Slovenija

Obetavni premiki glede usode viltuškega dvorca

Spodnji Slemen / Selnica ob Dravi, 17. 04. 2021 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
13

Dvorcu Viltuš, ki se nahaja na poti med Mariborom in Selnico ob Dravi, se po desetletjih opuščenosti obeta svetlejša prihodnost. Država načrtuje celovito obnovo grajskega kompleksa, ki naj bi potem dobil nove vsebine. Na selniški občini ob tem predlagajo, da se bližnjo prometnico pokrije z zelenim nadhodom in omogoči lažji prehod do Drave.

Dvorec Viltuš
Dvorec Viltuš FOTO: Tina Švajger

Ministrstvo RS za kulturo (MK) načrtuje celovito obnovo dvorca Viltuš (znanega tudi kot grad Viltuš) s sredstvi iz nacionalnega Načrta za okrevanje in odpornost (NOO).

Kot je povedala županja Občine Selnica ob Dravi Vlasta Krmelj, bo končna odločitev znana konec aprila, je pa zelo spodbudno že to, da na državni in lokalni ravni potekajo številne konkretne aktivnosti v tej smeri. "Pripravljajo se projekti, arhitekta delata, strokovnjaki so na terenu in jemljejo vzorce in tako naprej," je dejala.

Statična obnova dvorca naj bi bila v vsakem primeru izvedena, saj bi se objekt po besedah županje drugače porušil.

"Priprave na obnovo so se začele. V letu 2021 načrtujemo izvedbo raziskave, pridobitev projektne dokumentacije in izvedbo najnujnejše sanacije," potrjujejo na ministrstvu za kulturo.

Po ocenah mariborskega zavoda za varstvo kulturne dediščine je poslopje gradu v splošnem še stabilno. "Nestabilni so samo leseni stropi nad prvim nadstropjem med stolpom in kapelo. Ostali stropi so relativno še varni, je pa potrebna pazljivost pri hoji po njih. Zidne mase so stabilne," je povedal vodja območne enote zavoda Srečko Štajnbaher.

Po njegovih ocenah so nujno potrebni zamenjava dotrajanih stropnih konstrukcij, vgradnja vertikalnih in horizontalnih vezi, potresna ojačitev objekta, sanacija preperelih zidov in odstranitev posledic lesne gobe. "Za potrebe celovite obnove bo treba izdelati konservatorski načrt tako za sam objekt kot tudi za parkovne površine," izpostavlja.

Idej na pretek: restavracija, hotel, umetniške dejavnosti, galerija, kavarna ...

Grad, ki je registriran kot spomenik državnega pomena, je v lasti države in upravljanju Občine Selnica ob Dravi. V delovnih skupinah, v katere so vključili tudi predstavnike zavoda za varstvo kulturne dediščine, po besedah županje že zbirajo ideje in načrte o prihodnjih vsebinah, saj želijo, da dvorec po obnovi ne bi sameval, ampak bo tudi finančno vzdržen.

"Konservatorski načrt predvideva možnost restavracije ali hotela. Dvorane so lahko namenjene glasbenim in drugim umetniškim dejavnostim, razmišljamo tudi o galeriji. V kapelici se lahko izvajajo obredi, na primer poroke. Obnovila se bo tudi oranžerija, kjer si želimo kavarno. Radi bi tudi, da v gradu domuje institucija, ki bi se ukvarjala s področjem podnebnih sprememb in njihovega vpliva na kulturno dediščino, česar v Sloveniji še ni," je povedala županja Krmeljeva.

Če bo celovita obnova v okviru nacionalnega NOO dokončno potrjena, bo moral biti grad po besedah županje obnovljen do konca leta 2024.

Grad, ki je bil v pisnih virih prvič omenjen leta 1625, je slovel po marmornih kaminih, kiparskih delih in rezljanih lesenih stropih. Notranjost je danes izropana, večina oken in vrat je zazidanih. Je pa urejena okolica gradu, saj zanjo zadnjih nekaj let skrbi selniško turistično društvo.

