Obhodi kurentov vpisani na Unescov seznam

Unesco je obhode kurentov vpisal na seznam nesnovne kulturne dediščine. Obhodi kurentov sodijo med vidnejše tradicionalne pustne šege v Sloveniji. Iz Slovenije je na seznam te dediščine vpisan tudi Škofjeloški pasijon.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Mednarodna karnevalska povorka na Ptuju - 1

(Foto: Langerholc)

Medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine je na letnem zasedanju v Južni Koreji odločil o vpisu obhodov kurentov na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Obhodi kurentov sodijo med vidnejše tradicionalne pustne šege v Sloveniji. Kurent je najbolj množičen tradicionalen in prepoznaven pustni lik, ki se dokumentirano pojavlja vsaj že od leta 1880. Lik kurenta, ki po ljudskem verovanju odganja vse slabo in prinaša srečo ter zadovoljstvo, je tudi eden od simbolov slovenske identitete.

Med nesnovno dediščino sicer sodijo prakse, predstavitve, izrazi, znanja, veščine in z njimi povezana orodja, predmeti, izdelki in kulturni prostori, ki jih skupnosti, skupine in tudi posamezniki prepoznavajo kot del svoje kulturne dediščine.

Iz Slovenije je na seznam te dediščine vpisan tudi Škofjeloški pasijon.

Vpis kurentov

(Foto: Občina Ptuj)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 5
 
nikhrast 07.12.2017 17:29:09
Kot slišim se lahko pojavijo samo za pusta, škoda da jih zdaj ne sme biti na ostalih prireditvah kot smučarskih tekmah.
Več komentarjev