzhodni veter.

Preverite, kakšno bo vreme v vašem kraju.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KVADEJ
11. 01. 2016 21.54
+2
HAARP. Un k da - nej komentera. AJA PA UPRAŠTE SVOJE STARŠE ČE SE JE TO PREJ DOGAJAL
korintos23
12. 01. 2016 08.26
+1
Ti bom kar sam povedal, se je dogajalo, samo takrat še niso dol zavozili vseh mlak in raznih korit majnih potokov, sedaj imamo lepe zelenice voda pa nima kam odteči!
pullower
11. 01. 2016 21.38
-1
snezi ze pod 1000m
odkimasin
11. 01. 2016 20.50
+10
Briga me za strehe, drevesa in avtomobile, sam da nam nov ograje odneslo!
MaJya
11. 01. 2016 21.43
+8
RdečiKarton
11. 01. 2016 20.50
-9
Danes sem napisal da upam da Kolpa odnese žico in je bil moj komentar zelo hitro izbrisan... Točno to se je zgodilo in sedaj ta portal piše o tem in podpira trditve s sliko. Meni pa se sladko malo smeji. LMAO
den456
11. 01. 2016 21.10
+10
Tazaviti naj ti odnesejo pa sestro in mamo, če te ograja tako moti. Moderator to ni ksenofobija niti sovražni govor, to je realnost.
RdečiKarton
12. 01. 2016 09.04
+1
Ograja? Kje jo vidiš? Bodeča žica! Očitno še nisi bil na Kolpi v življenju. Seveda moti žica. Ne omejuje beguncev. Omejuje in onemogoča lokalno prebivalstvo in divje živali, ki pa jih tam ni malo.
srecnii
11. 01. 2016 20.24
+2
mal piha pa mal pada dež, čeprav smo že cel dan v centru vremenske fronte.
TvojPrijatelj
11. 01. 2016 20.20
+3
na ulici ne morš bit trezen
1xy
11. 01. 2016 20.08
+4
kar se tiče vremena.......ŽLED BO!!!......danes zjutraj MB 10 C, ob 14. uri 17 C, ta trenutek 5 C.........nič dobrega :((
ONniON
11. 01. 2016 20.01
+9
to ni normalno , nič čudnega da gre vse po gobe
Draža
11. 01. 2016 20.00
-2
Kar tako naj ostane.
hotchilipoper
11. 01. 2016 19.44
+2
Brez animacije bi težko preživel
FIGEC
11. 01. 2016 19.40
+1
Podjetje TELEING, naravnano izključno plenilsko, dela na Ptuju tako sraje, da se na TV sploh ne splača več nastavljati priljubljenih. Recimo danes ni delala do 18. ure nobena slovenska postaja, ki ni naravnana lokalno. Ni bilo Kanala A z oddajo Svet itd, ne obeh nacionalk. Omenjeni združbi očitno ni treba za izpade odgovarjati prav nikomur, ker se kar vrstijo in vrstijo. Ko smo imeli na strehi še antene nikoli ni bilo problema, od osamosvojitve dalje pa vedno več in več samovolje s strani omenjenih. In zanimivo..., prav nikomur ne pade na pamet, da bi zaradi nevšečnosti zmanjšali plenilski nagon.
Maday
11. 01. 2016 19.21
-5
Kulturniki, Levičarji in ostala ZL je katastrofa in največja naravana nesreča v Sloveniji vse ostalo ni omembe vredno.
den456
11. 01. 2016 21.12
-2
bad-grandpa
11. 01. 2016 19.18
+2
zasavje sele zdle mal rosi, drugace zaenkrat vse normalno, kako je pri vas?
matdej
11. 01. 2016 19.23
+2
Okolici Mb dezuje,malo zapiha tu in tam...
FIGEC
11. 01. 2016 19.52
MaJya
11. 01. 2016 21.45
KVADEJ
11. 01. 2016 21.55
ajdišek
11. 01. 2016 19.02
+19
Upam da veter zapiha tudi čez parlament.
matdej
11. 01. 2016 20.10
+6
Ce samo zapiha je premalo...malo jih naj se zalije,premece...
laznivec
11. 01. 2016 19.00
+52
Ne se bat, profesorji so v stalni pripravljenosti, reševali bodo življenja... Za imetje pa rajši sami poskrbimo, da nam ga ti "elitni internacionalno nujno potrebni" profesorski kadri ne pokradejo.... Financminister navadni kurji tat... Koja država....
maneno48
11. 01. 2016 19.15
+16
den456
11. 01. 2016 21.15
+5
Na vrtu bramor, v vladi Mramor. Škodo delata oba.
tali?ni tom
11. 01. 2016 18.45
-2
brez zafrkancije,zunaj je noro! resnično tle ko sem že dolgo ni blo takega vetra al kaj je! nekaj strešnikov po naselju je šlo dol,po gozdu pa bom videl ko se umiri! lani je kar polomilo
NejcPircMusar
11. 01. 2016 18.52
+6
korintos23
11. 01. 2016 19.02
+3
Prlekija, dežja ni, piha pa malo, taki sunki da se to da prenesti, torej, vetrovno!
tali?ni tom
11. 01. 2016 18.43
-1
pr nas tako piha da enega na eno skup meče,ko je "sunek" se vse trese!
Frane Šajn
11. 01. 2016 18.42
+1
Pred tremi leti žled sedaj vetrolom , poplave manjka nam samo še kakšen tornado kaj le se je zarotilo proti nam!
Tara29
11. 01. 2016 18.28
+4
vreme bo tudi jutri, če le najdete malo vremena ;)
provocateur
11. 01. 2016 17.59
+50
Pri nas je čez cesto padla obcestna palica za sneg. Ljudje niso vedeli kje bi. To je bil totalni kaos. Eni so že skorajda klicali policijo. Sem se sprehodil 20 metrov, jo pobral, postavil ob zid, da je promet lahko stekel normalno naprej.
prekomeje
11. 01. 2016 18.02
+32
MrKrmar
11. 01. 2016 18.32
+24
Po moje bomo čez 1 leto mogli vsi ostat doma, če bo le malo naletaval dež. Ameriški stil zastraševanja ljudi, je POP TV prinesel tudi k nam.