Končno podobo je dvorec dobil v drugi polovici 19. stoletja. V tistem času naj bi v njem na povabilo viltuškega grofa Eduarda Lannoya spal celo madžarski skladatelj in pianist Franz Liszt. Do druge svetovne vojne je bil grad v lasti različnih plemiških družin, med vojno so bili v dvorcu gestapovski zapori, nekje do sredine 90. let prejšnjega stoletja pa dom starejših občanov. Nato je bila stavba zaradi dolgotrajnega denacionalizacijskega postopka prepuščena propadu.

Grad stoji ob glavni prometnici med Mariborom in Koroško, zato so na selniški občini predlagali, da se cesto v dolžini okoli 200 metrov poglobi in pokrije z zeleno površino, ki bi omogočila izkoriščanje celotnega območja do reke. "Da bi bilo tako kot nekoč, ko si se lahko mirno sprehodil do Drave, kjer si želimo pristan, tam med drugim urejamo kolesarsko stezo," je pojasnila županja.

Na Direkciji RS za infrastrukturo so po njenih ocenah ideji naklonjeni, saj se trenutno projektira rekonstrukcija te ceste. "Pobudo občine, da bi se vsaj v dolžini 200 metrov omogočil prehod (zeleni nadhod) iz gradu Viltuš preko parka in vrtov do Drave, bomo preučili skupaj z izbranim projektantom," pravijo na direkciji.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zlati70
18. 04. 2021 11.02
a je to nova vila SD in ponosnih naslednikov zveze komunistov ???
Bilabonga
17. 04. 2021 15.00
+1
Včasih ne škodi, če je državna sekretarka ministrstva za kulturo nekdanja soseda dvorca.
GAYPROPAGANDA
17. 04. 2021 14.11
+7
Propadajoče dvorce ki jih ne potrebujemo bi morali dati v najem za 1e za 100 let. Pod pogojem da jih obnovijo!
Kekec 007
17. 04. 2021 14.08
+5
Prekrasen dvorec. Propadati je začel , ko so izselili dom ostarelih. Upam , da obnova uspe.
el capitano
17. 04. 2021 14.06
+3
Janša se misli preselit noter ,ko bo dobil status oligarha..
plavimil
17. 04. 2021 14.02
-5
Ga bodo komunisti ukradli, tako kot so judovsko vilo, za njih je to mala malica, kraja in laž.
GAYPROPAGANDA
17. 04. 2021 14.09
+5
Judovsko vilo je prodal brat umorjene družine!
plavimil
17. 04. 2021 14.14
-5
Ja pa jade, komunisti so jo UKRADLI, saj drugega ne znate, kot krasti in lagati.
GAYPROPAGANDA
17. 04. 2021 14.19
+6
Resnico o »ukradeni« vili, v kateri deluje SD, je razkril zgodovinar dr. Renato Podbersič, znanstveni sodelavec Študijskega centra za narodno spravo, ki ga vodi dr. Andreja Valič Zver, žena evropskega poslanca in podpredsednika SDS dr. Milana Zvera. V prispevku, ki ga je objavil na portalu Casnik.si, je podrobno opisal, kako je nekdanja Moskovičeva vila prešla v last države. Po vojni je vilo, ki je bila last v Auschwitzu umorjenega judovskega trgovca Feliksa Moskoviča, podedoval brat njegove prav tako umorjene žene Klare Lajtner Ignjat in jo leta 1947 prodal Dani Kos, ta pa jo je leta 1961 prodala splošnemu ljudskemu premoženju, torej državi. SD je to vilo na Levstikovi pridobila v last na podlagi menjalne pogodbe z Republiko Slovenijo za del stavbe na Tomšičevi ulici, v kateri zdaj delujejo poslanske skupine državnega zbora.
travc
17. 04. 2021 13.42
-3
Sem zasledil,da je drzavni.Potem mi je jasno kako je prisel pod drzavo,ce ga niso kupili.
travc
17. 04. 2021 13.37
+1
Take zadeve bi morale imeti prednosti za obnovo.Kdo pa so bili lastniki??Dediči??
Jenkec
17. 04. 2021 12.55
+6
Končno prav žalostno je bilo gledati ta prelep dvorec kako propada!
markaurel
17. 04. 2021 13.11
+0
res bi bilo škoda propada tega lepega dvorca. nikoli ni bilo dovolj sredstev za obnovo, bila so sredstva za orožje. kljukec ,le pred kom se bomo branili ?