Slovenija

FOTO in VIDEO: Šola poplavljena, pouk odpade

Ljubljana, 05. 11. 2012 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Med območji, ki so jih tokratne poplave najbolj prizadele, sta tudi Gorenjska in Posočje. Nevarnost še ni povsem mimo, kljub temu že potekajo groba ocenjevanja škode, ki naj bi v več primerih presegla tisto podobnih preteklih ujm. Mnoge ceste ostajajo zaprte, zaprta ostaja tudi šola v Desklah.

Tokratna vodna ujma je močno prizadela Posočje in Gorenjsko. Po podatkih Agencije RS za okolje je Soča v Solkanu ob enih dosegla pretok kar 2400 m3/s.

Poglejte si video podivjane Soče, ki ga je posnel Aljaž Božič:

Bregovi tudi niso zadržali Idrijce, Save Bohinjke in Save Dolinke. Ljubljanica, Gradaščica in Kamniška Bistrica so poplavile predvsem na območju vsakoletnih poplav.

Na Gorenjskem reke spet naraščajo

Potem ko je pozno popoldne na Gorenjskem znova začelo močneje deževati, je Sava na zgornjem Gorenjskem in na območju Kranja znova začela naraščati in poplavljati. Zaprtih je več cest, gasilci pa s protipoplavnimi vrečami rešujejo tudi več hiš.

Kot je povedal poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko Jernej Hudohmet, so ob starem železniškem mostu v Struževem postavili bariere z vrečami peska in ščitijo šest ali sedem hiš. Vodo so črpali iz Iskraemeca in objektov na Savski loki, pa tudi v Velesovem v občini Cerklje in v Preddvoru.
.
Reke so zvečer znova naraščale tudi na območju Bohinja. Most v Podnartu je tako ostal zaprt, kritičen je bil tudi most v Kranju, pod katerim teče kanalizacija. Zalitih in zaprtih je več cest.

Pozno popoldne je na višje ležečih območjih začelo snežiti, zato sta cesti za Korensko sedlo in za Vršič prevozni le za osebna vozila z zimsko opremo.

Vremenske nevšečnosti so gasilcem naložile veliko dela. Tako so preusmerjali vodo tudi na območju občine Jezersko. Posredovali pa so tudi v občinah Preddvor, Šenčur in Cerklje na Gorenjskem ter na območju Poljanske in Selške doline, kjer je težave povzročala Sora. V Žireh in v Poljanah je bregove prestopila Poljanska Sora. V Železnikih se je sprožilo več plazov, zemeljski plaz pa ogroža tudi šolo in vrtec na Sovodnju.

Gasilci so številnim prebivalcem Gorenjske pomagali s prečrpavanjem vode iz kleti in bivalnih prostorov ter s protipoplavnimi vrečami za zaščito domov. Posredovali so tudi v Lipu Bled, kjer je voda vdrla v stavbo in onemogočila proizvodnjo, in v zdravstvenem domu na Jesenicah, kjer je voda zalila klet in poplavila prostor za fizioterapijo.

V večjem delu gorenjskih občin je zaradi obilnih padavin, zaradi katerih je prišlo do onesnaženja in motnosti vodi, še vedno razglašeno obvezno prekuhavanje vode. Vsi odjemalci na Gorenjskem pa imajo električno energijo.

Ocen škode še ni, je pa marsikoga uničujoča moč narave presenetila. Prebivalci doline Kokre pravijo, da česa takega niso videli že desetletja, reka je enostavno ponorela in uničevala vse pred seboj.

poplave v Kobaridu - 3
poplave v Kobaridu - 3 FOTO: Bralka

V poplavljeni šoli ne bo pouka

Kot so sporočili iz štaba Civilne zaščite za severno Primorsko, so imeli največ dela v Posočju, kjer je voda poplavila ogromno cest.

Narasle vode so že zgodaj zjutraj pretrgale glavno vez med Posočjem, a čeprav je bila cesta med Kobaridom in Bovcem zaprta za ves promet, so pristojni vseeno priskočili na pomoč tistim, ki so jih najbolj potrebovali.

"So prišli s čolnom po naju, tako da bi se rada zahvalila gasilcem za hitro reakcijo, tako da smo lahko prišli na dializo," je za 24UR povedala pacientka kobariškega dializnega centra.

Bovški in kobariški gasilci so poleg življenjsko nujnih prevozov pomagali še predvsem pri črpanju vode iz zalitih hiš in kleti.

"Kljub napovedi nismo pričakovali takšnega preliva preko Soče in pa v samem Kobaridu. Intervencije se od pol šeste ure zjutraj naprej neprestano vrstijo. Pa naj gre za črpanja, zalaganja vreč ali zaprtje objektov," je povedal Marjan Stres iz PGD Kobarid.

Tržiška Bistrica
Tržiška Bistrica FOTO: Bralec Peter
V štirih občinah ob reki Soči je bilo sicer poplavljenih več kot 100 objektov, največ v občinah Kobarid in Kanal ob Soči, je povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite severne Primorske Samo Kosmač.

Skupaj je posredovalo 230 gasilcev in pripadnikov civilne zaščite. Med drugim so vodo črpali tudi iz osnovne šole v Desklah, ki pa bo v torek vseeno ostala zaprta.

V Prelesju pri Plavah so morali gasilci iz vode izvleči osebno vozilo, ki je zjutraj obtičalo na lokalni cesti, nato pa ga je hitro naraščajoča Soča odnesla. Voznik ni bil ogrožen. Eno vozilo pa je obtičalo v vodi na cesti med Mostom na Soči in Tolminom.

Kakšna je škoda, prizadeti prebivalci še ne vedo, ocenjujejo pa, da bo najbrž presegla tisto iz leta 2009. Se pa sprašujejo, zakaj jih je tudi tokrat zadelo tako močno: "Sedaj v drugo je toliko vode, drugače prej je ni bilo nikoli. Ne vem, to je vse odvisno od strug, ker niso urejene."

Potem ko je povzročil razdejanje v zgornjem Posočju, je poplavni val dosegel kraje ob toku navzdol. Najhuje je v Kanalu ob Soči, kjer je reka močno narasla, a so se prebivalci na srečo pripravili na prihajajočo hudo uro. 

Na sicer  Goriškem ostajajo tudi pripadniki Slovenske vojske, ki so domačinom danes pomagali pri polnjenju in razvozu protipoplavnih vreč ter črpanju vode iz kleti.

Na območju Ljubljane večina rek v strugah, težave povzroča Sava

Reke so za zdaj prizanesle območju Ljubljane. Težave v svojem srednjem toku je povzročala le reka Sava na območju Tacna in Šentjakoba, je pojasnil načelnik oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo MOL Robert Kus. Pretok Ljubljanice je značilen, poplavljala naj bi le na običajnih mestih. Tudi Gradaščica je ostala v strugi.

Pretok Ljubljanice je čez dan znašal do 210 kubičnih metrov na sekundo, kar ni nič posebnega ali zaskrbljujočega. Ljubljanica naj bi v prihodnjih dneh poplavljala le na območju rednih letnih poplav.


Vsak četrti Slovenec na območju katastrofalnih poplav

V Zavarovalnici Triglav zagotavljajo, da bodo v prihodnjih dneh okrepili ekipe na terenu, škodne dogodke obravnavali strokovno in ažurno, izplačila škod pa bodo sledila že dan po uspešno zaključeni cenitvi. Ljudem ob tem svetujejo, naj najprej poskrbijo za lastno varnost, če je mogoče, pa za tem preprečijo nastanek dodatne škode.

Oškodovanci se lahko za pomoč pri prijavi škode obrnejo na svojega zavarovalnega zastopnika, na najbližje predstavništvo ali na sedež območne enote Zavarovalnice Triglav. Za prijavo škode je na voljo 24-urna dežurna brezplačna telefonska številka 080 555 555 ali e-prijava prek spletne strani www.triglav.si. Pri prijavi škode naj zavarovanci poškodovane stvari navedejo čim natančneje ter obvezno pripišejo tudi kontaktno telefonsko številko ter številko transakcijskega računa za nakazilo zavarovalnine.

Po ugotovitvah Zavarovalnice Triglav kar dobra četrtina Slovencev živi na območjih, na katerih so možne katastrofalne poplave.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (864)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolipoly
06. 11. 2012 00.33
+0
Ta vas HARRP ni nobena skrivnost, lahko gre vsak tja in obisce , da vidi kaj raziskujejo, Posebno v poletnem casu imajo Open house, drugace se pa moras narociti, ker zimski cas ni najbolj prijetn na Aljaski. Pa nehajte nabijati nekaj v prazno , brez dokazov.
perxie
05. 11. 2012 23.25
+3
User154348
05. 11. 2012 23.16
ja sj, Fallschirmjager.. ne bo konc sveta direkt v enm dnevu in takoj.. vse te poplave, Sandy, cunamiji, potresi.. ljudje smo virus, ki se ga bo Zemlja kmau znebila z temi katastrofami.. let's face it - smo ji nardil že tok hudga, da nam mora vrnt..
LovecNaKomuniste
05. 11. 2012 22.41
+4
Fertik bo... 12. December se bliža. Najprej Sandy pol pa še tole. Že vlečem kanu na Triglav.
Jure Herer
05. 11. 2012 22.38
+1
beli in rdeči se vi zavedate da boste z njihovo pomocjo zavozili slovenijo?
trpr
05. 11. 2012 22.37
-4
morm priznat da je prou paša za oči gledat te podivjane reke. mi je pa žal za tiste ki so ob tem škodo utrpeli.
R0ss0
05. 11. 2012 22.12
+8
Šola poplavljena, pouk odpade, otroci pa se veselijo doma ponovnih počitnic :)
ZakoniZdravja
05. 11. 2012 22.41
+4
Kakih pocitnic ? Mend bodo ja doma pomagali al kak
Chatefucio
06. 11. 2012 01.09
+3
Ja verjetno bojo 9letniki sli cistit stanovanje pa premikat omare, dobrojutro
Mato1984
05. 11. 2012 22.10
+13
a najbolj zanimivo pa je da je bil rdeči alarm najavljen samo za gorensko ,primorsko in ljubljansko. Bravo naši, da bi ga najavli tudi v štajerskem, potem bi tudi tu ljudje bli pripravljeni na poplave. Glavno da imate v ljubljanskem barju naložene vreče pred bajtami
Mato1984
05. 11. 2012 22.11
+1
zadnji čas je že ,da se delimo na pokrajine
Mato1984
05. 11. 2012 22.57
+7
ne nisi krivi ljubljančani, krivi so tisti ,ki nam vladajo
PorednaSliva
06. 11. 2012 01.34
+4
ko sem jaz gledal ni bil noben rdeč alarm za lj kotlino.... vsa pozornost je bila na primorskem in s. primorskem. Kaj se hurčite strokovnjaki vedno za vse.... bodmo veseli da se je usaj do te mere lahk vedl da bo obilno deževje s poplavami. Tisti ki živijo na poplavnih območjih so bolje pripravljeni kt pa če bi vam na teleffon javil da vs bo odplahlno. Zmeri se drma vremenarje za kaj so to zafrklni al pa uno... vreme je nepredvidljiva stvar in se lahko u momentu ubrne, če tega ne dojamete kot neki intelektualci k non stop visite na netu... pol vam ni rešitve.
ANTI SFRJ
05. 11. 2012 21.53
+42
Na eni izmed radijskih postaj sem prej slišal novico razjarjenega šoferja iz Celja, ki pravi: Cesta Celje - Žalec je poplavljena in skoraj neprevozna, iz službe se vračamo v kolini in na cesti je pravi kaos - POLICIJA PA OPRAVLJA RADARSKO KONTROLO! Pa to morš bit res mal usekan da to počneš državljanom! Če je to res, potem na PU Celje niso normalni
Wolfera
05. 11. 2012 21.25
+24
upam, da so se vse živali rešile pred vodo!!!!
Mohandas
05. 11. 2012 21.31
+31
TheWitch
05. 11. 2012 21.21
+9
Kje so danes naši "vrli" ljudje politike? Ste morda slišali, da so danes kje ljudem priskočili na pomoč ali jim dali vsaj moralno podporo?
revolucija1
05. 11. 2012 21.24
+5
tp je res cudno k ponavad so pred volitvam vsi ful socialno cutni pa pomagali bi pa te fore po volitvah pa na to hitro pozabijo ocitno se jim hebe
TheWitch
05. 11. 2012 21.32
+3
pomagajo samo do te mere da imajo sami koristi
Mohandas
05. 11. 2012 21.50
+5
Ja kaj bi pa naredili, če bi katerega od njih odneslo? To so taki biseri, da so nenadomestljivi.
PorednaSliva
06. 11. 2012 01.38
+1
mohadas... maš prou takih hretenou ne najdš nikjer!
revolucija1
05. 11. 2012 21.20
-14
ma kaksen kobarit, sava jzt zivim v bloku in mi je iz umivalnika voda stekla in sm imel mokra tla kje so bili gasilci vojska!!??
TheWitch
05. 11. 2012 21.38
+3
alenka.NN
05. 11. 2012 21.19
+12
pa naj še kdo reče, da nimamo nič skupnega z amerikanci......imamo....poplave pred volitvami.... drugače pa upam, da bodo vsaj zavarovalnice delale korektno, na državo itak ni za računat
Super1337
05. 11. 2012 21.55
+2
smolapataka
05. 11. 2012 21.09
+45
Pop tv in 24ur jaz vas pa tule javno sprašujem tukajle, zakaj še v takih situacijah zavajate ljudi s svojimi "informacijami"? Kako vas ni sram. Vaše delo in način informiranja je popolnoma neprofesionalen, neobjektiven, amaterski in zavajujoč. Da pa si še v takih kritičnih situacijah privoščite takole populistično posploševanje in nabijanje, je pa sramota za vašo hišo. Zato vas tule javno sprašujem, zakaj v prispevkih po TV še vedno objavljate, da: Drava poplavlja, "KER SO AVSTRIJCI DVIGNILI ZAPORNICE JEZOV NA HIDROELEKTRARNAH:" ?? 1. Z Avstrijci sicer nimam nobene veze, da bi jih zagovarjal, ampak zakaj lažete? 2. Sami ste poklicali odgovorne v Avstriji in objavili posnetek, kjer človek jasno pove, da je vode enostavno preveč, da so hidroelektrarne zaustavili in da voda enostavno nima več kam. Če ne bo šla skozi, bo šla pač okoli ali preko, ali pa si bo naredila pot skozi.. V nobenem primeru pa ne odpirajo zanalašč zapornic. Enako je potrdil tudi naš strokovnjak, vi pa še vodno hočete ustvariti vtis, da so za poplave pri nas krivi Avstrijci. 3. Če bodo jutri Hrvati zatrdili isto za nas, da pri njih poplavlja, ker so odprti jezovi na naših elektrarnah, boste skakali po luftu in kričali kako krivično nas hrvati obtožujejo kajne? Totalno neprofesionalni ste.
Insignia90
05. 11. 2012 21.22
+19
24 ur so katastrofa - edina dobra lastnost, ki me privabi sem je dizajn strani ker so res lepo oblikovali, je zelo pregledno v primerjavi z ostalimi midijskimi portali. Vsebina je pa porazna. Pa tudi vi komentatorji ste vzrok, zakaj hodim sem, polek lepega dizajna strani.
Ajda Mateli?
05. 11. 2012 21.01
+18
Upam, da se bo kmalu uredilo vse skupaj..pri nas na vrtu so se udomačile race in nekaj rib
piko112
05. 11. 2012 21.50
+7
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
05. 11. 2012 22.04
+2
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
05. 11. 2012 22.04
+1
Juzni
05. 11. 2012 21.01
+14
Glede na to kako ravnamo z naravo je se OK.
LiamNeeson
05. 11. 2012 20.48
+46
PRODAJMO PATRIJE IN KUPIMO LJUDEM NOVO POHIŠTVO IN POPRAVIMO DOMOVE! UKINIMO VOJSKO IN NAMENIMO DENAR V GASILCE in DRUGE REŠEVALNE EKIPE TER NJIHOVO OPREMO!
1389
05. 11. 2012 21.01
+7
Insignia90
05. 11. 2012 21.19
+12
to bi moralo biti samoumevno,....samo ne v republiki slovenistan - ker smo najbolj glupa država sredi Evrope.
R0ss0
05. 11. 2012 22.15
+4
to sem jaz enkrat rekel da vojsko ukinemo pa bolj damo na policijo, gasilce, itd.... pa sem dobil ogromno minusov :D realno sploh nerabimo vojsko ker nismo tako močni da bi koga napadali, braniti pa se tudi nemoremo.....
k3x
05. 11. 2012 22.21
+3
Ni problem da nismo tako močni da bi koga napadali oz se branili, problem je v tem da do tega verjetno ne bo niti prišlo ker nas bo narava prej dotolkla. Drugače pa vsaka čast gasilcem da tako nesebično pomagajo po cele dneve čeprav jim na koncu verjetno polovica oškodovanih niti hvala ne bo rekla temveč se bo zgražala zakaj niso po poplavah prišli in očedili njihovih domov ker jim je v klet naplavilo blato tako kot se je to zgodilo lansko leto.
Insignia90
05. 11. 2012 20.27
+10
maliButalec. brezveze se mantraš tukaj tričetrt folka tukaj sploh nima osnove fizike, vprašaj na kake šole so hodli, če sploh imajo regularno končano osnovko, glede na njihovo dejansko znanje. Sploh ne vedo dejstva da je prvi električni avto že bil v 60ih letih in kasneje. Seveda so vse patente pokupili naftne korporacije, ker so vedeli da bi bilo konec z njimi. Kasneje, ko so že pokupili vse patente so izjvaili, da ti patenti niso vredi izpopolnjeni, preslaba baterija, preslab elektromotor, a vseeno so kupovali patente naprej ? :D ok bodimo iskreni noben od nas tukaj kekcev, nima pojma kaj se skriva v TOP secret laboratorijih. Ne moreš ne negirati in ne potrditi. Samo jasno je da spomladi ne pomnim takšne suše pravtako je bilo poletje zelo sušno in tudi vse do oktobra bolj ali manj. Zanimivo je kar 7 mesecev ni prav lilo, tudi neviht ni bilo veliko ? le kje se je voda tako dolgo zadrževala ? Dejstvo da nas pri hrani že tako jahajo z razno raznimi vsiljevanji GSO produktov v lasti Monsanta. Tudi Japonski letos ni bilo prizaneseno. Severna Koreja pa ima že skozi neke vremenske težave.
gozdar1
05. 11. 2012 20.50
+3
Seveda, če želiš stvar skriti prijaviš patent...skregano z osnovno logiko patentov...
Trapist
05. 11. 2012 20.21
+5
Pred 30 leti je meteorolog g. Trontelj dejal, da bi lahko napovedali vreme za vsaj mesec vnaprej, če bi imeli satelitske posnetke. Takrat je TV vremenska napoved zgledala kakor ura zgodovine o rimskem osvajanju nekdanje Evrope... s kredo načečkane fronte na šolski tabli z obrisom kontinenta. 30 let pozneje se zdi, da je še težje napovedati vreme za vsega par ur vnaprej. In to kljub vsem mogočim satelitskim posnetkom, radarskim slikam, računskim modelom itd. Zdi se mi, da je meteorologija postala malce preveč tehnološko odvisna in zapečkarska znanost.
mamaMilka
05. 11. 2012 23.06
+2
anede, včasih je treba pač v nebo pogledat.....že zjutraj se je vidlo, da ni tko, kot so si včeraj zamislil
Chatefucio
06. 11. 2012 01.15
+3
Kmetje so 200 let nazaj bols napovedval vreme kt vremenkoti dons....
lnterReflections
05. 11. 2012 20.11
+8
Za to je kriv komunizem in strici iz ozadja!